SUNDAY READING: SMAAK

 photo DSC_4174.jpg

Herinneren jullie mijn lofzang over het boek ‘Geluk is een jurk’ van ELLE Editor-in-chief Cécile Narinx nog? Dan begrijpen jullie vast ook wel dat ik opveerde uit mijn stoel toen ik las dat Cécile (samen met Arno Kantelberg van Esquire) een boek geschreven had over ‘smaak’. Ok. Niet helemaal.. de meeste teksten zijn al lang gepubliceerd in de zaterdagbijlage van de Volkskrant. Maar goed, de enige keren dat ik een Volkskrant heb aangeraakt was tijdens mijn studie, toen ik voor een practicum journalistiek iedere donderdag zowel de Volkskrant als het NRC moest lezen (scannen). Needless to say, de stukjes waarin Cécile en Arno tout ‘bekend’ Nederland (en een paar internationale gasten waaronder Anna W. Carine R. en Karl L.) bekritiseren, waren volledig aan mij voorbij gegaan.

Blij ben ik dus, met dit boekje ‘Smaak – ongevraagd stijladvies aan bekende mensen’, want zoals jullie in mijn lofzang hebben kunnen lezen, bevalt de schrijfstijl van Cécile me wel en in Arno had ik ook wel vertrouwen. Gisteravond, toen iedereen vast veel spannendere dingen aan het doen was, lag ik uit vrije wil al om 21.00u in bed met een grote hoeveelheid groene thee en extra pure chocolade. Ik noemde het werk…

De manier waarop Cécile en Arno hun mening geven is ronduit hilarisch. Zowel positieve als negatieve ‘reviews’ zijn even leuk om te lezen en dat vind ik knap, want vaak is het afkraken van iemand een stuk ‘grappiger’ dan het in de hemel prijzen. Er waren maar weinig stukjes waarbij ik niet hardop lag te gniffelen. Om je een idee te geven…

Cécile over Sylvie Meis: “Vet haar, tandplak, love handles, eelt, fashion-faux pas, schele stress: we zullen Sylvie er met dank aan haar overijverige styling- & mental coaching entourage nimmer op kunnen betrappen. Gründlich en überfrisiert moet het zijn, zo Duits als Wuppertal, maar, tussen u en mij gezegd, een beetje cliché.”

Cécile over (minister) Melanie Schultz: “Stel: prinses Amalia gaat in Leiden studeren, wordt lid van Minerva en laat zich als Prinsesje Pils van haar vrolijkste kant zien. Hoe zou ze dan ogen op haar drieënveertigste? Als Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus!”

Arno over Karl Lagerfeld: “Maar of de naam nu Karl Lagerfeld is of Donatella Versace, John Galliano of Anna Wintour, in de wereld die haute couture heet, is Madame Tussauds nooit ver weg.”

Arno over Wesley Sneijder: Wie niet groot is, moet slim zijn. Voetballer Wesley Sneijder meet volgens Wikipedia 1 meter 70, maar mijn inschatting is dat hij bij die meeting stiekem zijn voetbalschoenen met lange noppen heeft aangehouden.”

Ok, ik besef nu dat ik toch weer alleen maar quotes gekozen heb waarin het onderwerp er niet al te rooskleurig van afkomt. Damn me, stiekem geniet ik toch het meest van stukjes waarin mensen worden afgekraakt.. Maar geloof me maar gewoon op mijn woord, ook wanneer het lofzangen betreft, is het leuk om te lezen (Sonja Barend, Jan de Bouvrie, Gerdie Verbeet en Giel Beelen komen er redelijk tot uitmuntend vanaf!).

Het leuke aan dit soort boeken vind ik ook, dat je dit boek makkelijk even tussendoor leest. De stukjes beslaan een halve pagina en lees je zo uit. Als je staat te wachten tot je waterkoker klaar is bijvoorbeeld, of wanneer je aan het planken bent (je moet toch wat om je aandacht af te leiden). Of je doet net als ik, je kruipt je bed in, zorgt voor genoeg proviand en leest het boek in één keer van cover tot cover uit.

Love it!

Smaak – Ongevraagd stijladvies aan bekende mensen van Cécile Narinx en Arno Kantelberg is vanaf deze week onder andere te koop bij Bol.com voor €14,95. Leuk decembercadeautje?

Liefs,
Annemerel

Delen:

12 Reacties

 1. november 24, 2013 / 17:04

  Ik vond Geluk is een jurk niet heel bijzonder, dus dit boek heb ik nog niet meten besteld. Wie weet lees ik het ooi nog eens ;-)

 2. november 24, 2013 / 17:46

  Ik heb Geluk is een Jurk maar eerlijk gezegd nooit gelezen, weet ook niet of ik dat nog ooit doe of misschien aan iemand geef als kado. Trekt me nu niet meer echt aan..
  Over andere mensen, dat vind ik wel leuk stiekem haha

 3. november 24, 2013 / 18:03

  Hoe leuk het ook gebracht zal zijn, het gaat toch een beetje over de rug van anderen en daar houd ik niet zo van. Deze sla ik dus even over ;)

 4. Anne
  november 24, 2013 / 18:05

  Geluk is een jurk heb ik nooit gelezen en alle recensies zijn ook niet even goed. Deze klinkt wel erg leuk!

 5. november 24, 2013 / 19:51

  Dit boek staat op mijn verlanglijstje!

 6. november 24, 2013 / 20:29

  Denk dat het vooral leuk is als je ook echt into de celebs bent – wat bij nij niet echt het geval is. Ik vind ‘advies aan’ trouwens heel raar klinken, zou zelf eerder ‘advies voor’ zeggen maar ik denk dat ‘aan’ grammaticaal beter is.

 7. november 24, 2013 / 21:34

  Ik hou ook altijd van goed stijladvies of -commentaar en zeker als het van Cécile afkomstig is. Het lijkt mij een leuk boek!

 8. november 24, 2013 / 22:07

  Ik lees de Volkskrant en vind dit deel altijd hilarisch en heel goed geschreven!

 9. november 25, 2013 / 07:27

  Ik twijfel ook. Vond Geluk is een jurk ook niet om over naar huis te schrijven, maar wellicht is dit boek leuker. Leuk artikel in ieder geval :)

 10. november 25, 2013 / 08:51

  Dit staat op mijn wishlist!

 11. Rebella
  november 25, 2013 / 11:50

  En je bent er trots op dat je nooit een zinnige krant leest? Pff, zou geen kwaad kunnen om een beetje meer idee van de wereld te krijgen.

 12. Yanaika
  november 25, 2013 / 23:39

  Haha, dat vak heb ik ook gehad!