LET’S TALK ABOUT: Packing

 photo DSC_4172.jpg

Ik ben nooit zo’n held geweest met ‘light-packing’. Niet voor niets stond ik afgelopen zomer met een interview in de Grazia over mijn neiging VEEL te veel mee te slepen op vakantie. Ik heb op het laatste moment bij de paspoortcontrole mijn koffer open moeten maken en verschillende items bij anderen in de koffer moeten stallen, ik heb meerdere malen tot op de decimaal precies 23 kilo in mijn koffer gehad, ik heb me een keer een hernia gesleept door een ‘onschuldige tas’ met vijftien kilo aan bagage vol te proppen (niemand had door dat mijn ‘hand’ bagage zeven kilo te zwaar was, ik liep immers met een tas, niet met een rolkoffertje). Ik wil gewoon op iedere situatie voorbereid zijn en daarvoor heb ik – in mijn ogen – nu eenmaal heel veel spullen nodig.

Maar toen ik naar New York vloog drie weken geleden, was mijn koffer op de heenreis ruim 10 kilo lichter dan het toegestane gewicht (12,8 kilo in plaats van 23). Hoe ik dat voor elkaar gekregen heb?

– Mijn grote koffer van Samsonite woog nog geen drie kilo. Dat is nog wel wat anders dan mijn mini snakeskin koffertje van Guess die 4,5 kilo weegt. Het was geen toeval dat mijn koffer slechts 3 kilo woog, ik heb mijn koffer uitgezocht bij Travelbags.nl en heb tijdens het uitzoeken de koffers geselecteerd op gewicht. Ik ging natuurlijk voor de grootste + het lichtste gewicht.

– Ik ben streng geweest. Heb ik echt 5 jurkjes nodig? Nee, dat heb ik niet, want ik moet ’s avonds alles behalve feesten en overdag draag ik sneakers en daar combineren die jurkjes ook niet bij. Eén jurkje is genoeg.

– Voordat alles mijn koffer inging heb ik eerst mijn kledingkast opgeruimd. Vervolgens heb ik mijn bed opgemaakt en daarna ben ik outfits gaan maken. Ik had outfits voor vier dagen nodig + 2 vliegtuigoutfits + een marathon outfit + een eventuele feestoutfit. Daarnaast moesten de outfits combineren bij de drie paar schoenen die ik meenam. 1 paar sneakerwedges, 1 paar zwarte Nikes voor bij mijn outfits, 1 paar Nikes voor tijdens de marathon. Dat werkt erg goed. Ik had in totaal dus zeven outfits bij me en drie paar schoenen.

– Make-up, toiletartikelen en medicijnen. Vaak heb ik dat eerste genoeg bij me, maar ben ik bij die tweede en derde vaak de helft vergeten. Oeps, geen astma spray.. oeps, geen allergiepilletjes, shit geen tandenborstel, help geen haarshampoo, zal ik mijn haar dan maar met body shampoo wassen? Dat is me dit keer niet overkomen omdat ik net als bij mijn kleding, alles eerst op bed heb neergelegd voordat ik het in mijn toilettas gestopt heb. Vervolgens heb ik van alles even een lijstje gemaakt, zodat ik de volgende keer niet zo moeilijk hoef te doen en alleen maar de dingen van mijn lijstje mee hoef te nemen. Werkt perfect, was niets vergeten, had in plaats van vijf verschillende gezichtspoeders gewoon netjes één poedertje bij me.

En op de terugweg? Ik schrok me het leplazeres! Op de weegschaal bij het inchecken stond ’40’. Watttt deeee?! Totdat ik een paar seconden later besefte dat dat natuurlijk 40 pond was en geen 40 kilo. 18 kilo.. hartstikke netjes (en de meeste items die ik geshopt had waren niet eens voor mezelf).

Heb ik iets gemist? Ja… op marathonochtend bleek het ineens extreem koud te zijn, als ik een paar dagen ervoor geen longsleeve gekocht had, had ik het tijdens de marathon erg koud gehad. Maar eh… als ik dan na ga denken wat ik dan van thuis zou meegenomen hebben om te dragen tijdens een koude marathon…… Niets, helemaal niets… ik had die longsleeve gewoon nodig want ik had niets tussen korte mouwen en een jasje in. Dus eigenlijk telt dat niet.

Lesson learned.. volgende keer kan ik best met iets minder op pad..

Zijn jullie over-pakkers, of kunnen jullie heel goed maat houden met wat je in je koffer stopt. Hebben jullie nog tips om economisch je koffer in te pakken?

Liefs,
Annemerel

Delen:

31 Reacties

 1. november 23, 2013 / 12:31

  Ik werk ook altijd met lijstjes, werkt heel goed! Al ben ik er dan zo eentje die als ze ruimte over heeft in haar koffer, er nog allerlei (onnodige) dingen bij in gaat proppen ‘omdat het nog kan’.

 2. november 23, 2013 / 12:32

  Ik ben echt een onderpakker en vergeet altijd iets, maar dat vind ik niet erg want spullen kun je overal kopen. Al ga ik straks wel bang zijn dat mijn backpack echt te klein is voor 3 maanden :’) ben niet van plan veel kleding mee te nemen maar al die dingen als DEET enzo en camera moeten er ook bij. Ben zeer benieuwd!

 3. november 23, 2013 / 12:35

  Oef, ik ben net een paar dagen op trip geweest en had best een paar items minder mee kunnen nemen :’) Meestal lukt het me redelijk om het in de hand te houden, zeker als ik naar NYC ga. Daar kost het alleen moeite om hem dicht te krijgen op de terugweg!

 4. november 23, 2013 / 12:35

  haha, heel leuk artikel en ook heel handig!

 5. november 23, 2013 / 12:53

  Wow wat knap haha. Ik heb ook altijd veel te veel dingen bij die ik niet nodig heb. Maar ik moet toegeven dat mijn vriend zijn koffer altijd nog zwaarder is haha.

 6. november 23, 2013 / 13:16

  Ik werk altijd met lijstjes, maar heb de neiging om achteraf mijn koffer alsnog helemaal vol te proppen totdat er geen enkel gaatje meer over is.

  Mijn oplossing? Rugzak > koffer. Gaat minder in, is zelf lichter, is makkelijker op trappen en je moet hem op je rug dragen ;)

 7. november 23, 2013 / 14:16

  Over het algemeen ben ik een echte overpacker. Maar ik heb mijn lesje tijdens mijn vakantie van afgelopen jaar wel geleerd. Ik had veel kleding meegenomen die ik dus eigenlijk niet gedragen had. Ook had ik mijn hardloopspullen mee en de bergen van Portugal leende zich daar absoluut niet voor, of het was te warm of te donker. Aankomend jaar gaat er dan ook een stuk minder mee en als ik wat vergeet tja dan shop ik t wel.

 8. november 23, 2013 / 14:23

  Normaal gezien ben ik ook een over-packer omdat ik last-minute nog allemaal dingen in mijn koffer prop. Maar op mijn vorige trip van bijna 2 weken had ik slechts een kleine koffer mee (1 slag groter dan handbagage) en dat werkte prima. Kwestie van een beetje rekenen hoeveel kleren je ECHT nodig hebt en alle ‘frutsels’ achterwege laten.. wat super leuk trouwens dat je in de Grazia stond!

 9. november 23, 2013 / 14:40

  Ai koffers pakken, dat is inderdaad niet mijn forte! Jij hebt het dan ook bijzonderrrr goed gedaan in mijn ogen tijdens je laatste trip hoor. ;D Ik neem altijd veel te veel ‘voor de zekerheid’ mee eigenlijk – foei! Vooral make-up en lekkere verzorgingsproducten kan ik moeilijk weerstaan bij het inpakken. Een regel die ik hanteer voor mijn koffer trouwens: Niks inpakken dat ik het afgelopen jaar al niet gedragen heb, want uiteindelijk draag je op je vakantie/citytrip toch wat het allerfijnst zit!

 10. november 23, 2013 / 15:04

  Haha ik neem altijd veel te veel mee. Vaak draag ik één derde van de kleding niet!

 11. november 23, 2013 / 15:21

  Hehe, wat grappig dat je ermee in een boekje bent verschenen :-) Zelf heb ik ook altijd problemen om mijn hoeveelheid bagage binnen de perken te houden.

 12. november 23, 2013 / 16:12

  Ook ik kan hier veel van leren

 13. november 23, 2013 / 16:29

  Hier kan ik veel van leren bedankt voor de tips!

 14. november 23, 2013 / 16:38

  Koffers inpakken gaat mij ook nooit zo goed af. In het begin denk ik altijd ‘oooh dit past makkelijk in mijn koffer’ maar halverwege blijkt vaak dat mijn inschattingsvermogen niet zo goed is..

 15. november 23, 2013 / 17:44

  Leuk geschreven! Ik neem altijd te veel mee en moet dan ook meestal bijbetalen. Ik gebruik vacuum zakken om zoveel mogelijk mee te kunnen nemen en ga zonder schaamte met 2 truien, 3 riemen, 2 sjaals en een dubbele jas door de douane, haha.

 16. november 23, 2013 / 17:51

  Ik heb ook de neiging om te veel mee te nemen. Zo irritant! Keuzes maken.. Grrrr!

 17. november 23, 2013 / 17:51

  Ik maak altijd een lijstje van te voren en bedenk heel goed of ik alles wat ik wil meenemen ook echt wil dragen. Gelukkig hoef ik nooit bij te betalen!

  Liefs, Mariette

 18. november 23, 2013 / 18:26

  Ik moet zeggen dat ik eigenlijk nooit zo veel inpak. Ik ben erg realistisch tijdens het inpakken blijkbaar, haha.

 19. november 23, 2013 / 18:57

  Ik neem ook standaard teveel mee, maar vergeet nooit zo heel veel omdat ik inderdaad ook altijd met vaste lijstjes werk! ‘Los’ pakken vind ik veel moeilijker.

 20. november 23, 2013 / 19:16

  Ik pak ook altijd teveel in, terwijl ik op vakantie altijd nieuwe kleding koop en die dan ook gelijk aantrek. Het zal waarschijnlijk een patroon zijn dat nooit zal veranderen ;)

 21. november 23, 2013 / 20:38

  Leuk artikel!
  Ik pak altijd supergoed in, omdat ik al weken op voorhand lijstjes maak haha

 22. november 23, 2013 / 21:23

  In neem ook altijd veel te veel mee. Wij gaan dan altijd met de auto naar Italië, maar de auto van mijn vriend is niet zo heel groot en er moet ook nog een tent in. Dus dit jaar heb ik minder meegenomen en wasmiddel meegenomen, dus ik heb mijn vuile kleding gewoon gewassen. Voelde me wel ‘leeg’ zonder veel kleding, haha!

 23. Charlotte
  november 23, 2013 / 21:36

  Ik doe er altijd teveel in. Ik weet niet hoe het komt want als ik eenmaal op bestemming aankom voelt het alsof ik te weinig heb meegenomen. Ik zit meestal wel net onder het limiet maar mijn koffer zit dan wel prop vol

 24. november 23, 2013 / 22:17

  Ik neem ook altijd teveel kleding mee als ik langere tijd op vakantie ga, terwijl ik vaak meerdere dagen hetzelfde aantrek… Goede tip om van tevoren al outfits te maken :)

 25. november 24, 2013 / 10:31

  Standaard teveel kleding, teveel schoenen en zooi. Maar ik heb liever teveel keus dan te weinig. Kijk het kan zonnig zijn, regenachtig, fris in de avonden… uhm, sportieve outfits. Jurkjes. Dus… Ik moet het nog leren, haha! Wel goeie tips.

 26. november 24, 2013 / 16:51

  Lijstjes zijn zo handig! Ik vind inpakken altijd onwijs lastig, wat moet ik aan, wat wil ik aan.. En stel je voor, je gaat, zonder dat je het wist, naar een bepaald restaurant waar je heel chique voor gekleed moet zijn… Pff ik vind het maar lastig! Ik neem altijd liever te veel mee dan te weinig, maar dan ook weer op een bepaalde manier dat ik daar altijd nog kan shoppen…

  Het blijft lastig, het inpakken van koffers… ;)

 27. Iris
  november 24, 2013 / 19:40

  Ik neem altijd zoveel mee… Maximale kilo’s of erover. Behalve toen ik naar NY ging. Toen nam ik maar 1 stelletje kleding mee. Maar terug had ik zelfs overgewicht, rara hoe kan het haha.

 28. Hannah
  november 25, 2013 / 01:12

  Ik heb voor mijn high school year in America maar een koffer mogen meenemen. God, dat was me toch lastig. Met een mega koffer lukte me het gelukkig en ik had meteen een goed excuus om te gaan shoppen.
  Maar goed, ik ben ook een keer 3 dagen naar Finland gegaan met alleen een eastpack, dus ik ben wel redelijk goed inpakken.

 29. november 25, 2013 / 09:33

  Met drie kinderen is ´light´ traveling voorgoed voorbij. Met drie dochters ook nog eens gewoon praktisch onmogelijk ;)

 30. november 25, 2013 / 10:10

  Ik ben een underpacker. Mijn vriend pakt altijd meer in dan ik! Ik ben van jongs af aan goed getraind door mijn vader waar we slechts 10kg van mee mochten nemen. Zij (ouders) in de caravan, wij (broer en ik) in een tentje, maar bagage dus ook in de caravan.
  Als ik ga backpacken moet ik natuurlijk ook oppassen want ik kan niet een te zware tas meenemen op mijn rug. Gek genoeg gooi ik wel mijn koffer vol! Dan moet ik mezelf vermanend toespreken: Nancy. Je hebt echt geen 5 paar schoenen nodig hoor! (Boehoehoe) Dan lijk ik alle jaren van underpacking ineens in te willen halen.

  Liefs,
  Nancy

 31. november 27, 2013 / 23:38

  Ik begin er ook steeds beter in te worden! In het algemeen met spullen ook wel, heel veel dingen heb ik niet écht nodig.