SUNDAY READING: Francien laat je tieten nog eens zien

 photo IMG_2075.jpg

Eind 2011 kreeg ik een mailtje van twee meisjes die een hardloopblog wilde beginnen en zich afvroegen of ik misschien samen wilde werken, ik had immers net geschreven dat ik de New York Marathon wilde lopen en dat wilden zij ook. Ik wist niet zo goed wat ik met de mail aanmoest en besloot – zoals ik altijd doe met mails waar ik niet meteen een antwoord op heb – de mail te negeren. Oeps. Het heeft nog ruim een jaar geduurd voordat ik Fieke en Francien voor het eerst sprak, een half jaar later zwommen we – aan de vooravond van de New York Marathon – met zijn drieën op het dakterras van het Gansevoort Hotel in New York. Zo kunnen dingen lopen.

Francien noem ik inmiddels mijn beste conculegavriendin. Ze is natuurlijk een concurrent, maar ze is ook een collega, want niemand snapt zo goed wat ik doe als zij, daarnaast is ze ook een vriendin, want de dingen die we bespreken gaan verder dan zakelijk vlak. Te toevallig dat we in dezelfde week ons boek lanceerden. Geloof me, het was ECHT toeval. Gelukkig hebben we allebei een compleet ander genre. Mijn boek gaat over hardlopen en alles dat daar bij komt kijken, haar boek gaat over een ongelukkig voorval met een webcamfoto van haar borsten, die aan de hele school – wat zeg ik het hele dorp – werd doorgestuurd. Sexting dus, een veelvoorkomend probleem de afgelopen tijd, maar in 2001, toen het Francien overkwam, was het vrij bijzonder.

Toen ik “Francien laat je tieten nog eens zien” open sloeg viel me meteen op dat het boek een heel ander genre is dan ik had verwacht. Dit is geschreven in roman-vorm, het is geen zelfhulpboek, wat ik dus wel dacht (vraag me niet waarom, maar dat heb ik dus gewoon aangenomen zonder daar een vraagteken bij te zetten). Het boek leest een beetje als een Young Adult boek en laat dat nu net mijn favoriete guilty pleasure genre zijn.

Ik las het boek dan ook in een middag uit, toen ik eenmaal begon met lezen, kon ik het niet meer wegleggen. Natuurlijk wist ik hoe het afliep, ik denk immers dat ik wel een beetje weet wie Francien anno 2016 is, maar ik moest gewoon verder lezen. Het boek leest als een trein. Het begint wanneer Francien vier jaar oud is en in de kleuterklas een broekplas-probleempje heeft en het eindigt op Koninginnedag 2015 met… Ja, OK, dat wist ik wel, maar dat weet jij misschien nog niet, dus daar hou ik lekker mijn mond over.

Francien schrijft op een manier waardoor je echt in haar leven wordt meegenomen. Toen halverwege het voorval met de foto aan bod kwam, snapte ik precies waarom ze het gedaan had. En ik snap mijn ouders ook ineens een stuk beter, die mij op mijn veertiende verboden om een webcam te kopen. Ik heb ooit een webcam zelf gekocht, die heb ik onder toeziend oog van mijn ouders terug moeten brengen bij de Mediamarkt. Of ik dezelfde beslissing als Francien gemaakt had weet ik niet, maar door het boek begrijp ik haar beslissing wel een stuk beter. En liefde maakt blind, echt. Gelukkig was ik op die leeftijd verliefd op Orlando Bloom en Orlando heeft me nooit om een foto van mijn borsten gevraagd. Gelukkig.

Lachen: JA! Het blijft Francien natuurlijk.
Huilen: Ook… een klein beetje. Toen haar vriendje niet meer met haar wilde praten na het uitlekken van de foto.
Irritaties: Eigenlijk geen, maar maar maar… als ik echt iets moet aanwijzen, ik ben een klein beetje autistisch wat betreft data dus als ik iets lees van een datum dan begin ik in mijn hoofd altijd meteen te rekenen. En volgens mij zitten er een paar foutjes in data ;-). Sorry Frans. OH en je schrijft dat Lindanieuws de eerst was die je interviewde, maar dat was ik voor DutchCowboys!!!!!! (ik heb het net op Google nog even nagezocht, haha!!!)
Opmerkelijk: Dat het echt een roman is een geen zelfhulpboek vond ik het meest opvallend. Goede zet wel hoor!
Aanrader: YES! Als ouder van een puber, als puber, of gewoon als je houdt van Young Adult boeken of meer wil weten over Francien.
Hartjes: Ik geef vandaag geen hartjes, want alles dat minder is dan 10 hartjes vind ik onaardig en 10 hartjes gaf ik zelfs “Me Before You” niet en zo dat boek vond ik echt super goed. DUS. Geen hartjes vandaag.

Je koopt Francien laat je tieten nog eens zien onder andere bij Bol.com voor 16,99.

Delen:

20 Reacties

 1. februari 21, 2016 / 17:17

  Oh, this book sounds really good and interesting. I must immediately check if I can get it in English or German :)
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

 2. februari 21, 2016 / 17:20

  Ik heb het boek nog niet gelezen, maar ik word wel steeds meer nieuwsgierig ernaar!

 3. februari 21, 2016 / 17:46

  Dit boek wil ik lezen juist omdat geen zelfhulpboek is, dat dacht ik dus ook. Ik kwam er pas in 2015 achter dat Francien dit had meegemaakt.

  No hard feelings naar Francien maar ik vind het tof dat je kritisch gelezen hebt want ik had eigenlijk stiekem een BFF review verwacht. Again no hard feelings!

 4. februari 21, 2016 / 18:30

  Nu ben ik, net als naar jouw boek, enorm nieuwsgierig! Maar: zo weinig tijd om te lezen. :-(

 5. Ilse
  februari 21, 2016 / 19:16

  Ik zag haar boek al meerdere keren voorbij komen, misschien toch maar eens lezen.

 6. februari 21, 2016 / 20:40

  Wat toevallig dat jullie precies in dezelfde week jullie boek uitbrachten! Ik heb net jouw boek gekocht, maar deze review maakt me wel erg nieuwsgierig naar het verhaal van Francien…

 7. Veerle
  februari 21, 2016 / 21:34

  Ik ben heel benieuwd naar dit boek. Helaas heb ik iets soortgelijks meegemaakt, gelukkig ging het niet om een naaktfoto maar over de gevaren van social media en MSN kan ik zeker meepraten. Mijn boekenbudget van afgelopen maand ging naar jouw boek, maar gelukkig is het bijna Maart!

 8. februari 22, 2016 / 08:07

  Wat heftig wat zij heeft meegemaakt.
  Ik ben wel benieuwd naar het boek.

  • februari 23, 2016 / 12:09

   Ilse, het was inderdaad heftig. Maar het heeft me vooral gemaakt tot wie ik vandaag ben. En dat wil ik graag laten zien met mijn boek.

 9. februari 22, 2016 / 09:53

  Zo’n boek in een romanvorm is inderdaad wel heel tof omdat dat soms toch wel iets meer schrijfvaardigheden vereist om het boeiend te houden en alles een beetje goed en chronologisch te vertellen. (Niets tegen jouw boek uiteraard, dat was sowieso nogal lastig om in romanvorm te schrijven.) En gewaagd om een non-fictie roman te schrijven. Goede coverfoto!

  • februari 23, 2016 / 12:05

   Hester, ik voel me vereerd met je mooie comment.

 10. februari 22, 2016 / 10:35

  Ik wil dit boek ook nog lezen, maar heb mijn boekenbudget deze maand uitgegeven aan een ander boek …. ;) ;) ;)

  • februari 23, 2016 / 12:06

   Ik ook! Die van Annemerel en ik vond het de investering waard. Jij ook?

 11. Wilrieke
  februari 22, 2016 / 11:07

  Ik heb het boek dit weekend gelezen. na de eerste pagina kon ik niet meer stopen met lezen.
  Wat een leuk geschreven en goed boek!!

  • februari 23, 2016 / 12:07

   Wilrieke, wat ben je toch een lieverd. Dank voor je mooie woorden.

 12. februari 22, 2016 / 15:54

  Ik heb die titel nu een paar keer voorbij zien komen en ben nu toch wel nieuwsgierig! En young adult, ondanks mijn 38 jaar mag ik ze ook graag lezen, hahaha!

  • februari 23, 2016 / 12:08

   Sonja, ik ben 29 en ik heb een boek geschreven dat inderdaad op het jongere meisje gericht is, maar zijn niet gewoon allemaal diep van binnen jonge lieve leuke meisjes? Laat je me weten wat je ervan vindt?

 13. februari 22, 2016 / 17:02

  Dit boek staat héél hoog op mijn wishlist. Hij lijkt me zo interessant, fascinerend en leerzaam tegelijk. Liefs!

  • februari 23, 2016 / 12:06

   Vind ik heel lief en leuk om te lezen.

 14. februari 23, 2016 / 12:55

  laat ik nou bijna op vakantie gaan en nog leesvoer in willen slaan..!