SUNDAY BAKING: Granola

Ik hou van granola. Met kwark en fruit, of gewoon lekker met een bak vers gebakken granola op schoot. Ik heb jarenlang geen oven gehad, dus heb ook jarenlang geen granola kunnen maken. Het probleem met granola die je kant-en-klaar in de winkel koopt, is dat ik voor veel ingrediënten allergisch ben. Of nou ja, allergisch is een groot woord, maar ik krijg jeuk in mijn mond van de meeste noten en veel gedroogde vruchten zorgen voor buikpijn. Het is voor mij dus wel handig als ik gewoon zelf mijn granola maak, met ingrediënten waar ik wel gewoon tegen kan.

Deze week maakte ik granola met havermout en gepofte spelt. De gepofte spelt (die je gewoon bij de supermarkt vindt) geeft het een lekkere crunch, die je anders uit noten zou kunnen halen. De speculaaskruiden die ik rijkelijk in het recept verwerkt heb, zorgen voor een heerlijk herfstgevoel. De helft van de batch heeft de weckpot helaas niet gehaald. Te lekker.

Ingrediënten:

200 gram havermout

75 gram gepofte spelt

25 gram pompoenpitten

3 eetlepels kokosolie

3 eetlepels agave

1 zakje vanillesuiker

2 eetlepels speculaaskruiden

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 2. Mix de havermout, spelt en pompoenpitten in een kom en zet apart.
 3. Verwarm in een pannetje de kokosolie met de agave siroop en mix tot een geheel.
 4. Roer de speculaaskruiden en de vanillesuiker door de kokosolie/agave mix.
 5. Mix de droge ingrediënten met de natte ingrediënten, zorg dat alles een mooi laagje krijgt.
 6. Leg een bakpapiertje op een bakplaat en bak in ongeveer 30 minuten tot een crunchy granola.
 7. Laat de granola een half uurtje afkoelen voordat je het verkruimeld en in een luchtdichte bak stopt. Als eh… de granola dat haalt natuurlijk, want het is heel verleidelijk om alles op te eten als het nog zo lekker half warm is ♥️

Wat stop jij het liefst in je granola?

Liefs,

Annemerel

Delen:

3 Reacties

 1. oktober 13, 2019 / 21:50

  Hm, klinkt heerlijk! Vooral de toevoeging van speculaaskruiden. Moet deze week weer een lading maken, dus neem dat idee zeker mee! :-)

 2. Joke
  oktober 16, 2019 / 15:46

  Hoi Annemerel,
  Ik maak altijd het recept van je moeder. Dit weekend ga ik dit recept proberen.
  Groet, Joke

 3. Jolin
  november 3, 2019 / 16:31

  Gemaakt! Met zonnebloempitten voor pompoen en suikerstroop voor agave. Lekker veel speculaaskruiden en smullen maar ?