Gaat Kipchoge vandaag de twee uur grens doorbreken op de marathon?

Beeld: Jon Super for The INEOS 1:59 Challenge

Doet ‘ie het, of doet ‘iet het niet? Gaat Kipchoge straks onder die magische 2-uur grens duiken op de marathon. Ik denk het wel. Het lijkt onmenselijk, 17.08 op de 100 meter en dat dan 422 keer keer achter elkaar. Ik kan dat tempo heel misschien driehonderd meter volhouden (nog geen minuut dus), maar toch denk ik dat Kipchoge het kan. En ik zal je vertellen waarom…

Ze hebben geleerd van 2017

Tweeënhalf jaar geleden deed Eliud Kipchoge samen met twee andere atleten (Tadese en Desisa) op Monza een soortgelijke poging met Nike, Breaking2. Eliud liep toen (als enige van de drie) lang op twee uur tempo, maar verloor in het laatste gedeelte toch iets op het twee uur schema en kwam in 2.00.25 over de finish. Zonde, net niet gehaald. Maar – op dat moment – wel ruim tweeënhalve minuut sneller dan het officiële wereldrecord wat toen nog in handen was van Dennis Kimetto. Alles wat toen niet helemaal lekker liep, dat kunnen ze nu veranderen. Ik heb gelezen dat de pace auto in plaats van 10 meter voor Eliud, 15 meter vooruit gaat rijden, omdat de auto met een afstand van 10 meter toch een soort wind creëerde. Daarnaast was er op het gebied van drank/voeding ook ruimte voor verbetering.

De omstandigheden zijn beter dan in 2017

Het parcours bevatte in 2017 best wat bochten, op dit parcours is 90% recht. Verder zijn er aan weerszijde van het parcours bomen, om Eliud tegen het kleine beetje wind dat er staat te beschermen. Het schijnt ook dat de luchtvochtigheid in 2017 toch iets hoger was dan ze van te voren gewild hadden.

Jon Super for The INEOS 1:59 Challenge

Eliud is mentaal nog sterker

Volgens mij weet Eliud dit keer meer dan ooit dat hij het kan. Hij heeft al een keer 2.00.25 gelopen en hij heeft het officiële wereldrecord inmiddels ook in handen (2.01.39). Hardlopen is natuurlijk ontzettend fysiek, als je niet fit bent ga je echt geen PR lopen. Maar er mentaal klaar voor zijn is minstens zo belangrijk. Als je twijfelt gaan er al snel alarmbellen rinkelen als je iets voelt. Die alarmbellen moeten uitblijven. Ik denk dat er weinig mensen zijn die mentaal sterker zijn dan Kipchoge. Hij wordt door zijn collega atleten ook wel de filosoof genoemd. Hij leest veel, hij komt altijd heel kalm en zelfverzekerd over. Hij is pas 34, maar komt veel ouder en wijzer over.

Hij is fitter dan ooit

Eliud is fit. Hij heeft hard getraind, heeft – zover bekend – geen blessures gehad. Hij zegt zelf sneller dan ooit te zijn en ja… als je dan al 2.00.25 gelopen hebt, dan kunnen die laatste 26 seconden er ook nog wel af, toch? Dat is nog geen seconde per kilometer.

Het is al een keertje niet gelukt

De eerste twee uurs poging is niet gelukt. Hij heeft het al een keertje geprobeerd. Hij weet wat het inhoudt. Ik denk niet dat je aan eenzelfde soort traject zou beginnen als je niet vrij zeker bent van je zaak. Je wil het geen tweede keer net niet halen, toch? Onder normale omstandigheden zou hij dit kunnen, anders zou hij er niet eens aan beginnen.

Beeld: Bob Martin for The INEOS 1:59 Challenge

Er is publiek

Anders dan in 2017, toen het circuit van Monza was gesloten voor publiek, wordt er dit keer wel veel publiek langs het parcours verwacht. Daarnaast is ook zijn familie er voor het eerst bij, zijn vrouw en drie kinderen. Aanmoedigingen tijdens het lopen kunnen zoveel energie geven. Daarnaast heeft hij dit keer ook nog meer Pacers dan tijdens de eerste poging en ze komen uit alle windhoeken. Het moet toch bijzonder voelen, dat zoveel atleten de moeite nemen om naar Wenen te komen om onderdeel te kunnen zijn van dit project. Van de gebroeders Ingebrigtsen tot de regerend Olympisch kampioen 1500 tot zijn trainingsmaatjes uit Kenia, ze zijn allemaal onderdeel van de race.

Goed, we zullen het zien, rond kwart over tien vanmorgen. Ik bekijk de race vanuit het NN Café in Rotterdam. Ik zou eigenlijk langs het parcours staan in Wenen, had zelfs al perskaarten bemachtigd, maar de vriendin met wie ik zou gaan kon helaas door persoonlijke omstandigheden toch niet mee en ik zag het niet zitten om in een weekend in mijn eentje heen-en-weer te rijden naar Wenen. Maar dit lijkt me wel een mooi alternatief.

Wat denk jij. Gaat hij het halen?

Liefs,

Annemerel

Delen:

4 Reacties

 1. Brenda
  oktober 12, 2019 / 08:42

  Tuurlijk! De zo in van mijn baas zit in zij. Fysio team. Hij is topfit en de weersomstandigheden zijn goed!

 2. Teha
  oktober 12, 2019 / 12:06

  Hij heeft het gehaald! Ik hoorde het. Moest meteen aan jou denken. Keek of je iets online had. Meestal pas later op de dag maar nu… Ja!
  Goed hè???!!!

 3. oktober 12, 2019 / 17:25

  Zo tof dat je hier een blogpost over schrijft! Ik zit nog helemaal in de marathonbubbel door mijn eerste marathon van vorige week, dus heb het vanop de voet gevolgd. :-) Mijn diepste bewondering en respect voor hem. Wát een voorbeeld voor de sportwereld.

 4. Joyce
  oktober 13, 2019 / 13:53

  Hij heeft het dus gehaald, geweldig! En super dat je hier een blog over schrijft!