SUMMER READING: Wild

 photo wild.jpg

Toen ik op zoek was naar een nieuw boek voor mijn Summer Reading had ik niet direct het idee dat Wild van Cheryl Strayed een boek voor mij zou zijn. Hij stond al een tijdje op mijn iPad, maar ik had er nog niet veel aandacht aan geschonken. Totdat ik ineens overal op internet las dat het echt een fantastisch boek moest zijn. Ok… Ik was nog steeds niet helemaal overtuigd, maar de schrijfstijl van Cheryl moest zooooo mooi zijn, ik was redelijk benieuwd geworden.

De reden waarom het boek mij in eerste instantie niet aanspraak is omdat het gaat over een jonge vrouw van 26 die gaat hiken over de Pacific Crest Trail. De PCT loopt van het zuidelijkste puntje aan de westkust van de Verenigde Staten, naar het noordelijkste puntje van de westkust van de Verenigde Staten. En dan heb ik het niet over een mooi aangelegde weg langs de kust, maar over een pad door bossen, over bergen, langs beren en hyena’s, door een woestijn..

En dat dus allemaal met een backpack op je rug. Ik klaagde vroeger al over de rugtas die ik mee moest nemen naar de middelbare school.. De Pacific Crest Trail is nu niet iets wat ik zelf ambieerde ooit te doen (niet in de laatste plaats omdat ik er nog nooit van gehoord had) en ik redeneerde, ik zou het vast niet interessant vinden om te lezen over iemand die het wel gedaan heeft.

Oh ja, want Wild is dus geen fictie, het is het verhaal van Cheryl Strayed zelf..

Cheryl verloor op 22-jarige leeftijd haar moeder aan kanker, twee maanden voordat ze zou afstuderen aan de universiteit en omdat Cheryl geen vader (meer) had, was haar moeder alles voor haar. Je begrijpt, dat heeft nogal invloed gehad op het leven van Cheryl. Niet alleen slaagde ze er niet in haar studie af te ronden, ook haar huwelijk liep stuk waarna ze een relatie aanging met een heroïne verslaafde (waar ze vervolgens zelf ook mee ging spelen). Reden te meer om te ontsnappen uit haar eigen donkere wereld en met een backpack op de rug naar Californië – waar de PCT begint – te vertrekken.

Cheryl’s hike verloopt alles behalve vlekkeloos. Ze komt zonder water te zitten, wordt geteisterd door sneeuw, ze verliest haar teennagels door de druk die haar schoenen op haar tenen uitoefenen (hé, ik ook!!!), ze wordt ingehaald door andere hikers, haar backpack is veel te zwaar om te dragen. Het klinkt als een hel en ze omschrijft het ook als een hel. Maar ook een mooie hel, want ik kon het na het lezen van dit boek toch niet laten om met de gedachte zelf ook zoiets te doen te flirten (onschuldig flirten, ik ben tijdens het hardlopen al bang dat ik een loslopende hond tegen kom, laat staan dat ik door niemandsland loop met een stel beren om me heen… Er moet wel heel iets gebeuren wil ik dat ooit doen).

Zoals iedereen me van te voren al vertelde, het boek is prachtig geschreven. Je wordt als lezer meegenomen in Cheryl’s emotionele reis, op zoek naar haarzelf. Een klein beetje Eat-Pray-Love maar dan anders. Leuker, eigenlijk. Levendiger, minder saai, doordat het boek steeds terugblikt op een andere periode begrijp je Cheryl’s verhaal niet alleen beter, het zorgt er ook voor dat je niet in slaap valt.

Ik ben blij dat ik zoveel positieve verhalen over Cheryl’s boek gehoord heb, anders zou ik het nooit gelezen hebben (en dat zou een gemis geweest zijn). Het boek is niet alleen fijn om te lezen, het is ook inspirerend. Waar een jonge vrouw al niet tot in staat kan zijn en… hoe weinig je eigenlijk nodig hebt om te leven. Wild was dan misschien op het eerste gezicht niet helemaal mijn boek, na het lezen van de eerste pagina had ik mijn mening al 180 graden bijgesteld.

Lachen: Ik kan het me eigenlijk niet meer herinneren? Is dat erg? Een klein beetje volgens mij, maar het is niet zo dat ik continu de slappe lach had..
Huilen:
Hoe kun je niet huilen als iemands moeder overlijdt?
Irritaties: Geen..
Opvallend: Wild is het eerste boek dat Oprah Winfrey in haar nieuwe bookclub bespreekt (wist ik ook pas toen ik het uit had) en de filmrechten van Wild zijn gekocht door het productie bedrijf van Reese Witherspoon, het schijnt ook dat Reese zelf de hoofdrol in de verfilming van het boek wil gaan spelen (ook dit las ik pas toen ik het boek uit had).
Aanrader: Als je Eat Pray Love leuk vond, dan vind je dit boek zeker heel erg fijn om te lezen!
Hartjes: ??????????

Je koopt Wild voor bij Bol.com voor 10,99, de Nederlandse vertaling is ook bij Bol.com te koop.

Liefs,
Annemerel

Delen:

20 Reacties

 1. Juliëtte
  juli 21, 2013 / 17:11

  Klinkt als een inspirerend boek! Misschien koop ik hem ook wel voor als ik op vakantie ga, ben in ieder geval erg benieuwd naar het verhaal. Complimenten trouwens voor alle Summer Readings, ik vind deze ‘rubriek’ onwijs leuk bedacht en de diversiteit tussen de boeken is leuk om te zien, thanks! :)

 2. juli 21, 2013 / 17:15

  Klinkt als eentje voor op de reading list, al had ik hetzelfde idee toen ik voor het eerst over het boek hoorde. Thanks voor de review :)

 3. juli 21, 2013 / 18:03

  Klinkt toch wel goed! Terwijl het me in eerste instantie niet echt aan zou spreken!

 4. Lana
  juli 21, 2013 / 18:31

  Klinkt als een leuk boek! Waar download jij je boeken eigenlijk? K denk dat je ze niet allemaal koopt haha

 5. liek
  juli 21, 2013 / 18:31

  Leuk! Misschien is het boek Fault in our Stars van John Green wat voor jou! Het heeft lang nummer 1 gestaan op de NY Bestseller Lijst. Er komt een verfilming, maar ik zou zeker van te voren het boek een keer lezen! Grappig en tragisch verhaal en een deel speelt zich af in Amsterdam…

 6. juli 21, 2013 / 19:13

  Klinkt als een prachtig boek, met een origineel verhaal.

 7. juli 21, 2013 / 19:17

  Dit lijkt me erg leuk om te lezen. Zelf ben ik ook meer into non-fictie en een boek waar ik zelf nog iets uit leer of door wordt aangegrepen, daar ben ik nog naar op zoek. Deze lijkt me dus ideaal!

 8. juli 21, 2013 / 19:37

  Oeh zodra je een vergelijking trok met Eat Pray & Love had je me An! ;D Ik ben nu toch wel nieuwsgierig geworden. Al moet ik eerlijk zeggen dat het zweverige en diepzinnige van EPL me juist ook wel aansprak!

 9. juli 21, 2013 / 20:13

  Hij lijkt me leuk! Al vond ik de film van EPL maar niks, maar daar keek ik dan ook maar met een half oog naar haha. Een verfilming lijkt me ook mooi!

 10. juli 21, 2013 / 21:58

  Thanks voor deze goede review! Ik was al van plan dit boek te kopen, maar nu heb ik ‘m ook direct besteld. Lijkt me een heel fijn boek!

  Liefs,
  Mariët.

 11. juli 21, 2013 / 22:59

  Hee, wat tof zeg, ik had hier nog nooit van gehoord maar dit zijn verhalen die me eeuwig boeien <3

 12. juli 21, 2013 / 23:46

  Lijkt me een heel tof boek. X

 13. juli 22, 2013 / 00:14

  Klinkt als een boek dat ik heel tof ga vinden! Thanks voor de tip!

 14. juli 22, 2013 / 08:21

  Klinkt erg tof! :D

 15. juli 22, 2013 / 10:27

  Wauw, ik wou dat ik zo veel boeken kon lezen. Ik heb er echt geen concentratie voor.

 16. fleur
  augustus 4, 2013 / 20:40

  Had nog nooit van dit boek gehoord maar na jouw review toch maar even op mijn ereader gezet. Heb het afgelopen weekend in twee dagen uitgelezen, was zo benieuwd hoe het verder ging en of ze het zou halen. Bedankt voor je tip, echt een aanrader! Je zou er bijna zelf met een rugzak op uit willen trekken, bijna dan ;)!