SUMMER READING: The Cuckoo’s Calling

Het eerste dat door mijn hoofd schoot toen ik half juli las dat J.K. Rowling onder een pseudoniem een boek had gepubliceerd was: DIE MOET IK LEZEN. De lijst met excuses waarom ik het boek niet diezelfde middag nog ben gaan lezen, maar bijna twee maanden gewacht heb, wil ik jullie besparen. Maar ik ben toch blij dat ik op de valreep (dit is de laatste Summer Reading voor deze zomer) toch nog J.K. Rowlings boek gelezen heb.

Dit keer geen tieners en een tovenaarsschool. Ook geen drama in een dorp dat vanuit 20 verschillende personen beschreven wordt. Nee, J.K. heeft dit keer een heuse detective geschreven en dat doet ze behoorlijk goed. Althans, dat is mijn bescheiden mening. Mijn graadmeter? Val ik in slaap als ik dit boek in bed lees na een lange dag in Amsterdam? NEE! Ok, goed boek.

In The Cuckoo’s Calling worden we voorgesteld aan de knappe 25-jarige Robin, net verloofd en voor de liefde naar Londen verhuisd. Omdat ze niet meteen een baan heeft gevonden, gaat ze aan het werk als uitzendkracht en zo belandt ze op het kantoor van Detective Strike. Strike is de buitenechtelijke zoon van een populaire rockstar en een beruchte groupie. Hij heeft geen makkelijke jeugd gehad en heeft in zijn leven misschien twee keer zijn vader gezien. Toen hij op 21-jarige leeftijd zijn moeder verloor stopte hij abrupt met zijn studie en meldde hij zich aan voor het leger, daar heef hij één van zijn onderbenen moeten achterlaten en hij gaat nu dus mank door het leven.

De lezer (of in ieder geval ik) heeft ietwat medelijden met Strike. Hij heeft net zijn relatie zien stranden, hij woont in zijn kantoor op een kampeerbed en doucht op de universiteit. Hij mist een been, heeft geen cent te makken en voordat John Bigstow zijn kantoor binnen wandelt heeft hij slechts één klant.

Maar wanneer John Bigstow, de broer van Lula Landry zijn kantoor binnen wandelt verandert dat. Lula Landry was één van de meest gevraagde modellen, voordat ze begin dat jaar zelfmoord pleegde door van haar balkon naar beneden te springen. Lula’s broer John gelooft echter niet dat het zelfmoord was. De politie heeft onderzoek verricht en blijft bij zelfmoord, maar John kan het er niet bij laten zitten en schakelt Strike in…

Dat het drie maanden moest duren voordat bekend werd gemaakt dat J.K. Rowling in werkelijkheid Robert Galbraith was, vind ik vrij bijzonder. De manier waarop het verhaal verteld wordt, de beschrijvingen van de personages en de situaties, het is typisch Rowling. En dat is waarom ik van haar houd. De ontknoping van het boek is heel goed, het blijft tot het laatste moment spannend. Het einde is overigens ietwat open en stiekem hoop ik dan ook op een vervolg. Strike & Robin zijn een fantastisch team en ik ben heel erg benieuwd naar een nieuw avontuur van het duo. Maar of dat er ooit zal komen….

Lachen: Not really….
Huilen:
Ik heb het droog gehouden.
Irritaties: Geen enkele
Opvallend: Het was voor mij heel duidelijk dat dit boek door J.K. Rowling geschreven was, haar schrijfstijl is erg herkenbaar. Ik hou van haar mooie situatie beschrijvingen. En als ze iemand met een bepaald accent aan het woord laat, schrijft ze het ook in dat accent, waardoor het verhaal nog meer tot leven komt.
Aanrader: Hou je van detectives en/of J.K. Rowling? Kopen!
Hartjes: ??????????

Je koopt The Cuckoo’s Calling voor 15,99 bij Bol.com, de Nederlandse vertaling koekoeksjong kun je nu al bij Bol.com voor 19,99 reserveren, vanaf 15 oktober is het boek beschikbaar.

Liefs,
Annemerel

Delen:

16 Reacties

 1. september 1, 2013 / 17:09

  Klinkt heel leuk! Op tv ben ik gek op detective-achtige dingen, maar detective boeken lees ik op de één of andere manier nooit.. misschien maar eens aan beginnen.

 2. september 1, 2013 / 17:31

  Klinkt Goed! Ik ben dol op haar boeken :)

 3. september 1, 2013 / 18:44

  Klinkt erg goed!

 4. september 1, 2013 / 19:00

  Ik heb nog nooit een boek van haar gelezen (sterker nog, ik dacht eerst altijd dat het een man was… hahaha) maar dit klinkt wel erg leuk! Maar wat ik me dan afvraag, slaat de titel ‘Koekoeksjong’ nog ergens op? :P

  • Kimberly
   september 1, 2013 / 21:19

   Omg hoe kan je HP nog nooit hebben gelezen!! Haha, ik kan me dat niet voorstellen, het was bij mij echt een deel van mijn jeugd ;)

 5. W.
  september 1, 2013 / 19:28

  Klinkt als een boek voor mij! Ik lees alleen maar detectives en thrillers en ik ben gek op Harry Potter..

 6. september 1, 2013 / 19:30

  Ik moet heel eerlijk herkennen dat ik nog nooit een Harry Potter boek heb gelezen, maar dit verhaal klinkt zo goed dat ik misschien toch maar een keer aan J.K. Rowling ga beginnen!

 7. september 1, 2013 / 20:10

  Ik ben echt zo benieuwd naar dit boek! Na jouw recensie ga ik het echt lezen. Ik vind het zo leuk dat niemand door had dat zij dit heeft geschreven. Geniaal toch?! Fijne avond nog!

 8. september 1, 2013 / 20:46

  Als J.K. in het echt Robert heet, is het dan geen man???

 9. september 1, 2013 / 21:11

  JK Rowling is mij in een goede raad zo tegen gevallen,
  Dat ik me eerst hier niet aan waag ;)

 10. Ilse
  september 1, 2013 / 22:01

  Klinkt echt als een geweldig boek, die wil ik zeker lezen. :) Jammer maar begrijpelijk dat je summer reading weer over is want ik vond het heerlijk om te lezen.

 11. september 1, 2013 / 22:21

  Het tweede deel komt in 2014!

 12. september 2, 2013 / 08:46

  Oeh dit klinkt heel leuk! Dit boek moet ik dus zeker aan mijn te lezen lijstje toevoegen =)

 13. september 2, 2013 / 10:42

  Ik heb het boek ook in een keer uitgelezen! Ook al heeft het niet meer met Harry Potter te maken, volgens mij blijf ik de rest van mijn leven haar boeken religieus lezen haha.

 14. september 2, 2013 / 15:23

  Ben de laatste jaren helemaal niet van de boeken, maar voor deze wil ik wel een uitzondering maken. Even kijken of ie in de bieb te verkrijgen is!