SUMMER READING: Justine Ezarik – I, Justine (#13)

 photo ijustine-bookcover_1.jpg

De eerste video die ik van Justine Ezarik -iJustine – op YouTube bekeek, was een video waarin ze een stuk of tien nieuwe Apple Watch bandjes ontboxte (is dat de juiste Nederlandse vertaling voor unboxing? waarschijnlijk niet, maar jullie begrijpen wat ik bedoel). Even dacht ik dat ze gesponsord werd door Apple, hoe kwam ze anders aan al die bandjes? En met (toen nog) bijna 3 miljoen volgers zou het niet heel vreemd zijn als Apple haar iets had opgestuurd. Niets bleek minder waar, ze had echt alle bandjes zelf gekocht (en bracht uiteindelijk de bandjes die ze niet mooi vond, meer dan de helft, terug naar de Apple Store).

Dat vind ik leuk aan Justine. Hoewel ze al ruim tien jaar actief is op YouTube en (inmiddels) meer dan drie miljoen abonnees heeft, ze heeft nog steeds geen extreem groot team om haar heen. Natuurlijk zal ze op sommige vlakken geholpen worden, maar ze edit nog steeds iedere video zelf en is zo’n Apple en tech-junkie dat ze de meeste van haar spullen daadwerkelijk zelf koopt. Zal ze het geld dan ook wel voor hebben zul je denken. Nu inmiddels wel ja, maar de eerste jaren van haar YouTube-carrière waande ze zich in alles behalve rijkdom en was het vooral heel erg sappelen om rond te komen. Net als Casey Neistat, net als Nike, net als zo veel succesvolle mensen, is ook zij bij nul begonnen.

Vorig jaar bracht Justine haar ‘analoge’ memoir uit. Een boek over haar leven tot nu toe. Van hoe ze als elf-jarige (in 1996) haar eerste website bouwde omdat een klasgenoot gemeen tegen haar deed, tot haar rode loper interviews en rolletje in The Vampire Diaries. Van haar periode dat ze 24 uur per dag livestreamde (jup, ze filmde haar leven 24 uur per dag… halleluja) tot haar eerste YouTube video ooit waarin ze instant havermout maakte op het kantoor waar ze in die tijd werkte.

Wat ik zelf zo leuk vond aan het boek was het doorzettingsvermogen van Justine, maar ook haar ‘no shame in my game’ attitude. Wat Justine deed was alles behalve normaal (24 uur per dag met een camera op je hoofd lopen is niet normaal) en ik zeg niet dat dat nu de weg naar succes is, maar net iets buiten het bekende doosje kijken en denken is dat wel. Je gaat het wiel niet uitvinden door hetzelfde toen als iedereen om je heen. Als het wiel uitvinden je ambitie is dan natuurlijk.

Dankjewel Justine voor je eerlijkheid, spontaniteit en de ietwat bizarre dingen die je af en toe doet.

Lachen: JA!
Huilen: Ja en ik weet nog toen ik het las dat ik dacht, dat moment moet ik onthouden want dit moet ik in mijn blog verwerken, maar ik kan het me nu dus niet meer voor de geest halen.
Irritatie: Niet echt eigenlijk…
Opvallend: Ik dacht dat ik vroeg was met mijn blog die ik in 2003 startte, maar Justine maakte haar eerste blog in 1996. Toen wist ik nog niet eens dat er zoiets als internet bestond. Ze is trouwens ook ‘al’ 32.
Aanrader: Als je Justine volgt op YouTube, zeker. Als je houdt van inspirerende memoires, kopen. Als je zelf ook blogt/vlogt, zeker lezen. Justine laat in haar boek zien dat je af en toe (regelmatig) uit je comfortzone moet stappen om je dromen te bereiken.
Hartjes: 8/10

Je koopt I, Justine van Justine Ezarik onder andere bij Bol.com voor 14,55.

Volg jij Justine al op YouTube?

Liefs,
Annemerel

Delen:

7 Reacties

 1. augustus 14, 2016 / 18:02

  Leuk! Ik volg iJustine op Youtube maar kijk haar videos niet super vaak. Dit boek klinkt echt heel leuk. :)

 2. augustus 14, 2016 / 19:06

  Klinkt heel leuk en motiverend! Gaat op het lijstje, dus ;) Dankjewel voor de inspiratie!

 3. Ilse
  augustus 15, 2016 / 00:54

  Ik ken haar verder helemaal niet, maar eens op YouTube kijken!

 4. Sara
  augustus 15, 2016 / 06:55

  De eerste video die ik ooit zag van haar was dansend met een Turkey in de Apple store, ik denk meer dan 6 jaar geleden.
  Kijk zelf nu weinig YouTube, maar vind het knap hoeveel mensen daarmee hebben bereikt!

 5. augustus 15, 2016 / 08:56

  Ik ken haar helemaal niet (oeps?)! Ga haar kanaal eens bekijken

 6. Silke
  augustus 15, 2016 / 21:55

  Ontdozen?

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 16, 2016 / 11:02

   Haha om de een of andere reden heb ik bij dat woord de associatie van een meisje dat een ‘doos’ wordt genoemd en dat je die dan probeert te ‘ont-dozen’. Of klinkt dat heel gek?