SUMMER READING: Dare Me

 photo DareMeCoverArt-677x1024.jpg
Toen ik las dat ‘Dare Me’ van Megan Abbott over cheerleaders ging dacht ik ‘hè lekker, even een simpele chicklit lezen’. Had ik meer over het boek gelezen, dan had ik geweten dat, hoewel dit boek over 16-jarige cheerleaders gaat, het alles behalve een chicklit is. Het boek is veel donkerder, op een bijzondere manier spannend en perfect geschreven. Het enige chicklit-achtige aan het boek, is het feit dat de hoofdrolspelers cheerleaders zijn. Ondanks dat toen ik begon met lezen zin had in iets makkelijks, zou ik het boek op geen enkele manier willen veranderen.

Het verhaal wordt gelezen vanuit de 16-jarige cheerleader Addy. Samen met haar BFF Beth is ze de Queen van de cheerleaders. Of beter gezegd, Beth is Queen, Addy is haar trouwe luitenant. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat Beth cheerleader captain is en dat het niet eens in één van de andere meiden opkomt om haar positie in te nemen. Dat verandert als er een nieuwe cheerleader coach verschijnt. De 27-jarige Coach (Colette) French. Coach French schaft het hele captain-gebeuren af en wordt op die manier zelf captain van de cheerleaders. Iets wat Beth niet zomaar laat gebeuren.

Met Beth moet je sowieso niet sollen. Doe je iets dat Beth niet zint, dan kun je rekenen op wraak. Geen zoete wraak, maar wraak die uitmondt in beenbreuken en andere verwondingen. Maar ook Coach French is een vreemde. Ze is getrouwd, krijgt alles wat haar hartje begeert, maar is diep ongelukkig in haar huwelijk, in haar leven. Het lijkt erop dat ze vroeger het populairste meisje van de school was en nooit afscheid heeft kunnen nemen van die rol, dat blijkt uit het feit dat Coach French iedere avond na cheerleader training alle meiden uitnodigt voor tuinfeesten en ze naast de cheerleaders geen andere vriendinnen lijkt te hebben.

Coach French is er op gebrand alles uit de 16-jarige meisjes te halen dat erin zit. Ze laat ze uren per dag trainen, geeft ze dieetpillen en laat ze leven op een dieet van water en lucht, alles om de meiden het perfecte harde lichaam te laten krijgen. Ook lijkt het erop dat de reden dat ze Beth captain-af maakte minder te maken had met het succes van het cheerleaderteam en meer met het feit dat ze Beth’s positie in wilt nemen. Ze wil zelf de Queen Bee zijn, ze wil Addy als beste vriendin, ze wil dat iedereen naar haar luistert. Maar het boek wordt pas echt donker wanneer één van de personages op mysterieuze wijze om het leven komt. Was het zelfmoord, was het wraak? Wat het….?

Niet alleen het verhaal is spannend, donker, ook het taalgebruik is alles behalve luchtig. Het lijkt erop dat schrijfster Megan Abbott de meiden van dichtbij heeft meegemaakt, anders zou ik niet weten hoe ze de gedachtegangen zo rauw heeft kunnen beschrijven. De verveling, de angst, de .. argh ik weet het niet, maar het voelde gewoon heel erg echt.

Ik heb alle 327 pagina’s in spanning achter elkaar gelezen. Dare Me is een boek dat je niet meer neer wilt leggen. Loved it!

Lachen: Niet dat ik me kan herinneren..
Huilen:
Het boek is op een andere manier emotioneel, geen tranen dus.
Irritaties: Ik irriteerde me niet aan het boek, maar ik irriteerde me wel aan mezelf tijdens het lezen. Iedere keer als ik dacht dat ik wist hoe het zat, werd mijn theorie een paar pagina’s later weer onderuit gehaald. Het boek laat je écht tot het eind in spanning.
Opvallend: De filmrechten van het boek zijn onlangs verkocht en het schijnt dat Nathalie Portman in gesprek is met de producers over een rol in de film. Om welke rol het gaat is niet duidelijk.
Aanrader: Jaaaaa! Het boek is leuk voor chicklitliefhebbers omdat het onderwerp typisch chicklit is. Maar ook mensen die houden van wat meer substantie en spanning vinden dit boek leuk. Het is namelijk echt GEEN chicklit, het is veel donkerder, spannender en heel goed geschreven.
Hartjes: ??????????

Je koopt Dare Me voor 9,49 bij Bol.com, de Nederlandse vertaling is (nog) niet beschikbaar.

Liefs,
Annemerel

Delen:

21 Reacties

 1. augustus 25, 2013 / 17:12

  Klinkt als een prima combinatie chicklit-achtig en spanning! top :D

 2. augustus 25, 2013 / 17:20

  Oh ik ben nu wel benieuwd!

 3. augustus 25, 2013 / 17:21

  Wauw klinkt als de perfecte combinatie tussen mijn twee favoriete genres.

 4. augustus 25, 2013 / 17:37

  Klinkt goed!

 5. augustus 25, 2013 / 17:57

  ik ben benieuwd!

 6. augustus 25, 2013 / 18:13

  Ohh klinkt geweldig! Alleen lees ik niet graag in EN, ik wacht met smart op NL!

 7. augustus 25, 2013 / 19:37

  ben echt super benieuwd, snel ophalen:)

 8. augustus 25, 2013 / 20:01

  Klinkt spannend, erg goed! Weer een heel ander boek dan ik meestal lees, juist daardoor wel erg interessant ook!

 9. augustus 25, 2013 / 20:16

  Wooow oké dit klinkt echt goed. Een beetje Pretty Little Liars misschien? Dat vind ik ook al zulke geweldige boeken!

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 25, 2013 / 21:14

   Het heeft wel iets van PLL, maar PLL is écht Young Adult en dat is dit boek niet.

 10. augustus 25, 2013 / 21:14

  Lijkt me echt een spannend boek, ben wel weer toe aan iets nieuws. Jammer dat ie er nog niet in het nederlands is!

 11. augustus 25, 2013 / 21:54

  Hij lijkt me leuk! Ook de sportieve touch zorgt dat het boek mij al snel leuk lijkt!

 12. augustus 25, 2013 / 22:42

  Die ga ik lezen! Klinkt goed :-)

 13. Charley
  augustus 26, 2013 / 08:21

  Klinkt goed! Het is trouwens wel ‘ergeren aan’ en niet ‘irriteren aan’ ;)

 14. augustus 26, 2013 / 08:57

  Klinkt super goed!

 15. augustus 26, 2013 / 09:35

  Super! Echt wat voor mij, ik hou van spanning in boeken en een Engels boek lezen kan ook geen kwaad.

  liefs Mireille

 16. augustus 26, 2013 / 09:49

  Klinkt leuk, ik heb hem op mijn leeslijst gezet! Ben benieuwd!

 17. augustus 26, 2013 / 16:27

  Klinkt leuk! Ik heb hem direct toegevoegd aan mijn nog te lezen lijstje.

 18. augustus 26, 2013 / 19:02

  Doet me denken aan PLL!

 19. augustus 26, 2013 / 19:58

  Die ga ik onthouden!