ASK ME ANYTHING: #1 (On Blogging)

 photo askmeanythingblogging.jpg

– Heb je tips voor beginnende bloggers, wat zijn dingen die jij niet wist toen je begon met bloggen?
Toen ik begon met bloggen, tien jaar geleden, wist ik om precies te zijn… NIETS van bloggen. Ik wist niet eens dat wat ik deed bloggen heette. Ik noemde het mijn ‘online diary’. Er zijn dus heel veel dingen die ik niet wist toen ik begon met bloggen. Het feit dat ik er überhaupt ook maar één euro mee zou verdienen bijvoorbeeld, of dat het me zou kunnen helpen in mijn carrière, of dat ik überhaupt ooit in de online media sector zou gaan werken. Ik was er op dat moment gewoon NIET mee bezig.

En ik denk dat dat een belangrijke tip is voor mensen die beginnen. Natuurlijk moet je jezelf profileren, moet je laten zien wie je bent en moet je een eigen stem hebben, maar fixeer je niet op succes hebben. Je mag het bloggen wel serieus nemen, maar neem je blog niet te serieus. Daarmee wil ik zeggen dat je wel goed je best moet doen om goede blogs te schrijven, maar dat je te veel fixeren op de blog zelf weinig oplevert. Laat het gaan, ontwikkel jezelf door veel te schrijven, veel te doen en wees jezelf.  Het klinkt heel erg cliché en misselijkmakend, maar wees jezelf, want ieder ander is al bezet. Je komt pas los als je jezelf bent.

– Vind je het geen eng idee dat iedereen in grote lijnen weet wat je doet via je blog?
Daar wil ik niet te veel over nadenken. Want als ik dat wel doe, dan vind ik het wel eng. Iemand hoeft maar kwaad te willen… Maar goed, risico van het vak laat ik het maar noemen.

– Ben je wel eens op een negatieve manier geconfronteerd met het feit dat veel van je leven online staat?
De laatste jaren niet meer, maar toen ik nog op de middelbare school zat en bloggen een vreemd fenomeen was wel. Bloggen was ‘kansloos’ en ik werd weleens nageroepen. Ik heb ook wel eens een relatie gehad met iemand die me vroeg te stoppen met bloggen, ik heb hem keihard uitgelachen. Mijn vriend wil liever ook niet te veel op mijn blog genoemd worden en een foto mag al helemaal niet, maar hij support me wel en vindt het oprecht leuk wat ik doe en wat ik ‘bereik’.

– Wie is je [blog]carrière voorbeeld?
Ik heb niet iemand in de blogwereld waarbij ik denk ‘jou wil ik zijn’. Maar er zijn wel personen waarbij ik denk, ja… daar kan ik iets van leren.

Het is geen geheim dat ik Lauren Conrad bewonder, ze is van reality sterretje verandert in een succesvol ondernemer. Je ziet bij haar dat ze goed nadenkt over wat ze doet, je zult haar niet snel op een misser betrappen. Het is misschien iets minder spontaan, maar ik denk soms wel eens dat ik iets te spontaan ben en iets beter zou kunnen nadenken voordat ik iets doe.

Daarnaast ben ik ook groot fan van de blog van Garance Doré. Ik vind haar filmpjes en teksten hilarisch! Ik kijk iedere middag weer uit naar haar nieuwe blog(s). Garance schrijft net als ik, precies zoals ik denk. Het verschil tussen Garance en mij is, dat Garance in New York woont, fantastisch kan tekenen, zo succesvol is dat ze zichzelf een heel team om haar heen kan permitteren en dat ze niet bang voor de (video)camera is. Dat laatste, daar kan ik nog wel wat van leren. Ik zou in de toekomst graag meer met video’s willen doen, maar ik ben op dit moment nog iets te camera schuw.

– Krijg je vaak dingen via PR bureau’s? En gebruik je deze dan ook altijd voor een review?
Ik krijg regelmatig spullen toegestuurd van PR bureau’s. Ik schrijf er vaker niet dan wel over. Soms krijg ik van te voren een mail van een PR Bureau of ik een product wil testen, dan schrijf ik er vrijwel altijd over. Ik krijg ook regelmatig spullen toegestuurd waar ik niet zo veel mee kan. Ik ben geen beautyblogger en een lipgloss testen doe ik dan ook negen van de tien keer niet. Maar het kan zomaar zo zijn, dat als het product me bevalt, ik dat uiteindelijk wel doe. Mijn credo is: ik blog over alles waar ik zelf gelukkig van word.

– Heeft je blog je geholpen bij je freelance klussen?
Ja! Esmée werkte voorheen bij Girlscene en toen zij weg ging bij Girlscene zag ik dat op twitter staan. Natuurlijk stuurde ik snel een DM met ‘is er een vacature?’ en een dag later zat ik voor een gesprek op kantoor. Omdat Esmée mijn blog al jaren las wist ze precies hoe ik schreef en was het een stuk makkelijker om voor mij te kiezen.

Ik denk dat mijn blog me ook op andere manieren geholpen heeft bij mijn werk. De afgelopen tien jaar heb ik zoveel geschreven, hierdoor heb ik mijn schrijfstijl goed kunnen ontwikkelen. Hierdoor schrijf ik makkelijker en sneller.

Liefs,
Annemerel

Delen:

29 Reacties

 1. augustus 24, 2013 / 12:17

  Leuke vragen, en nog leukere antwoorden! Tof dat het bij Girlscene zo is gegaan :)

 2. augustus 24, 2013 / 12:17

  Zo’n fijne quote, waar is die ook weer van? “Wees jezelf, want ieder anders is bezet.” Maar daar heb je helemaal gelijk in, bloggen moet vooral leuk zijn en natuurlijk moet je opletten met wat je online zet, maar een eigen stem hebben en het persoonlijk houden maakt het toch ‘jou’. Vind het juist ook wel tof dat je vriend zich er buiten wil houden, het is toch jouw ding. Vind dat zelf ooit wel moeilijk! Leuk om dit te lezen :)

 3. augustus 24, 2013 / 12:23

  Erg fijne blog, door dit soort blogs heb ik het idee zelf ook een betere blogger te worden. Bedankt voor de tips :)

 4. augustus 24, 2013 / 12:23

  Leuk om te lezen! Ik had ook nog een vraag, maar volgens mij was ik te laat haha.
  Ik herken het wel wat je over het bloggen schrijft. Je moet sowieso niet beginnen met het idee dat je geld gaat verdienen. En bij mij zitten ook mensen op school die mijn blog een beetje belachelijk maken en er lacherig over doen. Maar zij snappen er gewoon niks van, ik vind het een geweldige vorm van communicatie!

  liefs Mireille

 5. augustus 24, 2013 / 13:01

  Je hebt helemaal gelijk met het antwoord op je eerste vraag. Ik denk dat je je niet ten eerste moet richten op het verzamelen van zoveel mogelijk followers maar op het feit dat je ergens je ei kwijt kan en dat je het oprecht leuk vindt om te schrijven over dingen die je bezig houden.
  Daarnaast is het natuurlijk wel echt geweldig dat je van je hobby je beroep kan maken;)

 6. augustus 24, 2013 / 13:09

  Wat leuk om te weten dat je zo bij je baan op girlscene kwam. Wel gaaf dat je mede dankzij bloggen dat bereikt hebt. Xx

 7. augustus 24, 2013 / 13:35

  Leuk om te lezen! De tip om jezelf te blijven op je blog is echt goud.

 8. augustus 24, 2013 / 14:16

  Goede tip om dicht bij jezelf te blijven, dat vergeten veel mensen tegenwoordig! En ik ben nu al benieuwd naar de rest van de antwoorden.

 9. augustus 24, 2013 / 14:18

  wat leuk om te lezen!

 10. augustus 24, 2013 / 14:25

  Ik heb echt al heel veel zin in de andere AMA’s, ik vind je een super leuk persoon en bewonder je blog en schrijfstijl ook echt. Superleuk artikel!

 11. augustus 24, 2013 / 14:44

  Leuk stukje! Ik zou als vervolg op je eerste vraag wel willen weten of je tegenwoordig wel meer nadenkt bij bloggen en waar je uiteindelijk heen wil met je blog, of dat je nog steeds gewoon vooral doet wat goed voelt! :)

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 24, 2013 / 15:07

   Dat laatste! Dat vind ik juist zo fijn van mijn blog, dat het helemaal van mij is en dat niemand zich met de inhoud bemoeid. Ik schrijf over de dingen die ik leuk vind en die ik meemaak, op de manier die ik wil. Dat is een vrijheid die je bij een ander medium niet hebt.

 12. augustus 24, 2013 / 14:55

  Heel leuk om te lezen hoe je het bloggen zelf ervaart en wat je er van geleerd hebt en hoe je er tegen aan kijkt.
  Tot morgen!

 13. augustus 24, 2013 / 15:42

  Wat is dit leuk om te lezen, deze dingen wist ik nog niet van jou. Ik vind het soms ook weleens lastig, wat zet ik wel/niet op mijn blog. Maar ik merk dat ik het vaak makkelijker vind om van me af te schrijven op mijn blog dan tegen iemand te zeggen. En ik vind het zo leuk dat je al zo lang blogt, dat laat wel zien dat je het echt leuk vindt!

 14. augustus 24, 2013 / 16:22

  Leuk om te lezen. Krijg je dan nooit klachten als je niks schrijft over toegestuurde spullen? Of heb je zoiets van: fuck it, ik heb er toch niet om gevraagd dus who cares.

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 24, 2013 / 16:37

   Ik heb nog nooit klachten gehad, wel eens PR bureau’s die me later nog mailen met de vraag of ik nog wat met de producten ga doen. Als ik dat niet wil zeg ik dat gewoon eerlijk, dan weten zij ook dat ze in het vervolg deze producten niet meer op hoeven sturen.

 15. augustus 24, 2013 / 16:58

  Leuk om te lezen!

 16. Esmee
  augustus 24, 2013 / 17:33

  Heel leuk om te lezen, ook als niet-blogger.

 17. augustus 24, 2013 / 20:59

  Wat leuk om te lezen over hoe jij het bloggen ervaart en hoe andere het zien.

 18. Marleen
  augustus 24, 2013 / 22:14

  Leuke vragen ! Ben al benieuwd naar de andere delen :)

 19. augustus 25, 2013 / 07:58

  Wat een super fijne en eerlijke vragen! :D

 20. augustus 25, 2013 / 10:57

  Erg leuk om te lezen zo! :)

 21. augustus 25, 2013 / 11:15

  Super leuk om te lezen, grappig dat je zo bij Girlscene bent terecht gekomen! Ik ben op een soortgelijke manier terecht gekomen bij waar ik nu werk, super leuk! X

 22. augustus 25, 2013 / 13:58

  Leuk om te lezen Annemerel! Ik volg je al een hele poos, maar zulke persoonlijke artikelen vind ik nog steeds leuk om te lezen en je beter te leren kennen!

 23. augustus 25, 2013 / 22:44

  Handig, deze tips. Hou van je persoonlijke twists ;-)

 24. augustus 26, 2013 / 12:13

  Heel erg leuk om te lezen!
  xx Stephanie (www.stephaniesstyleblog.blogspot.com)

 25. augustus 26, 2013 / 19:33

  Handige tips, daar kan ik als beginnend blogger zeker wat mee :) Dankjewel!