SUMMER READING: De Wangs VS. De Wereld #9

Twee weken geleden kondigde ik aan dat ik de komende weken alleen nog maar easy-breazy beach reads zou gaan lezen. Maar om de een of andere reden sloeg ik begin deze week het boek ‘De Wangs VS. De Wereld’ van Jade Chang open, zonder ook maar enige voorkennis. En dit was niet zo’n luchtig romannetje als ik me van tevoren had voorgesteld.

De Wangs VS. De Wereld is de debuutroman van Jade Chang en speelt zich af in 2008, tijdens het begin van de crisis. Charles Wang is dertig jaar geleden vanuit China naar Amerika gekomen en is een succesvol zakenman geworden met een groot make-up imperium. Hij heeft drie kinderen op de wereld gezet. De 28-jarige Saine die na haar studie aan Columbia University in New York City een gevierd kunstenares en IT-girl werd. De 21-jarige Andrew, student aan de Universiteit van Arizona met een droom om stand-up commedian te worden. En de 16-jarige Grace die op een chique kostschool in Santa Barbara is weggestopt en een rijzende modester op Instagram is (nu ik dit zo opschrijf bedenk ik me dat in 2008 Instagram nog helemaal niet zo’n populair medium was, bestond het uberhaupt? Ik begon in 2009 met Twitter en in januari 2012 met Instagram, volgens mij kan dit helemaal niet… maar goed, creatieve manipulatie ten behoeve van het verhaal of zoiets).

Maar het gaat niet zo goed met de familie Wang. Saine heeft met haar laatste expositie tegen de schenen van de halve wereld geschopt, is gedumpt door haar verloofde die ondertussen een andere vrouw bezwangerde en is New York City ontvlucht. Andrew wordt maar niet verliefd en kloot maar een beetje aan op de universiteit en puber Grace is boos op de hele wereld. Maar degene die echt aan de grond zit is papa Wang. Door de crisis en een paar domme beslissingen gaat niet alleen zijn bedrijf failliet, hij stond persoonlijk garant en is al zijn eigendommen kwijt. Inclusief trust funds voor zijn nazaten.

In een poging zijn wereld te redden rijdt hij met Grace en Andrew op de achterbank (en zijn tweede vrouw op de bijrijdersstoel) van Bel Air (LA) naar zijn dochter in New York. Maar of daar zijn geluk ligt?

Worstelingen met identiteit, de impact van de crisis en het belang van familie zijn hoofdthema’s in dit boek. En hoewel het misschien niet zo luchtig is als het gemiddelde strandboek, heb ik regelmatig hardop gelachen.

Lachen: Zoals ik al zei, ja. Vooral om de 16-jarige Grace. Het valt me de laatste tijd steeds vaker op dat de jongste mensen in het verhaal meestal mijn favoriete personages zijn. Wat zegt dit over mij?
Huilen: Geen echte tranen, maar in het laatste hoofdstuk zeker wel emotie
Irritatie: Het kostte wat moeite om in het verhaal te komen.
Opvallend: Het boek wordt door Vanity Fair een ‘Frisse Little Miss Sunshine’ genoemd. Ik ken zelf dat verhaal niet, maar wat Roos me erover vertelde hebben ze wel gelijk. Als ik thuis ben ga ik meteen de film op Netflix kijken.
Aanrader: Ja, als je op zoek bent naar een boek met iets meer inhoud maar toch makkelijk leesbaar.
Hartjes: 8/10

Je koopt De Wangs VS. De Wereld onder andere bij Bol.com voor €21,99

Liefs,
Annemerel

Delen:

1 Reactie

  1. Ilse
    juli 21, 2017 / 19:01

    Klinkt als een interessant boek met alle verschillende personages en dingen! Ik ga hem onthouden!