Ik sprak Korporaal bij de Koninklijke Marine Annemarie

Vorig jaar deelde ik met jullie het verhaal van Korporaal Annemarie van de Koninklijke Marine . In een nieuwe video geven meiden reactie op het zien van de video. Zij weten niet dat Annemarie stiekem mee kijkt en luistert. Even later beantwoordt Annemarie in levenden lijve al hun vragen.Maar ik had nog veel meer vragen voor de 29-jarige Annemarie en die mocht ik gelukkig aan haar stellen. Annemarie ging tien jaar geleden aan de slag voor defensie. Ze werkt als logistiek medewerker bij de Koninklijke Marine. Zoveel respect voor haar en het werk dat ze doet.

Waarom koos je voor defensie?

“Na mijn opleiding tot juridisch medewerker solliciteerde ik op mijn negentiende bij defensie. Ik wilde graag een beroep in uniform. Ik wist niet precies wat ik wilde doen, maar ik wist wel dat ik het leuk vond om actief bezig te zijn en iets van de wereld te zien. Dat is ook de reden dat ik voor de marine heb gekozen.”

Wat voor opleiding heb je bij defensie gevolgd?

“De eerste 9 weken ga je buffelen. Je wordt getraind door instructeurs van de vloot en de mariniers. Je moet hardlopen, speed marsen, je krijgt lessen in geweerhandelingen, je leert de rangen en standen, wie zijn je meerderen, hoe spreek je die aan. Maar ook: hoe poets je je schoenen en hoe draag je je kleding op de juiste manier. Echt de basisvorming voor je opleiding. Elke militair volgt een basistraining maar deze verschilt wel een beetje per krijgsmachtdeel en per opleidingsniveau. Ik had gekozen voor een logistieke functie bij de marine waarin je je vervolgens na de basisopleiding vaktechnisch gaat specialiseren. Je sluit dat eerste jaar af met een basisopleiding calamiteitenbestrijding voor aan boord. In het tweede jaar ga je acht tot negen maanden stagelopen, je krijgt een werkboek mee en naast het meelopen moet je aan het eind van de stageperiode je werkboek hebben afgerond. Daarna ben je een volwaardig matroos en krijg je je eerste gouden streep. Ik heb inmiddels twee strepen en ben korporaal.”

Hoe is het om als vrouw bij de marine te werken?

“Ik vind het eigenlijk helemaal niet erg om met mannen te werken. Ik merk het niet, stoor me er niet aan en heb ook niet het idee dat ik onderdoe voor de mannen. Op een schip is altijd minstens 10% van de bemanning vrouw, om de diversiteit te behouden.”

Wat vind je het zwaarst aan je werk?

“Oh dat vind ik lastig. Wat ik zelf op dit moment het zwaarst vind is dat ik nu net terug aan wal ben en dat mijn vriend nu weg is. Als je op het schip zit ben je zo bezig met je dagelijkse dingetjes dat je daar veel minder last van hebt, maar als je zelf degene bent die thuis blijft is dat toch wel anders. Natuurlijk is het werk af en toe fysiek ook wel zwaar. Als ik vaten van twintig kilo moet verplaatsen. Ik begin dan met twee vaten tegelijkertijd, maar na vier keer heen en weer lopen ga ik toch wel over op eentje tegelijk. Ik ga wel gewoon door, laat me echt niet kennen.”

Wat is je meest bijzondere ervaring?

“Haha, klinkt misschien gek, maar in 2012 gingen we voor een expeditie naar Jan Mayen, een eilandje vlakbij Groenland. Wij gingen daar heen voor een bepaalde organisatie die daar wetenschappelijke testen ging doen. En ik heb daar toen orka’s van heel dichtbij gezien. Dat vond ik echt zo bijzonder, echt een bucketlistdingetje. Wat ik ook ook heel bijzonder vind is de band die je met je collega’s in korte tijd op een schip opbouwt. Je kent elkaar van tevoren niet, maar na vijf maanden ben je zo’n hecht team. Oh en natuurlijk als je terugkomt van een missie, wanneer al je vrienden en familie je op staan te wachten. Dat er mensen zijn die zoveel om je geven en blij zijn dat je er weer bent.”

Hoe zie jij je toekomst bij Defensie voor je?

“Ik heb een vast contract gekregen en zou dus in principe tot mijn pensioen bij Defensie kunnen blijven. Ik blijf het in ieder geval doen zolang ik het leuk vind. Ik zou graag op een gegeven moment kinderen krijgen en dat kan ook heel goed bij de Marine. Als je kiest voor een walfunctie zijn ze heel flexibel, kun je in deeltijd werken bijvoorbeeld. Ook voor mannen trouwens, die kunnen ook kiezen voor een papadag.”

Wat zou jij willen zeggen tegen meiden die twijfelen over een carrière bij Defensie?

“Ik zou het gewoon doen. Je krijgt zo ontzettend veel levenservaring en je ziet zoveel van de wereld en je hoeft er niet eens voor te betalen. Ja het is misschien soms fysiek wat zwaarder, maar daar zou ik me niet zoveel zorgen over maken, je moet gewoon fit zijn. Defensie en Marine bieden je heel veel mogelijkheden.”

Twijfel jij over een carrière bij Defensie? Kijk voor informatie op werkenbijdefensie.nl/vrouw

Liefs,
Annemerel

Delen:

4 Reacties

 1. Anne
  juli 7, 2017 / 22:09

  Leuk! Heel gaaf. De link doet het niet trouwens (laatste stuk kun je wel kopiëren) maar te veel tekst staat nu in de hyperlink ;)

  • Annemerel
   Auteur
   juli 8, 2017 / 12:37

   Thanks ;-)

 2. Ilse
  juli 7, 2017 / 23:10

  Mooi interview heb je ervan gemaakt!

  • Annemerel
   Auteur
   juli 8, 2017 / 12:36

   Dankjewel!