SUMMER READING: Killing Monica (#9)

 photo killing-monica.jpg

Sex and the City is een van mijn favoriete series ooit gemaakt (naast The OC en Gossip Girl) en daarom is Candace Bushnell één van mijn favoriete schrijfsters. Ik was dan ook heel blij toen ik las dat ze een nieuw boek had uitgebracht, Killing Monica. Het feit dat het boek door velen met de grond gelijk werd gemaakt, mocht de pret niet drukken. Met één vinger op de knop (en na het invoeren van mijn wachtwoord) kocht ik het boek in iBooks.


Killing Monica is satire. Als je dat van te voren niet weet en alles ontzettend serieus neemt, denk je wellicht ‘waar slaat dit op?’ Alles in het boek wordt zo uitvergroot dat het een beetje belachelijk wordt. Omdat ik een interview gelezen had met Candace, wist ik dit van te voren. Ik denk dat dat mijn leeservaring zeker heeft beïnvloed, op een positieve manier.

Pandy Wallis, beter bekend als PJ Wallis, schrijfster van de populaire Monica-boeken serie zit gevangen in het personage dat ze tien jaar geleden gecreëerd heeft en dat zo populair werd, dat er zelfs zeer succesvolle films gemaakt worden. Klinkt bekend? Ja, Candace is inderdaad de bedenker van Carrie, maar ze staat er op dat het boek absoluut niet autobiografisch is. Goed Pandy’s eerste Monica-boek was zo’n succes dat ze al snel gevraagd werd een tweede te schrijven en toen de filmrechten verkocht werden, was zij degene die de perfecte Monica vond, in de vorm van model en actrice ShondaBeth Schnowzer. De twee worden al snel vriendinnen en ‘PandaBeth’ wordt een gevreesd duo.

Pandy heeft Monica gebaseerd op zichzelf, ShondaBeth moet Monica worden voor de films. De vrouwen zijn beide op een andere manier Monica. De vriendschap bekoeld als ShondaBeth er met Pandy’s vriendje vandoor gaat en Pandy trouwt met een foute restaurateur. Dat huwelijk is vanaf het begin gedoemd om te mislukken en met een groot drama te eindigen.

Wat ik leuk vond aan het boek? Killing Monica zou je in de categorie chicklit kunnen plaatsen, maar haar taalgebruik is alles behalve simpel. Debauchery is mijn nieuwe favoriete woord. Ook het feit dat het boek zich in New York afspeelt, dat het hoofdpersonage een schrijfster is en de boodschap die Candace de lezer probeert mee te geven dragen er voor mij bij dat ik dit boek met plezier gelezen heb.

Lachen: Ja, het is satire… als ik niet zou moeten lachen zou er iets niet goed zijn.
Huilen: Nee!
Irritaties: Hmm…. irritaties? Irritaties… niet echt, eigenlijk? Het taalgebruik was goed, het was vanaf het begin al leuk, het einde was prima… nee, ik heb niets te klagen over dit boek.
Opvallend: Er zijn een aantal gelijkenissen met Candace eigen leven (allebei schrijver, allebei een populair karakter gecreëerd), toch beweert Candace dat het absoluut niet autobiografisch is. Ik geloof niet dat ze helemaal geen inspiratie uit haar eigen leven gebruikt heeft.
Aanrader: Als je satire kunt waarderen en houdt van het New Yorkse socialite-leven, zeker!
Hartjes: ?????????? 8/10

Je koopt Killing Monica van Candace Bushnell onder andere op Bol.com voor 17,64.

Liefs,
Annemerel

Delen:

4 Reacties

 1. juli 19, 2015 / 17:30

  Ah nice! Ik vind Sex and the City ook super leuk, en kan dit soort boeken altijd wel waarderen. Ik zet ‘m op de leeslijst :-)

 2. juli 19, 2015 / 18:57

  Ik heb haar boeken nooit gelezen maar ik heb uiteraard alle seizoenen en films van SATC meer dan 15 keer gezien. Ben benieuwd, gaat misschien op als iBook mee op vakantie.

 3. juli 19, 2015 / 20:24

  Oehh dit klinkt echt als een geweldig boek :-)!!

 4. Ilse
  juli 20, 2015 / 11:17

  Het klinkt niet echt als een boek die ik gelijk koop maar ik wil hem wel lezen en kijken wat ik ervan vind.