SUMMER READING: Rick Lahaye & Thomas Waanders – Grenzen Verleggen (#11)

 photo Cover.jpg
Afgelopen dinsdag kreeg ik het boek Grenzen Verleggen opgestuurd voor een interview in Metro. Komende dinsdag vind je een interview met een van de schrijvers van het boek – Thomas Waanders – in Metro. Om me op het interview voor te bereiden scan ik van tevoren altijd eventjes door het boek. Maar toen ik dat dit keer wilde doen lukte dat me niet. Ik vond het ‘zonde’ om door het boek te scannen en las het boek in een middag en een avond uit (tussendoor heb ik ook nog twee uur geslapen, dat krijg je er van als je er bij gaat liggen… had niets te maken met hoe boeiend het boek al dan niet was).

Drieenhalf jaar heeft het Rick en Thomas gekost om dit boek te schrijven. Meer dan zestig uur aan interviews met (ex)topsporters zoals Ireen Wüst, Pieter van den Hoogenband, Leontien Zijlaard-van Moorsel en Marianne Vos hebben ze geanalyseerd. En dat allemaal om het antwoord op de vraag ‘wat is het verschil tussen zilver en goud’ te vinden.

Tot een aantal jaar geleden was de volledige wetenschap ervan overtuigd dat dat verschil hem zat in cijfertjes, in het lichaam, in lactaat, in maximale hartslag, in drempels, in spieren. Maar inmiddels zijn we er achter dat die cijfertjes ook niet alles bepalend zijn. Want stel je voor dat je jouw lactaatdrempel hebt gemeten (in het kort gezegd: de drempel waarop je hartslag zo hoog is dat er een grote hoeveelheid melkzuur in je bloed komt waardoor je spieren als lood gaan voelen), het echt interessante is, hoe lang kun je doorgaan als je die drempel overheen bent? Sommige mensen (zoals oud-schaatser Jochem Uytdehaage kunnen een uur in het rood rijden), anderen gaan vrijwel meteen al stuk op het moment dat ze die drempel bereikt hebben.

Het gaat dus niet alleen om hoe sterk je lichaam is, maar ook – en vooral eigenlijk – hoe sterk je brein is. Hoe goed ben jij er in om je brein te foppen (zelfdeceptie), hoe goed ben je er in om door te gaan als alles in je lichaam eigenlijk keihard schreeuwt STOP! En wat doen gouden medaille winnaars anders dan de rest. Zijn zij mentaal sterker? Hebben zij hun brein beter getraind? Wat denkt Marianne Vos eigenlijk als ze voor de start staat van een belangrijke wielerwedstrijd? Hoe kan het dat Ireen Wüst tijdens de Olympische Spelen in 2010 ‘slecht’ presteerde op de 1000 meter en de 3000 meter, maar uiteindelijk toch goud kon winnen op de 1500?

Daar gaat dit boek over, die mentaliteit van topsporters. Ik vond het ontzettend leerzaam om te lezen en ben ervan overtuigd dat ik door het lezen van dit boek tijdens een volgende wedstrijd dieper kan gaan. De lessen die ik vooral geleerd heb? Ik moet minder bang zijn om stuk te gaan, meer overtuigd zijn van mijn eigen kunnen, vaker kapot gaan in trainingen en een vastomlijnd doel hebben. Ik ben benieuwd of het echt zo simpel is zoals ik het nu opschrijf, maar we zullen het zien. To be continued!

Lachen: Nope. Het is nu ook niet echt een boek dat met die reden geschreven is.
Huilen: Soms een klein beetje geëmotioneerd als ik dacht een bijzondere prestatie die een van de topsporters in het boek geleverd heeft.
Irritaties: Meer met mezelf, waarom kan ik nooit tot het gaatje?
Opvallend: De hoeveelheid topsporters die aan dit boek hebben meegewerkt. Het zijn niet zomaar de eerste de beste atleten. Bijzonder (en vooral erg goed) dat ze voor dit project tijd hebben gemaakt.
Aanrader: Zeker als je geïnteresseerd bent in sport, als je jezelf graag nog meer wil uitdagen.
Hartjes: 8/10

Je koopt Grenzen Verleggen van Rick Lahaye en Thomas Waanders onder andere op grenzen-verleggen.nl. En vergeet komende dinsdag de Metro niet te lezen, daarin staat een groot interview met Thomas en deelt hij vijf tips om zelf ook je brein te trainen. Niet in de buurt van een station? Je leest Metro ook gratis op Metronieuws.nl.

Liefs,
Annemerel

Delen:

9 Reacties

 1. augustus 1, 2016 / 08:21

  Lijkt me niet een heel leuk boek om te lezen, omdat ik inderdaad ook geirriteerd op mezelf ga worden. Ik ga er wel eens naar kijken in de boekenwinkel!

 2. Ilse
  augustus 1, 2016 / 11:15

  Klinkt als een interessant boek! Weer eens wat anders!

 3. augustus 1, 2016 / 11:30

  Lijkt me inderdaad heel boeiend en leerzaam.

 4. augustus 1, 2016 / 11:34

  Wow, dit klinkt echt als een interessant en inspirerend boek, ga hem onthouden! Super leuk ook dat de Olympische Spelen bijna gaan beginnen, lekker veel sport kijken :-)

 5. Linda
  augustus 1, 2016 / 12:41

  Lijkt me een heel interessant boek en jouw interview ga ik ook zeker lezen, ben erg benieuwd naar de 5 tips! Ik heb bij jou het idee dat je wel heel goed bent in over je grenzen gaan, de afstanden die je loopt en die snelheid, vind ik echt bewonderenswaardig. Ik hou er zelf ook wel van om mezelf te pushen, net iets meer te willen, mijn vooruitgang gaat daarentegen langzaam (frustrerend ;)!). Het moet natuurlijk wel uitdagend blijven. Aan de andere kant denk ik, ik doe het voor mezelf en vooral om fit te blijven, is het wel zo goed om je lichaam zo te pushen? Maar als ik eenmaal aan het rennen ben word ik toch vaak fanatiek :).

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 1, 2016 / 16:39

   Ja dat is inderdaad ook waar.. hoe gezond is het om je lichaam zo ‘voor de gek’ te houden. En moet je dat eigenlijk als amateur wel willen?

   • Nicole
    augustus 3, 2016 / 00:06

    Lijkt me een super interessant boek! Heb zelf een aantal jaar op hoog niveau gesport en zou die prestatiedrang juist wat minder willen hebben! (Zeker nu ik gewoon voor de lol sport) Op een of andere manier kan ik dus niet niet tot het gaatje gaan, waardoor genieten/plezier hebben tijdens het lopen lastig is. (Sporten in team verband soms ook) om er toch een beetje plezier in te krijgen loop ik tegenwoordig vaak bewust @met de handrem erop” zodat ik niet alleen maar aan het afzien ben. De voldoening achteraf als je diep bent gegaan is dan wel weer heerlijk!

 6. augustus 1, 2016 / 13:49

  Dit boek lijkt me zeer interessant, ik merk namelijk bij mezelf dat de blokkade om tot het uiterste te gaan mentaal ligt. Ik ben benieuwd naar het interview!

 7. augustus 4, 2016 / 11:08

  Cool dat het beviel, het leek me erg interessant maar ook typisch zo’n boek dat vreselijk tegen kan vallen haha. Ga er toch maar achteraan dan :)