SUMMER HOLIDAY STORIES: Mijn studententijd (#6)

 photo blog6_1.jpg

Gisteren schreef ik over mijn zes jaar die ik op de middelbare school doorbracht, vandaag gaan we het hebben over mijn studie. De studie die ik koos de dag nadat ik mijn diploma had opgehaald. Het nemen van beslissingen is nooit mijn sterkste kant geweest, zeker als het gaat om beslissingen die je niet meer zo makkelijk kunt veranderen. Kijk beslissen of ik dat jurkje wel of niet koop, dat vind ik niet zo lastig. Ik kan altijd nog besluiten om hem terug te brengen, als je met mij gaat shoppen hoef je dan ook niet bang te zijn dat ik uren sta te treuzelen in winkels. Sterker nog, winkelen met mensen die wel treuzelen, aarzelen en uiteindelijk toch met lege handen de deur uitlopen, daar word ik niet gelukkig van. Maar beslissingen zoals een studie, dat is een heel ander verhaal.

Toen ik half juni 2007 geslaagd was vroeg iedereen, mooi, wat nu?! Verschrikkelijk. Want ik wist dus absoluut niet het antwoord op de vraag ‘wat nu’. Ik wist wel wat me leuk leek om uiteindelijk te doen (bij een tijdschrift werken), maar welke studie ik wilde gaan doen, al sloeg je me dood.

Uiteindelijk ben ik de dag na de diploma uitreiking met mijn moeder naar een open dag voor sukkels zoals ik geweest, voor de mensen die dus eind juni nog steeds niet wisten wat ze in september wilde studeren. Ik koos tijdens die open dag voor de studie Taal & Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Gewoon patsboem meteen besloten en ingeschreven. Soms gaat het maken van een beslissing ineens heel makkelijk. Zal wel met de stand van de zon en de maan te maken hebben of zoiets.

Taal & Communicatie
De studie Taal & Communicatie is onderdeel van de faculteit Geesteswetenschappen aan de UvA. De bacheloropleiding duurt drie jaar (zoals volgens mij alle bacheloropleidingen op universitair niveau). Ieder jaar heb je dertig verplichte studiepunten uit de studie Taal & Communicatie en 30 studiepunten die je zelf kunt indelen. In het eerste jaar kies je voor een vreemde taal (ik koos ervoor om mijn Engels te perfectioneren omdat ik niet dacht dat ik met 30 studiepunten een compleet nieuwe taal zou kunnen leren), je kiest een minor (ik koos voor Kritiek & Journalistiek) en je kiest voor 30 punten aan keuzevakken (ik koos Inleiding Communicatiewetenschap, Web 2.0 (zo heette dat toen nog, ha ha ha) en ik koos een geschiedenisvak dat zich richtte op Europa in de twintigste eeuw en dan met name de oorlogen).

Volgens mij is er in de tussentijd wel wat veranderd aan de opleiding. Ik heb net de studiegids gelezen en zag dat er nu een bindend studieadvies van 48 studiepunten in het eerste studiejaar geldt. In ‘mijn tijd’ was er geen BSA. Ook is de scriptie uitgebreider waardoor je er meer studiepunten voor krijgt, wat dan weer af gaat van de hoeveelheid vakken in je vrije ruimte. Mocht je geïnteresseerd zijn in de studie, bekijk dan vooral de Studiegids van de UvA.

Taal & Communicatie vs Communicatiewetenschap
De studie Taal & Communicatie is een afsplitsing van Neerlandistiek. Je leert tijdens de opleiding vooral hoe taal in elkaar zit en hoe je het kunt gebruiken om je doel te behalen. Linguïstiek en semantiek zijn belangrijke onderwerpen. Het lijkt absoluut niet op communicatiewetenschap, dat heb ik wel geleerd tijdens mijn keuzevak inleiding in de Communicatiewetenschap. Communicatiewetenschap is veel meer media gericht, Taal & Communicatie gaat ontzettend diep op teksten in. Hetgeen wat ik het meest herinner van de opleiding is het ontleden van de teksten in argumentatieschema’s. Argumenten uit teksten halen, drogredenen opsporen, de constructie van een tekst analyseren. Wat ik vooral tijdens de opleiding geleerd heb is het analytisch kijken naar een tekst.

Heb ik wat aan mijn opleiding gehad?
Die vraag krijg ik regelmatig gesteld. Ik denk het wel, tijdens mijn studie heb ik toch op een bepaalde manier leren nadenken. En als ik nu een belangrijke tekst moet schrijven, denk ik nog steeds wel een beetje aan de argumentatieschema’s die er zo ingestampt zijn. Maar wat ik ontzettend gemist heb bij mijn studie is het verplicht stage lopen. Dat hoefde bij mij dus niet en omdat ik niet in Amsterdam woonde en een bijbaan had van minstens veertig uur in de week, heb ik dan ook niet de tijd genomen om stage te lopen.

Dat vind ik achteraf wel jammer want ik denk dat ik op een redactie veel had kunnen leren. Ik denk dat voor de baan die ik nu heb twee dingen ontzettend belangrijk zijn; aller eerst ervaring en ten tweede een netwerk. Beiden heb ik door mijn studie niet echt verworven. Het is dat ik blogde en dus ervaring opdeed op het gebied van schrijven. Het is dat ik in de horeca werkte en daar veel journalisten sprak en uiteindelijk gelinkt werd aan een van de beste uit het vak. Maar mijn opleiding heeft hier niet aan bijgedragen.

Het studentenleven
Iets wat ik achteraf soms ook wel jammer vind, is dat ik nooit heb deelgenomen aan het studentenleven. Ik woonde tijdens mijn studie bij mijn ouders. Mijn boeken en artikelen las ik tijdens het reizen (twee uur naar college, twee uur naar huis), ’s avonds werkte ik vaak en in het weekend ook. Werkweken van veertig/vijftig uur naast mijn studie kwamen regelmatig voor. Uitgaan heb ik toen dan ook niet gedaan. Het was ontzettend goed voor mijn portemonnee en uiteindelijk heb ik er ook veel connecties aan overgehouden. Ik ben ook nog steeds heel blij dat ik die jaren in de horeca gewerkt heb, want ze hebben me geleerd wat hard werken is en hoe je met heel veel verschillende mensen moet omgaan (lief en jezelf blijven ten alle tijden), maar soms denk ik weleens, wilde ik het niet allemaal te snel?

Is natuurlijk onzin om daar überhaupt over na te denken. Want op dit moment kan ik daar helemaal niets meer aan veranderen. En ik weet ook niet of ik geweest zou zijn waar ik nu ben, als ik wel echt als een student geleefd had. En of ik blij geweest zou zijn met het leven dat ik dan nu zou leiden.

Niet slim
Studeren was voor mij eigenlijk een grote to-do-list. Ik las alles dat ik moest lezen, maakte al mijn opdrachten, vatte alle teksten samen met mijn beste vriendinnetje Laura (die ik op dag een van de studie had leren kennen)  en haalde mijn punten. Ik heb tijdens de hele opleiding maar twee herkansingen gehad, de rest haalde ik allemaal in één keer. Toch voelde ik me tijdens de opleiding alles behalve slim, ik had het idee dat iedereen om me heen veel intellectueler was. Dat denk ik eigenlijk nog steeds. Maar hé, ik heb in drie jaar mijn diploma behaald en dat pakt niemand mij meer af.

Masteropleiding
Na mijn bachelor wist ik absoluut niet wat voor masteropleiding ik wilde gaan doen, dus besloot ik mijn master een jaartje uit te stellen. Maar na een jaar wist ik het eigenlijk nog steeds niet. De enige master die ik wilde doen was in Londen, Magazine Journalism. 15.000 pond per jaar en dan had je nog geen huisvesting of wat dan ook. Mijn ouders zeiden ‘in nog geen 15.000 jaar’ en mijn bankrekening dacht ‘ben je wel goed bij je hoofd’ en ik denk ook niet dat een masteropleiding me verder had geholpen in waar ik nu wil zijn. Ik vind tijdschriften nog steeds heel leuk, maar op dit moment vind ik online misschien nog wel leuker. Opleiding voor wat ik op dit moment doen zijn er misschien wel, maar het online medialandschap verandert zo snel, dat ik niet denk dat zo’n studie heel erg relevant is. Studeren staat dus al eventjes niet meer op mijn programma.

Nu ben ik wel heel benieuwd, wat hebben jullie gestudeerd, of studeren jullie? Zijn jullie blij met je keuze? Neem je deel aan het studentenleven, of eigenlijk – net als ik – helemaal niet?

Liefs,
Annemerel

Delen:

22 Reacties

 1. juli 9, 2016 / 12:29

  Ik heb drie jaar Onderwijsassistent gestudeerd, diploma gehaald. Daarna ben ik Verpleegkunde op het HBO gaan studeren, dit heb ik in duaal traject gedaan, dus werken en leren. Hier ben ik nu mee gestopt omdat mijn interesses gewoon zijn veranderd en ik dit niet mijn hele leven wil doen. Na de zomervakantie begin ik dus aan een nieuwe opleiding, Film- en Literatuurwetenschap aan de Universiteit. Ik heb er echt veel zin in, maar dit is sowieso de laatste studie die ik ga doen haha!

 2. Kate
  juli 9, 2016 / 12:33

  Mijn studiekeuze was ook een spur of the moment decision: ik wist eigenlijk helemaal niet wat ik wilde, kwam bij toeval op een open dag van de studie geschiedenis en dacht, ok, doen. Achteraf heel gek natuurlijk om zo’n grote keuze (ik moest een hoop geld lenen, dus het is helemaal geen ‘lichte’ beslissing!) zomaar te maken. Ik verhuisde een paar uur van huis, regelde een kamer en ging er gewoon vol voor.

  Voor mij was het achteraf een goede keuze, want ik verdien nu mijn geld met historisch onderzoek en schrijven, voor mij een droombaan. Maar het is zeker niet makkelijk voor historici (en veel anderen uit de geesteswetenschappen) om werk te vinden. Ik zou nu mijn 18-jarige zelf wel aanraden iets beter na te denken voor ik me in een studieschuld zou storten voor een studie zonder goede baankansen..

 3. Maaike
  juli 9, 2016 / 12:49

  Leuk om te lezen wat voor studie je hebt gedaan en hoe het is uitgepakt! Supergaaf dat je nu dan deze goedlopende blog hebt!!! (Is hard voor gewerkt natuurlijk!) Ik ga na de zomer naar het 2e jaar van geneeskunde. Afgelopen jaar heb ik heel erg voor m’n studie geleefd, omdat ik al die 60 punten moest halen. Volgend jaar gaat hopelijk wat rustiger worden en dan zal er vast wel wat meer tijd zijn voor feestjes :-)

 4. juli 9, 2016 / 14:12

  Leuk geschreven! Ik heb Spaanse taal en cultuur gedaan met verschillende taal en communicatie minors, en mijn master interculturele communicatie. Heb er qua persoonlijke ontwikkeling wel veel aan gehad, maar heb er geen dikke baan aan overgehouden. Leuk hoe je dit zo aankaart. Ik heb wel echt het studentenleven meegemaakt en zou willen dat ik er nu niet zo’n schuld aan over had gehouden :P knap hoor, 40 uur werken nog!

 5. xAmber
  juli 9, 2016 / 15:47

  Ik doe de studie HBO Small Business & Retail Management. Ik start in september met het vierde jaar, bijna klaar dus.. Ik vind het allemaal heel spannend wat er gaat gebeuren in het vierde jaar.

  Hiervoor heb ik 3 maanden HTRO, Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs. De opleiding was niks voor mij en de mensen bij wie ik in de klas zat ook niet. Ik had van de opleiding meer verwacht dat het echt zou gaan over het reizen en de toerisme, maar er was voor mijn gevoel maar 1 vak die daar aan voldeed. Dus na de eerste toetsperiode gestopt, overigens geen enkele toets van gehaald. Dit was de beste keuze die ik had kunnen maken.

  Ik ben niet de student die helemaal waus gaat in het studentenleven. Ik word erg snel oververmoeid waardoor uitgaan ook niet zo mijn ding is, ik vind het daarentegen erg leuk. En het aansluiten bij een studievereniging is bij mijn school/opleiding niet erg populair.

 6. juli 9, 2016 / 16:28

  Op mijn 17de werd ik uitgeloot voor geneeskunde. Wat nu? Ik schreef me in voor Nederlandse taal en cultuur, maar veranderde dit last minute toch in fechten. Notarieel recht om precies te zijn. Na drie jaar had ik bijna mijn bachelor, maar voelde me niet helemaal thuis. IK nam een soort tussenjaar, waarin ik mijn herkansing voor rechten haalde (bachelor binnen), een aantal vakken van Taal & Communicatie volgde en volop genoot van het studentenleven en veel werkte. Naast mijn studie heb ik altijd in de horeca gewerkt. Al focuste ik me in het masterjaar ook wel op een relevanter baantje. Zo werkte ik nog een half jaar als secretaresse bij een advocatenkantoor. Ook was ik hoofdredacteur voor faculteitsblad Alibi. En had ik mijn blog al!

  Ik heb een heerlijke studententijd gehad. Ik had op mijn 18de een tijdelijke kamer bij Spaklerweg, en vanaf mijn 19de een eigen huisje samen met een studievriendin. Ik werkte ook in Amsterdam en er werd veel gedronken. Ik kijk er met veel plezier op terug. Het enige wat ik ook wel had willen doen was een half jaar studeren in het buitenland. Dat was met rechten best lastig te regelen, maar als ik er nu op terugkijk had ik gewoon een stage of vrijwilligerswerk moeten gaan doen ofzo.

  Anyway, ik ben nu op mijn plek en geloof dat alles met een reden is gebeurd. Enjoy every step!

  xx

 7. juli 9, 2016 / 16:29

  fechten is rechten natuurlijk :’-)))

 8. juli 9, 2016 / 16:29

  Grappig om te lezen! Wij zijn elkaar dan net misgelopen op de UvA, want ik studeerde daar Nederlands, maar ik begon net toen jij was gestopt (we schelen twee jaar en ik was een jaar later begonnen). Niet dat ik je dan had herkend, want toen las ik je blog nog niet. Maar goed. Ik ben zelf wel blij met mijn keuze, heb ook het idee dat ik er wel wat meer aan heb gehad omdat ik wel stage heb gelopen en redacteur was van het tijdschrift voor neerlandistiek (dat overigens pas werd opgericht toen jij weg was). Maar goed, ik heb dan wel weer wat langer over mijn bachelor gedaan ;)

 9. Rozemarijn
  juli 9, 2016 / 17:26

  Interessant! Ik heb altijd geweten dat ik wil studeren op de universiteit maar de keuze daadwerkelijk maken viel me heel erg tegen. Ik vind alles leuk en ben eigenlijk ook nergens heel erg slecht in (klink heel opschepperig, is het niet!?) Ik ga in september beginnen aan de studie Voeding & Gezondheid in Wageningen en ik ben (halleluja!) door de decentrale selectie gekomen, nu mag het avontuur écht beginnen! Ik woon in een klein dorpje in Drenthe zon 150 km van Wageningen vandaan, dus op kamers is een must! Als toch wel een beetje een onzeker meisje ga ik strakjes helemaal alleen de weide studentenwereld in en laat mijn familie + vriendje echter met iets minder dan 4 uur rijden met het ov. We zullen zien wat het wordt! Ik denk dat ik verstandig en verantwoordelijk genoeg ben maar wennen wordt het zeker! Nu druk op zoek naar een leuke kamer, duss (haha, ik grijp mijn kans hoor!?), als je in de buurt van Wageningen woont en je weet iets, please laat het me weten! Waardeer ik erg? liefs!

 10. juli 9, 2016 / 18:13

  Ik ben vorige maand als fotograaf afgestudeerd en ben nu werkzaam op de klantenservice van een grote camera(web)winkel bij mij in de buurt. Ik heb vier keer stage gelopen (alle keer de vieren waren heel verschillend en leerzaam). Omdat ik gewoon met de bus naar school kon elke dag, heb ik ook geen deel genomen aan het studentenleven. Iets wat ik ook absoluut niet erg vind.

 11. Jessie
  juli 9, 2016 / 18:58

  Wederom een leuke blog! Zo leren de lezers jou steeds beter kennen ;)

  Zelf studeer ik iets heel anders dan jij hebt gedaan; diergeneeskunde in Utrecht. Ook ik maak geen deel uit van het studentenleven, net als jij 2 uur heen en 2 uur terug. Dat doe ik omdat ik thuis twee paarden op de wei heb staan die ik voorlopig niet kan missen. Echter is dat op en neer reizen niet echt een aanrader met een dergelijke studie… Mijn bachelor duurt nog 1 jaar, daarna ga ik op kamers om de driejarige master te doen.

 12. Astrid
  juli 9, 2016 / 19:18

  Interessant om te lezen! :) Ik studeer zelf bedrijfseconomie, een HBO opleiding. Of ik blij ben met mijn keuze? Ja en nee. Ja als in: ik vind financiën ontzettend interessant en weet ook dat bepaalde vlakken in dit wereldje mij erg goed liggen en zie mezelf wel ermee werken. (andere vlakken liggen mij helaas absoluut niet. :/) Nee als in: ik heb in mijn privéleven juist hele andere interesses en zie mezelf niet vrijwillig financiële artikelen te lezen om up to date te blijven in het vakgebied. Daarnaast zijn mijn interesses ook heel erg veranderd gedurende de studie en denk ik dat iets als “Arts and Economics” of “event/music/entertainment management” mij veel beter zal liggen. Helaas ben ik er te laat achter gekomen en is switchen financieel onmogelijk.

  Het slagingspercentage van mijn opleiding binnen 5 jaar is ontzettend laag, en ik hoor dus bij die grote groep die zichzelf langstudeerder moet noemen. Ontzettend rot, omdat de middelbare school en het mbo eigenlijk hardstikke goed gingen en ik nooit een jaartje over heb moeten doen. :’) Soms is het helaas niet anders en lopen dingen anders dan geplant. Ooit heb ik dat papiertje.. Ooit! ;)

 13. juli 9, 2016 / 19:43

  Jammer dat je op zo’n universitaire studie vaak geen stage kan lopen hé? Ik heb dan zelf (net) mijn HBO diploma gehaald maar een vriendin had ook geen verplicht stageonderdeel terwijl dit bij mij dan wel echt verplicht is. Gek vind ik dat altijd.

 14. Ilse
  juli 9, 2016 / 22:28

  Hopelijk kan ik in september starten met Communicatie (ik moet een wiskundetoets halen) en anders weet ik het even niet.
  Leuk om dit over je te weten.

 15. juli 10, 2016 / 08:48

  Weer heel leuk om te lezen! Vind die Summer Holiday Stories echt leuk :)

 16. Manon
  juli 10, 2016 / 12:12

  Leuk om te lezen! Ik zit nu zelf in het eerste jaar van Communicatiewetenschap aan de UvA. Het is inderdaad heel erg op (sociale) media gericht en op onderzoek doen. Voor mij is het een heel goede keuze geweest. Inleiding Communicatiewetenschap was mijn eerste vak en dat vak is heel erg inleidend. Vooral Entertainmentcommunicatie vond ik heel leuk en ik heb ook geleerd dat Corporate Communicatie NIET mijn ding is. Ik woon ook in (nog steeds) in Den Haag en had nu eigenlijk in Amsterdam willen wonen. Dat staat nog steeds op de planning, maar die prijzen! En de plekken zijn erg beperkt. Van het studentenleven mis ik niks, want mijn vrienden in Den Haag studeren ook allemaal. Toch denk ik dat ik Amsterdam zeker over een paar jaar mijn woonplaats mag noemen :)

 17. juli 10, 2016 / 13:31

  Ik studeer journalistiek en ik ben heel blij met die keuze. Ik ben bijna klaar, ga nog een topstage lopen en heb al een hele fijne stage gehad (en ben al freelance aan de bak, hoera!). Maar ik vind het af en toe ook wel even slikken als ik aan de toekomst denk, want het is een moeilijke markt. Toch heb ik nooit spijt gehad van mijn keuze, het jaar dat ik marketing studeerde was ik namelijk diep ongelukkig. Komt vast allemaal goed :-)

 18. Lisa
  juli 10, 2016 / 16:11

  Leuk om te lezen! Ik heb Europese Studies aan de geesteswetenschappen in Amsterdam gestudeerd, misschien ben ik je in die tijd (onbewust) wel eens tegen gekomen op het Bungehuis of PCH.

 19. Marjon
  juli 11, 2016 / 10:27

  Super leuk om te lezen!
  Zelf heb ik de bachelor Communicatiewetenschap gedaan aan de Universiteit van Twente. Best heel leuk, maar zoals jij ook al noemde: geen verplichte stage. Ik had zoveel behoefte aan een echte duik in de praktijk dat ik tijdens mijn minor stage heb gelopen bij een goed doel.
  In augustus rond ik mijn master Communication Studies (richting: Media) af en vanaf dan mag ik écht aan het werk. Heel erg spannend, want wanneer ben je er nou 100% klaar voor om aan het werk te gaan?

  Fijne vakantie!!!

 20. Lilian
  juli 11, 2016 / 14:20

  Ik ga nu naar m’n 3e jaar van hbo pedagogiek.
  Vind de vakken best oké, maar het echte werk lijkt mij veel leuker!
  studentenleven heb ik eigenlijk niet. ik woon bij mijn ouders en vriendinnen van m’n studie wonen veel verder weg.
  ik vraag me ook wel is af of ik spijt ga krijgen van het ‘niet’ uitgaan en op kamers wonen. maar tot nu toe ben ik wel tevreden met m’n leven :’) hahah

 21. juli 28, 2016 / 15:31

  Ik heb t afgelopen Communication and Multi Mediadesign gestudeerd in Groningen, maar omdat ik weet dat ik nooit heel goed ga zijn gestopt. Ik vind nog vele andere dingen leuk en ga in september dan ook beginnen met sport gezondheid en management aan dezelfde hogeschool. Ik heb er erg veel zin in. Ik woon al vijf jaar op kamers en heb wel een beetje een studentenleven. Maar dit jaar hoop ik het studentenleven nog wel wat uitgebreider te maken, nog bij een tweede studentensportvereniging lid te worden en zo nu en dan heerlijk op stap. :D

 22. Noor
  juli 30, 2016 / 20:17

  Gisteren heb ik succesvol het eerste blok coschappen afgerond, wat betekent dat ik na een welverdiende vakantie (al zeg ik het zelf) start met het tweede blok coschappen en dat is jaar 6 van Geneeskunde. Zoals jij schrijft dat je het verplichte stage lopen hebt gemist, ben ik heel blij dat na 5,5 jaar studeren die stage (coschappen) zijn begonnen en je eindelijk te weten komt waar je het eigenlijk allemaal voor doet.
  Voordat ik begon met Geneeskunde heb ik nog een jaartje Gezondheidswetenschappen gestudeerd aan de Erasmus Universiteit omdat ik uitgeloot was voor Geneeskunde. Op dat moment ben ik op kamers gegaan en tot een jaar geleden woonde ik in een best wel royale studentenkamer in hartje Rotterdam. Inmiddels ben ik terug gekeerd naar het mooie Brabant en woon ik samen met mijn vriend.
  Net zoals jij heb ik altijd nog veel gewerkt naast het studeren. Dit is altijd hetzelfde baantje geweest, in Brabant. Dus ondanks dat ik studeerde en woonde in Rotterdam, kwam ik ieder weekend naar Brabant om te werken. Inmiddels heb ik sinds een jaar geen bijbaantje meer, maar woon dus wel weer in Brabant ;)