GUESTBLOGGER: Van Windows naar Apple (Vera)

“Ik zou me – na negen jaar MacBooks – niet meer voor kunnen stellen ooit nog op een ander systeem over te stappen, maar Vera stapte dit jaar over van Windows naar Apple. Ze schreef een blog over de verschillen tussen Windows en Apple en de dingen waar je op moet letten als je van plan bent de overstap te maken. Super handig! Dankjewel Vera!”

 photo Desktop2790.jpg

Van Windows naar Mac? Best een grote overstap en ik heb er lang over getwijfeld, natuurlijk vanwege de enorm hoge prijs. Ik ben uiteindelijk gezwicht voor het mooie en dunne design van de MacBook. Overweeg jij nu of binnenkort ook om van een Windows laptop naar een MacBook over te stappen? Ondanks dat ik geen techneut ben, verre van zelfs, deel ik vandaag de verschillen tussen de laptops met jullie.

Allereerst wil ik vooropstellen dat dit ‘dilemma’ natuurlijk een luxeprobleem is en dat er absoluut belangrijkere dingen in het leven zijn.

Eerst wat achtergrondinformatie: ik ben altijd een trouwe Windows-gebruiker geweest en ook had ik alleen mobieltjes die op Android werkten. Ik was altijd stiekem een beetje jaloers op mensen met MacBooks en iPhones, want ja het zag er nou eenmaal een stuk gelikter uit en hoorde altijd van iedereen dat het zo fijn werkte. In november heb ik al de overstap gemaakt van een Samsung Galaxy naar een iPhone. Geen seconde spijt van gehad en werkt nu nog steeds helemaal goed.

Mijn eigen Samsung laptop functioneerde na vier jaar natuurlijk niet meer zoals in het begin. Hij startte langzaam op, alles was traag, hij was vies geworden en was voor een 13 inch laptop best zwaar. Niet heel handig als je hem steeds mee naar school of stage mee moest slepen. En niet geheel onbelangrijk: hij verdiende geen schoonheidsprijs. Maar hij deed het nog en ik nam er genoegen mee.

Toch wilde ik heel graag een nieuwe laptop en ben ik me gaan afvragen of ik dan weer voor de vertrouwde (en natuurlijk goedkopere) Windows laptop zou gaan. Ik schaam me een beetje om het te zeggen, maar ik werd niet blij van de designs van die laptops. Dat werd ik wel van de strakke en dunne Macbooks en dat vond ik toch een belangrijk criterium. Daarnaast vond ik het ook heel irritant dat mijn laptop om de twee uur opgeladen moest worden. Maar ruim 1000 euro uitgeven aan een laptop? Eigenlijk een belachelijke prijs natuurlijk, dat geef ik ook gewoon toe.

Ik heb de knoop in maart doorgehakt: als ik voor een Windows zou gaan, zou ik later toch spijt krijgen. Een fijne aanbieding van honderd euro korting bij de Mediamarkt die een week geldig was, maakte de keuze opeens wel een stuk makkelijker: ik koos voor de 13 inch Macbook Air.

Ik zet hieronder de voor- en nadelen voor je op een rijtje!

Voordelen Macbook Air
Design – need I say more? Ik word elke keer blij als ik hem gebruik en ik gebruik mijn laptop de hele dag. Toch wel fijn als je dan iets moois aan kunt kijken.
Gewicht – bijna 3x lichter dan mijn oude laptop. Zie het verschil qua dikte! Stuk prettiger om mee te nemen, vooral als je hem dagelijks mee moet slepen.
Batterij – hij gaat zeker 9 uur mee zonder oplader. Enorm pluspunt!
Snelheid – je laptop is in no time opgestart en alle programma’s openen gewoon heel snel.
Verlicht toetsenbord – toch best handig als je nog een keer in de late uurtjes zit te werken.
• Koppeling met iPhone – in combinatie met mijn iPhone zijn alle programma’s op elkaar afgestemd. Voorbeeld: mijn opgeslagen favorieten in Safari kan ik zowel makkelijk op mijn iPhone als Macbook openen en ook is mijn agenda afgestemd. Dat is gewoon heel handig! Enige nadeel is wel dat ik wel vind dat de eerste synchronisatie met iTunes moeizaam verliep.

Minpunten Macbook Air:
• Kniptoetsen – bij Windows was ik gewend dat ik in de mappen gewoon makkelijk kon knippen en plakken. Bij Mac kun je alleen bestanden kopiëren, niet gewoon knippen. Vind ik soms omslachtig.
• Deletetoets – ik was oprecht verbaasd toen ik erachter kwam dat een Macbook geen deletetoets heeft. Beetje onhandig in het begin, later wen je eraan.
• Rechtermuisknop – bij Windows heb je gewoon een simpele rechtermuisknop voor extra opties, zoals het verwijderen of het hernoemen van een bestand. Bij Mac moet je daarvoor eerst nog de ctrl-knop voor indrukken. Even wennen!
• Ctrl-knop – over die knop gesproken, bij Mac gebruik je daarvoor de de Command knop. Daar heb ik de eerste dagen best wel mee lopen stuntelen.
• Opslagruimte – ik heb er nog geen last van gehad, maar ik weet dat een Windows gewoon veel meer opslagruimte heeft. Ik heb een Macbook Air met 128 GB. Nu maak ik ook gebruik van Dropbox en een gedeeld thuisnetwerk, waardoor ik ruimte kan besparen, maar het is wel iets waar je even over na moet denken.
• Programma’s: niet elk programma kan op een Macbook worden gezet. Gelukkig zijn er vaak wel genoeg andere (gratis) alternatieven.
• HDMI-poort: als je de Macbook Air op een ander extra beeldscherm wil aansluiten, bijvoorbeeld voor je presentatie, heb je een extra hulpstuk nodig. Nu heb ik dat heel weinig meer nodig, maar denk er wel even over na hoe storend je dat vindt.

Mijn conclusie: ik wil niet meer terug naar Windows. Ja, van binnen heb ik even gehuild toen ik het bedrag afrekende, maar ik heb er absoluut geen spijt van! Qua gebruik was het even wennen, maar het meeste had ik na twee dagen door. Ook heb ik tot nu toe nog geen problemen ervaren. Afkloppen!

Ik snap het heel goed als je zoiets hebt van: allemaal leuk en aardig, maar ik ben niet zo gek om zo veel geld eraan uit te geven. Twijfel je ook of heb je die overstap gemaakt? Laat je vragen en ervaringen achter in de comments. Ik ben erg benieuwd en zal de eventuele vragen voor je beantwoorden!

Liefs,
Vera

Delen:

35 Reacties

 1. Spooks
  juli 9, 2016 / 17:30

  Leuke blog Vera. Een kleine tip; de rechtermuisknop kan je wel activeren (zonder CTRL in te drukken), zowel voor muis als trackpad. Voor het trackpad kan je bij Systeemvoorkeuren onder Trackpad de optie Secundair Klikken activeren en daar dan instellen ‘Klikken in rechterbenedenhoek’.
  De rechtermuisklik op een muis kan je instellen zodra je een muis hebt aangesloten op jouw Macbook. Ga dan naar Muis bij Systeemvoorkeuren. Je kan daar de onder Secundair Klikken (eerste tabblad) instellen de optie ‘Klikken op rechterzijde’.
  Voila!

  Deleten kan je overigens door de Fn-knop in te drukken en dan op Backspace te drukken..

  • Vera
   juli 10, 2016 / 21:22

   Ah super, dank je voor de tip!

 2. juli 9, 2016 / 17:45

  Huh, mijn Macbook Pro heeft gewoon een Delete knop? Hij is wel al 4 jaar oud, misschien daarom, haha! Ik zou niet meer zonder Apple kunnen nu!

 3. juli 9, 2016 / 17:51

  Leuke gastblog! Heel herkenbaar, want ik heb sinds 2 dagen een MacBook Pro :) Mij heeft het ook wel een tijdje gekost voordat ik de overstap durfde te maken, maar ik ben heel blij dat ik het heb gedaan!

 4. juli 9, 2016 / 17:52

  Leuk om eens een artikeltje te lezen over de verschillen – als leek ken ik alleen het verschil in prijs en design. En ik ben alsnog niet echt overtuigd als ik zo de voordelen lees. Mac is wel heel mooi, maar ik vind het zó duur! Mijn laptop draait op Windows en is van HP, hij kostte maar iets meer dan €200 en de accu gaat zonder oplader ook gerust 6 uur mee – dus daarvoor hoeft het niet. Mijn laptop is klein, licht en blauw van kleur, met kleurverloop aan de binnenkant – dus voor het design hoeft het ook niet. En synchroniseren met mijn telefoon (Samsung Galaxy J5)? Geen probleem, doet ‘ie ook gewoon – dus daarvoor hoeft het ook niet. Ik ben nog niet overgehaald, denk ook niet dat dat snel gaat gebeuren.

 5. Sabine
  juli 9, 2016 / 17:56

  Leuk om te lezen! Toen ik jaren geleden de overstap maakte vond ik dat ook wel ‘spannend’. Maar eenmaal opgestart was ik om. Je punt over de rechtermuisknop: dit kun je instellen bij je touchpad instellingen! Als ik met twee vingers druk werkt ‘ie bij mijn als rechtermuisknop.

 6. Alissa
  juli 9, 2016 / 18:05

  Er is wel een soort van deleteknop :) command indrukken en dan backspace dan werkt die als delete. Leuke vergelijking verder ?

 7. Lisa
  juli 9, 2016 / 18:12

  Ik ben 4 jaar geleden overgestapt naar Apple en na 3,5 jaar intensief gebruik voor mijn studie heb ik mijn MBP 15″ ingeruild voor een MBP 13″ Nooit meer windows! haha.
  Een aantal ‘minpunten’ die ik graag weerleg:
  Command X is toch gewoon knippen? :-) Rechtermuisknop kun je ook aanzetten bij instellingen – trackpad en dan secundair klikken! + je kunt daar de snelheid van je ‘muis’ aanpassen, had je het niet over in het artikel, maar ik vond ’t heel fijn om ‘m sneller te zetten, dus misschien heb je er iets aan!

  • Vera
   juli 10, 2016 / 21:32

   Ja klopt, maar op een of andere manier werkt dat command x overal, behalve in Finder lijkt het! Of heb jij een bepaalde instelling aangevinkt?

 8. Liset
  juli 9, 2016 / 19:15

  Hoi Vera!
  Wat een leuk artikel! Ik heb voor mijn werk een aantal weken geleden ook moeten switchen. Google zeker even baar mac commands vs window commands. De delete knop is bijvoorbeeld de fn knop + backspace knop. Veel succes en plezier van je laptop.

 9. Linda
  juli 9, 2016 / 19:46

  Je kan met 2 vingers klikken, is hetzelfde als je rechter muisknop! En Cmnd + X is bij mij gewoon knippen hoor! MacBook heeft juist veel snelkoppelingen met toetsencombinaties, moet je maar eens Googlen! Ideaal! Ik gebruik vooral Cmnd + spatie vaak, dan krijg je een zoekbalk en kan je letterlijk alles in zoeken!

 10. Merel
  juli 9, 2016 / 20:29

  Om je van twee nadelen af te helpen:
  De rechtermuisknop bereik je door met twee vingers te klikken, in plaats van met een vinger. Ook kun je je trackpad zo instellen dat je gewoon rechtsonderin een rechtermuisklik activeert. En mappen knippen en kopiëren kan wel, alleen veel simpeler. Open twee Findervensters naast elkaar en slepen maar! :)

  Oh en die deleteknop is er niet, maar door shift + backspace te doen heb je de functie van de deleteknop wel. Bonustip haha

 11. Vera
  juli 9, 2016 / 21:16

  Herkenbaar, ik heb nu ook een 4 jaar oude Windows want ‘hij doet het nog’. Handig stuk! Vind je het niet onhandig dat er geen cd/dvd-speler in zit?

  • Vera
   juli 10, 2016 / 21:25

   Dank je wel! Nee, ik vind het zelf geen probleem omdat ik heel veel via Netflix kijk en muziek luister via Spotify en Youtube. Als je een stapel dvd’s of cd’s thuis hebt, zou ik wel kijken naar een andere laptop die dat wel heeft!

 12. juli 9, 2016 / 21:40

  Super handig artikel. Ik ben onlangs overgestapt van Windows Phone naar iPhone en dat werkt ontzettend fijn. Mijn laptop is inmiddels ook al een oudje en wil zó graag een MacBook (al helemaal na het lezen van dit artikel). Tijd om ’s flink te gaan sparen dus :)

 13. Ilse
  juli 9, 2016 / 22:41

  Ik twijfel ook nog steeds vanwege de prijs. En nu twijfel ik nog meer, haha.

  • Vera
   juli 10, 2016 / 21:25

   Haha sorry! ;)

 14. Sanne
  juli 9, 2016 / 23:02

  Rechtermuisknop kan je instellen ;-)

 15. Eva
  juli 9, 2016 / 23:20

  Wat een leuk stukje! Ik had zo’n 4 maand geleden hetzelfde dilemma haha. Ondanks dat ik al ruim 4 jaar een iPhone heb ging ik toch altijd voor een Windows laptop want ja, die Macbooks zijn toch wel erg duur…dat mijn laptop heel traag was, elke minuut vastliep en heel veel problemen nog meer had nam ik maar even voor lief. Totdat mijn laatste laptop kapot ging, toen heb ik ook voor een MacBook gegaan dus ik herken de ‘nadelen’ heel goed haha! Ik had de eerste dagen ook vreselijke ruzie met de mousepad? Maar nu wil ik echt nooit meer wat anders:)!

 16. Anna
  juli 9, 2016 / 23:20

  En heb je ook een iphone of nog steeds Android? En hoe werkt dat samen?

  • Vera
   juli 10, 2016 / 21:34

   Ik heb ook een iPhone en dat werkt goed samen! Foto’s staan bijvoorbeeld meteen op allebei de apparaten en links die ik op mijn laptop heb opgeslagen kan ik ook gewoon op mijn mobiel openen!

 17. Mereltje
  juli 10, 2016 / 08:06

  Een Mac heeft wel degelijk een “delete toets”, namelijk Command + backspace.

  De rechter muisknop kun je in de instellingen toewijzen aan de linker of rechter onderhoek van de trackpad.

  Succes!

 18. juli 10, 2016 / 08:46

  Goede tips!

 19. Shirley
  juli 10, 2016 / 09:29

  Sorry, ik vind dit toch een mindere gastblog :(
  Overstappen van Windows naar Mac is nou niet echt bijzonder en met een kijk op de site van Apple zie je al wat de verschillen zijn..
  Maar wel leuk dat je zoveel gastblogs plaatst :)

  • Annemerel
   Auteur
   juli 10, 2016 / 16:26

   Jammer dat het voor jou niet zo interessant was, maar Vera heeft hier wel heel veel leuke reacties op gehad!

   • Shirley
    juli 12, 2016 / 10:42

    Gelukkig maar!

 20. Suus
  juli 10, 2016 / 10:05

  Je kunt de rechtermuisknop makkelijker maken!!
  Het kan zijn dat je het even in de instellingen moet veranderen. Maar als je dan met twee vingers op je touchpad klikt, krijg je ook de keuzes van de rechtermuisknop. Gaat heel veel sneller! ?

 21. Julia
  juli 10, 2016 / 10:05

  De delete-knop is fn (linksonder) + backspace :)

  • juli 20, 2016 / 06:23

   Th’rees nothing like the relief of finding what you’re looking for.

 22. juli 10, 2016 / 13:39

  Ik heb al een tijdje een iPhone en dit jaar ben ik ook overgestapt op Mac! In januari kocht ik een iMac (vaste computer) met best goede specificaties en hoewel ik ook eerst even moest wennen ben ik er ook heel blij mee! Nu heb ik pas ook een Macbook Air gekocht omdat mijn oude laptops het ook begeven hadden en ik toch ook nog een laptop wou. De mijne heeft ook weinig opslagruimte maar mijn iMac heeft wel veel ruimte, dus kan ik de meeste dingen daar op opslaan. Het is inderdaad heel duur allemaal maar je hebt er wel jarenlang elke dag plezier van!

 23. Lisa
  juli 10, 2016 / 16:03

  Ik heb mijn MacBook Pro sinds 2010 en gebruik hem bijna elke dag. Het was even een bedrag om hem aan te schaffen maar heb er geen moment spijt van gehad! De snelheid van het opstarten en het lichte gewicht maakte het ook altijd handig om mijn laptop mee naar de universiteit te nemen. Het enige wat ik heb vervangen ondertussen is de oplader. Ik hoop dat je nog lang plezier hebt van je Mac!

 24. juli 10, 2016 / 21:45

  Voor de rechtermuisknop kan je ook gewoon met twee vingers tegelijk tikken op het trackpad!

 25. Anneroos
  juli 10, 2016 / 23:07

  Leuke blog! Ik zou ook niet meer terug willen naar Windows nu ik mijn Macbook heb. Handige tips ook in de reacties trouwens :)

 26. Lilian
  juli 11, 2016 / 14:26

  Ik heb 6 jaar geleden een macbook pro gekocht, ik vond hem mooi en imovie leek mij geweldig.
  en eerlijk, hij ligt een beetje te verstoffen. documenten die ik schrijf op m’n laptop mail ik door naar m’n windows computer om het daar aan te kunnen passen. Ik vind windows gewoon makkelijk, waarschijnlijk omdat ik er ook zo aan gewent ben.

 27. juli 11, 2016 / 15:01

  Ik kan ook écht niet meer zonder mijn Macbook sinds ik een paar jaar geleden ben overgestapt. Ik zal heel graag ook nog wel ooit een iMac kopen, maar die dingen zijn al helemaal zo duur.