SUMMER HOLIDAY STORIES: Ooit zat ik op de middelbare school (#5)

 photo blog5_1.jpg

Het is nu precies negen jaar geleden dat ik vaarwel zei tegen de middelbare school. Het voelt als gisteren dat ik op een zonnige donderdagmiddag achter mijn computertje zat, continu de website van mijn school te  vernieuwen, in de hoop dat de examenuitslagen gepubliceerd zouden worden. Het was 2007 en ook al hadden ze echt hun best gedaan, de website lag er natuurlijk op het moment supreme uit, want ik was niet de enige die iedere vijf seconden op refresh drukte. Om kwart over vier het verlossende antwoord, Annemerel de Jongh was geslaagd voor haar VWO-diploma.

Zes jaar eerder, in september 2001, begon ik aan mijn middelbare school periode. Een week voor 9/11, een week voor de woorden ‘Terrorist’ en ‘Osama Bin Laden’ en ‘Taliban’ mij bekend waren. Ik ging naar een HAVO/VWO-klas op het ISW, de grootste scholengemeenschap bij mij in de buurt. Omdat ik in Monster woonde ging ik naar een dependance, in mijn leerjaar zaten nog geen zestig leerlingen, verspreid over twee klassen, allemaal uit Monster, dus veel kende ik al.

Toen ik naar de middelbare school ging dacht ik nog dat ik tandarts zou gaan worden, maar dat veranderde toen bleek dat Natuurkunde niet helemaal mijn ding was. Gelukkig leerde ik op de middelbare school ook iets anders, dat ik best wel leuk kon schrijven, althans, dat vonden de leraren. Op de eerste dag in de brugklas vroeg mijn geschiedenisleraar wie er voor de schoolkrant zou willen schrijven. Mijn hand ging natuurlijk onmiddellijk de lucht in, samen met mijn basisschool vriendinnetje Marente was ik de enige die haar hand de lucht in stak. OK. Mooi, dat was geregeld. Geen anderen gegadigden, ik zat bij de schoolkrant en ik voelde me on top of the world.

Hoe was ik op de middelbare school? Ik denk dat ik redelijk wat vriendinnen had. Er waren voor zover ik weet geen mean girls praktijken. Maar ik had wel altijd het gevoel dat ik anders was en dat ik moest bewijzen dat ik wel leuk genoeg was. Achteraf gezien was dat best wel onzin. Maar ik denk dat iedere puber daar wel last van heeft, die angst om niet leuk genoeg te zijn, niet weten of anderen je wel waarderen. Ik was absoluut niet het populairste meisje van de klas, maar ik viel volgens mij ook niet heel erg op.

Dat veranderde toen ik eind tweede klas mijn website begon. AnnetjAh.tk heette het toen nog. Het was de tijd van CU2 en Sugababes en ik was redelijk bijzonder met mijn website. Als in: ik was de enige op school die haar leven deelde via een blog. Mijn vriendinnen lazen het (volgens mij), er waren jongens die het lazen (en er soms grapjes over maakte), mijn leraren lazen het (oeps, ook toen ik klaagde over die twee voor dat onverwachte S.O. Duits). Ik kon me op mijn blog beter uitdrukken dan in de pauze op school en ik denk dat mijn vriendinnen me hierdoor ook beter begrepen. Maar ik heb hier nooit met hen over gepraat, dus wellicht zeggen zij het tegenovergestelde.

Maar goed, deze blog ging over mijn middelbare school periode en niet over mijn blog. Na de brugklas ging ik naar 2 VWO. Ik wilde heel graag gymnasium gaan doen en mijn cijfers waren hier (net) goed genoeg voor. Helaas ging het feest niet door, omdat ik volgens mijn mentor niet genoeg zelfvertrouwen zou hebben. Huilen. In de tweede klas ging ik voor het eerst onvoldoendes halen. Natuurkunde kon ik echt niet en ineens bleek ik heel slecht in Nederlands te zijn. Ik weet nog dat ik voor twee proefwerken achter elkaar (waar ik echt goed voor geleerd had) de ergste onvoldoendes had gehaald. Een 1.6 voor grammatica en een 2.2 voor spelling. Het was zo erg dat de lerares mijn ouders uitnodigde voor een gesprek, was Annemerel misschien dyslectisch? Nee. Maar ze snapte de regels gewoon niet. Zelfde gold overigens voor Engels, het is dat we iedere week een S.O. met woordjes kregen (waar ik een 10 voor haalde) anders had ik daar op mijn rapport ook zeker weten onvoldoende voor gestaan.

Mijn favoriete vakken waren Geschiedenis en Wiskunde. Geschiedenis omdat ik het oprecht interessant vond (en vind) om over andere tijden te lezen en te leren. Wiskunde omdat ik daar nu eenmaal best wel goed in was en omdat ik het leuk vond om te doen. Stiekem ben ik ook veel beter met getallen dan met woorden. Vertel me je geboortedatum en ik vergeet hem de rest van mijn leven niet meer, geef me je naam en ik geef je vijf minuten later een compleet andere naam.

Na de derde klas verliet ik de dependance in Monster en moest ik maar liefst twaalf minuten fietsen naar de ‘grote’ school in ’s Gravenzande. Ineens had ik twee keer zoveel vriendinnen. De laatste drie jaar van mijn middelbare school periode was denk ik een van de gelukkigste periodes uit mijn (korte) leven. Misschien komt dat ook wel doordat ik alle stomme dingen nu alweer vergeten ben, want nu ik een beetje beter ga nadenken denk ik ook ineens weer aan de periode waarin ik verdrietig was om een (ex)vriendje en de periode dat ik iedere middag naar bed moest omdat ik hoofdpijn/migraine had.

Maar als ik er nu aan terugdenk denk ik vooral aan mijn vriendinnengroep waarin vrijwel nooit ruzie was. De meiden die ik vrijwel ieder weekend zag, vaak ook op vrijdag en zaterdag. Van de tussenuren die ik spendeerde met grote bakken tiramisu en saucijzenbroodjes van de C1000. Mijn roze iPod mini die ik iedere ochtend op mijn broek bevestigde als ik naar school fietste, Kelly Clarkson en The Veronica’s. Lizzie McGuire, The OC en Gilmore Girls. MSN. Heel veel MSN. Met mijn geschiedenisboek op schoot, mijn handen op mijn toetsenbord en mijn benen op bed, de hele middag MSN. Twintig keer van offline weergeven naar online, in de hoop dat die ene jongen het op zou vallen en tegen me zou praten.

In juni 2007 was ik dan aan de ene kant ook heel erg blij met het nieuwe avontuur wat ik aan zou gaan, maar aan de andere kant was ik ook een beetje verdrietig, want afscheid nemen van fijne dingen, daar ben ik niet zo goed in. OK. We moesten natuurlijk iedere dag dingen leren, ook soms dingen waar ik helemaal geen behoefte aan had, maar daar tegenover stond wel dat ik iedere dag met mijn beste vriendinnen was.  Omdat ik het moeilijk vond om de middelbare school achter me te laten heb ik er dan ook heel lang over gedaan om een studie te kiezen. Die studie koos ik pas de dag nadat ik eind juni mijn diploma had opgehaald. Maar daarover morgen meer!

Hoe was jouw middelbare school periode? Was je blij er vanaf te zijn, of mis je het nog weleens?

Liefs,
Annemerel

Delen:

16 Reacties

 1. juli 8, 2016 / 12:33

  Honestly I liked school but this time doesn’t belong to the best times in my life :)
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

 2. Harma
  juli 8, 2016 / 13:53

  Wat zijn de Summer Holiday Stories leuk! :)

  • Amber
   juli 8, 2016 / 17:46

   Helemaal mee eens! Wat mij betreft mag je vaker zo’n vakantie zonder bloggen hebben, deze posts maken het meer dan goed.

 3. Marijke
  juli 8, 2016 / 14:46

  Echt zo herkenbaar! We zijn van dezelfde leeftijd en deed dus precies dezelfde dingen toen. Als ik nu terug denk aan mijn middelbare school tijd was dat echt een super tijd. En tsja dat MSN.. wat heb ik daar veel tijd aan gespendeerd! :)

  • juli 10, 2016 / 12:54

   Haha hier ook. Ik kreeg ook in 2007 mijn diploma en het enige waar ik aan denk was: MSN!

 4. Tessa
  juli 8, 2016 / 15:01

  Het is nu precies negen jaar geleden dat ik vaarwel zij tegen de middelbare school. – ‘Zij’ moet ‘zei’ zijn! Sorry voor het mierenneuken, maar het viel me op!

 5. juli 8, 2016 / 15:20

  M’n middelbare schoolperiode was een dikke prima en soms denk ik er wel met een lichtelijk nostalgisch gevoel aan terug, maar ik merk wel dat ik nu ik student ben veel beter weet wat ik wil, wat ik leuk vind om te doen en dat ik toch een stuk zekerder in m’n schoenen sta en de mening van anderen me minder kan schelen – daarom vind ik deze tijd denk ik toch een stuk leuker! Ben benieuwd naar je verhaal van morgen! :)

 6. juli 8, 2016 / 16:08

  Ik mis mijn middelbare school periode voor geen goud. Ik had het altijd erg leuk met vriendinnen, maar daar is alles ook mee gezegd. Ik was blij dat ik er van af was en een studie ging doen. Ik vond het wel jammer om mijn vriendinnen minder te zien (en sommigen ook helemaal niet meer, want dat verwaterd gewoon), maar degene waarmee een vriendschap echt is, blijven wel hangen. Ik vond ook geen één vak leuk, dus vandaar dat ik wat minder genoten heb van de middelbare school denk ik :’)

 7. J
  juli 8, 2016 / 16:35

  Super leuke blog dit!! Echt leuk om te lezen. We hebben ongeveer dezelfde leeftijd, dus herkenbaar ook wel met CU2 en MSN enzo haha.

 8. juli 8, 2016 / 17:57

  Ik ging zeer graag naar de lagere school. Ik wou geen dag missen! Tot ‘k over mocht naar de middelbare school.. Al snel werd duidelijk dat ‘k niet de meest geliefde persoon was & ‘k op een dag zou worden uitverkozen tot een gepest item. Mijn schoolresultaten leden er natuurlijk onder & ’t zorgde er ook voor dat ‘k niet graag naar school ging. Na vier jaar ben ‘k verandert van school & ging een nieuwe wereld voor mij open. Toch was ‘k blij toen ‘k afstudeerde & nooit meer naar school hoefde.

 9. juli 8, 2016 / 19:13

  Ik vind het echt leuk om te lezen, omdat we deze kant van Annemerel natuurlijk niet zo goed kennen. Ik was wel blij dat ik van de middelbare school kon, om eerlijk te zijn. Altijd maar diezelfde mensen, altijd maar dezelfde verplichte vakken… Ik was er wel een beetje klaar mee! Op de universiteit ben ik denk ik toch ietsje beter op m’n plek.

 10. juli 8, 2016 / 19:47

  Ik dacht afgelopen week weer eens aan het moment dat ik dacht voor het laatst door de deuren van mijn middelbare school te lopen en wel met een diploma in de hand. Ik wou er nooit weer terug komen. Maar vier jaar geleden liep ik er weer naar binnen en sindsdien loop ik er vier à vijf keer per week naar binnen om in de lokalen van mijn vroegere gevreesde docenten zelf de scepter te zwaaien. Al was het in het begin super raar. Ik zei meneer of mevrouw tegen mijn collega’s die vroeger mijn docenten waren geweest en ik durfde in mijn lokaal ook weinig uit te vreten omdat toch het lokaal van die vreselijke docent Natuurkunde/Scheikunde (ook mijn vakken) was geweest en daar meerdere keren genadig op de kop heb gekregen. Dezelfde vreselijke docent geloofde trouwens ook niet dat ik met goed gevolg was afgestudeerd aan de lerarenopleiding en echt bevoegd was voor Natuurkunde, Scheikunde en Biologie. Gelukkig was hij al met pensioen toen ik er begon.
  Dus ja ik denk regelmatig aan mijn eigen tijd en kom bijna dagelijks op mijn oude middelbare school. ;)

 11. Charley
  juli 8, 2016 / 22:14

  Ik mis het om je alleen druk hoeven te maken om welke outfit je de volgende dag aantrekt en of die ene jongen je terug sms-t, het luisteren naar the Veronicas op mijn roze nano-Ipod, de boeken van Pretty Little Liars die toen echt leuk waren en de films met Hilary Duff. Maar de lessen op de middelbare school, die verschrikkelijke gêne en onzekerheid van de puberteit en de gemene meisjes in de klas voor geen goud. Veel leuker om een studie te doen die past waarin je interesses meer aan bod komen :)

 12. Ilse
  juli 9, 2016 / 00:52

  Tof om te lezen! Mijn middelbare school was niet de beste tijd tot nu toe maar er waren zeker leuke momenten!

 13. juli 9, 2016 / 09:00

  Mijn middelbare school tijd, en ook vooral de laatste 3 jaar was ook voor mij echt de gelukkigste periode van mijn leven.

 14. juli 28, 2016 / 14:30

  Wat zijn de summer holidays leuk Annemerel! Je hebt het echt goed aangepakt. Leuk gedaan! Mijn middelbare schooltijd was vreselijk.. Voelde me op beide scholen niet op mijn plek, weinig vriendinnen en veel pesterijen. Mijn tijd kwam op het mbo, daar voelde ik me helemaal thuis. En nu in m’n studentenstad voel ik me ook helemaal goed.