SUMMER HOLIDAY STORIES: Over de maakbaarheid van het leven (#19)

 photo blog21.jpg

“Hard work is critical, a good team is essential, brains and determination are invaluable, but luck may decide the outcome.” een quote van Phil Knight (oprichter Nike) in zijn memoire Shoe Dog. Dit omschrijft voor mij precies hoe ik denk over de maakbaarheid van het leven.

Ja, ik denk dat het leven voor een groot gedeelte maakbaar is. Ik denk zeker dat wanneer je consistent hard werkt en je volledig achter de dingen staat die je wil doen en bereiken, dit je kansen tot succes vergroot. Maar ik denk dat geluk ook aan je zijde moet zijn.

Je kunt ontzettend goed voor je lichaam zorgen en toch ernstig ziek worden.

Je kunt ontzettend gemotiveerd zijn om het beste uit het leven te halen, maar het er op de een of andere manier toch niet uitkrijgen omdat  je jezelf in de weg zit.

Je kunt ontzettend goed op weg zijn je dromen te realiseren wanneer het noodlot (een sterfgeval van een naaste bijvoorbeeld) toeslaat.

Er zijn zo ontzettend veel dingen die succes en geluk in de weg kunnen staan. Natuurlijk is het aan jou hoe je daar mee om gaat, maar ik denk dat persoonlijkheid ook een hele grote rol speelt. Net zoals niet iedereen houdt van hardlopen, is ook niet iedereen met hetzelfde tussen de oren geboren. Voor sommige mensen zijn dingen zwaarder dan voor anderen.

Ja, ik denk dat het leven maakbaar is, maar wel tot op zeker hoogte. Ik denk dat irreële verwachtingen de belangrijkste reden zijn waarom zoveel mensen zich ‘mislukt’ voelen. Nike draaide de eerste achttien jaar van hun bestaan – totdat ze de beurs op gingen – verlies. Coldplay bestond al vier jaar toen ze voor het eerst op de radio te horen waren. Succesvol worden betekent volharding, de eerste jaren op een houtje bijten, keihard werken zonder dat je daar meteen resultaat van ziet. Succesvol worden betekent geloven in iets waar de mensen om je heen wellicht absoluut niet in geloven. Dat past absoluut niet in de maatschappij waarin we nu leven, waarin alles snel moet.

Ik denk dat geluk ook een hele grote rol speelt in het leven. Geluk met de persoonlijkheid waarmee je geboren wordt. Natuurlijk wordt je persoonlijkheid ook gevormd door het leven, maar ik denk dat waar je me geboren wordt ook zeker meetelt. Gewoon maar zeggen dat je met hard werken je doelen wel bereikt vind ik dan ook ietwat kortzichtig. Maar ook geluk met gezondheid, geluk met de locatie waar je geboren wordt, geluk met het gezin waarin je geboren wordt. Natuurlijk zijn er voorbeelden te noemen van mensen die eigenlijk alle schijn tegen hadden en toch heel ver gekomen zijn, maar een extra moeilijkheidsgraad is het zeker. En de reden dat deze mensen toch zover gekomen zijn heeft vaak voor een groot gedeelte te maken met hun persoonlijkheid. Doorzettingsvermogen en kracht.

Zeggen dat het leven maakbaar is vind ik eigenlijk een beetje oneerlijk tegenover mensen die hun dromen keer op keer hebben zien sneuvelen. Zeggen dat het leven maakbaar is schept ook verwachtingen en die verwachtingen, die zorgen voor een ontevredenheid op het moment dat die verwachtingen niet meteen waargemaakt kunnen worden.

Wat ik eigenlijk wil zeggen. Werk hard, leef hard, probeer zoveel mogelijk te genieten van de dingen die je doet. Verwacht niet teveel van jezelf en van de wereld. En laat je niet teveel leiden door wat mensen om je heen doen of bereiken. 

Liefs,
Annemerel

(Bedankt voor de vraag Ilse!)

Delen:

14 Reacties

 1. Manon
  juli 22, 2016 / 12:04

  Mooi, helemaal mee eens!

 2. Laura
  juli 22, 2016 / 12:37

  Goed stuk en ben het zeker met je eens. Ik zou zelf alleen ‘geluk’ willen vervangen door ‘het leven’. Ik denk dat geluk namelijk ook te maken heeft met instelling. Soms groeit iets pas jaren later uit terwijl je eerste zaadjes al lang geleden zijn geplant. Ziekte, overlijden, overkomt je. Hoe en of je daarmee om kan gaan niet.

 3. Lisa
  juli 22, 2016 / 12:44

  Goed stukje!

 4. juli 22, 2016 / 13:03

  I’m convinced fortune is essential for a lucky life! Just a few days ago I discussed exactly about this topic with my husband and obviously you share our opinion :)
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

 5. Elsa
  juli 22, 2016 / 13:55

  Inhoud. Met een hoofdletter I.

 6. juli 22, 2016 / 14:31

  Echt oprecht een heel interessant artikel. Ik vind het leuk dat je hier aandacht aan besteedt! Op school (ja, ik zit nog op de middelbare school) heb ik filosofie en daar hebben we het hier ook regelmatig over – heel verrassend om de verschillende visies van mensen op dit onderwerp te horen.

 7. Tammy
  juli 22, 2016 / 15:37

  Ik ben het hier volledig mee eens!! Mooi geschreven!

 8. juli 22, 2016 / 15:39

  Interessant artikel Annemerel! Ben het volledig met jou eens

 9. marly
  juli 22, 2016 / 19:36

  Fijn artikel! Ik vind je zomerblogs echt geslaagd! En kijk nu ook weer uit naar je snapshot diarys :)

 10. juli 22, 2016 / 21:01

  Mooie tekst! Als je iets echt wilt bereiken, dan lukt het ook, dat mocht ik zelf meemaken. Ik wilde altijd naar het buitenland, ver weg, en het ging allemaal mis. Ja, ik was in Parijs, Brussel en Denemarken en heb daar minstens 6 maand geleefd, maar ik wilde echt helemaal weg uit Europa. Door een paar tegenvallers wilde ik het bijna opgeven, toen dacht ik, ik probeer het nog een keer. En het is gelukt en nu zit ik in New York, en leef hier en vind het helemaal geweldig. Ook al hadden anderen al niet meer gelooft, dat ik het ook een keer voorelkaar zou kunnen krijgen :)

  Groeten,
  Alex

 11. Stephanie
  juli 22, 2016 / 22:57

  Mooi stukje, dit! Ik haat het als mensen met boutades komen als ‘als je maar hard genoeg er voor werkt, bereik je alles’. Nee, soms zijn er externe factoren waar je niet aan kan doen die ervoor zorgen dat alles net een beetje makkelijker of moeilijker gaat.

 12. Ilse
  juli 22, 2016 / 23:57

  Mooi en uitgebreid antwoord heb je gegeven en ik had niet beter kunnen verwoorden!

 13. Anneroos
  juli 24, 2016 / 01:12

  Mooi geschreven en ben het hier zeker mee eens!

 14. juli 27, 2016 / 09:07

  Ik ben helemaal fan van je summer holiday stories Annemerel! Mooi artikel weer. Ik geloof helemaal hetzelfde als jij, dat je je leven voor een groot deel zelf kan sturen en dat je persoonlijkheid daar veel mee te maken heeft, maar dat er verder ook een deel geluk of ‘lot’ meespeelt waar je niets aan kan veranderen. Waar je dan wel weer een invloed op hebt is da manier waarop je daarmee omgaat inderdaad.