SUMMER HOLIDAY STORIES: Productief zijn (#15)

 photo blog15.jpg

Het liefst ben ik iedere dag ontzettend productief. Ik kan veel meer genieten van een avondje helemaal niets doen als ik weet dat ik overdag ontzettend goed mijn best gedaan heb en er veel uit mijn handen is gekomen. Nuttig bezig zijn, daar word ik gelukkig van. Zeker als eigen baas betekent productief zijn: tijd overhouden voor ontspanning + meer opbrengsten. Op het moment dat ik niet productief ben snijd ik alleen mezelf maar in de vingers; mindere vrije tijd + minder opbrengsten. Het is dus volledig in mijn eigen belang dat ik zo productief mogelijk werk. Er zijn periodes waarin het allemaal vanzelf lijkt te gaan, maar er zijn ook zeker weken waarin ik heel veel moeite moet doen mezelf tot productiviteit te motiveren.

Ik ben er inmiddels wel achter dat ik het beste werk met een deadline. Met alles in het leven eigenlijk. Als ik probeer hard te lopen zonder doel loop ik gerust vijf dagen niet (niet OK), als de deadline niet al te dringend is, lig ik gerust tot negen uur in bed (niet OK). Hoewel dat niet hardlopen en tot negen uur in bed lui-lekkeren op dat moment misschien de beste optie lijkt, is het dat uiteindelijk dus echt niet. Van vijf dagen niet hardlopen word ik chagrijnig. Van tot negen uur in bed liggen op een doordeweekse dag word ik lui en krijg ik hoofdpijn (nee echt, ik krijg last van mijn nek als ik te lang in bed blijf hangen, wat dan weer zorgt voor hoofdpijn).

Die chagrijnigheid van het niet hardlopen zorgt ervoor dat ik ontzettend onproductief word. Die hoofdpijn zorgt ook niet voor de meest productieve instelling. Met andere woorden. Niet hardlopen en lang in bed liggen zijn mijn grootste vijand als het op productiviteit aankomt. En zoals ik net al zei word ik juist heel gelukkig als ik overdag productief geweest ben en ’s avonds met een voldaan gevoel kan ontspannen. Het is een vicieuze cirkel en die moet je doorbreken.

Wat voor mij het beste werkt is om op maandagochtend vroeg op te staan en meteen te gaan hardlopen. Dan heb je de stemming van de week meteen goed gezet. Als ik dan voor twaalf uur al een groot deel van mijn to-do-list af heb ben ik goed op weg om er een goede productieve week van te maak (hoe vaak denk je dat ik het woord productief – in welke vorm dan ook – deze blog al gebruikt heb?).

Naast hardlopen en niet tot negen uur in bed liggen snoozen helpt een to-do-list ook om me te motiveren productief te blijven. Want hoe weet je anders aan het eind van de dag of je wel of niet lekker gewerkt hebt. Ik vind het fijn om aan het eind van de dag te kunnen zien hoeveel dingen ik van mijn lijst af heb kunnen strepen. Daarnaast brengt zo’n lijstje ook nog iets van structuur in mijn dag en leven. Als alleenwonende en werkende zelfstandige is het namelijk ontzettend makkelijk om die structuur volledig kwijt te raken.

Dan is er ook nog een vierde ding erg belangrijk en dat is ontspanning. Natuurlijk is hardlopen al een vorm van ontspanning, maar ik bedoel eigenlijk iets anders. Een hele avond Netflix binge-watchen. Een leuk feestje. Een weekendje in het buitenland. Iets om naar uit te kijken in het vooruitzicht hebben. Die ontspanning zorgt er voor dat ik gemotiveerd blijf om productief te blijven. Ik kan me geen betere baan bedenken dan de baan die ik nu heb, maar mijn natuurlijke stand is toch echt ‘lui’ ook al word ik daar al snel diepongelukkig van. Dus is het belangrijk dat ik niet te vaak in die luie stand beland.

Dus om de vraag van zowel Lian als Robin te beantwoorden. Hardlopen, niet snoozen, to-do-lijstjes en ontspanning is wat ervoor zorgt dat ik gelukkig en gemotiveerd blijf. 

Hoe zorg jij er voor dat je gemotiveerd en productief blijft? Is dat iets waar je geen moeite voor hoeft te doen? Of kost het je juist wel een beetje moeite?

Liefs,
Annemerel

Delen:

7 Reacties

 1. Kelly
  juli 18, 2016 / 12:37

  De tip van maandagochtend vroeg opstaan om te gaan hardlopen, dan heb je de toon voor de rest van de week gezet vind ik een hele goede. Ik ben altijd vrij op maandag dus ik ga dit proberen vanaf komende week :) Dan heb ik er in ieder geval al 1 keer op zitten in die week!

 2. juli 18, 2016 / 13:45

  Ik merk ook dat ik het beste werk als ik deadlines heb. Ik heb nu vakantie en merk heel erg bij mezelf dat ik totaal niet productief ben. Ik kan nu alles uitstellen (en stiekem doe ik dat dan ook vaak), terwijl ik op ’t eind van m’n dag dan ontzettend weinig heb gedaan. Dat moet toch gaan veranderen, nu alleen nog zien uit te vinden hoe ik dat ga doen.

 3. Ilse
  juli 18, 2016 / 17:46

  Deadlines en doelen werkt ook heel goed voor mij. Anders voer ik ook niks uit.

 4. juli 18, 2016 / 21:34

  Productief zijn vind ik soms nog wel een beetje lastig. S’ ochtends vroeg hardlopen helpt voormij ook idd!

 5. juli 18, 2016 / 21:36

  Heel herkenbaar deze blog! Ik maak ook altijd to-do lijstjes! Dat helpt! Maar ik ben nog hard bezig om een normaal ritme te vinden in mijn dagen als eigen baas.. Vooral dat tot 9 uur in bed blijven is zoo verleidelijk.. Vooral op de dagen dat ik het wat minder druk heb. Terwijl het dan juist fijn is als je s ochtends al je werk al af hebt en s middags het huishouden kunt doen of gewoon kunt chillen! Ik lees mee met de tips van anderen :).

 6. juli 19, 2016 / 00:04

  Het is een soort plichtsbewust zijn (of misschien perfectionisme) dat mij doet denken dat er altijd wel iets te doen valt. Na een jaar dag in dag uit te studeren, had ik overlaatst plots een dag “niets te doen” (vakantie en niets gepland). Het begon al meteen te kriebelen: ik moét productief zijn en iéts bevorderlijk doen. Dan kan ik net zoals jij meer genieten van ontspanning. Het gevoel van taken schrappen op je to do-list verdient trouwens een hartje.

 7. juli 28, 2016 / 22:04

  Die ‘op maandagochtend hardlopen om de goede stemming voor de week te zetten’ vind ik een heeule goeie! En supersimpel eigenlijk! Vanaf nu ga ik maandagochtend vrij plannen om te week lekker productief te starten!