GUESTBLOGGER: 5 tips als je alleen op vakantie gaat (Anne)

“Anne is 25, afgestudeerd in de communicatiewetenschappen en werkt als contentmanager. Maar wat ze het liefste doet? Schrijven voor haar eigen blog. Onlangs ging Anne in haar eentje op vakantie. Ben jij van plan dat ook binnenkort te doen? Of twijfel je? Anne geeft tips! En goede ook!”

 photo Desktop2814.jpg

Het liefst breng ik al mijn vrije dagen door in Zuid-Spanje. De zon, het buitenleven, de muziek op straat… Zodra ik een vliegtuig uitstap en ‘¡Hola guapa!’ hoor, ben ik gelukkig. Dus toen ik in juni vrij had en niemand met mij mee wilde (of ik hen niet mee wilde), besloot ik om voor het eerst in mijn leven alleen op vakantie te gaan. En weet je? Het was nog leuk ook!

Er was één avond dat ik me eenzaam voelde en baalde, maar de overige dagen genoot ik volop. Dit zijn de vijf dingen die me er doorheen sloegen – en die ik jou als tips geef als jij alleen op vakantie gaat. Of, als een vakantie te veel van het goede is, als je deze zomer af en toe een dag alleen iets onderneemt.

Draag sieraden die je van je liefsten kreeg
Een week voor ik op vakantie ging, gaf mijn zusje mij twee armbandjes voor mijn verjaardag. Ik droeg ze elke dag. Elke keer als ik de gouden bandjes om mijn pols zag, dacht ik aan mijn zusje en haar liefde voor mij.

Ontbijt elke dag op dezelfde plek
Als ik ‘s ochtends op het terras van mijn favoriete ontbijtplek stapte, begroette de eigenaar mij met een blik van herkenning en een glimlach. En als hij aan mijn tafeltje kwam, wist hij al wat ik wilde: ‘Weer café con leche en tostada mermelada?’ Het ontbijt smaakte prima, maar het deed me vooral goed om gekend te zijn.

Leer de taal
Ik wilde Spaans leren, dus meldde ik mij bij een taalschool aan voor een taaluitwisseling. Ik werd gekoppeld aan Maria. Het klikte en een uur praten werden er al snel twee. Een vriendin van Maria haakte aan en weer later nog een vriend. Bonus: zij namen me mee naar de lekkerste tapasbars.

Bezoek je favoriete events
Carlos, de host van mijn Airbnb, gaf me een gids van alle culturele evenementen in de omgeving. Zo belandde ik bij een poëzie avond in een bar. Ik verstond geen woord van de gedichten, maar ontmoette wel leuke mensen met wie ik in ieder geval al één interesse deelde.

‘Verwacht alles en verwacht niets’
Dat is wat mijn danslerares vroeger tegen mij zei als ik moeite had om mijn danspartner te volgen. Dat is een ander verhaal; waar het om gaat is dat haar woorden ook opgaan voor alleen reizen. Sta open voor alles wat je tegenkomt. Kijk mensen aan, lach naar ze en begin een gesprek. Maar ga er niet krampachtig mee om. Sommige dagen ontmoette ik iemand met wie ik op stap ging. En andere dagen bleef het bij een glimlach en at ik ’s avonds alleen. Het was allebei goed. Ik was tenslotte in Spanje!

En nu ik terug ben, droom ik alweer van een volgende vakantie.

(Maar dan wel met een vriendin).

Liefs,
Annemerel

Delen:

12 Reacties

 1. Lindsay
  juli 18, 2016 / 18:47

  Wat een leuke tips! Ik zit zelf enorm in dubio om alleen naar Londen te gaan. Ben er nog nooit geweest, maar de taal is sowieso geen probleem. En je weet pas hoe het is als je het probeert toch!!

  • Astrid
   juli 28, 2016 / 16:00

   Ik zeg: DOEN! :) Zelf twee keer alleen in Londen geweest, de eerste keer vond ik doodeng maar was nergens voor nodig. Vooral omdat je de taal al kent, en tegenwoordig op veel plekken wifi hebt (mijn provider, Vodafone, heeft nu zelfs dat je je internetbundel gewoon in het buitenland kan gebruiken) waardoor je dus zal ook minder snel verdwalen, of in een verkeerde bus/metro stapt etc. scheelt het al veel zorgen Thank you technology! :P

   En mocht je bang zijn om jezelf alleen te voelen oid (wat ik bijvoorbeeld soms nog wel eens heb) is het misschien fijn om in een hostel te zitten in plaats van een hotel. Je hebt dan wel wat minder privacy omdat je met onbekende meiden op een kamer slaapt, maar er zijn daar juist meer solo reizigers en de sfeer is gewoon heel gezellig! Vooral in Clinkhostels heb ik het destijds ontzettend naar mn zin gehad. :)

 2. juli 18, 2016 / 19:22

  Wat onwijs gaaf zeg! Ik weet niet of ik alleen op vakantie zou durven haha.

 3. juli 18, 2016 / 19:45

  Stoer om alleen op vakantie te gaan! Leuk stukje!

 4. juli 18, 2016 / 20:03

  Goede tips! Niet dat ik binnenkort alleen op vakantie ga, maar ze zijn zeker goed om te onthouden, want wie weet durf ik het ooit nog eens.

 5. juli 18, 2016 / 21:29

  Wat een fijne tips zeg! Is toch altijd spannend, alleen op vakantie gaan.

 6. Eveline
  juli 18, 2016 / 23:18

  Wat een leuke, voor mij herkenbare post. Ik speel met het idee om alleen op vakantie te gaan maar ik wil het rustig aan beginnen met 4 dagen stedentripje ergens in Spanje/Duitsland. Hangt een beetje af van de ticketprijzen.
  Waar in zuid Spanje heb jij gezeten? Ik ben nl ook gek op Spanje en de Spaanse taal. Dus wie weet ga ik ook nog wel eens mijn Spaans opfrissen.

  • M.
   juli 19, 2016 / 14:08

   Ik ben zelf nog niet alleen op reis gegaan, maar ik kan je alvast met aandrang Sevilla aanbevelen. Valencia is ook prachtig, maar als je het iets kleinschaliger wilt, is Sevilla the place to be :)

 7. Ilse
  juli 19, 2016 / 00:28

  Wat een stoere ervaring!

 8. Kirsten
  juli 19, 2016 / 22:56

  Wat een leuke post! Goede tips! :)
  Ik ga deze zomer toevallig 4 dagen alleen naar Zuid-Frankrijk! Ik heb dan wel Frans gestudeerd en spreek de taal vloeiend, toch blijft het wel spannend! Het is wat anders dan een stage oid in het buitenland.

 9. juli 19, 2016 / 23:28

  Klinkt goed! Ik ga komende maand ook alleen en hoop dat het bij mij ook zo gaat zijn :)

 10. Astrid
  juli 28, 2016 / 16:05

  Alleen reizen vind ik soms echt heerlijk! Meestal reis ik gewoon met een vriendin, maar alleen reizen heeft ook zo zijn voordelen. Zelf beslissen waar je op een dag heen wilt zonder het in overleg met een ander te doen, en ook zelf weer beslissen wanneer je het zat bent en terug gaat naar je hotelkamer. Of gewoon lekker last minute beslissen wat ik wil eten en waar. Kan ik ontzettend van genieten haha! Vind het dan wel fijner om in een hostel te zitten. Als je alleen bent vaak goedkoper, en voel me er minder alleen door.

  Tot nu toe ben ik solo twee keer in Londen en een keer in Warschau geweest. Warschau was de grootste challenge want ja, de taal is nou eenmaal niet te begrijpen als Nederlander, maar alsnog was ik heel trots op mezelf dat ik daar naar toe was gegaan want ik had ontzettend genoten. :) Mijn handen beginnen nu te kriebelen om weer wat te boeken haha.