GUESTBLOGGER: Hardlopen met een buikje (Maaike)

“2016 zou Maaike’s hardloopjaar worden, maar toen stonden er in februari ineens twee streepjes. Wow. Hoe is het om hard te lopen als je zwanger bent? Maaike deelt haar ervaringen vandaag met ons. Dankjewel voor je leuke blog Maaike en heel veel succes de komende periode. Geniet er van!”

 photo Desktop2813.jpg

2016 zou mijn hardloop jaar worden! Het jaar waarin ik terug zou komen op mijn oude hardloop niveau en na mijn blessure eindelijk echt een lange afstand wedstrijd zou lopen. Maar dat liep toch even wat anders dan ik dacht.

Vorig jaar al begon ik weer met kleine stukjes lopen om te kijken of mijn voet het weer met mij eens was. Ik schreef me in voor de sportschool en werkte me ook daar in het zweet. Dit bouwde ik op tot ik in januari wekelijks drie keer in gewichten hing, twee keer een yoga les volgde en twee keer ging hardlopen. En halleluja ik leek al dat sporten ook eindelijk eens leuk te gaan vinden! Beach body here I comee…

En toen stonden daar in februari opeens twee streepjes. Ok niet helemaal opeens, ik ken natuurlijk het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes. Het was dan ook een bewuste keuze maar we hadden gerekend op minstens een jaar voordat ik zwanger zou zijn, niet een maand. Slik. Met die twee streepjes leek ook gelijk de moeheid mijn lijf over te nemen en de bank werd mijn grootste vriend. Sporten verdween volledig naar de achtergrond.

Maar beetje bij beetje begon ik er stiekem toch van te balen. Ik was natuurlijk enorm blij met het kleine wondertje wat in mijn groeide maar moest ik daarvoor al mijn fitdoelen opzij zetten? Ik had een goede conditie opgebouwd en liep weer fijne rondjes van 10km. Waarom zou ik dat niet kunnen blijven doen? En dus besloot ik m’n hardloop schoenen weer onder te binden, mezelf een shop onder mijn reet te geven en eens te kijken hoe het ging. Doodsbenauwd voor elke boomstronk ( Mag. Niet. Struikelen. ) en met het gevoel dat baby elk moment eruit geklutst kon worden deed ik mijn eerste 5km. Top ging het niet maar Yes ik was gegaan! Baby bleef natuurlijk braaf op zijn plek en ik voelde me prima. Na die eerste keer verdween de twijfel en was er juist weer de wil om zo fit mogelijk door deze zwangerschap heen te komen. Op mijn lijf had ik dan misschien even geen invloed meer maar wel op mijn conditie!

Mijn buikje begint nu bij week 15 zichtbaar te worden en ik ben benieuwd hoe lang ik het vol ga houden. Stiekem ben ik ook wel een beetje bang voor de blikken die ongetwijfeld gaan komen. Ik ben van nature erg onzeker en vind juist de anonimiteit van het hardlopen erg fijn. Maar met die buik ga ik natuurlijk juist wel de aandacht trekken.. Of denk ik me dat alleen maar in?

Als je op internet gaat kijken lijkt iedereen er wel een mening over te hebben. Veel sporten als je zwanger bent lijkt toch een beetje not done, terwijl het juist hartstikke goed voor je is! Je moet alleen twee dingen in je gedachten houden; let op je hartslag dus ga geen zware interval trainingen doen, en hou je bij het niveau waar je nu bent. Dus voor nu blijf ik lekker door hobbelen met mijn buikje.

Wat vinden jullie van mensen die nog fanatiek sporten tijdens hun zwangerschap ? Of ben je wellicht iemand die dat zelf ook doet / heeft gedaan? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen!

Liefs,
Maaike

Delen:

22 Reacties

 1. Pascale
  juli 17, 2016 / 17:34

  Heel stoer, het lijkt mij inderdaad spannend om hard te lopen terwijl je zwanger bent.

 2. juli 17, 2016 / 17:44

  Jaa, zo leuk om m’n blogje online te zien. Alleen is het linkje verkeerd… Het is dreamdaily.nl ;)
  Liefs!

  X

 3. juli 17, 2016 / 17:47

  Blijf lekker lopen zolang jij je er goed bij voelt! Ik ben zwanger van no2 en geloof mij, hoe fitter je naar het einde gaat hoe sneller je fit bent na de bevalling. Rennen lukt mij echt niet meer nu met 32 weken en een enorme toeter op een petite frame, maar ik ‘snelwandel’ nog drie keer per week 5km. En mensen kijken wel, maar meer met bewondering. Met no1 heb ik tot het eind ook drie keer per week getraind. Alleen werd het minder intens en minder lang. Gewoon goed naar je lichaam luisteren!

  • juli 19, 2016 / 17:00

   Dankje voor de tips en wauw nog 3x per week in de sportschool! Ik hoop dat ik het ook zo lang kan!

 4. Elisabeth
  juli 17, 2016 / 17:58

  Ik ben nu een maand moeder en heb de hele zwangerschap gesport. De eerste vier maanden driemaal per week maar wel aangepaste oefeningen. De overige maanden twee keer per week in de sportschool. Elke dag fietste ik bovendien naar mijn werk (10km). Tot 24 weken heb ik ook hardgelopen. Ik heb mij hier altijd goed bij gevoeld en ik denk ook dat dit een positief effect heeft gehad op mijn bevalling en herstel. Kan nu niet wachten tot ik over 2 weken weer mag sporten!
  Kan sporten tijdens de zwangerschap dan ook aan iedereen aanraden.

  • juli 19, 2016 / 17:02

   Gefeliciteerd met je kleintje! Ik hoop dat ik het ook tot het einde red.
   Maar zoveel als jij lukt me niet hoor, al heeft dat meer met m’n motivatie te maken ;)

 5. juli 17, 2016 / 18:16

  Leuk artikel!

 6. Lisanne
  juli 17, 2016 / 18:29

  22 weken zwanger en nog heerlijk aan het sporten! Niet meer de afstanden en snelheden van voor de zwangerschap en ook lift ik niet meer de kilo’s die ik altijd makkelijk aan kon maar toch blijf ik lekker sporten zolang het nog enigzins lukt!
  Ik hoop het tot de bevalling te kunnen blijven doen en daarna weer snel op te kunnen pakken.
  Vooral van mensen die zelf niet sporten krijg ik kritiek. Ik ben zelf van mening dat je prima aan je lichaam kan voelen wat verstandig is. Als je lichaam fit is zul je er (denk ik) ook profijt van hebben tijdens en na de bevalling.
  Ik doe geen moeite meer om de lange afstanden te halen en neem een pauze als t nodig is. In de sportschool zorg ik ervoor dat ik mijn schuine buikspieren train in plaats van de rechte en vermijd ik oefeningen die niet lekker meer gaan zoals bijvoorbeeld burpee’s.

  Waar ik nu echt tegenaan loop is dat er niet/nauwelijks sportkleding is voor zwangeren. Ik pas echt niet meer in mn strakke tights.. Dus als iemand nog tips heeft..

  • juli 19, 2016 / 17:04

   Oo dat is een goeie! Ik vroeg me al af of ik in m’n sportkleding zou blijven passen.. Maar gek dat het er niet is ( of waarschijnlijk onbetaalbaar voor de maanden dat je het draagt ) Zo fijn om te lezen dat veel vrouwen het lang vol blijven houden. Geeft me een boost om zelf ook vol te blijven houden!

 7. lena
  juli 17, 2016 / 18:52

  Ik vind het wel goed dat je door gaat en niet alles laat vallen zolang het goed voor de baby is natuurlijk! Heel veel mensen vreten zich vol tijdens de zwangerschap wat van de ene kant wel jammer is maar ook begrijpelijk!

 8. juli 17, 2016 / 19:31

  Ik vind het juist super goed dat je nog sport terwijl je zwanger bent. Zelf heb ik het niet gedaan en daar baal ik heel erg van want ik had het echt bij moeten houden merk ik achteraf… Verder lekker genieten van je zwangerschap!

 9. Sandra
  juli 17, 2016 / 20:07

  Ik heb 3 zwangerschappen achter de rug en 3x gewoon doorgesport tot vlak voor de bevalling. Mijn huisarts gaf ook aan wat jij zegt: ga geen nieuwe dingen doen, blijf op dit niveau en luister goed naar je lichaam en pas hier en daar evt wat dingen aan. Ik heb letterlijk tot 9 maanden mee getraind met de groepslessen en zelfs paardgereden (rustige buitenritten, geen zware trainingen) en het leuke is dat ik 3 supersportieve, gezonde zoons heb gekregen. Dus groot gelijk, lekker doorsporten zo lang het goed voelt!

 10. Nienke
  juli 17, 2016 / 22:00

  Sporten als je zwanger bent, is hartstikke goed!
  Niet voor niets dat Mom in Balance (bootcamp voor als je zwanger bent) zo’n succes is!
  Ik heb dat met veel plezier gedaan :)
  Luister gewoon goed naar je lichaam! Maar zelfs met bekkenpijn vanaf week 14 heb ik tot en met 3 dagen voor de bevalling 2x in de week MIB gedaan.
  Dus wees niet te onzeker en geniet van de speciale periode waarin je nu zit en van het kleine wonder in je buik, want het cliché is echt waar; het gaat snel!!
  En bedenk ook eens de andere kant; als jij daar met een buik hardloopt denken mensen die kijken misschien ook wel ‘war een mooie buik’ of ‘wat goed dat ze blijft bewegen’ en misschien kijken sommigen wel omdat ze zelf weten hoe bijzonder het is en zo even dat gevoel terug halen… Zo zou ik je in ieder geval wel aankijken ;)

 11. Ilse
  juli 17, 2016 / 22:32

  Leuk om te lezen en lijkt me inderdaad spannend om hard te lopen als je zwanger bent. Ik zou zeker doorgaan met sporten maar ik zou het wel aanpassen op wat mijn lichaam dan aangeeft.

 12. Marjan
  juli 18, 2016 / 00:34

  Lekker sporten als jij je daar goed bij voelt! Ik denk dat het (naast conditieel) ook heel goed kan zijn om te ontspannen, en babies houden van ontspannen moeders. Hoe je dat bereikt is aan jou, als jij lekker ontspannen op de vak kan zitten, ga je gang! Maar als jij lekker ontspannen wordt van een workout of loopje, prima! Doe dat waar jij je goed bij voelt.

 13. juli 18, 2016 / 11:44

  Leuk om te lezen, zelf ben ik nu 31 weken zwanger. Ik probeerde zelf ook verder te gaan met hardlopen, maar hield het dan bij héél rustige loopjes van 20 minuutjes aan een traag tempo. Ik moest het echter toch snel opgeven (ik denk zo rond week 15 ongeveer) omdat mijn blaas protesteerde wanneer ik nog maar net vertrokken was… Ik merk dat ik nu veel sneller aankom en vind het jammer dat sporten zo’n opgave is tijdens mijn zwangerschap. Ik wens jou alvast nog veel succes!!

 14. juli 18, 2016 / 17:01

  Vriendin van mij trainde 5x per week tot en met week 38 en is uiteindelijk in week 41 bevallen! Ze kreeg heel veel commentaar erop van mensen. Maar baby Was volgroeid gezond etc. Wel in overleg met verloskundige natuurlijk :)
  Ze “plopte” na zwangerschap ook zo terug in vorm. Ook omdat ze natuurlijk bijna geen vet wqs aangekomen

 15. Liset
  juli 18, 2016 / 23:06

  Hoi Maaike, lekker blijven lopen als dat voor jou goed voelt! Ik heb ook veel getwijfeld, maar prima gelopen tot 24 weken. Je lijf heeft het echt wel aan wat wel en niet meer gaat. Gezond fit gedurende je zwangerschap is alleen maar fijn. Succes!

 16. Irene
  juli 19, 2016 / 07:33

  Zolang je bewust ermee bezig bent. Ik hoop zelf ook te kunnen blijven hardlopen als ik in verwachting ben. Misschien bespreek ik het t.z.t. Met de verloskundige of een sportarts.

 17. Marieke
  juli 19, 2016 / 18:05

  Leuke blog! :-)

 18. Noor
  juli 19, 2016 / 18:06

  Ik heb ook tot een week voor de bevalling 2 a 3 keer gesport. Ik vond het heerlijk om lekker bezig te zijn en na de bevalling was ik ook zo weer ‘in vorm’
  6 weken na de bevalling was ik weer aan het sporten en nu (10 maanden) ben ik aan het trainen voor de marathon in oktober :)

 19. juli 30, 2016 / 18:27

  Leuk om te lezen! En tja, wat is fanatiek? Ik deed dit ook vorig jaar, gewoon lekker op gevoel. Ik ben halverwege de zwangerschap gestopt omdat ik te veel deed, alles bij elkaar. Ik heb toch de sport, wat ik ’s avonds deed, laten schieten om mijn werken wel af te kunnen maken en dan vroeg naar bed. Nu doe ik hardlopen achter de kinderwagen!