DECEMBER: Een speciaal kerstcadeautje

 photo Desktop1798.jpg

Sponsored* – Nog tien dagen, dan is het Kerst. Time flies. Heb jij al je cadeautjes voor familie en vrienden al gekocht? Of is dat nog een klein momentje van stress, want wat moet je in vredesnaam kopen voor iemand die eigenlijk niets echt nodig heeft. Ik heb misschien wel een idee. Koop een geit, schoon drinkwater of en geboortebewijs, dat geschonken wordt aan mensen in ontwikkelingslanden. Aan mensen die wel écht iets nodig hebben dus. Lijkt mij een hele mooie kerstgedachte.


Het initiatief komt van Plan Nederland. Zij werken aan duurzame armoedebestrijding en betere levensomstandigheden voor kinderen in ontwikkelingslanden, met speciale aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes (Girls First). Plan voert kindgerichte gemeenschapsprojecten uit in 50 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Plan komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen en een betere naleving van het Verdrag voor de Rechten van het Kind. In de webshop van Plan zijn duurzame cadeaus te koop waarbij je bijdraagt aan één van de projecten van Plan voor een betere toekomst van kinderen én hun familie. Zo doe je bijvoorbeeld een geit cadeau aan een geliefde, of koop je een geboortebewijs. Elk “product” in de webshop is gekoppeld aan een specifiek project van Plan. De producten in de webshop vertegenwoordigen als het ware deze projecten.

 photo 201110-BGD-75.jpg

Wist jij bijvoorbeeld dat in ontwikkelingslanden 50 miljoen baby’s geboren worden die niet geregistreerd worden. Deze kinderen bestaan dus officieel niet en kunnen dan ook geen aanspraak maken op hun rechten als inwoner van een land, zoals het recht op bescherming, onderwijs en zorg. Hoe bizar is dat, dat je voor de wet eigenlijk niet bestaat. Voor acht euro koop jij een geboortebewijs.

 photo 201112-NPL-11-lpr.jpg

Of wat dacht je van schoondrinkwater? Het is voor ons de normaalste zaak van de wereld dat dat gewoon uit de kraan stroomt, maar mensen in ontwikkelingslanden moeten vaak uren lopen voor schoondrinkwater. Of het water dat zij drinken is flink vervuild. Je kunt voor 25 euro schoondrinkwater kopen, met dat geld zorgt Plan voor verbeterde waterfilters in sloppenwijken.

 photo 201106-VNM-04-lpr.jpg

Geef een geit aan een meisje in Nepal + een cursus vee verzorging. Je denkt misschien, wat moet een meisje in vredesnaam met een geit, maar in Nepal is een geit vaak een eerste stap tot een beter bestaan. Een geit zorgt voor melkproductie waardoor producten als kaas en melk gemaakt kunnen worden. Niet alleen voor henzelf, maar vaak levert het ook net genoeg op om ook iets te kunnen verkopen. Voor 40 euro koop je de geit.

 photo 201307-KHM-74-lpr.jpg

In Nepal krijgen kinderen vaak alleen wat rijst of mais, groenten en fruit is er niet. Om hier verandering in te brengen geeft Plan mensen in Nepal zaadjes voor verschillende groenten en fruit zodat zij een moestuin kunnen beginnen, ze leren de mensen ook hoe ze de groenten en fruit moeten verbouwen en oogsten. Voor 18 euro doe jij een moestuin cadeau.

Na aanschaf van een virtueel cadeau in de webshop krijg jij als koper de mogelijkheid om zowel een digitaal als fysiek kaartje te versturen aan degene aan wie jij ‘het cadeau’ wil schenken. Zelf heb ik ook een paar cadeau’s voor mijn familie geshopt. Wat zeg ik natuurlijk nog niet, het is immers nog geen kerst (en mijn familie zijn mijn trouwste lezers).

Heb jij je kerstcadeautjes al gekocht?

Liefs,
Annemerel

*Dit is een gesponsorde post, hierbij wil ik wel zeggen dat goede doelen altijd een (zeer) gereduceerd tarief krijgen. Daarnaast heb ik een gedeelte van het geld dat ik voor deze advertorial krijg terug gestoken in het kopen van deze cadeautjes voor familie. Niet in de laatste plaats omdat ik me er niet goed bij voel hier (veel) geld voor op te strijken. Ik wilde hier graag duidelijkheid over geven.

Delen:

27 Reacties

 1. december 15, 2015 / 17:07

  Mooi dat je hier aandacht aan schenkt op je blog, ik snap dat je onderstaand stukje tekst erbij hebt gezet. Ik steun momenteel Amnesty International en wissel vaak van goed doel. Daarnaast steun ik lokaal de vluchtelingen die hier in Arnhem zitten. Voor nu steun ik ” genoeg ” en Plan Nederland is eentje die ik onthoud voor in de toekomst.

 2. december 15, 2015 / 17:37

  Wat mooi dat je hier aandacht aan schenkt en wat een mooi initiatief. Zo gek idee dat het aan de andere kant van de wereld zo anders is dan hier. Ik ga hier zeker naar kijken want wat is nou een mooiere kerstgedachte en cadeau dat iemand anders helpen!

 3. Loes
  december 15, 2015 / 17:52

  Maar met het idee dat jij hier toch geld mee verdient en maar gedeeltelijk weer besteedt bij dezelfde organisatie, heb ik moeite. Per saldo houd je hier geld aan over. Terwijl je dit ook makkelijk gratis had kunnen doen, toch? Zoveel gratis reclame voor een echt goed doel, zie ik hier niet voorbij komen.

  • Marielle
   december 15, 2015 / 18:50

   Ik snap niet dat je hier een probleem van maakt en dat Annemerel zich hier voor moet verdedigen. Een deel van het geld schenkt ze dus weer geeft ze aan.. Aangezien het niemand wat aan gaat wat ze met haar verdiende geld doet vind ik het respectloos van jou om dit tegen haar te zeggen.. ik vraag jou toch ook niet waarom jij een deel van je loon niet aan een goed doel geeft en of je niet een maandje gratis kan werken?

  • Mirthe
   december 15, 2015 / 22:06

   Plan Nederland is een grote organisatie met een groot budget voor promotie. Op tv en in tijdschriften komen zij ook echt niet gratis – maar aangezien een blog toevallig wel een persoonlijk gezicht heeft is het nu wel heel makkelijk om dat te bekritiseren. Als je vindt dat er meer geld moet gaan naar het doel zelf en minder naar promotie (inclusief bloggers) moet je daar de Plan begroting op bekritiseren en niet Annemerel – kennelijk is de overweging gemaakt dat op deze manier zo veel mensen bereikt kunnen worden dat dat uiteindelijk veel meer geld oplevert voor Plan!
   Als het nou om een heel kleine, lokale organisatie ging die draait op vrijwilligers en met een minimaal budget, okay, dan zou ik dat ook gratis doen, maar dat is hier niet het geval. Dat Annemerel een gereduceerd tarief rekent en een gedeelte bij Plan besteed terwijl deze blog zo ongeveer haar belangrijkste inkomstenbron is (en terwijl het niet direct aansluit bij haar meestvoorkomende onderwerpen en misschien minder positieve reacties oproept) vind ik juist getuigen van persoonlijkheid!

   • december 16, 2015 / 08:11

    Precies dit.

   • Valerie
    december 16, 2015 / 10:24

    Precies dit.

   • Marianne
    december 17, 2015 / 22:11

    Eens!!

 4. AnneFleur
  december 15, 2015 / 18:02

  Best een idee om ook eens gratis iets voor een goed doel te doen op je blog:)

 5. Nancy
  december 15, 2015 / 18:29

  ik snap wel dat je het uit probeert te leggen in het onderstaand stukje, Toch vind ik het dan helemaal niet echt kloppen.
  Dan juist met de gedachte erachter het de advertentie ook gratis gekund toch?
  Dat vind ik dan allemaal wel heel erg dubbel.

  • Marielle
   december 15, 2015 / 18:52

   Zij heeft toevallig ook rekeningen die betaalt moet worden. Jij werkt toch ook niet gratis? Blijkbaar heeft het goede doel er geen probleem mee om te betalen.. waarom jij dan wel?

 6. Ilse
  december 15, 2015 / 20:02

  Goed dat je aandacht besteed aan het goede doel en er zelf ook mee bezig bent. En mooi om voor kerst te bespreken.

 7. Femke
  december 15, 2015 / 23:08

  Annemerel, ik ben erg fan van je blog, maar moet bekennen dat ik toch liever had gezien dat je zo positief over dit (of een ander goed doel) zou zijn dat je er geen vergoeding voor hoefde te krijgen/vragen. Ik ben zelf geen fan van mensen die betaalt krijgen voor dit soort dingen (ook collectantes aan de deur bijvoorbeeld), daarom ben ik zelf ook vrijwilliger, dat het geld niet meer naar betaalde collectantes hoeft maar direct naar de mensen gaat die hulp nodig hebben. Uit de kerstgedachte was het erg mooi geweest als Plan, of anders een ander goed doel, gratis op je blog had mogen adverteren.

  • december 19, 2015 / 08:50

   Collectantes zijn overigens vaak ook vrijwilligers… (Spreek uit eigen ervaring) dus niet meteen denken dat zij geld verdienen. Goede doelen hebben een mega budget.. Dus waarom de mensen die er aandacht aan besteden en er een heel stuk over schrijven niet betalen? No way dat dat bij het uiteindelijke doel terecht was gekomen.

 8. december 15, 2015 / 23:26

  Hee Annemerel, ik heb inmiddels al een eeuw niet meer gereageerd maar lees wel regelmatig nog mee.

  Naar aanleiding van de negatieve reacties hier wilde ik toch even zeggen dat ik vind dat je hartstikke goed bezig bent! Denk dat veel mensen toch niet helemaal in de gaten hebben dat deze blog jouw baan is, in plaats van een hobby waar je wat extra geld mee verdient. Kleine kans dat de mensen die nu hard roepen zelf bereidt zouden zijn om een evenredig deel van hun maandsalaris in te leveren denk ik :)

  (Helemaal aangezien Plan Nederland een dikke organisatie is die overal een apart potje voor heeft. Het is niet alsof, mocht jij dit geheel gratis hadden gedaan, dat geld vervolgens bij hun projecten terecht was gekomen. En lijkt me dat zolang de directeur nog meer dan een ton per jaar verdient, ze jouw gereduceerde tarief best prima kunnen betalen.)

  HELE FIJNE KERST <3

  • december 15, 2015 / 23:29

   *bereid

   Oeps. De gevolgen van nog maar heel weinig Nederlands spreken & schrijven worden voelbaar.

 9. Eveline
  december 16, 2015 / 04:37

  Haha al deze reacties doen me denken aan de # die ik een paar dagen geleden voorbij zag komen.. #tegendebakker .. Zie o.a.:
  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/wat-freelancers-horen-maar-je-nooit-tegendebakker-zou-zeggen . Helemaal van toepassing toch…..

  Plus ik ben het 100% eens met de comment van Mirthe.

  Anne-Merel, ik vind het super goed van je dat je 1) hier aandacht aan besteed op je blog en 2) dat je ook het doel zelf steunt door er weer wat te kopen en dat je ook nog minder vraagt dan normaal voor de advertorial.

 10. december 16, 2015 / 11:11

  Ik vind je disclaimer heel logsich en ik vind het prima dat je een deel van je verdiensten doneert en een deel voor jezelf houdt. Jij moet ook rekeningen betalen eh. Al die mensen die zeuren dat je dit gratis had moeten doen geven moeten eerst eens naar zichzelf kijken voor ze kritiek geven. Niemand werkt graag gratis of geeft zomaar zijn volledige loon weg aan het goede doel. Gewoon je steentje bijdragen is al heel mooi.

 11. december 16, 2015 / 14:54

  Jeetje veel mensen die dus vinden dat je dit gratis had moeten doen? Die werken natuurlijk ook gratis en vinden het niet erg om hun rekeningen niet te kunnen betalen? ik vind het mooi dat je er aandacht aan besteed, dit soort grote organisaties hebben hier gewoon budget voor.. mensen die bij die organisatie werken worden ook gewoon betaald en dat vind ik allemaal niet belachelijk.

  Een organisatie (ook een goed doel) moet gewoon goede leiding hebben en promotie moet op een professionele manier aangepakt worden. Als dit allemaal gratis zou gaan zou dat de organisatie niet ten goede komen. Denk je dat de foto’s, video’s en reclames voor goede doelen gratis word gedaan? Dat het WNF vanavond gratis een programma uit gaat zenden op TV?

  Annemerel ik vind het prima dat je hier wat geld aan hebt verdiend, het is tenslotte je baan. Oh en ik vond het ook nog eens een leuk/mooi stuk om te lezen!

 12. Megan
  december 17, 2015 / 11:51

  Wat een goed idee! Mijn nichtje is 8 weken geleden geboren. Heb net een geboortebewijs gekocht voor een baby in Nepal in haar naam. Voelt goed!

 13. december 17, 2015 / 12:10

  Pfff, die negatieve reacties weer… Alsof alle mensen die bij Plan werken dat ook eigenlijk gratis zouden moeten doen omdat het een goed doel is?!

  • vera
   december 17, 2015 / 17:56

   hahaha ja inderdaad!

 14. Chantal
  december 17, 2015 / 12:11

  Goed stuk!!

 15. Stefanie
  december 17, 2015 / 13:09

  Goed stuk… en het wordt inderdaad vaak vergeten dat bloggers op zich niet betaald worden voor hun werk. Wat jij doet moet je inkomen, zou je niet hoeven te moeten verantwoorden t.o.v. je lezers. Ik hoef ook niet uit te leggen aan derden wat ik met mijn inkomen doe…

 16. december 17, 2015 / 15:01

  Ik vind het erg goed dat je hier aandacht aan besteed! Er zijn zoveel mensen die het helaas slechter hebben dan ons. Ik steun zelf het KWF, WNF en Make a Wish, maar heb ook een tijd Plan gesteund. De kritiek die nu hier onder het artikel staat vind ik niet terecht. Zoals de andere hier ook al zeggen: je moet je rekeningen betalen en dat gebeurt niet door de kaboutertjes. Je hebt alle recht om gewoon geld te vragen voor zo’n artikel. Per slot van rekening bereik je enorm veel mensen met jouw blog.

 17. Maureen
  december 17, 2015 / 19:54

  Ik lees je blog al een eeuw en dit is misschien de eerste keer dat ik daadwerkelijk reageer – gewoon omdat ik het zo flauw vind dat mensen erover vallen dat dit niet gratis is. Dankzij jouw blog krijgen goede doelen wel een platform – ik zie van alle klagers hier geen bewijs dat zij het zoveel beter doen. Bovendien heb ik naar aanleiding van deze post me verdiept in Plan en meteen mooie en verantwoorde kerstcadeaus kunnen scoren – ik vind dus wel zeker dat dit zijn doel bereikt!

 18. ilse
  december 18, 2015 / 16:41

  Misschien moeten al deze mensen maar even zoeken wat directeuren van allerlei “goede doelen” verdienen. Dus waarom zou Annemerel het gratis moeten doen. Al moet ik persoonlijk wel zeggen dat ik door deze eye opener geen enkel goed doel meer steun. Ik doe zelf wel iets goeds voor de mensheid, wat vaker op bezoek bij mijn eenzame oma om mee te beginnen.