HELWEEK: #4 – Out of your comfort zone

 photo Desktop871.jpg

Twee minuten voordat mijn wekker gaat word ik wakker. Wanneer ik een blik op mijn iPhone werk kan ik wel huilen. Twee voor vijf, ik mag nog maar twee minuten in bed spenderen en daarna moet ik 41 uur wakker blijven. Gatverdamme, wat doe ik mezelf aan. Ik kom met moeite uit bed, die twee minuten dat ik nog in bed blijf liggen zijn te lang, die twee minuten betekenen dat ik na kan denken, over het opstaan en over alle dingen die ik moet doen. Beginnersfout, ik had beter om twee voor vijf mijn bed uit kunnen springen en niet na kunnen denken.

Het hardlopen gaat heerlijk, de spierpijn is nu bijna helemaal weg en als ik thuis kom, gedoucht ben en gegeten heb, ga ik meteen aan het werk. Eerst streep ik de dingen van mijn to-do-list af die ik eigenlijk de dag ervoor had moeten doen, daarna ga ik verder met mijn to-do-list van vandaag. Het gaat lekker. Maar ik ben ook moe, onwijs moe. In en in moe. Ik snap het niet, woensdagavond ben ik gewoon om 22.00u in slaap gevallen en ik heb dus zeven uur geslapen. Zeven uur slaap is niet weinig. Toch vecht ik tegen de slaap en ik word er zo verdrietig van, want het duurt nog zo lang dat ik weer mag slapen.

Tijdens een telefonisch interview voor Metro zit ik continu te gapen en het is dan pas half tien. Ik werk het interview wel meteen uit en schrijf daarnaast ook nog twee andere stukken voor de Metro van volgende week, wat eigenlijk pas op mijn to-do-list van vrijdag stond. Rond een uurtje of één ben ik zo moe dat de tranen over mijn wangen lopen, mijn ogen vallen dicht en ik wil slapen. Ik besluit mijn MacBook even te laten voor wat het is en op te gaan ruimen. In totaal ben ik drie uur aan het opruimen en aan het eind heb ik vijf vuilniszakken vol met afval, best productief, toch? Het was ook wel nodig. Ik krijg zoveel spullen opgestuurd en die spullen komen allemaal in dozen en nu wil ik natuurlijk niet klagen, maar die dozen en die spullen begonnen mijn studio een klein beetje over te nemen. Het opruimen en weggooien van die spullen was dan ook een puntje van mijn to-do-list dat echt gedaan moest worden.

Verder vroeg ik eindelijk een nieuwe parkeervergunning aan (hij vervalt over 2,5 week!) en ik printte al mijn facturen van 2015 tot nu toe uit en deed ze netjes in mapjes. Ook zo’n klusje dat al maanden blijft liggen.

Donderdag – Out of my comfort zone 
Vandaag staat dus in het teken van uit mijn comfort zone gaan, nou dat heb ik zeker gedaan. Ik kan namelijk helemaal niet zo goed spullen weggooien, noem het maar gewoon slecht. Ik ben altijd bang dat ik iets weg gooi dat ik later nog nodig heb. Ook heb ik een pesthekel aan administratie en ook dat heb ik vandaag gedaan.

Iets dat ik uiteindelijk niet gedaan heb is de hele nacht wakker blijven. Rond een uurtje of vier besefte ik dat het heel lastig zou gaan worden om wakker te blijven en natuurlijk is het goed om lastige situaties te overwinnen, maar ik zie het nut er gewoon niet zo van in. Ik ben nu al niet zo scherp meer en het is pas 20.00u. Ik schrijf woorden verkeerd, ik maak dt fouten, ik ben niet grappig meer. Kun je nagaan hoe ik er morgen aan toe ben. Ik kan nu beter gewoon om 22.00u gaan slapen, morgen weer ‘semi-fris’ om 5.00u wakker worden en dan weer gaan knallen, ik denk dat dat meer oplevert dan de hele nacht wakker blijven en dan gewoon doorgaan. Ik weet dat ik in het ergste geval wakker zou kunnen blijven, maar dit is niet het ergste geval en het werk dat ik vanavond zou leveren zou toch waarschijnlijk linea recta weer de prullenbak in gaan als ik het een keer zou nalezen.

Goed, ik heb mezelf genoeg verantwoord. Ik voelde me eerst een opgever, maar toen besefte ik dat ik eigenlijk de hele tijd al van plan was om vanavond gewoon te gaan slapen, gisteravond veranderde dat plan pas. Op dit moment voelt mijn lichaam zo zwaar, het lijkt alsof er een hele grote magneet is die mij naar beneden trekt. Alles, van mijn vingers tot mijn mond tot mijn kaken tot mijn ogen, alles voelt zo ontzettend zwaar, alsof ik griep heb. Ik weet dat dit de helweek heet, maar wat ik er uit wil halen is zoveel mogelijk werk in korte tijd goed gedaan krijgen en ik voel gewoon dat een nacht overslaan daar niet de oplossing voor is.

Wat ik vandaag geleerd heb:
– Het is echt beter om niet na te denken als de wekker gaat, gewoon meteen opstaan en dingen gaan doen. Opstaan wordt niet makkelijker, of het nu vijf uur, zeven uur, of negen uur is.
– Ik kan in korte tijd best veel doen. Mijn to-do-list voor vandaag was om 18.00u af, mijn to-do-list voor vrijdag (vandaag voor jullie dus) is ook al op de helft en ik heb ook nog dingen van mijn ‘grote’ to-do-list af kunnen strepen.
– Ik moet minder twijfelen en me gewoon aan het plan houden. Als je een plan weloverwogen gemaakt hebt, dan hoef je dat niet op het laatste moment aan te passen, zeker als je die aanpassing eigenlijk helemaal niet leuk vindt.

Oh ja, ik heb nog even goed mijn agenda bekeken voor de komende weken en alles op een rijtje gezet, het is een strak schema, maar ik ga het doen, die persreis! Snel meer!

Liefs,
Annemerel

Delen:

19 Reacties

 1. juni 12, 2015 / 12:50

  Knap hoor! Fijn dat je ondanks dat je zo moe was toch productief kon zijn en veel kon doen.

 2. juni 12, 2015 / 12:55

  Goed van je dat je alsnog bent gaan slapen! Je moet tenslotte wel naar je eigen lichaam luisteren en die gaf duidelijk signalen dat het toe was aan wat rust. Dus dan ben je helemaal geen opgever! Ik ben een keer een hele nacht opgebleven om verslag te doen van de Amerikaanse verkiezingen (schoolopdracht), maar om vier uur s nachts kon ik mijn ogen amper nog openhouden, laat staan teksten schrijven. De volgende dag was ik ook niet vooruit te branden. Je bent echt een stuk productiever na een nacht rust!

 3. juni 12, 2015 / 13:21

  Een hele nacht wakker blijven.. Ik snap ook niet echt hoe je daar “beter” van kan worden, op wat voor vlak dan ook. Vorige week nog gedaan, voor een deadline, maar mijn god. Zo gauw ik mijn paper om 8 uur had ingeleverd ben ik meteen naar bed gegaan en heb ik de hele dag weggeslapen. Niet ideaal.

 4. juni 12, 2015 / 13:32

  Ik was ontzettend benieuwd of je wakker zou blijven, ik zou het ook niet zo snel doen! Fijn dat het ’s ochtends makkelijker gaat :-)!

 5. juni 12, 2015 / 13:58

  Pfoeh, een nacht niet slapen & dan de volgende dag wel gewoon moeten werken? Dat zou ik ook niet zo snel doen nee. Kan me ook niet zo goed voorstellen waar dat goed voor is, wat zegt het boek daarover? Wel goed van je dat je het nog steeds goed volhoudt! Ik sta iedere dag al om 6.15 op voor m’n werk, maar weet niet of ik een tijd lang om 5u opstaan zou redden..

 6. juni 12, 2015 / 14:10

  Ik zie ook niet echt veel nut in een nacht doorhalen. Wat moet je dan ook in godsnaam doen? 24 uur per dag werken lijkt me niet de bedoeling. Lijkt me dus de juiste beslissing dat je gewoon bent gaan slapen :)

  • Annemerel
   Auteur
   juni 12, 2015 / 17:17

   Ja dat is het dus wel… je dag begint om 5.00u en je werkdag eindigt om 5.00u, maar de dag erna moet je dus gewoon wéér aan het werk. Het ‘nut’ is dat je dan weet dat je overal tegen bestand bent en dat je een nachtje doorhalen in het ergste geval ook wel zult overleven. Maar ik weet dat ik dat kan, hoef ik niet te doen als het niet perse nodig is!

 7. juni 12, 2015 / 14:21

  Héle goede en verstandige keuze! De dag was al zwaar genoeg.
  Enneh, van uit je comfort zone stappen word je ook nog eens extra moe.
  Ik vind dat je het super doet!
  Liefs Kim

 8. juni 12, 2015 / 14:21

  Verstandig dat je gewoon om 22u bent gaan slapen. Je bent lekker bezig joh! Heerlijk om zo rigoreus op te ruimen. Succes weer met je volgende dag van deze helweek.

 9. juni 12, 2015 / 14:36

  Leuk om te lezen! Goed dat je toch bent gaan slapen. Het gaat er niet om dat je de ‘Helweek’ strikt volgt, maar doet waar je jezelf goed bij voelt en er dan het beste voor jezelf uit haalt. Toch?! ;-)

  Succes nog even! :-)

 10. juni 12, 2015 / 14:45

  Goed bezig! Een nacht doorhalen als je zo moe bent? Is dat wel verstandig! Misschien moet ik het boek ook maar is gaan lezen…
  X

 11. juni 12, 2015 / 15:27

  Oh wat zwaar, ugh :-( Knap dat je zo hebt doorgezet!

 12. Danielle
  juni 12, 2015 / 15:42

  Ik vind het heel verstandig dat je gewoon bent gaan slapen! Je hebt slaap nodig om productief te zijn en dat is uiteindelijk je doel toch?

  • Annemerel
   Auteur
   juni 12, 2015 / 17:17

   Precies!

 13. juni 12, 2015 / 21:29

  Goed van je dat je toch gekozen hebt om te gaan slapen! En heel knap van je!

 14. juni 12, 2015 / 22:53

  Ach, die hele nacht doorhalen heeft inderdaad weinig zin als je toch niet goed werk levert. Dan kan je maar beter kan slapen en de volgende dag weer knallen!

 15. Ilse
  juni 12, 2015 / 22:58

  Ik begrijp heel erg goed dat je vannacht gewoon heerlijk geslapen hebt en soms moet je inderdaad niet nadenken en gewoon je bed uitgaan.

 16. Eva
  juni 12, 2015 / 23:12

  Goed dat je niet wakker bent gebleven! Ik ga ook helweek doen zonder de donderdagnacht. Ik heb maar als te vaak nachten doorgehaald voor school, en daarna voel ik me altijd dagenlang beroerd.

 17. juni 14, 2015 / 14:56

  Een nachtje doorhalen lijkt mij ook vrij heftig en niet ideaal als je vooral veel werk gedaan wilt krijgen. En eh, volgens mij heb je al genoeg tegen de slaap gevochten die dag ;) Productief hoor!