RUNNING TO NYC: XXXX

Zo die twee weken die ik in mijn vakantie niet heb hardgelopen heb ik vorige week wel weer even goed gemaakt. Ik heb totaal vijf keer mijn hardloopschoenen aangetrokken en liep in totaal 50 kilometer. Op maandag een tien kilometer, op dinsdag een vijf, op donderdag na mijn werk weer een tien en op vrijdag een hele snelle vijf (onder de 25 minuten!). Tot slot liep ik afgelopen zondag ‘eventjes’ twintig kilometer. Yes, I’m back on track.

En ik zal ook wel moeten, want mijn kalender geeft aan dat ik nog maar elf weken heb tot de marathon en zoals het er nu voor staat? Ik zie het nog niet gebeuren. Maar ik liep dan ook zondag voor het eerst in vijf weken weer een afstand van twintig kilometer. Dat moet ik serieus vaker doen. Gewoon echt iedere week, daar moet ik me aan houden. Ik geloof er in dat als ik dat doe en dan nog een paar keer vijfentwintig en dertig kilometer loop, dat het dan wel goed moet komen. Maar ik moet het wel doen. En ik moet geen excuses bedenken, want daar heb je dus helemaal niks aan. Ik wil toch die marathon lopen? Ik ben toch de enige die dat van mezelf eist? Dit doe ik toch voor mezelf? NOU DOE HET DAN OOK.

En dus deed ik dat afgelopen week. Op maandagochtend tien kilometer, om mijn week goed te beginnen, terwijl het zonnetje scheen. Op dinsdag tussen de regen buien door vijf kilometer tijdens de lunch. Op donderdag na mijn werk, tijdens een ondergaande zon door de duinen, tien kilometer. Op vrijdag aan het einde van de middag terwijl buienrader aangaf dat het ieder moment kon gaan onweren liep ik een hele snelle (onder de 25 minuten) vijf kilometer en op zondag op het heetst van de dag, tussen 12.30u en 14.30u twintig kilometer. Ik kan het heus wel, als ik het maar doe.

Doen, doen, doen, doen, doen… Dat is het. Niets anders. En er plezier in hebben, dat wil ook nog wel eens helpen. Afgelopen week had ik er ook plezier in. Ik genoot van iedere stap die ik zette, ook al was het af en toe wat zwaar. Die twee weken zonder hardloopschoenen hebben me wat dat betreft wel goed gedaan. Ik wil niet zeggen dat ik er een paar weken geleden minder plezier in had, maar het was toch wel meer routine. Doordat ik iedere dag precies deed wat er op mijn schema stond. Aan dat schema heb ik deze week lak gehad, ik weet eigenlijk niet eens wat er deze week op het schema stond. Of ik weer terug ga naar mijn schema weet ik niet. Aan de ene kant is het een fijne houvast en je MOET wel (totdat je het negeert natuurlijk), maar aan de andere kant neemt het de spontaniteit van het rennen wel een beetje weg. Dat als je wakker wordt je meteen denkt “oh ja, ik moet vandaag nog tien kilometer hardlopen”.

Ik ga het een paar weken zonder schema proberen en kijken hoe het uitpakt. Als ik het aantal kilometers dat ik loop drastisch zie dalen ga ik wel weer terug naar mijn schema. Maar voor nu vind ik dat “vrije lopen” net iets fijner.

Hoe denken jullie daarover? Lopen jullie liever met een schema, of lopen jullie liever op momenten dat je er echt zin in hebt (aannemende dat je die momenten ook daadwerkelijk geregeld hebt, natuurlijk!)

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

21 Reacties

 1. Linda
  augustus 8, 2012 / 17:09

  Knap van je! Ik doe het een beetje uit mn hoofd.. Aan de dam tot dam loop ga ik de 16 km. doen dus wil voor die tijd zeker een paar keer 16 km. lopen. tot nu toe loop ik 2 keer in de week rond te 10 km. en probeer ik 1 keer dus rond de 16. Maar wel nog met spierpijn erna haha! Succes, het gaat je vast lukken!

 2. augustus 8, 2012 / 17:15

  Wouw, ik vind het echt heel knap dat je zo lang en zo snel kunt rennen! Ik ga soms ook hardlopen maar dan kan ik echt niet zo lang rennen, terwijl ik toch wel veel sport. 5 a 10 km is echt mijn max! Dan ben ik helemaal gesloopt. Maar ik ren dan ook niet volgens schema, ik ren gewoon wanneer ik er behoefte aan heb. Meestal 2 keer per week.

 3. Sanne
  augustus 8, 2012 / 17:24

  Ik heb wel echt een schema nodig. Niet om te gaan hardlopen, want dat doe ik wel, maar wel om langer/sneller te gaan lopen. Als ik denk ik zie het wel, dan blijf ik hangen op steeds hetzelfde niveau.

 4. augustus 8, 2012 / 17:36

  Ik ben net begonnen met hardlopen… ik heb niet echt een schema voor elke dag maar wel een schema waarmee ik het elke weeg opvoer, en dus steeds langer ren. Al is mijn weg nog ver te gaan naar de 10 km… of de 5 !

 5. augustus 8, 2012 / 17:54

  Ik ‘hoef’ niet volgens een schema te lopen, want ik loop voor de lol en heb geen doel voor ogen. Maar als ik inderdaad ooit een marathon zou willen doen heb ik wel echt een schema nodig om ook uit te stippelen waar en wanneer ik meer van mezelf kan/moet vragen om het doel te bereiken. Dat gebeurt niet vanzelf natuurlijk.

  Zet ‘m op!

 6. Bregje
  augustus 8, 2012 / 18:15

  Kleine tip, ik zou wel even kijken naar de belasting van je schema, want dat is hetgeen wat belangrijk is, wil jij je optimaal kunnen voorbereiden voor je marathon. Het gaat om de juiste afstanden op de juiste momenten met de juiste hoeveelheid rust. Helaas is trainen voor een topprestatie niet altijd even leuk en draait het voornamelijk om routine en discipline.

 7. augustus 8, 2012 / 18:20

  Ik blijf het knap vinden! Samen met mijn broertje ben ik net begonnen met trainen. We gaan als eerst voor 15 minuten achter elkaar kunnen rennen, vervolgens voor 5 km. Ik heb een schema opgezocht via het internet maar we houden ons er nu al niet aan, terwijl we net zijn begonnen! Eigenlijk moeten we iedere week 3 x hetzelfde doen. Dus 5×1 minuut lopen en 5×2 minuten wandelen. Maar na 1 keer zijn we overgaan op 8×1 lopen en 8×1 wandelen. Mijn conditie is echt bagger. Ik zie nu al op tegen de 2 minuten achter elkaar rennen haha.

 8. augustus 8, 2012 / 18:39

  Ik loop zonder schema, want mijn enige doel is mijn afstanden verbeteren, maar niet binnen een bepaald tijdsbestek. Ik loop wanneer ik er zin in heb en probeer 3x per week aan te houden. Maar loop ik door omstandigheden een keertje 1 of 2 keer in de week, dan is dat maar zo! :)

 9. augustus 8, 2012 / 18:52

  Ik vind het echt heel knap van je dat je zo doorzet zonder schema! Hardlopen is echt niet mijn ding, maar in de zonder moet ik wel om mijn conditie op pijl te houden.

 10. augustus 8, 2012 / 21:32

  Ik heb tijdens het rennen mijn ademhaling niet onder controle .. heel irritant is dat! Tips?

 11. augustus 8, 2012 / 22:01

  Als ik zou hardlopen (wat ik wel eens zou moeten doen: Hallo slechte conditie!) zou ik niet volgens een schema lopen, maar wel steeds meer willen dan de vorige keer, dat je in ieder geval wel iets bereikt. Maar echt respect dat je nog steeds voor de marathon gaat, zet hem op!

 12. Jazz
  augustus 8, 2012 / 22:21

  Misschien moeten we ruilen, ik een beetje van jouw doorzettingsvermogen om hard te lopen, jij een beetje van mijn doorzettingsvermogen om zonder aankoopjes de winkel uit te lopen :-).

  Nee, echt knap dat lopen! Ik heb de start-to-run lessen uitgelopen, en toen ik dus 5km kon lopen heb ik dat dus bijna nooit gedaan. En nu is het letterlijk al maanden geleden dat ik nog ben gaan lopen (lees: gesport heb) zodat ik nu niet meer wil gaan lopen omdat ik wéét dat het nu helemaal een ramp wordt… In september begin in terug met Tae bo, dus als mijn conditie terug een beetje opgebouwd is misschien ook maar weer eens lopen.

  Succes met trainen nog!

 13. augustus 8, 2012 / 23:19

  Heel leuk om te lezen. Door jou word ik echt gemotiveerd. Mijn ultieme goal is nu om 5 km te rennen in 30 minuten. Ik hoop zo dat het lukt!

 14. augustus 8, 2012 / 23:26

  Vind het echt onwijs knap dat je het volhoudt! Heel veel succes :)

 15. tess
  augustus 9, 2012 / 08:30

  ik loop meestal 3x per week hard. heerlijk. de 5km heb ik helemaal met een schema gevolgd omdat ik bang was dat ik anders blessures zou krijgen.. nu loop ik waar ik zin in heb;) ik neem ook gewoon mn hardloopschoenen mee naar mn vriend en loop ik daar in de ochtend. helaas ben ik nu mn schoenen vergeten GRRR :P

 16. augustus 9, 2012 / 09:24

  Ik ga me echt niet wagen aan hardlopen, geef mij maar joggen dan. Hardlopen gaat dnk ik meer van mijn lichaam vergen dan ik aan kan =/ en dan het liefst op een schema anders kom ik nooit in die loopschoenen =]

 17. Laura
  augustus 9, 2012 / 13:04

  Wow, ik vind het echt knap dat je dat kunt! Ik ben pas begonnen met hardlopen en ik houd het nog maar 15 min vol xD

 18. augustus 9, 2012 / 16:06

  Ik kan niks met schema’s, ga alleen als ik echt zin heb. Maar ja, daardoor al een tijdje niet meer echt goed en ver gelopen. :(

 19. augustus 10, 2012 / 00:25

  Een schema kan zeker handig wezen, zeker voor een eerste marathon.
  Probleem is dat het schema niet persoonlijk is en dat is juist het probleem, het is algemeen en ben jij dat?.

  Aan de andere kant, denk je na om je tanden te poetsen, of naar de wc ta gaan?.
  Ik niet en dat doe je gewoon omdat het erbij hoort, een stukje van je leven en tijd.
  Zo kan je ook het hardlopen zien en dat maakt het eigenlijk een stuk gemakkelijker of je wle of niet een schema gaat gebruiken, je doet het gewoon omdat het gewoon is?.
  Sucses en gewoon eens in de laatste weken 4 a 4,5 uur rennen als duurloop.

 20. augustus 10, 2012 / 09:56

  Ik heb momenteel ook een dip sinds ik terug ben van mijn vakantie en de shoots die ik tussendoor heb gedaan. Ik moet van mezelf het weer oppakken maar telkens denk ik weer, ah morgen!

  Ik heb geen schema ( al zou dat niet verkeerd zijn eigenlijk ) dus ik doe zelf verzinnen maar ik vrees toch dat die schema moet komen wil ik 14 okt de halve marathon lopen!

 21. Ilse
  augustus 11, 2012 / 14:50

  Goed zeg, dat je zo volhoud! Ik moet echt weer beginnen alleen ik heb totaal geen zin en motivatie meer.