RUNNING TO NYC: XXXVII (on running far away from home)

Photobucket

Nee, dit stukje gaat niet over wegrennen van huis, maar over hardlopen op een plek ver van huis. Ik krijg namelijk nogal eens de opmerking “wat knap, dat je zelfs op vakantie hardloopt” terwijl ik juist zoiets heb van… “Knap? Weet je hoe LEUK het kan zijn om te rennen op vakantie of tijdens een bezoek aan een andere stad!”.

Wat maakt hardlopen op vakantie of in een onbekende stad dan zo leuk?

– Ten eerste is het een hele leuke manier om je vakantieplek te ontdekken. Toen ik in Kopenhagen was had ik helaas geen tijd om de stad goed te bekijken, hardlopend voor dag en dauw was dus eigenlijk de enige optie. En hoe leuk is het om over boulevards te rennen, plekjes te ontdekken die je ’s middags op een iets rustiger tempo nog eens kunt bekijken?

– Hardlopen is een heerlijke manier om wakker te worden, waarom dan niet op vakantie? Misschien zijn de omstandigheden net iets minder fijn als thuis (warmte, heuvels), maar je kunt ook gewoon op een iets rustiger tempo lopen. Als je (voor een belangrijk gedeelte) voor je plezier loopt – wat ik hoop – waarom zou je het op vakantie dan ineens niet meer fijn vinden?

– Hoewel ikzelf voor het grootste gedeelte voor mijn plezier hardloop en natuurlijk mijn marathondoel (over 95 dagen!) is het ook niet geheel vervelend dat ik mijn gewicht op deze manier lekker op pijl houd. Ik eet de hele dag door, maar voel me lekker nooit schuldig. Ik heb er ’s ochtends al voor gezorgd dat ik het de rest van de dag verdien.

Wat moet je weten voordat je in het buitenland gaat hardlopen?

– Heel leuk om op een onbekende plek te gaan hardlopen, maar dat betekent ook dat het risico op verdwalen een stuk groter is. Ik bekijk meestal mijn omgeving met Google Maps en ik maak routes met een speciale applicatie van Runner’s World. De applicatie maakt gebruik van Google Maps en je berekent snel hoeveel kilometer jouw route is.

– Als je een wat langere afstand in een warm land gaat lopen is het niet geheel onbelangrijk dat je genoeg vocht binnen krijgt. Op sommige plekken is het ’s ochtends om half zeven al 25 graden en schijnt de zon, dat is best heftig. Wat ik doe? Ik neem een flesje water mee. Voor het lopen zorg ik dat ik genoeg gedronken heb, op 1/3 van mijn rondje drink ik de helft van het water in mijn flesje, daarna verstop ik het flesje op een strategische plek. Als ik op de helft van mijn afstand ben draai ik om en loop ik hetzelfde stuk weer terug. Op 2/3 drink ik dan het resterende water in mijn flesje en gooi ik het lege flesje weg. Op die manier hoef je dus maar 1/3 van je route met een flesje water in je hand te lopen. Je kunt natuurlijk ook zo’n fantastische drinkriem kopen, maar ik heb dat geprobeerd en vind dat afschuwelijk zitten.

– Is er bij jou in de buurt geen plek om op een voetpad te lopen en moet je wel langs de weg? Loop dan in plaats van aan de rechterkant van de weg, aan de linkerkant. Zo zie je het verkeer op “jouw baan” aankomen.

– Neem je thuis nooit je telefoon mee tijdens het rennen? In het buitenland is het misschien toch wel handig. Toch wel een fijn idee om iemand te kunnen bellen in geval van nood, toch? Ikzelf heb ook nog wel eens Google Maps moeten raadplegen omdat die kleine straatjes in Monaco toch ineens wel heel erg veel op elkaar leken en waar was mijn hotel ook alweer?

– Geniet ervan! Je bent op vakantie! Stel niet te hoge eisen aan jezelf. Het is niet gek als je ineens een stuk langzamer loopt dan normaal.

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

26 Reacties

 1. juli 18, 2012 / 17:12

  Handige tips, ik zie de voordelen van hardlopen op vakantie wel en ik wil zelf mijn hardloopschoenen deze zomer ook tussen de zomerjurkjes inpakken!

 2. Josephine
  juli 18, 2012 / 17:46

  Inspirerend! Hoeveel calorieen verbrand je nou per hardloopsessie? Als je bijvoorbeeld 15 km loopt?

  • Annemerel
   Auteur
   juli 18, 2012 / 18:19

   Dat ligt eraan hoe hard je loopt, hoe lang je bent en hoeveel je weegt. Ik denk ook dat omstandigheden er veel mee te maken hebben, maar dat meet mijn horloge niet. Ik verbrand meestal 1010 calorieën voor 15K en 673 voor 10K.

 3. juli 18, 2012 / 18:09

  Ik kan inderdaad ook niet wachten om straks in Italië ’s ochtends lekker een rondje te doen! Lijkt me heerlijk! :)

 4. juli 18, 2012 / 18:34

  Ik ben van plan straks in Tunesie iedere dag naar de gym te gaan omdat ik in warme landen toch altijd vroeg wakker ben – en vriendlief niet. Rennen doe ik thuis 2x per week maar niet zo zeer voor mijn plezier eerlijk gezegd. Het is goedkoop, het kan altijd en het is goed voor je maar leuk? Nee leuk vind ik het niet.

  • Annemerel
   Auteur
   juli 18, 2012 / 18:58

   Hoe lang ben je nu bezig? Begin je het ook niet leuker te vinden?

 5. lisanne
  juli 18, 2012 / 18:44

  jeetje hoe doe je dat toch..
  ik wil ook meer gaan hardlopen maar ik heb steeds geen zin ofzo haha vooral met dit weer hier nu..

 6. juli 18, 2012 / 19:31

  Leuk stukje! Ik vind hardlopen in Nederland nog wel leuk, maar hier in Spanje lijkt het me vreselijk :p dat wordt vrijdag dus weer afzien na een week niet gelopen te hebben..

 7. juli 18, 2012 / 19:54

  Je hebt een keer een heel ander uitzicht tijdens het lopen, dus dat lijkt me top. Wel warm, haha!

 8. Kate
  juli 18, 2012 / 20:06

  Ik wil hardlopen zooo graag leuk vinden.. Maar elke keer haak ik na een paar weken af omdat het zo’n saaie klus is. Wanneer begon jij het echt leuk te vinden?

  • Annemerel
   Auteur
   juli 19, 2012 / 16:02

   Moeilijk! Ik ben meerdere keren begonnen en gestopt.. Ik vind het vooral leuk als ik een doel heb zoals een wedstrijd..

 9. Sanne
  juli 18, 2012 / 22:08

  Ik ben begonnen met hardlopen als een soort weddenschap met een vriend. Nu vind ik het echt heerlijk, zelfs hardlopen in de regen kan ik van genieten. Bij mij is dat eigenlijk gekomen toen ik het goed vol kon houden, niet meer helemaal buiten adem was en zo. Ik zou ook best op vakantie willen lopen, alleen ga ik dit jaar niet weg.

 10. juli 18, 2012 / 22:36

  Vergeet niet ICE (afkorting voor In Case of Emergency) in je telefoon te zetten, niet alleen voor het Buitenland maar ook voor in Nederland .
  In ben meer fan van de garmin en behalve van te voren routes er in zetten(al dan niet eventueel al gelopen door anderen)en via de gps de route volgen.Ook de terug vind functie is super handig mocht je echt niet meer weten waar je zit dan kom je altijd weer thuis.
  Overigens is Turkije geen echte aanrader om te gaan hardrennen, veel hoge stoepen en gevaarlijk verkeer.Eventueel het strand, maar dat is ook vaak moeizaam en erg warm.Overigens ben je bijvoorbeeld in Marroko bijna verplicht om een wedstrijd marathon binnen de 4 uuur te rennen omdat anders het verkeer en regelaars er gewoon mmee stoppen en je voor de sokken wordt gereden, dat had ik in Marrakesh.

 11. Marikee
  juli 18, 2012 / 22:46

  Fijne tips Annemerel! Door deze blog krijg ik zin om te gaan hardlopen terwijl ik dat nooit doe! :)

 12. juli 18, 2012 / 22:50

  Helemaal met je eens! Ik ga binnenkort op (feest)vakantie met vriendinnen, maar ik voel me het beste na een avondje stappen als ik gewoon in mijn normale ritme blijf: vroeg opstaan, lekker ontbijten en eventueel een rondje hardlopen. Als ik de hele dag op bed blijf liggen word ik pas moe!

 13. juli 18, 2012 / 23:14

  Mijn schoenen gaan zeker mee als ik in september naar Zakynthos ga! Thanx voor die runnersworld-tip!

 14. juli 19, 2012 / 08:49

  Jaaa inderdaad heerlijk om eindelijk eens in een andere omgeving te rennen!

 15. juli 19, 2012 / 10:13

  Handige tips en ik vind het heerlijk om te lopen op vakantie.

 16. juli 19, 2012 / 10:25

  Wat een leuke post!! Ik was al van plan om mijn hardloopschoenen mee te nemen naar Singapore en Bali en nu weet ik het zeker. Ik ben nu bijna 3 maanden aan het lopen en loop sinds kort 5 km. Ik vind het heerlijk. Op Bali ben ik al geweest en zit ons hotel direct aan het strand. Ik kan er dus altijd voor kiezen om vroeg in de ochtend een workout op het strand te doen. Maar ga zeker ook even die applicatie van Runner’s World kijken. Thanks for sharing! =D

 17. Anna
  juli 19, 2012 / 11:58

  Voel je je dan ook veilig als je alleen in een vreemd land gaat hardlopen? Zeker op zo’n vroegstip ik zou toch een beetje bang zijn.

 18. juli 19, 2012 / 12:42

  Hah, dat lijkt me nu ook eens heerlijk zie, zo eens wat andere omgevingen, mmmm.
  Ik loop nog maar net, met Start to Run en ik vind het best leuk, en helemaal niet saai, fitness doe ik ook en daar moet ik me dan wel echt naartoe slepen!
  Volgende week naar Santorini en ik wil daar ook gaan lopen. Vrees dat het wel wat erg op en neer zal gaan maar ik probeer toch iets te vinden. Tx voor de tip van routes maken!

  <3

 19. juli 19, 2012 / 12:43

  Ik ben nu 1.5 jaar aan het hardlopen. Eerst gondelde hele ervaring een verschrikking, nu ben ik naderhand wel blij dat ik het gedaan heb en als de zon schijnt kan ik van de stralen wel genieten. Maar het rennen zelf? Neuh… Niks leuks aan.

 20. juli 19, 2012 / 21:55

  Hoi Annemerel

  Ik vind het erg leuk om te lezen over jouw hardloop ervaringen, zelf ben ik pas een maand aan het trainen met een start to run. Maar je blogs inspireren mij wel een beetje!

  Groeten,
  Linda

 21. Lianne
  juli 19, 2012 / 22:46

  Hoi Annemerel,

  Ik vind jou stukjes altijd heel inspirerend. Ik probeer zelf ook 2 of 3 keer per week hard te lopen en krijg er nu ook plezier in, steeds verder en sneller beetje wedstrijd tegen jezelf. Marathon zou ik niet snel lopen, maar aan een stuk 10 km is wel een doel wat ik hoop te halen, ik ren nl. nu ongeveer 5 km in zo’n 30 minuten. Dat vind ik al vrij vermoeiend dus ik ben zeer onder de indruk van jou 15 kms die je lijkt het soms zomaar even rent ;). Mijn hardloopschoenen gaan iig mee op vakantie :)

 22. juli 23, 2012 / 15:38

  Ik ben nu op La Palma, en ik heb de tweede dag dat ik er was hardgelopen. De rest van de vakantie heb ik het opgegeven. Er is hier gewoon geen plek. Langs de weg lopen is gevaarlijk en omdat dit dorpje zo klein is, is bijvoorbeeld ook de boulevard erg kort. Ik liep vorige keer vrij weinig, ik wilde wennen aan de temperatuur, misschien 20 minuten in totaal, en ik liep de boulevard al 7x!! Dat werkt niet haha.

 23. Milou
  juli 23, 2012 / 16:44

  Heb je tips voor het meenemen van je telefoon/ipod. Ik heb namelijk broeken zonder zakken.