RUNNING TO BERLIN: Aimée had een waterdicht plan, totdat iets in haar leven veranderde… #9

Aimée liep samen met mij de New York Marathon in 2017. Na afloop moest ik voor haar een drankje halen, omdat ze in Amerika nog niet eens legaal was om te drinken, Aimée werd namelijk dit jaar pas 21. Toch heeft ze al drie marathons op haar naam staan en wil ze daar dit najaar nog twee aan toevoegen, waarvan de eerste in Berlijn. Ze had een strak schema en goed plan, totdat er iets in haar leven veranderde..

Op het moment dat ik dit schrijf, is het nog maar 6,5 week tot ik net als Annemerel aan de start mag staan van de Berlijn marathon. Dit is echter niet mijn eerste marathon. In april 2017 liep ik mijn eerste marathon in Rotterdam in een tijd van 4:17:01. Ik wist meteen dat het hier niet bij zou blijven en dat ik meer marathons zou willen lopen en mijn tijd wou gaan verbeteren. Nu is het mijn droom geworden om de wereld hardlopend (marathonlopend) te ontdekken. Dit lukte in datzelfde jaar al enorm goed. Ik ging namelijk samen met #teamAnnemerelRunsNYC2017 mijn grootste avontuur tot nu toe meemaken: naar New York om daar de marathon te gaan lopen. Hier heb ik zo’n geweldige tijd gehad en we hebben tot de dag van vandaag nog bijna dagelijks contact en hebben enorm veel aan elkaar. Thanks meiden! In New York liep ik een tijd van 3:55:16 en mijn doel om onder de 4 uur te lopen was bereikt. Een vriendin van mij vroeg me of ik samen met haar een voorjaarsmarathon wilde lopen in 2018. Hier hoefde ik niet lang over na te denken en dus liepen we samen de Rome Marathon in april dit jaar. Weer verbrak ik mijn PR en finishte ik bij het Colloseum in 3:49:22.

Nu is het tijd voor de volgende uitdaging!

Door het verbeteren van mijn tijden, kreeg ik veel zelfvertrouwde en besloot ik een groter doel voor mezelf te zetten. Veel meiden van #teamAnnemerelRunsNYC2017 schreven zich in voor de Berlijn Marathon op 16 september dit jaar en dus besloot ik me ook in te schrijven. Een andere droom van mij is om de Big Six Marathons allemaal te lopen. Hier hoort Berlijn bij en natuurlijk ook…. juist: Boston. Om je te kwalificeren voor Boston en zeker te zijn van een startbewijs, zou je moeten finishen binnen 3:35:00. Dit ging mijn doel worden: een tijd lopen van 3:30:00. Hier had hier alle tijd voor: ik had immers vanaf eind juli t/m eind september vakantie, dus ik kon me volledig richten op de marathon. Genoeg slapen, gezond eten, spierversterkende oefeningen, enzovoort.

Maar toen veranderde er iets: ik kreeg een vriend en hierdoor slaap ik korter dan normaal: hij is een avondpersoon en ik sta het liefst om 6 uur al buiten om te lopen. Nu lig ik dus vaak én laat op bed én ben ik er vroeg uit, dit is natuurlijk niet goed voor je herstel. Ook kreeg ik een ander eetritme en had de marathon ineens geen prioriteit meer. Hij vertrekt op 8 augustus voor 4 maanden naar Singapore en ik ga hem zo erg missen… Dus je snapt al wel dat ik nu het nog kan, veel tijd met hem wil besteden en dit het allemaal meer dan waard vind.

Mijn trainingen verlopen tot nu toe redelijk goed. Ik heb een schema laten maken die me zou moeten helpen om een tijd van 3:30:00 te kunnen lopen. Het schema bestaat uit 4 of 5 trainingen in de week, waaronder 1 intervaltraining, 1 lange duurloop op marathontempo, 1 herstelloop en 1 tempoloop. Als ik 5 trainingen in de week heb, komt hier nog een korte comfortabele loop bij van 30 minuten. De trainer vond het eigenlijk al een te hoog gegrepen doel voor mij, omdat ik dan 19 minuten sneller zou moeten lopen. Ik merk ook al direct dat ik de tijden van het schema moeilijk (of niet) haal. Ik moet bijvoorbeeld elke week een tempoloop van 1 uur in een tempo van 4:35 min/km doen en dit doe ik in ongeveer 4:55 min/km. Ik heb besloten me niet enorm druk te maken over mijn eindtijd, ook al houd ik het nog wel in mijn achterhoofd. Een tempo van 5:00 zou ik moeten aanhouden om mijn eerste doel te halen, maar ik ben al enorm trots als het me lukt om met een gemiddeld tempo van 5:10 min/km te lopen. Ik ben namelijk nog nooit zo gelukkig geweest als nu en ik vind dat veel belangrijker op het moment. Dit zal niet de laatste marathon in Berlijn zijn en voor Boston zal ik nog wel meerdere kansen krijgen.

Af en toe heb ik wat last van pijntjes. Afgelopen week was het iets heftigere pijn in mijn knie en straalde het uit naar mijn scheen. Gelukkig zegt mijn fysio dat het gewoon overbelasting is. Ik heb tot nu toe elke keer tijdens een marathontraining last gehad van één van mijn knieën. Iets wat na Berlijn anders wil gaan doen, is dat ik ook ga werken aan de kracht in mijn benen. Ik wil dus meer naar de sportschool gaan, omdat ik denk dat het ook belangrijk is voor het lopen van marathons vooral je core, benen en billen te versterken. Ik heb eerder wel aan fitness gedaan, maar dit voelde voor mij altijd meer als een verplichting dan dat ik het voor mijn plezier deed. Daarom ben ik in 1 jaar van mijn Basic Fit abonnement, nog maar 2 keer geweest (haha).

Ik kan in ieder geval niet wachten om met een groot deel van de meiden van #teamannemerelrunsnyc2017 dit avontuur in Berlijn aan te gaan en om ze weer te zien. Dit wordt ook mijn eerste keer in Berlijn, dus het is sowieso leuk om deze stad te ontdekken. Ik ga er gewoon weer enorm van genieten. De dag na de Berlijn Marathon vlieg ik trouwens naar Singapore om mijn vriend op te zoeken voor 5(zó kort) dagen. Daarna moet ik namelijk direct van Singapore naar Athene vliegen, omdat mijn studiesemester van 4 maanden daar begint. Heel toevallig is de marathon van Athene op 11 november en die kon ik natuurlijk ook niet aan mij voorbij laten schieten. Zijn er toevallig nog meer mensen van plan deze te gaan lopen?

Mijn focus zal nu liggen op het houden van een goed ritme in mijn trainingen, zodat ik goed herstel en verdere blessures voorkom. En duimen voor veel koelere temperaturen dan nu, dat ook vooral.

kusjes,
Aimée

Nou Aimée, die koelere temperaturen lijken er nu echt aan te komen, dus dat is mooi (voor jou!). Ik hoop vooral dat het in Berlijn niet ineens 35 graden is. Verder vind ik het super leuk dat je een relatie hebt en snap ik heel goed dat het lastig is om jullie ritmes goed te combineren. ‘Gelukkig’ heb je nu de laatste weken tot Berlijn genoeg rust om lekker bij te slapen. Geniet van je taper en ik zie je bij de finish, ik denk dat die 3.35.00 echt wel binnen de mogelijkheden ligt en als het niet lukt, dan ben je pas 21(!) en heb je waarschijnlijk nog tijd zat!

 

Delen:

2 Reacties

 1. Jessie
  september 5, 2018 / 19:54

  Haha, ik dacht echt te gaan lezen dat er een kindje op komst was ofzo :P

  Ik heb eigenlijk hetzelfde als Aimee, mijn vriend is een avondmens terwijl ik een ochtendmens ben. Omdat we (nog) niet samenwonen gaat dit prima gelukkig. Wellicht kan Aimee haar vriend inspireren om ook wat vroeger op te staan :P
  Succes met de trainingen!

  • Aimée
   september 7, 2018 / 13:32

   Hahahah nee geen kindje hoor?
   Wij wonen inderdaad niet samen, maar wel in dezelfde flat dusja.. dan ben je wel vaak bij elkaar ?
   Ik ga het proberen ??