RUNNING: To Bare or not to Bare?

Photobucket

Drie maanden geleden kreeg ik een paar Nike Free’s. Het waren (en zijn, ondanks de bloedspoeren) de mooiste hardloopschoenen die ik ooit gezien heb. Maar toen ik ze voor het eerst in mijn handen had was ik een beetje sceptisch.

Mijn hardloopgeschiedenis is ongeveer net zo lang als mijn shin splints geschiedenis. De laatste keer dat ik schoenen kocht vertelde ik dat en werd me een speciaal paar schoenen aangemeten dat op bepaalde plekken versteviging biedt. De pijn verdween helaas niet als sneeuw voor de zon, maar ik gaf mezelf de schuld, ik trainde vast te hard.

In april en mei liep ik weinig hard, ik haalde de honderd kilometer per maand niet eens en ik liep nooit langer dan tien kilometer. In juni schroefde ik mijn loopritme flink op. Ik liep niet alleen 185,4 kilometer, ik liep ook veel sneller en veel grotere afstanden (25 kilometer afgelopen zaterdag bijvoorbeeld).

En nu komt het… Tot nu toe heb ik nog geen last van shin splints gehad of iets dat daar op lijkt. OK, stiekem ben ik een klein beetje bang om gestraft te gaan worden voor deze uitspraak (in de vorm van dat ik binnen een week de aller ergste shin splints OOIT heb), maar ik neem het risico.

De schoenen zitten heerlijk, ik voel me echt “Free” doordat de zool zo lekker buigzaam is en de schoen ongeveer de helft weegt van een normale hardloopschoen. Om die reden zijn de schoenen ook veel makkelijker mee te nemen (bijvoorbeeld in je handbagage koffertje naar een ik noem een Berlijn… Kopenhagen…).

De afgelopen twee weken heb ik mijn Nike Free’s afgewisseld met een paar “normale” hardloopschoenen.Toen pas merkte ik het verschil echt. Ik moet toegeven dat ik op het “normale paar” een stuk sneller liep, er zat een bepaalde vering in de zool waardoor ik leek te vliegen. Maar als ik mijn hele leven slechts op één paar hardloopschoenen zou mogen lopen zou ik voor de Nike Free’s gaan.

Afgelopen vond ik een Infographic over Bare Free running en aan de hand daarvan heb ik mijn gevoel beter geleerd te begrijpen..

Free Your Feet

Echt BARE foot gaan zie ik nog niet helemaal zitten, maar een schoen die het gevoel tot op zekere hoogte nabootst is wat mij betreft perfect.

Lopen jullie op normale schoenen of hebben jullie ook al een paar Nike Free’s in handen? Voor degene met Nike Free’s, wat zijn jullie ervaringen?

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

23 Reacties

 1. juli 5, 2012 / 17:16

  Dat prentje van een gescheurde achillespees ziet er al pijnlijk uit. Ik heb een roze paar Addidas loopschoenen en ben er best tevreden mee. Niet dat ik ze zo vaak aantrek, maar de keren dat ik er mee loop zitten ze prima (hebben ook een vering en ik leg er mijn zooltjes in).

 2. juli 5, 2012 / 17:23

  Leuk stukje. Ik zal dit ook aan mijn vriend laten lezen. Hij heeft het ook constant over Barefoot running en nou al zo’n tijd met blessures te klungelen. Misschien is dit wel wat voor ‘m.

 3. juli 5, 2012 / 17:27

  Schoenen zijn inderdaad zo belangrijk, ik baal alleen altijd dat de goede schoenen nogal prijzig zijn. =(

 4. juli 5, 2012 / 17:37

  Ik ben vanmorgen gestart met beginnerstraining van runnersworld en vond gelukkig vanmiddag in mijn ouderiijk huis nog een paar hardloop nikes van een poging tot.. haha.
  Ze zien er nog splinternieuw uit, daar gaat vast snel verandering in komen!

 5. Michelle
  juli 5, 2012 / 17:44

  Ik heb sinds vorige week ook de nike free’s (volgens mij dezelfde als jij)
  En ik merk wel echt verschil, de eerste keer dat ik ze aan had voelde ik het wel heel erg. Maar nu loopt het zo fijn!

 6. juli 5, 2012 / 18:25

  Nou als ik het zo zie moet je maar barefoot gaan!

 7. juli 5, 2012 / 18:55

  Ik wil deze maand een paar keer echt barefoot gaan om t zien hoe het bevalt.

 8. juli 5, 2012 / 19:06

  Interessant!!! Ik ben nu wel heel nieuwsgierig naar deze schoenen. Ze zien er ook zo leuk uit!

 9. juli 5, 2012 / 19:18

  Ik heb nu de oude nike running shoes maar ik twijfel heel erg om toch niet de nike free te kopen. Kan daar ook de shoe pod in?

  • Annemerel
   Auteur
   juli 5, 2012 / 19:29

   Ja! Maar met het horloge heb je die niet nodig toch?

   • juli 5, 2012 / 19:41

    nee klopt! Maar er is wel een optie om het wel te doen en ik gebruik ze allebei. ik krijg soms geen ontvangst en ben daarnaast heel erg ongeduldig waardoor ik dan quick start doe ipv wachten tot dat ik ontvangst heb haha

 10. Dorien
  juli 5, 2012 / 19:45

  Hoi Annemerel,
  Wat je misschien een interessant boek vindt is ´Lopen met Kenianen´ van Adharanand Finn. Biografisch boek over een man die een jaar naar Kenia gaat om daar hard te lopen. Ook veel stukken over het lopen met of zonder schoenen. Groetjes!

 11. Eline
  juli 5, 2012 / 20:10

  Toevallig heb ik het afgelopen weekend de Nike Free Run 3+ schoenen gekocht :) Mede dankzij jouw goede ervaring! Ik heb ze eerst twee dagen ingelopen (in huis en naar de supermarkt) en dat voelde eigenlijk meteen goed. De eerste keer rennen was wel even wennen. Vooral het afwikkelen van je hele voet en het voelen van je tenen die bijna de grond ‘aanraken’. Toch vind ik ze super fijn en geloof ik helemaal in de theorie die erachter zit. Zelf heb ik mijn kuitbeen gebroken en daar een vervelende complicatie (dystrofie) bij gehad, hierdoor is sporten nooit helemaal pijnloos… maar met deze schoenen lijk ik er vooralsnog geen last van te hebben. Ik gebruik ‘m zelf met een chip in de zool en een ontvanger op m’n Ipod, ook daar heb ik een goede ervaring mee :) Succes met je ‘monstertochten’!

 12. juli 5, 2012 / 22:24

  Annemerel, even een vraagje, wat overigens niet echt bij deze blog past. Maar, als jij kleding verkoopt en opstuurt, hoe stuur je het dan precies op? Ik bedoel daarmee, wat voor verpakking je daarvoor gebruikt. Want, ik wil nu gaan verkopen, maar twijfel een beetje over de verpakking. Is het beter om een doosje te gebruiken of papier of…?
  Alvast bedankt!

  • Annemerel
   Auteur
   juli 6, 2012 / 11:54

   Dat ligt eraan wat er in het pakketje zit. Voor zware dingen gebruik ik dozen, voor jurkjes enveloppen of plastictasjes.

 13. juli 5, 2012 / 22:36

  Hah wat dom, nooit geweten dat je zoiets ‘shin splints’ noemt en ja ook ik heb er last van. Ik gok op een beginners blessure waar je lichaam aan moet wennen? Maar als ik dit lees weet ik dat nog zo net niet! Ik loop op ‘gewone’ hardloopschoenen met een versteviging aan de binnenkant van mijn voeten omdat ik nogal naar binnen sta. Maar ik zit nu wel goed na te denken over die ‘shin splints’ …

  • juli 6, 2012 / 13:06

   shin splints moet je serieus nemen! die komen voor bij allerlei hardlopers, niet alleen beginners. ze kunnen komen door overgewicht, slechte schoenen, harde ondergrond, overbelasting etc… probeer echt een week rust te nemen tussen 2x hardlopen door als je er last van hebt, anders kan het iets lelijks, chronisch worden.

   • juli 6, 2012 / 15:13

    Een WEEK rust tussen twee keer hardlopen? :\

 14. Renske
  juli 6, 2012 / 20:22

  Ik snap mijn heupblessure door die infographic wel beter. Ik weet niet zo goed wat ik zal doen qua hardloopschoenen. Heb nu drie weken niet hardgelopen vanwege de blessure en wil pas starten als ik echt goede schoenen heb. Maar ene laten informeren in de winkel. Wel bedankt voor dit stukje over de Nike Free.

 15. juli 7, 2012 / 12:52

  Interessant! Ben vandaag weer voor het eerst gaan hardlopen, op me tennisschoenen….
  Als ik het vol hou, zal ik deze schoenen zeker onthouden en !

 16. juli 8, 2012 / 17:47

  Ik zou dat echt niet kunnen. Ik loop zo raar, en mijn enkels staan gedraaid en weet ik veel wat allemaal. Ik vind de free’s wel echt mooie schoenen, maar ach :) liever goed dan mooi hoor!

 17. Inez
  juli 9, 2012 / 11:44

  Hey Annemerel,
  Welke Nike Free’s heb je? De 5, 4 of 3? Ik ben hard aan het twijfelen (heb te weinig kraakbeen in mijn knieen), maar wil ze wellicht wel proberen. Thanks!
  Gr. Inez