RUN BABY RUN: Nike Epic React Flyknit Review

Ik denk dat het je niet ontgaan zal zijn dat ik afgelopen week naar Parijs reisde om daar de lancering van de nieuwe Nike Epic React Flyknit hardloopschoen bij te wonen. Het was voor mij een droompersreis; met een van mijn favoriete merken naar een van mijn favoriete steden. Inmiddels heb ik zo’n 35 kilometer op de schoenen hardgelopen (en nog zo’n 10 kilometer extra gewandeld). Tijd voor een eerste review. Want zijn deze schoenen echt zo baanbrekend als Nike doet voorkomen? En zo ja, wat maakt ze dan zo bijzonder?

Mijn eerste ontmoeting met de Nike React had ik in de kleedkamer van Paris Saint Germain in het stadion Parc des Princes. Terwijl ik een foto maakte van dit bijzondere moment werd er een foto van mij gemaakt (hier kwam ik pas achter toen ik een paar dagen later de foto’s te zien kreeg). Zo onder de indruk was ik dus, dat ik alles om me heen vergat.

Goed. De Nike Epic React Flyknit (hier aan de voeten van voetmodel Francien Regelink) zijn pareltjes om te zien. Maar hoe leuk ik het ook vind dat schoenen er goed uit zien, ik weet inmiddels na twaalf jaar hardlopen dat ik het een stuk belangrijker vind dat een schoen lekker loopt.

De zool van de schoen is gemaakt van het nieuwe React foam, het is 11% zachter dan Lunarlon en is 13% veerkrachtiger. Daarnaast is het 5% lichter. Hoe dat alles bij elkaar voelt? Nou een beetje alsof je op luchtkussentjes loopt. De eerste meters voelden een beetje onwennig, omdat ik zoveel demping niet gewend ben. Het voelde een beetje hyper. Ken je dat gevoel dat je vlinders in je buik hebt van geluk en adrenaline, zo voelde dat ook een beetje onder mijn voeten. Dat klinkt misschien overdreven, maar ik weet niet hoe ik het beter zou moeten omschrijven.

Is de schoen dan wel stabiel genoeg? Die vraag heb ik al van een paar mensen gekregen. Nou, de schoen is natuurlijk niet zo stabiel als een schoen die speciaal ontworpen is voor mensen die overproneren (naar binnen lopen), maar ik heb wel het gevoel dat deze schoenen stabieler zijn dan bijvoorbeeld de Nike Lunar Epic en de Adidas UltraBoost. Zelf draag ik een speciaal voor mij op maat gemaakt zooltje in mijn schoenen, wat ook voor meer stabiliteit moet zorgen.

De upper van de schoen is gemaakt van Flyknit materiaal, de schoen sluit aan als een sok om mijn voet. Veel nieuwe hardloopschoenen hebben dit, ik noem een Adidas UltraBoost X en een Nike Lunar Epic. Ik ben geen groot fan hiervan, omdat ik vaak last heb van drukplekken op de wreef van mijn linkervoet. Maar wonder boven wonder heb ik daar bij deze schoen geen last van. Francien concludeerde precies hetzelfde. Ik moet toegeven dat ik niet precies weet wat er anders is aan deze upper in vergelijking tot de Lunar Epic en UltraBoost (toch twee compleet verschillende schoenen die bij mij voor precies hetzelfde probleem zorgen), maar ik klaag niet.

Ik heb de schoen nu twee keer aan gehad met een echte run. De eerste keer liep ik acht kilometer. Na een paar kilometer werden mijn voeten wat moe, dus besloot ik rechtsomkeert te maken. Ik denk dat mijn voeten een beetje moesten wennen. De tweede keer ging het een stuk beter, ik liep 25 kilometer en had na afloop alles behalve vermoeide voeten. Ik had zelfs geen last van vermoeide benen. Dat is natuurlijk het resultaat van jarenlang lange afstanden lopen, maar ik denk ook zeker dat deze schoenen hier aan hebben bijgedragen. Als ik op mijn LunarTempo’s loop (favoriete schoen afgelopen drie jaar, een lichtgewicht schoen met Lunarfoam, maar zonder heel veel demping) heb ik na afloop vaak veel zwaardere benen.

Mocht je na het lezen van blog denken, ik wil deze schoenen proberen, maar ik weet toch nog niet zeker of ze echt iets voor mij zijn… geen probleem. Bij Nike kun je je schoenen binnen 30 dagen kosteloos retourneren. Dat betekent dat wanneer jij na drie weken denkt, meehhh, dit is toch niet helemaal mijn schoen, je je gedragen schoenen terug kunt sturen en je geld terug krijgt. Ik vind dat een super mooie regeling, want hardloopschoenen zijn heel persoonlijk en na het lezen van een blog kun je onmogelijk zeker weten dat dit 100% zeker JOUW schoen is. Dus mocht ik je enthousiast gemaakt hebben, je bestelt de schoen hier.

Liefs,
Annemerel

Disclaimer: Ik heb niet van Nike betaald gekregen om deze blog te schrijven. De schoenen heb ik wel gekregen.

Delen:

17 Reacties

 1. Catelijne
  februari 28, 2018 / 13:40

  Hi Annemerel,

  Ik lees op de site van Nike helaas nergens dat je ook gebruikte schoenen kunt terugsturen. (zie onder)
  Zou wel fijn zijn, maar weet je het heel zeker ?

  *Bestellingen op Nike.com kunnen om welke reden dan ook binnen 30 dagen na de leveringsdatum worden geretourneerd. Nadat de 30 dagen zijn verstreken, kun je je aankoop op Nike.com voor volledige restitutie retourneren mits het product niet is gebruikt

  • Annemerel
   Auteur
   februari 28, 2018 / 15:25

   Yes weet ik heel zeker! Heeft een medewerker van Nike me persoonlijk verteld. Alleen als de 30 dagen al verstreken zijn kun je het product alleen retourneren als het niet gebruikt is.

   • Catelijne
    februari 28, 2018 / 16:51

    Aha, nu ik de tekst nog een keer lees snap ik het pas. Verwijder anders mijn vraag maar hoor.

    • Annemerel
     Auteur
     februari 28, 2018 / 17:45

     Haha nee joh, ik heb zelf de tekst ook een paar keer moeten lezen voordat ik het snapte. Zullen vast wel meer mensen zijn die het zullen vragen. Heb het net ook nog een keer aan PR gevraagd en die bevestigden mijn antwoord.

  • Merel
   februari 28, 2018 / 17:49

   Toevallig. Was ook op de site aan het kijken en vond en dacht precies hetzelfde ;)

 2. Sofie
  februari 28, 2018 / 16:53

  Heb zei in het begin dat het geen marathonschaatsen was (en ik las zoiets ook bij Francien, geloof ik), sta je daar nog steeds achter? En voor welke runs zou jij ze dan wel dragen/adviseren?

  Erg toffe schoen. Ik loop nu op een paar van NewBalance, stabiel en veel demping (en met een eigen steunzool) dus misschien dat deze ook wel iets voor mij zijn! ?

  • Sofie
   februari 28, 2018 / 16:54

   Ok. Mijn telefoon heeft last van de schaatskoorts, vreemd want ik heb er niets mee. =) Schoen. Marathonschoen.

  • Annemerel
   Auteur
   februari 28, 2018 / 17:44

   HI Sofie, volgens mij zijn ze niet specifiek voor marathons ontworpen. De Nike Vaporfly 4% is meer een marathonschoen. Maar na mijn 25 kilometer van afgelopen zondag denk ik wel dat je er een marathon op zou kunnen lopen. Ik denk dat het heel persoonlijk is of dit echt een marathonschoen is. Ga zeker vaker lange afstanden hier op lopen om te kijken wat het voor mij is.

 3. februari 28, 2018 / 19:01

  Denk je dat je deze schoen als vervanging van de LunarTempo’s gaat dragen, als ze zo fijn zijn?

  Ik was zelf ook groot fan van de Lunartempo en heb inmiddels nieuwe hardloopschoenen laten opmeten, maar wil eigenlijk wel een tweede paar. Misschien deze eens proberen (en dan even navragen of die regeling hier in de winkel/Hongarije ook geldt).

  • Annemerel
   Auteur
   februari 28, 2018 / 19:47

   Ga ze eerst goed afwisselen met de LunarTempo’s, op LunarTempo’s heb ik afgelopen drie jaar ruim 4000 kilometer gelopen, kan na 35 kilometer nog niet zeggen dat deze beter is.

 4. Paul
  februari 28, 2018 / 19:28

  De Nike Vaporfly 4% is een fantastische schoen, kost wel wat, maar ik wil niet meer anders (nope Nike is geen sponsor van me :-) ).

  • Annemerel
   Auteur
   februari 28, 2018 / 19:46

   Jaaaa als het goed is kan ik die binnenkort ook testen. Heel benieuwd naar!

   • Paul
    maart 1, 2018 / 20:53

    Echt een totaal ander loopgevoel dan de Zoom Fly, lastig te omschrijven. Heel direct en licht, erg racy gevoel maar ook comfortabel. Schoen voelt, en is, erg snel. Erg benieuwd naar jouw test van de 4%!

    • Annemerel
     Auteur
     maart 2, 2018 / 07:55

     Heel benieuwd nu! Hij is steeds niet op voorraad bij Nike.com, anders had ik hem al lang getest.

     • Paul
      maart 2, 2018 / 16:20

      2 weken geleden was er weer een batch beschikbaar bij Nike (waaronder de coole blauwe kleur)…letterlijk alles binnen 30 minuten compleet uitverkocht (kreeg sms en meteen gekocht). En zo gaat het iedere keer :-)

 5. Ilse
  maart 1, 2018 / 12:28

  Mooie schoenen maar helaas geen geld voor nieuwe schoenen.

 6. Bas
  maart 2, 2018 / 22:11

  Hoi Annemerel, leuke review! Net met hardlopen begonnen en net mijn eerste schoenen laten aanmeten (Nike zoom Vomero 13s). Erg blij mee! De Epic reacts waren er toen nog niet. 2 vraagjes:
  1. Kan het kwaad 2 paar schoenen te hebben en af te wisselen?
  2. Lees is een aantal reviews de zorg dat de zool in het midden snel slijt van de Epic React. Klopt dit? Thanks!