RUN BABY RUN: 2019 goals

Hoeveel vragen ik de afgelopen weken wel niet gekregen heb over mijn volgende ‘grote’ loopdoel. In mijn boek heb ik hier al een stukje aan gewijd, maar omdat het nieuwe jaar net begonnen is leek het me ook wel een mooi moment om mijn doelen hier op mijn blog te openbaren. Of dit alles me in 2019 gaat lukken, wie zal het zeggen? Ik weet wel dat ik mijn stinkende best ga doen om mijn doelen te realiseren. En dat ik er mega veel zin in heb.

Eindelijk die 40 minuten grens doorbreken op de 10 kilometer

OK. Dit is misschien niet zo ‘eindelijk’ als ik het nu laat klinken. Vorig jaar was mijn PR op de 10 nog 44.56, maar na mijn 40:40 in juni leek het erop dat die 40-minuten grens mega dichtbij was. In de vier 10 kilometer wedstrijden die ik hierna liep lukte het me echter niet om de magische grens te doorbreken. Een keer kwam ik heel dichtbij, in augustus liep ik op de baan naar een tijd van 40.10. Maar dat is nog steeds 11 seconden verwijderd van mijn doel. Wanneer het me gaat lukken? Ik denk dat dit PR nog wel even wat tijd kost, na mijn stressfractuur heb ik het echt snelle gevoel nog niet terug gehad, maar 2019 duurt nog 364 dagen, dus ik heb nog even de tijd. In februari loop ik wel de 10 kilometer in Schoorl, ik maak me over die race geen illusies (het is veel te snel en het is geen heel snel parcours), maar hier hoop ik mijn ’tempo-hardheid’ wel goed te trainen.

De halve marathon in een tijd onder de 1:30

Het klinkt een beetje onmogelijk, maar als je in een marathon (waarin je je niet ontzettend goed voelt) in 1:32.52 doorkomt, dan is het niet goed te denken dat met wat extra training die tijd onder de 1:30 zeker mogelijk is. Dit voorjaar loop ik geen hele marathon, wel wil ik een aantal halve marathons lopen. Het leuke van halve marathons is dat je geen mega lange taper nodig hebt en dat je er relatief snel van herstelt. Hopelijk heb ik aan het eind van de rit minstens eenmaal 1.30 gebroken. En zo niet, dan kan ik altijd in oktober nog aan de bak in Eindhoven of Amsterdam.

3:15.03 breken

Ja, ik ben blij dat ik in Málaga mijn PR op de marathon heb aangescherpt en JA ik heb er vrede mee dat het geen 3.10 is, zoals ik aan het begin van mijn project hoopte. Echter, ik ben vastberaden er alles aan te doen ergens dit najaar een nog net iets snellere marathon te lopen. De magische 3 uur grens, daar denk ik nog even niet aan (dat komt hopelijk later wel), maar een paar minuutjes van die 3:15.03 afschrapen, dat moet met de juiste training (en goede trainings- en wedstrijdomstandigheden) toch wel tot de mogelijkheden behoren.

Hoe ik nu ga trainen?

Afgelopen jaar heb ik enorm veel geleerd van mijn Trainen als een Topatleet project. Ik ben gaan houden van interval- en krachttrainingen, iets dat ik voor mijn project slechts sporadisch deed. Dit wil ik ook zeker blijven doen. Mijn trainingsfrequentie is het afgelopen jaar ook enorm toegenomen. Ik ben niet van plan om dit jaar twaalf keer per week te gaan trainen, maar het zal (hopelijk) meer zijn dan die twee, drie, soms vier keer per week die ik hiervoor liep. Ik heb nog nooit zo lekker in mijn vel gezeten. Ik voel me fit. En als ik in de spiegel kijk ben ik heel tevreden. Dat laatste is eigenlijk voor het eerst. Wanneer ik nu voor de spiegel sta denk ik niet ‘oh dit kan nog wel wat strakker’ en ‘misschien toch net iets meer buikspieroefeningen’, ik ben helemaal OK. En dat is niet altijd zo geweest. Natuurlijk is fit zijn het aller belangrijkste, maar tevreden zijn met je spiegelbeeld geeft ook een bepaald soort rust.

Als ik over een tijdje een nieuwe trainingsroutine gevonden heb die goed bij me pakt, zal ik eens een weekschema met jullie delen, maar dat moet ik dus allemaal nog uit gaan vinden.

Ik heb in ieder geval super veel zin in het nieuwe (loop)jaar. Mijn plannen zijn ambitieus, maar ik denk met de juiste training (en niet te veel blessure-tijd) zeker haalbaar. Doelen moeten ook wel een beetje een uitdaging zijn, om ze interessant te houden.

Wat zijn jullie loopplannen/doelen voor het komende jaar?

Liefs,
Annemerel

Delen:

6 Reacties

 1. januari 2, 2019 / 12:38

  Ik wil dit jaar mijn eerste halve marathon lopen! Heb net een peesblessure gehad, dus doe het nog even rustig aan. Daarna ga ik daar goed voor trainen.

  Je nieuwste boek leest trouwens echt fijn weg. Heel blij dat ik ‘m heb gekocht! :) Jouw doelen ga je dit jaar vast en zeker halen. Je bent altijd zo goed bezig.

  Liefs,
  Marloes

 2. januari 2, 2019 / 15:06

  Leuk dat je doorgaat! Ik ben benieuwd naar de schema’s die je voor jezelf gaat ontwikkelen. Hier in ieder geval een 5km op t programma en ik wil ergens een 15km plannen omdat de 7HL niet bepaald lekker ging dit jaar (te veel afgevallen in de twee weken ervoor, stom van me). Verder een 28km trail in Limburg en de Eiger trail in juli! #zinin <3 ohja: en de laatste bladzijdes van je boek uitlezen de komende dagen! :)

 3. januari 2, 2019 / 16:09

  Waauuw, wat een doelen! Superveel succes ermee!

 4. januari 2, 2019 / 21:03

  Het viel me heel erg op dat de vrouw en man naast je op de foto eruit zien alsof ze echt kapot gaan terwijl jij heel vrolijk en zwaaiend nog aan het rennen bent. Leuk contrast. Overigens ook zeer mooie doelen, ik hoop dat het je gaat lukken om deze te behalen.

 5. januari 3, 2019 / 13:51

  Mijn doel is een marathon onder de 4.00 lopen :) Mijn eerste marathon was afgelopen jaar in New York en daar liep ik 4:13:43. Op een sneller parcours en een voorbereiding zonder runners knee, moet <4:00 er wel in zitten denk ik!

 6. Marjolein
  januari 3, 2019 / 13:55

  Mijn doel is om deze zomer mijn eerste halve marathon te gaan lopen! Het duurt nog even maar ik ben al wel net begonnen met trainen om goed voorbereid te zijn??