RUN BABY RUN: Wat ik geleerd heb van eerdere marathon training


Een collage met foto’s die ik gemaakt heb toen ik trainde voor mijn Berlijn Marathon.

Over 48 dagen loop ik mijn zesde marathon. Die zesde marathon had ik eigenlijk een half jaar geleden Rotterdam moesten lopen, maar toen gooide een stom luchtwegvirus roet in mijn marathon-plannen. Ik had mijn één-na-langste duurloop al gehad, maar moest een week later tijdens mijn laatste lange duurloop van 35 kilometer opgeven. Mijn hele lichaam wilde niet meer verder. Toen had ik al gitzwarte rook moeten zien, maar dat gebeurde pas een week later toen ik een paar nachtenlang wakker had gelegen van het hoesten. Ontzettend jammer natuurlijk, maar ja, het was ‘maar’ Rotterdam.

Dit gaat me natuurlijk absoluut niet overkomen in de komende 48 dagen richting Chicago, dat begrijpen jullie. Gelukkig ben ik inmiddels al vier jaar bezig met trainen voor marathons en heb ik heel wat geleerd, nu maar hopen dat ik genoeg lessen geleerd heb om er voor te zorgen dat het noodlot niet weer toeslaat. En omdat ik de rotste niet ben, zet ik ze voor jou ook even op een rijtje. Mocht je zelf ook aan het trainen zijn of overwegen om te trainen voor een marathon, lees dan vooral even verder.

 • En pijntje, hoe klein ook, moet je altijd serieus nemen. Nee je zeurt niet als je iets in je kuiten of je voet voelt. Of wanneer het voelt alsof je hele scheenbeen een grote blauwplek is. Kans is groot dat dit te maken heeft met overbelasting en voordat die overbelasting overgegaan is in een blessure moet je even een stap terug doen. Als het eenmaal een blessure is moet je honderd stappen terug doen en dan ben je veel verder van huis.
 • Voor een lange duurloop moet ik minstens een uur wakker zijn. In die tijd moet ik (goed) ontbijten, naar het toilet zijn geweest en minstens een halve liter water drinken. Wakker worden, uit mijn bed rollen, in mijn hardloopkleding schieten en naar buiten stappen om vervolgens meteen dertig kilometer te lopen is géén goed plan. Althans, als je niet halverwege bij de McDonald’s op het toilet wil stranden.
 • Na het lopen moet ik binnen een half uur iets goeds eten. Doe ik dit niet dan ben ik de rest van de dag helemaal niets meer waard, ben ik gewoon een slappe vaatdoek. En ook de dagen erna voel ik me doorgaans futlozer, dan wanneer ik direct bij thuiskomst iets eet (ik neem meestal sushi, die ik een dag van te voren gehaald heb bij de Albert Heijn).
 • Het gaat niet alleen om kilometers maken. Het gaat er ook om dat je je lichaam sterk en flexibel houdt (of maakt) met oefeningen. Van yoga tot krachttraining met eigen lichaamsgewicht.
 • Ik zal nooit meer een dag voor mijn lange duurloop een intensieve training doen, met spierpijn kom je gewoon echt nergens. Of in ieder geval, geen dertig kilometer ver.
 • Intervaltraining lijkt vreselijk, zeker als je net als ik houdt van hobbelen met je verstand op nul, maar eigenlijk is het best een leuke training. Je gaat stuk, maar de voldoening is groot en hoe leuk is het om jezelf iedere week sneller te zien worden?
 • Bij trainingen vanaf twintig kilometer neem ik iedere vijf kilometer een gelsnoepje van Powerbar, hierdoor raak ik een stuk minder snel verzuurd en krijg ik ook geen honger. Aanvankelijk van hoe warm het buiten is drink ik onderweg een halve tot een hele liter Acquarius, wat ik tijdens het lopen bij tankstations haal.
 • Op Oreo’s en Doritos kun je geen marathon lopen. Ik moet er voor zorgen dat minstens twee van de drie maaltijden die ik in aanloop van de marathon eet gezond zijn. ’s Ochtends neem ik nu iedere keer mijn açaì bowl (blauwe bessen = antioxidanten, banaan = koolhydraten + potassium, plantaardige yoghurt = eiwitten), verder probeer ik iedere dag een salade te eten, daar mag nog wel wat meer variatie in komen. Toevallig heb ik gisteren zelf humus gemaakt en groenten als broccoli en wortel voor door mijn salade gekocht.
 • Je kunt geen goede marathon lopen met twee keer in de week trainen. Alleen een lange duurloop en een herstelloop is geen goede basis voor een marathon.
 • Als je geen tijd hebt moet je geen marathon willen lopen. Trainen kost tijd. Het kost energie. Je krijgt er een hele hoop voor terug maar onder de streep ben je nog altijd meer tijd en energie kwijt, dan dat je er tijd en energie voor terug krijgt. Als je graag meer energie wil krijgen zou ik eerder voor een tien kilometer wedstrijd gaan trainen. Of voor een halve marathon. Trainen voor een marathon is – zeker in de laatste twee maanden voor een marathon – gewoon best vermoeiend.
 • Hoe lichter je bent op de dag van de marathon, hoe makkelijker het is om te lopen. Vorig jaar woog ik iets onder de 60 toen ik aan de start stond van de Berlijn Marathon. Op dit moment weeg ik rond de 62. Afvallen is moeilijk als je in marathontraining bent, want je hebt eigenlijk de hele dag honger en als je minder eet dan je nodig hebt (wat je moet doen als je af wilt vallen) heb je minder energie (en die heb je voor het hardlopen nodig). Dus ik focus me niet op die twee kilo, als ze er nog af gaan zonder dat ik daar honger voor hoef te lijden prima, anders ook OK. Ik denk niet dat die twee kilo mijn marathon zullen maken of breken.
 • Je kunt prima af en toe een glas wijn drinken in aanloop van een marathon, daar ga je echt niet dood van. Vorig jaar dronk ik twee dagen voor mijn marathon nog twee glazen wijn. Niks van gevoeld. Katers en slaapgebrek daarentegen zijn niet aan te raden, dus tot vijf uur in de lampen hangen zul je me de komende zeven weken waarschijnlijk niet (veel) zien doen.
 • Je kunt vaak meer dan je denkt. De laatste kilometer van mijn duurloop is doorgaans de snelste kilometer van de hele run. Niet dat het verstandig is om je duurlopen keihard te lopen, maar het is mooi om dit te weten in aanloop naar je marathon. Als je tijdens je trainingen je duurloop eindigt met een kleine (kleine!!!) versnelling leer je hoe je dit ook tijdens een wedstrijd kunt doen.
 • Neem altijd een OV-chipkaart mee als je een lange duurloop gaat maken. Ik heb dat niet altijd gedaan en dat heeft soms vervelende situaties opgeleverd. Een keer ben ik door de vrieskou zeven kilometer naar huis gestrompeld omdat mijn knie niets meer wilde doen. Een andere keer ben ik op zoek gegaan naar een pinautomaat zodat ik in de bus contant kon betalen.
 • De training maakt je marathon. Logisch, als je niet goed traint is de kans dat je een goede marathon zult lopen aanzienlijk kleiner. Maar het gaat ook om de beleving. Het finishen van een marathon gaat niet over die 42,195 kilometer die je op de dag van de race aflegt, het gaat ook over het traject dat er aan vooraf gegaan is. Het gaat niet om het eindpunt, het gaat om de reis. Daarom zeg ik ook tegen iedereen die trainen voor een marathon eigenlijk maar stom vindt of er geen tijd voor heeft, waarom loop je in vredesnaam dan die marathon? Omdat het MOET van jezelf? Waarom zou je iets doen dat je niet leuk vindt? Natuurlijk baal ik soms ook wel als ik een training moet doen waar ik geen zin in heb, maar als ik thuis kom ben ik altijd blij. Je hoeft geen marathon te lopen, je mag er een lopen.

Over een paar weken plaats ik een deel twee van deze blog, met dingen die ik tijdens het lopen van de marathon geleerd heb. 

Train jij voor een marathon? Heb je weleens een marathon gelopen of denk je er over om er een te gaan lopen? Herken je je in mijn levenslessen?

Liefs,
Annemerel

Delen:

35 Reacties

 1. G.
  augustus 22, 2016 / 12:05

  Klopt het dat er geen afbeelding bij het artikel staat?

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 22, 2016 / 13:27

   Oh shitttttttt die moest ik er nog bij zetten! MY GOD. Lekker bezig :)

 2. augustus 22, 2016 / 12:11

  Wat komt er een hoop bij kijken waar je aan moet denken en moet mee rekening houden!
  Ik loop zelf niet maar voor andere hardlopers lijken me dit erg nuttige tips.

 3. Debby
  augustus 22, 2016 / 12:50

  Investeer in goede kleding. Vind ik dan :). Duurlopen in katoenen shirts of slecht passende kleding die ‘wel leuk staat’ is gewoon niet handig. Verder volledig eens met wat je schrijft. Toiletbezoek en ontbijt zijn heilig en daarom ook zeer herkenbaar :). Ben tikkie jaloers op Chicago. Ik heb zelf Londen, NY en Berlijn inmiddels gedaan, dus die andere beginnen nu ook wel te lonken om eerlijk te zijn. Terwijl ik net had besloten om voorlopig geen marathon meer te doen… hmm. Once a marathoner… ;)

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 22, 2016 / 13:27

   Oh ja goede kleding, dat is voor mij al zo vanzelfsprekend geworden dat ik hem helemaal vergeten ben!

 4. augustus 22, 2016 / 13:25

  Ik train voor de halve van Amsterdam, maar zit er sterk aan te denken om mijn startnummer te verkopen, ik heb nog niet verder getraind dat 15km en ga nog op vakantie (waar trainen lastiger wordt). Het zou/word mijn eerste halve, dus ik zie er best wel tegenop.

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 22, 2016 / 13:26

   Ik denk dat als je nog een keer zeventien/achttien loopt het wel moet lukken, maar als je je er niet zeker over voelt moet je het zeker niet doen, er zijn nog zoveel halve marathons die je kunt lopen!

  • M.
   augustus 22, 2016 / 14:11

   Ik denk dat als je 15 kan lopen, die 21 ook wel lukt :)

   Ik heb zelf een wedstrijd van 15 gelopen en had nog nooit langer dan 10 km gelopen. Het is gek hoe je op de dag van de wedstrijd zoveel meer kan dan waartoe je jezelf in staat acht. Maar inderdaad, als je er niet zeker over bent, misschien niets forceren.

  • Marjan
   augustus 22, 2016 / 20:38

   Ik denk dat het je wel gaat lukken! Die laatste doe je op karakter! (Mocht je je toch nog bedenken, ik ken iemand die nog op zoek is naar een startbewijs, dan kan je me contacten via insta: marjanroe)

 5. Irene
  augustus 22, 2016 / 13:47

  Goede tips en herkenbaar! Ik ben nu voor mijn derde marathon aan het trainen. net name van de lange afstanden geniet ik enorm

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 22, 2016 / 15:15

   Ik vind de lange afstanden ook het lekkerst om te lopen. Voor welke marathon train je en welke heb je eerder gelopen?

 6. augustus 22, 2016 / 13:56

  Kijk dit is waardevolle content ;-) iets wat zeker ga teruglezen als ik ooit de marathon durf te lopen. Ik vind het zo stoer dat je de marathon in Chicago gaat lopen.

 7. Renate
  augustus 22, 2016 / 14:31

  Thanks voor de tips! Ik ga op 6 november mijn eerste marathon op Terschelling lopen, dus alle hulp is welkom :).
  Zelf train ik ook extra op onverharde ondergronden en doe ik aan heuveltrainingen, doordat ik een aantal km over het strand mag rennen.
  Succes in Chicago!

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 22, 2016 / 15:14

   Wat gaaf en wat spannend! Over zand lopen is inderdaad extra zwaar, goed dat je je daar ook op aan het voorbereiden bent!

 8. Ellis
  augustus 22, 2016 / 15:23

  Wat heerlijk dat we de komende maanden je marathontrainingen richting Chicago kunnen volgen op je blog! Echt tof! Ik heb dit jaar mijn eerste marathon in Rotterdam gelopen. De bedoeling was 1 keer de marathon…maar ja, ik schrijf me dit jaar toch weer in voor 2017… Ik herken veel in je verhaal. Hoe ga jij trouwens om met snelheidstrainingen? In het trainingsschema van my asics waren de tempo’s van alle trainingen heel laag. Ik heb wel gemerkt dat je daardoor krachtiger wordt en sneller kunt lopen op de kortere afstanden. Maar tijdens de marathon zelf is het me niet gelukt om een behoorlijk tempo te lopen (ook vanwege de warmte, maar ook door verkeerde training denk ik). Hoe train jij dat?

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 22, 2016 / 18:41

   HI Ellis wat leuk dat je het marathon ‘virus’ nu ook te pakken hebt. Veel mensen zeggen dat ik te hard loop in mijn trainingen, maar ik voel me hier prettig bij en uit eerdere resultaten is gebleken dat het werkt. Ik loop tijdens duurlopen ongeveer 20-30 seconden langzamer dan tijdens de marathon, ik doe mijn tempoloopjes op marathontempo (ik probeer rond de 4’50 aan te houden omdat ik in dat tempo Berlijn heb gelopen), mijn intervaltraining is iedere week anders en herstelloopjes zijn echt heel rustig, of in ieder geval wat goed voelt. Ik zal hier een keer een aparte blog aan wijden.

   • Ellis
    augustus 23, 2016 / 00:34

    Dank je wel Annemerel. Ik ga jouw tips gebruiken om een beter schema op te stellen voor Rotterdam 2017!

    • Annemerel
     Auteur
     augustus 23, 2016 / 08:50

     Jaa wat goed! Laat me tegen die tijd weten hoe het gaat/gegaan is!

 9. Lisanne
  augustus 22, 2016 / 15:59

  Ik heb nog nooit een marathon gelopen! Wel drie keer een halve. Langzamerhand begint het steeds meer te kriebelen.. Maar om de een of andere reden durf ik het nog niet aan ;) Ik ben de laatste tijd in elk geval weer vaak aan het lopen. Ik kijk altijd uit naar jouw hardloopverhalen, die motiveren enorm. En omdat ik verliefd ben op de stad Chicago vind ik het dus dubbel geweldig dat je de marathon gaat lopen daar! Ik woonde er 2 jaar geleden een tijdje en was er ook tijdens de marathon, heb langs de kant staan aanmoedigen. Er hing zo’n leuke sfeer! :) Heel veel succes de komende weken!

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 22, 2016 / 18:39

   Dankjewel!!!!

 10. Kristel
  augustus 22, 2016 / 17:45

  Wat een interessant artikel, zelfs voor iemand die niks heeft met hardlopen(lees:ik) Ik kan mij goed voorstellen dat deze tips heel handig zijn voor diegene die wel aan het trainen zijn. Mijn complimenten!

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 22, 2016 / 18:37

   Dankjewel!

 11. augustus 22, 2016 / 17:56

  Er zijn zoveel dingen waar je rekening mee moet houden als je aan het trainen bent voor een marathon. Ik wil er zo graag ook ooit eens een lopen. Je motiveert me wel, haha!

 12. Brenda
  augustus 22, 2016 / 19:35

  Super interessant dit, ik train voor een halve momenteel maar ooit wil ik ook een hele lopen!

 13. Marjan
  augustus 22, 2016 / 20:45

  Ja! Aan het trainen voor mijn eerste hele in Amsterdam (weekje later dan Chicago, dus dan gaan we aardig gelijk op). Het trainen voelt vooralsnog goed, ook al heb ik nu niet altijd zin in de lange duurlopen. Die probeer ik wel zo leuk mogelijk te maken voor mezelf. De overige 3 trainingen heb ik altijd gezelschap, dus heel gezellig!

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 22, 2016 / 23:25

   Succes!!!!

 14. Marlous
  augustus 22, 2016 / 21:04

  Een leuke trainingstip voor komende tijd is misschien de afsluitdijk-open op 4 sep. Je kunt de hele (32km) halve (16,4) en kwart (8,2) rennen. Misschien een leuk idee als lange duurloop of tempo loop :) Zelf doe ik mee op de halve afstand.

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 22, 2016 / 23:25

   Thanks voor de tip! Ik ga op 4 september de 30 van Noord lopen in Amsterdam als training!

 15. augustus 22, 2016 / 22:07

  Hihi, dat glas wijn trok ik echt niet meer in die laatste maand voor de marathon! Nou was het wel mijn eerste, misschien scheelt dat. Intervallen deed ik dus ook niet, uitlopen was het doel. En dit jaar (na de marathon eind oktober) wil ik een snellere halve lopen, maar ben ik dus een nog trager slakje dan voorheen… maargoed, die dikke 42km heb ik wel op mijn naam staan en zoals je zegt: enjoy the process! Het trainen is een reis op zich. Al zet je inderdaad je sociale leven even op een tweede plek, maar dat is ook maar tijdelijk :) Ik vind het wel bewonderenswaardig dat je dat al zo vaak achter elkaar doet! Trainen ging mij makkelijk af, maar eerlijk gezegd vind ik het dit jaar ook wel lekker om het niét te ‘hoeven’ :P

  Ik heb trouwens totaal geen last gehad van dat “hele dag honger hebben”. En ik heb ook niet eens zoveel meer gegeten, hooguit een extra avondsnackje. Tijdens trainingen langer dan anderhalf uur, eet ik elk half uur een plak ontbijtkoek of een banaan. En in plaats van sportdrank neem ik gewoon limonadesiroop (vind de lemon van karvan cevitam erg lekker, niet té zoet), bij lange lopen met een snufje zout erbij. Werkt prima :)

 16. Aimee
  augustus 22, 2016 / 22:15

  Goed stuk! Ik heb een startbewijs voor de marathon van Amsterdam, maar door de drukte van een nieuwe baan en een verhuizing (+ klussen) is het trainen er helemaal bij ingeschoten. En ongetraind een marathon lopen lijkt me toch niet echt verstandig xD Die moet ik dus helaas laten schieten. Stiekem hoop ik dat ik word ingeloot voor London volgend jaar! =)

 17. Melanie
  augustus 23, 2016 / 10:22

  Ik ben in training voor mijn 4e, opnieuw Berlijn (3e keer Berlijn en 1x Rotterdam). 6 wkn daarna loop ik ook de Berenloop. Je tips/adviezen kloppen als een bus.
  Wat mensen ook vooral die laatste week niet moeten vergeten is goed hydrateren! Ik drink vanaf de zondag voor de marathon iedere dag extra veel water en vanaf de woensdag ook carbo loader. Ook nooit een waterpost overslaan..
  Benieuwd naar de 2e helft van het blog…

 18. Ilse
  augustus 23, 2016 / 11:04

  Nog nooit een marathon gelopen en ook geen halve maar handige tips! En veel plezier en succes met trainen!

 19. Amanda
  augustus 23, 2016 / 22:40

  Ah, had je op instagram gevraagd of je wat meer kon uitweiden over je voorbereiding, maar zie nu dit pas. Ook heel nuttig!

 20. Danielle
  augustus 24, 2016 / 10:11

  Vooral je laatste punt is een goede. Als ik terug kijk naar mijn sportieve prestaties, dan was het event heel cool, maar de weg erheen was veel leuker en leerzamer. Ik heb daardoor geleerd dat ik vooral die events doe omdat ik het trainen ervoor leuk vindt, wat er dan uiteindelijk uitkomt zien we dan wel weer.
  Leuk stukje!

 21. augustus 26, 2016 / 10:53

  Wat een heerlijke tips! Ik loop (ook) 9 oktober mijn eerste marathon, in Eindhoven. En meestal kan ik heel erg genieten van de lange duurlopen, maar heb ook inderdaad meer honger als ik niet snel na de training goed eet. Ik herken veel in wat jij schrijft vanuit mijn eerdere trainingen voor de halve marathon (3x gelopen). Ik vind het zó gaaf dat je die marathon gaat lopen, en dan ook nog Chicago! Heel veel plezier en succes met je voorbereiding, ik lees met extra interesse mee ;)