RUN BABY RUN: Thanks Laura

 photo IMG_0778.jpg

Nou dankjewel Laura, dat was een van de heftigste work-outs in tijden. Dankjewel dat je er voor zorgde dat ik voor het eerst in meer dan een jaar tijd weer echt een intervaltraining deed. Vorige week dinsdag deed je een intervaltraining waarbij je 8x 1000 meter tussen de 4.30 en 4.45 moest lopen (je liep uiteindelijk tussen de 4.20 en 4.40, maar dat terzijde). Donderdagochtend had ik eindelijk genoeg moed verzameld om zelf ook naar buiten te gaan en je training te kopiëren.

Mijn work-out had ik van te voren in mijn Garmin Forerunner 235 ingevuld. Waarom ik daar niet eerder aan gedacht heb weet ik ook niet, maar het werkt super handig. Je synchroniseert je horloge met je computer en vult op de website garminconnect.com je training in. Mijn training? 1 kilometer warm-up, 8x 1000m afgewisseld met 400m recovery, daarna nog een kilometer cool down. De 1000m moest ik sneller dan comfortabel lopen (net als Laura tussen de 4.20 en 4.40) en de 400 meter moest ik heel rustig hardlopend doen. OK, daar gingen we…

Tijdens de kilometer die ik warm liep voelde ik mijn hele lichaam al. Mijn armen waren zwaar, mijn benen voelde stroef, zelfs mijn onderrug protesteerde een beetje. Ik voelde me alles behalve sterk en de training moest eigenlijk nog beginnen. Best wel een beetje deprimerend eigenlijk. Het waaide ook nog eens best wel hard, windkracht vijf en ik begon met tegenwind. Ondertussen zag ik op mijn horloge de meters aftellen totdat ik aan mijn eerste versnelling moest beginnen. Ik durfde niet.

OK… daar gaan we, eerste versnelling. Blijven ademen. Niet te snel, want je moet er hierna nog zeven. Ben ik er al bijna? Nee, ik heb pas vijfhonderd meter gelopen. Man, meen je niet. Hoe ga ik deze training ooit volbrengen. Nog 250 meter, nog 100, nog 50, nog 30, OK ik ben er, rustig herstellen. Mijn eerste kilometer liep ik met een pace van 4’24, netjes tussen de 4’20 en 4’40, maar HOE ga ik dit nog zeven keer doen. Mijn hartslag doet er vrij lang over om van standje ‘ik ben misselijk’ tot standje ‘OK, het gaat wel weer’ te komen.

Halverwege de derde versnelling begin ik me af te vragen of ik hier wel mee door moet gaan, misschien is interval toch niet zo mijn ding. Tijdens mijn vierde versnelling ben ik echt klaar om te stoppen, maar ik maak hem toch af, die vierde 1000, maar het is mijn langzaamste van de hele run (4’38). Na deze versnelling besluit ik in plaats van rustig wandelen als recovery te kiezen voor stevig wandelen. Misschien een beetje vals spelen, maar na de vierde versnelling komt er serieus eten naar boven dat er uit moet (en gaat).

Na die 400 meter wandelen voel ik me eigenlijk wel weer prima en ga ik toch nog voor een vijfde versnelling en een zesde en een zevende en uiteindelijk ook een achtste. De achtste en laatste versnelling is zelfs mijn snelste, ik loop de kilometer in 4’14. En ik voel me ontzettend voldaan. Ik wandel 400 meter en loop de laatste 1000 op rustig hardlooptempo naar huis.

Blij met mezelf, misschien zelfs een beetje trots, Laura dankbaar voor de motivatie. En eigenlijk alweer vergeten hoeveel pijn ik geleden heb. Ik stuur Laura een berichtje om haar te vertellen wat ik net gedaan heb en ze vertelt me hoe zwaar ze het tijdens haar training gehad heeft en hoe zwaar ze het – twee dagen later – nog steeds heeft. Ik ben benieuwd hoe ik me de komende dagen ga voelen. Hopelijk valt het mee, maar op het moment van schrijven (drie uur na de training) valt het me alleszins mee. Ik heb alleen ontzettende honger, maar dat is niets nieuws.

Heel benieuwd naar Laura’s volgende intervaltraining, die jat ik dan gewoon weer.

Wat doe jij liever, interval- of duurtraining? Er zijn mensen die houden van interval, omdat het tenminste niet zo saai is. Ik moet zeggen dat ik duurtrainingen een stuk makkelijker vind om vol te houden.

Liefs,
Annemerel

(Naast Laura moet ik ook mijn zusje bedanken, die al maanden ‘zeurt’ dat ik nooit intervaltrainingen doe en dat ik zoveel sneller zou kunnen zijn als ik dat wel zou doen.. deze was voor jou Roos!)

Delen:

22 Reacties

 1. Manon
  augustus 10, 2016 / 17:13

  Oh ik vind intervals ook zo fijn, lekker snel thuis en toch kei-hard trainen. Al zijn mijn afstanden nu niet zo lang als die van jou! Super goed gedaan, dit zal zeker zijn vruchten afwerpen in het najaar. You go girl!

 2. Liselotte
  augustus 10, 2016 / 17:25

  Geef mij maar duurtrainingen, lekker genieten van het zicht rondom me zonder me zorgen te moeten maken over seconden en meters.
  Al zou het voor mij ook wel een kwaad kunnen om eens wat intervaltraining in te lassen…

 3. Melanie
  augustus 10, 2016 / 17:43

  Je had zo’n knappe tijd op de Marathon in Berlijn zodat je deze vorm van trainen ook goed kunt. Nog even en je loopt hem in 3 uur 20.
  Intervallen is inderdaad wel even iets anders dan duurlopen. De combinatie vind ik daarom erg leuk. Ik train bij een atletiekvereniging, dus dan moet ik wel fanatiek meedoen. Als ik alleen train, moet ik mezelf ook wel eens een schop onder m,n kont geven hoor. Een duurloop voelt veel comfortabeler. Ik denk dat ik morgen de 8 X 1000 ga doen. Ik kan namelijk niet naar de club. Ben benieuwd……

 4. augustus 10, 2016 / 18:50

  Ik vind zelf interval erg lekker…. :) Leuk artikel!! Door jou ben ik echt helemaal het hardlopen leuk gaan vinden enzo… x

 5. Carlijn
  augustus 10, 2016 / 18:55

  Ik ren meestal op hartslag, zodat ik op 85% van mijn max hartslag mijn intervallen doe. De pace verschilt dan van omstandigheden, deze week was ik op vakantie en was het 27 graden + zon en rende ik 4’55-5’05 per km gemiddeld. De week ervoor in NL rende ik met dezelfde hartslag 4’05-4’25 per km. Tussendoor herstellen door twee min rust/dribbelen.
  Ik doe dit nu ongeveer zes weken en ben sindsdien op dezelfde hartslag sneller geworden, en dat is super fijn!

 6. Marjan
  augustus 10, 2016 / 18:57

  Haha, hekel aan interval ook. Maar ik doe nu al 10 weken netjes de marathoninterval uit jouw boek (dank daarvoor) als voorbereiding op de marathon van Amsterdam. Elke keer voor en tijdens vraag ik mezelf af waar ik in toch mee bezig ben, de gekkigheid. Maar na afloop ben ik zeer voldaan en ik merk dat ik gemakkelijker sneller loop.

 7. Ilse
  augustus 10, 2016 / 19:01

  Goed bezig en wat een snelheid! Interval is totaal geen favoriet voor mij dus liever niet, haha.

 8. Roos
  augustus 10, 2016 / 19:02

  Nog nooit een interval gelopen! Ook omdat ik eigenlijk nooit minder kilometers wil maken en een intervaltraining zoals deze kan ik denk ik niet haha. Ben dus ook een duurloper ;) Maar tof dat je hem hebt gedaan en ook zo snel!! Echt goed

 9. Loes
  augustus 10, 2016 / 19:29

  Zo herkenbaar en heerlijk eerlijk dit. Blij om te lezen dat ik niet de enige ben die zich zo voelt tijdens de intervallen!! Toevallig net bijna dezelfde training gedaan, alleen de intervallen ietsje langzamer en korter dan jullie (tussen 4:30 en 4:50) maar dan met 1 minuut rust. En jullie beide zijn zeker motiverend om er volgende week weer een intervaltraining tegenaan te knallen voor mijn halve marathon training! :) Thanks!

 10. augustus 10, 2016 / 20:13

  Goed bezig! Herkenbaar, maar achteraf zeer voldaan. Heb de Garmin 235 ook net, laatst voor het eerst een intervaltraining via horloge gedaan, werkt fijn. Je tip van de computer ga ik onthouden! Succes met je volgende intervaltraining ;-)

 11. augustus 10, 2016 / 22:41

  Ik ben er afgelopen jaar wel aan begonnen maar heb het niet vol kunnen houden. Niet alleen omdat ik het zwaar vond, maar gewoon omdat het hier in New York best wel lang duurt voordat ik ergens kom, waar ik de ruimte heb om redelijk snel te lopen. Als ik hier normaal hardloop zijn er al bijna altijd mensen in de weg waar je omheen moet…en naar Central Park is het toch een eindje te ver. Maar als ik weer naar Europa ga wil ik er zeker weer aan beginnen, misschien 1 x per week in plaats van duurtraining…

  Liefs,
  Alex

 12. Dewi
  augustus 11, 2016 / 08:03

  Ik ben super benieuwd wat jouw hartslag doet tijdens zo’n training! Misschien kun je een keer zo’n mooi grafiekje bij een hardloop artikel plakken?
  ❤️?

 13. augustus 11, 2016 / 08:06

  Wat knap dat je het toch hebt gedaan! Ik vind een duurloop wel makkelijker dan interval, want dan heb ik het gevoel alsof mijn benen niet meer willen.

 14. Saskia
  augustus 11, 2016 / 09:31

  Intervallen zijn heerlijk, maar vergeet je niet om eerst goed warm te worden? 1km warmlopen is erg kort, zeker gezien het tempo dat je erna wilt lopen. Maak er gerust 3km van, waarna je wat dynamische losmaakoefeningen doet. Eindig je warming-up met wat versnellingen en dan kan de rest van je training niet meer stuk!

 15. augustus 11, 2016 / 09:53

  Interval lijkt me niks voor mij.. Misschien ooit maar eens proberen haha

 16. M
  augustus 11, 2016 / 12:32

  Interval is altijd love hate ;-)

 17. Vera
  augustus 11, 2016 / 16:03

  Het stuk over intervaltraining in jouw boek is niet voor niks zo herkenbaar! Het ritueel van pieken en dalen is weer precies hetzelfde, haha.

  Het liefst loop ik lekker zonder de tijd in de gaten te houden, maar zo af en toe een interval kan erg bevredigend voelen!

 18. Jet
  augustus 11, 2016 / 19:50

  Echt precies die gedachtes heb ik altijd tijdens interval trainingen. Mentaal erg zwaar, ik kijk er altijd tegen op en denk tot ik over de helft ben aan afhaken. En dan ineens voel je je zo goed en sterk!

 19. Irene
  augustus 13, 2016 / 07:34

  Nee, geef mij maar een relaxte duurloop van 20plus km.
  Nu moet ik wel zeggen dat interval trainingen bij anderen bekijken mij wel een beetje motiveert om het zelf weer eens te gaan doen.

  Ik vergelijk interval training van mij, met mensen die voor het eerst gaan hardlopen (en de conditie nog niet hebben). Het zweet breekt je aan alle kanten uit, je krijgt het benauwd en gaat intens hijgen en je voelt je niet comfortabel.
  Heel herkenbaar ook voor mensen die voor het eerst lopen en ervan overtuigd zijn dat hardlopen verschrikkelijk is.

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 13, 2016 / 10:01

   Hahaha goede vergelijking inderdaad!

 20. Lynn
  augustus 13, 2016 / 10:07

  Interval! Vind ik zelf ook leuker. Maar ik doe het niet alleen thuis, maar op de atletiek! Met een hele leuke groep jongeren (tussen de 16 / 50 jaar) :) Ontzettende gezellige & gemotiveerde groep! (Ja westlanders he!). Olympus 70 in naaldwijk!

  Wandelen is ook actief herstel! Zo deden wij afgelopen dinsdag: 3,5 kilometer inlopen (goed voor uithoudingsvermogen), corestabilty en loopscholing. Daarna begonnen we met interval. 12x 400 meter (atletiekbaan). Ik in 1:30. Laatste in 1:20. Tussendoor deden we 100 meter wandel, 200 meter dribbel, 100 meter wandel (400 meter rust). Als cooling down nog een kilometer uitlopen. Het is heerlijk! Maar ook vooral met zo een gezellige groep en trainers!

 21. augustus 13, 2016 / 21:26

  Ik vind interval erg lekker als afwisseling. Ik raak soms een beetje verveeld van lange duurlopen en ik hou er van om in een korte tijd echt te knallen, al is het natuurlijk wel afzien.