RUN BABY RUN: Nike Free Flyknit

 photo Desktop69.jpg

Na de Nike Free en de Nike Flyknit, introduceerde Nike afgelopen zomer een nieuwe schoen die je zou kunnen beschrijven als ‘The best of both worlds’. De zool van de schoen is vergelijkbaar met de Nike Free, de bovenkant van de schoen is gemaakt van materiaal dat te vergelijken is met de Flyknits. Ik was – hoe kan het ook anders – direct hoteldebotel toen ik de eerste plaatjes van de schoen zag. Ze zien er fabuleus uit, maar lopen ze net zo goed als dat ze er uit zien? Dat ging ik afgelopen woensdag proefondervindelijk uitzoeken.

Afgelopen woensdag liep ik tijdens de Nike Runclub in Amsterdam voor het eerst op de Nike Free Flyknits. De bovenkant van de schoen sluit volledig als een tweede huid aan op je voet. Het voelt een beetje als een sok. Sokken hoef je dan ook niet te dragen wanneer je op deze schoenen loopt. Als je heel erg blaargevoelig bent – zoals ondergetekende – is het wellicht wel iets veiliger. Maar ik wilde de schoenen goed testen, op de manier waarop de schoenen bedoeld zijn, dus het risico op blaren heb ik dan ook genomen; living on the edge.

Het eerste wat ik dacht toen ik de Free Flyknits aantrok en mijn eerste stapjes zette? Wow pantoffeltjes. Nee, echt. Ze zitten heel erg comfortabel. Zoals de naam van de schoen al aangeeft, de schoenen geven je een erg vrij gevoel. Dat is ook niet gek, want de Nike Free Flyknits wegen (in maat 42) slechts 193 gram (de Flyknits wegen 221 gram, de Free’s 228 gram en de LunarGlides 265 gram) en omdat de schoenen zo goed aansluiten, heb je niet het gevoel dat je een schoen draagt.

Tijdens het rondje van zeven kilometer dat ik met de Nike Free Flyknits maakte was ik snel! Ik moest ook wel, want ik had me aangesloten bij een groepje Nike runclub renners dat SNEL ging lopen. Het was dan ook maar goed dat mijn schoenen meewerkten en het lopen dus gesmeerd ging. Na die zeven kilometer had ik slechts één blaar (aan de binnenkant van mijn linkervoet). Dat is geen schande, want ook van schoenen die ik al meerdere malen gedragen heb krijg ik na 7 kilometer nog blaren en dan draag ik nog antiblaren sokken ook. Het flyknit materiaal is super zacht en comfortabel.

Goed, wanneer zijn de Nike Free Flyknits echt iets voor jou? Ik zou ze niet aan een beginnende hardloper aanraden, ik denk dat het beter is om eerst op een neutrale schoen te beginnen. Loop je al wat langer hard en ben je op zoek naar een schoen die je minder stabiliteit geeft en meer een gevoel van ‘vrijheid’, dan is de Nike Free Flyknit jouw ding. Je zou hier een halve marathon, of zelfs een hele marathon op kunnen lopen. Toch zou ik ze alleen gebruiken bij afstanden tot tien kilometer. De flexibele Free-zool zorgt er voor dat je andere spieren traint die je normaal niet traint. Loop je normaal niet op Free’s (of een vergelijkbare schoen) dan zal de schoen de eerste keren waarschijnlijk zorgen voor wat spierpijn. Maar… loop je tijdens je trainingen vooral op Free’s en tijdens een wedstrijd op een schoen zoals de LunarGlide, zou je theoretisch gezien sneller moeten zijn.

Ik vind deze schoen een stuk fijner dan de Nike Flyknits. Hoewel ik in het begin dacht dat de Flyknits MIJN schoen was, begreep ik al snel dat dat toch niet helemaal het geval is. De Flyknits hebben namelijk totaal geen versteviging aan de binnenzijde van de voet waardoor ik met mijn zwakke enkeltjes en doorgezakte voetjes, het idee heb dat ik continu naar binnen val. De Free Flyknits daarentegen, hebben aan de binnenzijde van de schoen nog enige versteviging, ook sta je lager bij de grond, waardoor je minder gaat ‘wiebelen’.

Mijn eindoordeel? Heel fijn schoentje dat ik zeker ga gebruiken voor mijn trainingen tot 10 kilometer en ook heel goed staan onder een skinny jeans. Deze schoen gaat zeker mee naar New York, maar dan niet om de marathon op te lopen…

Liefs,
Annemerel

Delen:

13 Reacties

 1. oktober 5, 2013 / 12:43

  Ik vind ze er heel apart uit zien! Ik overweeg mijn eerste paar nike free5.0 binnenkort aan te gaan schaffen

 2. oktober 5, 2013 / 13:04

  Ik weet niet of ik deze schoenen heel mooi vind, ik vind het wel handig dat je andere spieren traint dan normaal met deze schoenen!

 3. oktober 5, 2013 / 13:38

  Ze zien er bijzonder uit, niet per se ‘ondraagbaar’. Maar inderdaad een beetje…als een sok ook. Het spreekt me wel aan dat ze meer versteviging hebben, dat is zo belangrijk voor schoenen. Zou je hier lange afstanden op kunnen lopen op een ‘normaal’ wandel tempo denk je?

 4. oktober 5, 2013 / 14:12

  Hmm dit klinkt echt als een schoen die bij mijn hardloopsessies zouden passen. Toch eens kijken binnenkort. :D

 5. oktober 5, 2013 / 14:19

  Gaaf! Ik heb al veel over ze gehoord. Ben zeker van plan ze in het voorjaar aan mijn ‘hardloopschoenen familie’ toe te gaan voegen :)

 6. oktober 5, 2013 / 16:38

  Ze zien er gaaf en comfortabel uit, want want want!

 7. oktober 5, 2013 / 16:41

  Wat een mooie schoen!
  Ik ben van plan me binnenkort ook eens te laten informeren over nieuwe hardloopschoenen, ben geinteresseerd in de flyknits of de free’s.

 8. oktober 5, 2013 / 17:02

  Ik ben heeel benieuwd vind ze alleen behoorlijk aan de dure kant.

 9. oktober 5, 2013 / 19:57

  Ik had ze ook al gezien toen ik in Kopenhagen was, zagen er grappig uit. Wil ze wel eens proberen maar ik denk niet dat het wat is voor mij, ik ben ook wel gevoelig voor blaren. Ik ga volgende week voor lunarglides :)

 10. oktober 5, 2013 / 21:35

  Ik vind ze er echt heeel raar uit zien haha maar het klinkt wel goed, lijkt me heel fijn voelen zo’n lichte schoen!

 11. oktober 6, 2013 / 07:32

  Wat een grappige schoentjes!

 12. Jasmijn
  oktober 6, 2013 / 12:43

  Ik vind ze tof! Denk dat ik mezelf deze voor kerst cadeau doe