RUN BABY RUN: De Leiden Halve Marathon / Mijn laatste run als ‘normale’ Annemerel

Op mijn laatste dag van mijn ‘normale’ leven deze zomer stond ik aan de start van de halve marathon in Leiden. Nooit voelde ik me fitter. Een wereld van verschil met de start van de CPC tien weken geleden, toen ik twee uur van te voren ongesteld was geworden en de weken (maanden, jaren) ervoor ook nog geen deuk in een pakje boter liep. De afgelopen zeven weken werkte ik al aan mijn basis voor mijn 16 weken project met mijn trainer en ik voelde me iedere training beter worden. Geloof me, er voelt weinig beter dan dat.

Mijn doel van de halve marathon was een PR, 1.37.51. Nu zal ik maar meteen verklappen dat ik daar 17 seconden boven liep. Het getal 17 is deze dagen al meerdere keren door mijn hoofd geschoten. Voor mijn gevoel had ik die 17 seconden in vrijwel iedere kilometer wel kunnen pakken. En op het moment van schrijven – iets meer dan 24 uur later – heb ik niet eens het gevoel dat ik iets gedaan heb gisteren. Geen spierpijn, geen vermoeidheid, niets. Tot het gaatje ben ik gisteren dus zeker niet gegaan.

Het complete verhaal over mijn halve marathon lezen jullie in mijn boek. Ik wil het voor nu – om niet al te veel weg te geven – met een paar punten doen.

 • De eerste 5K gingen heel makkelijk en ik had er mega veel plezier in. Ik kon alleen maar lachen en liep met een gemiddelde pace van 4’23.
 • Van kilometer 5 tot en met 11 liep ik met tegenwind door de polder en ik kon nergens dekking tegen de wind vinden, iedereen bleef achter mij kleven. Voelde me net Tom Dumoulin. Daarnaast was er GEEN waterpunt in dat gedeelte, wat voor een hele droge mond zorgde
 • Tussen 11 en 12K stond mijn zusje en haar woorden dat ik er nog erg fit uit zag en de slokjes cola waren goud waard.
 • Na 12K heb ik niet meer op mijn horloge gekeken en gerekend omdat ik besloot dat ik lekker wilde lopen.
 • Het publiek in Leiden is fantastisch, zoveel aanmoedigingen en watersproeiers. Ik heb er dankbaar gebruik van gemaakt, ik liep echt met een kletsnat pak door de straten van Leiden. Hier heb ik helaas wel een paar lelijke schaafwonden aan overgehouden (schuurplekken).
 • Ik zette mijn eindsprint net iets te laat in en kwam met heel veel energie over de finish. Te veilig gegokt. 17 seconden boven mijn PR.
 • Ik werd twaalfde in mijn categorie en kwam als achttiende vrouw over de finish (van de ruim 1200), als je me dit na mijn eerste halve in 2011 verteld had, had ik je nooit geloofd. Ook dit moet ik onthouden.

Goed, dat was het. Voordat ik het hele hoofdstuk uit mijn boek al aan jullie verklap. De komende zestien weken zal ik op mijn blog minder loopupdates delen dan jullie van me gewend zijn, omdat ik in mijn boek graag iets nieuws wil brengen en geen ‘oud nieuws’ wil verspreiden. Hoe graag ik het liefst ook iedere dag een loop update deel, ik moet dit nu zo doen. Hoop dat jullie dat snappen :-).

Heb jij gelopen dit weekend? Hoe is het gegaan?

Liefs,
Annemerel

Delen:

8 Reacties

 1. mei 30, 2018 / 12:21

  Ik kwam er dus GISTER achter dat je bekend heb gemaakt wat boek 3 is en IK VIND HET ZO VET.

  Superknap dat je dit aangaat en zo’n mega interessante ervaring te lezen uit het Annemerel-perspectief in de Annemerel schrijfstijl?! YES PLEASE!

  Champ!

 2. Robert
  mei 30, 2018 / 13:00

  Sinds zondag spoken die 17 seconden door mijn hoofd, hoeveel is dat nou? Ik ben het zojuist uit gaan rekenen. Het eerste wat me opvalt is dat ik de pace van Strava niet kan plaatsen. Jouw PR was 21,0975 km in 1.37.51, oftewel dat geeft een pace van 4,62 min / km. Bij 1.38.08 wordt dat 4,65. Ik dacht dat die 17 seconden niet zichtbaar zouden zijn in de pace, maar dat is hij dus wel. Echter 17 seconden bij die pace is 16 meter. Waarschijnlijk is overal de bochten afsnijden versus de buitenbocht nemen al meer dan die afstand.

  Het zijn maar getallen. Ik weet niet hoe je je voelde tijdens en na het lopen van de PR, maar waarschijnlijk heb je zondag een grotere prestatie geleverd dan tijdens de PR. Dit is weliswaar niet terug te vinden in de recordboeken, maar zoals gezegd het zijn maar getallen. Persoonlijk vind ik het veel interessanter om te zien hoe een sporter (of elk mens eigenlijk) zich terug weet te knokken na tegenslagen, dan het vestigen van het zoveelste record als een perfect geoliede machine.

  Ik heb het weekend ook veel gelopen, maar op een stuk rustiger tempo door New York. :-)
  Zaterdag was dat 28,97 km zie ik. Dat was in broeierig weer, een groot deel van de dag was het boven de 30 graden en zeer vochtig. De zondag zou eigenlijk een rustdag zijn met het bezoeken van een honkbalwedstrijd en een helikoptervlucht, helaas werd de laatste door het slechte weer (laaghangende bewolking en stevige wind) gecanceld. Dus uiteindelijk die dag alsnog 22,55 km gelopen. :-)

 3. mei 30, 2018 / 13:11

  Super goed gelopen! Ik liep de Marikenloop afgelopen zondag, ik heb rustig aangedaan en daardoor echt kunnen genieten! Ik had wel uit voorzorg mijn afstand teruggeschroefd van 7,5 naar 5 km en daardoor kon ik het leuk houden ? genoten dus van mijn eerste wedstrijdje na de halve ? succes met je trainingen en ben benieuwd naar je boek!

 4. Esther
  mei 30, 2018 / 18:11

  Net als Linda heb ik afgelopen zondag ook mee gedaan met de Marikenloop. Ik liep samen met mijn dochter de 5 km. Ze is 11 en het was haar eerste 5km loop. Ze liep 36:36. Ik ben heel trots op haar. Daarna meteen door naar de start om samen met een vriendin de 10km te lopen. Ondanks de regen heb ik genoten van de loop. Ik heb al weer zin in volgend jaar :-)

  • Rosalie
   mei 30, 2018 / 22:40

   Wat leuk dat je met je dochter hebt gelopen! Mijn dochtertje is pas 3, maar ik kijk nu al uit naar de lopen die ik (hopelijk) met haar kan gaan doen. Ze vindt hardlopen ontzettend leuk, maar zoals een echte peuter, kan ze niet doseren. Ik neem haar zo af en toe mee met inlopen met een rondje door de wijk. Over een paar jaar kan ze aan haar eerste evenement mee gaan doen, ik kan niet wachten :-)

 5. mei 31, 2018 / 22:35

  Hoi Annemerel,

  Met die 1u38 als nulmeting op e halve moet het voor jou toch zeker mogelijk zijn om je huidige marathon PR te verpulveren. (ik ben geen trainer, maar heb genoeg marathonvoorbereidingen gedaan en gezien, dus ik heb alle vertrouwen in je)

  Succes met je project!

  Lieve groet, Peter

 6. Dagmar
  juni 1, 2018 / 07:21

  Heel veel succes de komende 16 weken!! Ben erg benieuwd hoe het zal gaan, en zal daarom ook zeker je boek kopen ;-)! Hoop dat ie ook weer mooi past bij de andere twee :-)

 7. Rianne
  juni 5, 2018 / 08:46

  Heel veel succes en plezier met het schrijven van je boek de komende periode. Ik denk dat wij als trouwe bezoekers van je blog en kijkers van je vlogs daar echt wel begrip voor hebben. Can’t wait op alweer je 3e boek!
  De foto bij dit stuk vind ik echt heel mooi trouwens. Ik raak alleen al door deze foto onwijs geïnspireerd.

  Fijne dag, liefs Rianne