RUN BABY RUN: Let’s get this marathon-thingie started

 photo IMG_5831.jpg
Mijn tien kilometer doel voor 2015 heb ik behaald, tijdens We Run Amsterdam liep ik sneller dan 45 minuten (44.56 om precies te zijn). Mijn halve marathon doel behaalde ik eerder dit jaar al, sneller dan 1.45.00 (ik liep véél sneller, 1.40.25), nu moet ik nog één ander hardloopdoel behalen voordat ik écht tevreden ben. Ik moet (ja dat lees je goed, MOET) een PR op de marathon (sneller dan 3.58.26), in Berlijn. En daar ga ik vanaf volgende week mee aan de slag.

En daar heb ik heel veel zin in. Ik weet zeker dat ik over twee maanden helemaal klaar ben met de lange afstanden en alleen nog maar kan denken aan tien kilometers, maar nu heb ik er heel veel zin in. Heerlijk, zondagochtend vroeg, als iedereen nog slaapt, de duinen voor mezelf. Heerlijk wakker worden de eerste kilometers, het gevoel hebben dat je als vanzelf loopt, op de automatische piloot. Je gedachten dwalen weg en voordat je het weet ben je alweer vijf kilometer verder. De laatste kilometers heb je het zwaar, maar als je thuis komt heb je het meest voldane gevoel dat je je maar kunt voorstellen. Ooooh duurlopen (ik herinner alleen de positieve elementen natuurlijk).

Wat mijn doel precies wordt voor Berlijn? PR. Het liefst iets dikker dan ‘3.58.20’. Als je mijn 10K tijd in zo’n converter gooit, zegt dat ding dat ik 3.27.54 moet kunnen lopen. Toen heb ik even heel hard gelachen, want dat is ruim een half uur sneller dan de tijd die ik nu heb staan. Natuurlijk ga je altijd voor het beste, je wil natuurlijk het beste uit jezelf halen, maar het moet ook leuk blijven. Een tijd rond de 3.50 zou ik dan ook mooi vinden. Gewoon niet zo’n minimum-lijer-tijd van net onder de vier uur, maar gewoon flink onder de vier uur, dat er geen twijfel over mogelijk is.

Maar als ik iets geleerd heb in 2014, dan is het dat je marathons niet geheel kunt plannen. Je hebt omstandigheden (zoals weersomstandigheden), maar je hebt ook dingen als stress en mentaal niet voorbereid zijn. Zowel Rotterdam en New York liep ik vorig jaar met het idee ‘IK GA DIT DOEN’ en tijdens beide marathons kwam ik mezelf keihard tegen. Ik kon de pijn in mijn benen niet aan, ik kreeg honger, ik verloor het ‘nu’ uit het oog en dacht alleen maar aan alle kilometers die nog kwamen… het waren gewoon niet mijn meest favoriete marathons (terwijl ik in Rotterdam wel mijn huidige PR gelopen heb, maar je wil niet weten hoeveel ik daar gewandeld heb!).

Goed, dit is natuurlijk eigenlijk allemaal informatie die nu nog helemaal niet van belang is. Voor nu is het belangrijk dat ik me ga houden aan mijn schema. Ik ga – net als andere jaren – voor drie looptrainingen per week. Op dinsdag wil ik een tempo-run doen, op donderdag een lekkere 10K en in het weekend een lange afstand. Zondag is het precies zestien weken tot de marathon van Berlijn, ik heb er zin in.

Oh ja, als jullie het kunnen lezen (ik denk het niet) ik begin inderdaad met een 20K, maar ik ben van plan deze week al een 15K te doen en ik heb afgelopen maanden ook een paar keer 20K gelopen, dus die afstand moet voor mij ook wel haalbaar zijn.

Wat wordt jouw doel voor het tweede deel van dit hardloopseizoen, de herfst?

Liefs,
Annemerel

Delen:

30 Reacties

 1. juni 3, 2015 / 17:04

  Ik heb zo veel zin in al je updates hierover! Heb enorm genoten van lezen over je weg naar de NY marathon, dus dit wordt vast minstens net zo leuk :) Ik ben zelf twee jaar geleden bij de marathon van Berlijn geweest (ik ging hem niet rennen, maar m’n vader supporten) en de sfeer was super goed. Geniet er van en heel veel plezier!

 2. juni 3, 2015 / 17:17

  Spannend hoor! Alleen het opstellen van een schema brengt voor jou vast al het nodige plezier met zich mee! ;-)

  Succes met je eerste training!

 3. juni 3, 2015 / 17:21

  Jeeee ik vind je doelen zo mooi. Ik weet zeker dat jij DIK onder de 4uur gaat lopen.

  Ik ga mijn eerste halve marathon doen. Ik heb niet echt een tijdsdoel, aangezien het mijn eerste keer wordt, maar finishen is voor mij al een doel op zich :)

  x

 4. Lies
  juni 3, 2015 / 17:23

  Leuk om te lezen! Ik ben zelf naast de sportschool weer begonnen met hardlopen en werk nu weer naar de 5 km toe (is vergeleken bij jou afstanden niks), elke week gaat het beter en merk dat ik veel baat heb bij de oefeningen die ik in de gym doe, het hardlopen gaat ook veel beter.

 5. juni 3, 2015 / 17:24

  That’s the spirit!

  Misschien iets off topic maar ga je dit jaar voor de NY marathon? Of is het dit jaar “alleen” Berlijn (wat al meer is dan ik durf te dromen.

 6. Maria
  juni 3, 2015 / 17:25

  Kan je laten weten welke afstanden je achtereenvolgens loopt tijdens de lange duurlopen de komende weken? Ik kan het inderdaad net niet zien, maar ben wel erg geinteresseerd!

 7. juni 3, 2015 / 17:30

  Wel lekker dat je niet ‘uit het niets’ hoeft te beginnen zoals mensen die nog nooit een marathon hebben gelopen, maar goed… Die stellen zichzelf waarschijnlijk geen PR-doelen, haha. Het zou wel echt een heeel mooi hardloopjaar worden als je nu ook nog een mooie tijd in Berlijn kan neerzetten, ik ben benieuwd! Marathontrainingen vind ik altijd wel bijzonder om te volgen omdat het toch zo’n ‘groot project’ is. Eigenlijk zit er nog best wel veel afwisseling in hardlopen; op snelheid en korte afstanden trainen of voor marathons is wel heel wat anders :)

 8. juni 3, 2015 / 17:49

  Mijn doel is niet zo hoog, ik wil 5k rennen binnen 30 min. Daarna ga ik nadenken over een nieuw doel. Ik verbaas me iedere keer weer over hoe hard jij wel niet rent. Ik vind het zo knap! Succes met de trainingen voor Berlijn.

 9. juni 3, 2015 / 17:51

  Wat een mooi doel. Heel erg tof, ik kan niet wachten om alles hierover te lezen!
  Liefs

 10. juni 3, 2015 / 18:13

  Mijn doel is gewoon om 3 x in de week hard te lopen, dat is voor mij al een behoorlijk doel op zich.. Laat ik dat eerst maar eens vol gaan houden tot de herfst voor ik doelen aan km’s en tijden ga stellen :-)!

 11. juni 3, 2015 / 18:21

  Ik heb echt heel veel zin in je hardloop avonturen! Kom maar op met die bom motivatie! Ik hoop eindelijk eens de dam tot dam loop onder de 1.30 te lopen. Drie maal is scheepsrecht toch?

 12. juni 3, 2015 / 18:45

  Altijd als ik je site weer bezocht heb neem ik mij voor om morgen toch echt te gaan hardlopen. Wat zelden gebeurt, als het gebeurt ben ik blij als ik 1 kilometer red. Morgen weer een nieuwe poging. Mijn doel is dus, ahum, ik schaam me bijna om het hier te zeggen, 5 km.
  Verder dus; petje af!

 13. juni 3, 2015 / 18:46

  You go girl! Laat ze maar eens een poepie ruiken daar in Berlijn!

 14. juni 3, 2015 / 18:58

  you will rock! ik ben zelf ook toe aan het trainen naar een marathon in Budapest. Wil zelf ook het liefst onder de 4 uur rennen. Maar als dat jouw doel is met die enorme snelheid van jouw, ben ik bang dat ik mijn doel moet bijstellen haha.
  Maar dromen is fijn!
  Als je nog goede tips hebt voor tijdens duurlopen en goede voorbereidingen dan zijn die natuurlijk meer dan welkom!
  Succes!!!

 15. Nina
  juni 3, 2015 / 19:19

  Zo motiverend om over jouw hardloopervaringen etc. te lezen. Vooral omdat je net ietsje sneller (en verder) loopt dan ik. Veel succes met deze voorbereiding!

 16. Ilse
  juni 3, 2015 / 20:39

  Laat die hardloopverslagen maar komen want het motiveert mij ook ontzettend namelijk!
  Ik ga aankomende de ladiesrun lopen in Groningen en ga voor de 5 km. Als ik hiervan mijn eindtijd -hoop onder de 30 minuten- weet dan ga ik via de app schema op maat een schema maken voor de 10 km. ;)

 17. juni 3, 2015 / 20:53

  Heel veel succes de komende weken!

 18. kay
  juni 3, 2015 / 23:07

  Jaaa zoveel zin in je marathon updates!! Heb er zo van genoten tijdens je voorbereiding voor de NYC marathon, je laat ons echt meeleven :)

 19. Tessa
  juni 4, 2015 / 08:04

  Ah yes zo leuk deze verslagen. Erg motiverend om te lezen, krijg gelijk zin om voor mezelf zoiets te gaan maken haha. Ik kijk er weer naar uit! Wedden dat je een mega PR gaat lopen in Berlijn ;-)

 20. juni 4, 2015 / 08:36

  Mijn doel is een halve marathon onder de 2u (staat nu op 2u04). Alleen heb ik wel voor die van Brussel gekozen (liep daar afgelopen week de 20km van Brussel in 1u59.58) en dat is nu net een heel lastig parcours dus er is kans dat ik het niet haal, maar dat zijn zorgen voor later… Volgende week begin ik aan mijn schema!

 21. juni 4, 2015 / 09:13

  Super leuk dat je naar Berlijn gaat! Een kennis heeft hem ook gelopen en vond het een van de mooiste! Succes met de voorbereidingen! Kijk uit naar je updates!

 22. juni 4, 2015 / 09:46

  Ooooh, ik heb ook heel veel zin in jouw blogjes over je marathon training!
  Mijn doel voor de tweede helft van dit jaar: mijn blessure laten genezen, en dan trainen voor mijn eerste 15k: de zevenheuvelenloop in november :)

 23. juni 4, 2015 / 10:35

  Succes met trainen, Berlijn is fantastisch! Mijn loopdoel is om te blijven lopen. Ik hoef geen lange afstanden, zolang ik maar in beweging blijf is het goed :)!

 24. juni 4, 2015 / 11:38

  Je klinkt gemotiveerd! Heel veel succes alvast, hopelijk verloopt alles vlot.

 25. juni 4, 2015 / 12:04

  Deze keer gaat het je zeker lukken. Je bent jezelf genoeg tegen gekomen dus nu moet het toch een keer goed gaan? Geniet er van en rennen in de duinen? I love it!

  Mijn hardloopdoel is de dam tot damloop. Twee jaar geleden voor het eerst gelopen en ik was toen niet zo tevreden. Vorig jaar niet kunnen lopen dus dit jaar ga ik er weer voor!

 26. Nadia
  juni 4, 2015 / 12:10

  Succes! Ik kijk weer uit naar je updates! :)

 27. juni 4, 2015 / 13:08

  Leuk om te lezen! Ik ga ook Berlijn lopen maar ik wel met een iets minder ambitieus doel, ik wil hem in elk geval sneller lopen dan Amsterdam vorig jaar, en dat moet met een tijd van 4.51 goed te doen zijn. Ik had weer een schemaatje gemaakt met de My Asics app, maar een eigen in elkaar gedraaid schema werkt vaak nog beter.

  Succes met trainen alvast en tot in Berlijn ;-)

 28. Elvira
  juni 4, 2015 / 14:59

  Heel veel succes!!!

  Ik heb geen hardloopdoel, misschien dat mijn vriend en ik later deze maand samen gaan hardlopen (ik heb hem eindelijk aan conditietraining gekregen naast krachttraining en ik doe af en toe een run voor mijn lol). Wel heb ik als “sport doel” weer back on track te komen, ik was een tijdje geleden erg fit maar sla nu vaak trainingen over door studie (nog 8 weken!!!!!) en voeding… tsja daar gaan we het niet over hebben (A)

 29. Melanie
  juni 26, 2015 / 13:48

  Ik loop Berlijn ook weer dit jaar. Heb hem vorig jaar gelopen, m’n eerste hele. 3;56:43 liep ik toen met 2 vingers in de neus en zo vlak als de a2. In april liep ik Rotterdam in 3:56 maar daar ben ik compleet deaud gegaan onderweg: kotsen, vallen (spierscheur) en janken. Ik liep tot 35 op koers voor een tijd van 3:50 en verloor toen 4 minuten door een jankbui bij vrienden die daar stonden te kijken.
  Doel is opnieuw 3:50 en deze keer niet janken bij 35. Ik heb er vorig jaar ENORM van genoten en hoop dat nu ook weer te doen. Succes met trainen!