RUN BABY RUN: Hardlopen op wintersport

Mijn kerstvakantie spendeerde ik voor het grootste gedeelte in de sneeuw. En hoewel ik hele dagen op de ski’s stond, was dat voor mij geen reden om niet iedere ochtend ook even de hardloopschoenen aan te trekken. Niet voor mega snelle intervaltrainingen of tientallen kilometers lange duurlopen, maar gewoon… om vers brood te halen, met een detour. De ene dag was die detour iets langer de ander, de ene dag was de detour iets sneller dan de ander. Ik kreeg veel vragen van mensen hoe ik dat deed, dat hardlopen op wintersport. In mijn boek Live, Love, Run heb ik hier al wat tekst en uitleg aan gewijd, maar niet iedereen heeft dat gelezen en we zijn inmiddels ook bijna vier jaar (en acht marathons) verder (ik schreef dit hoofdstuk in april 2015). Ik heb dus ook weer nieuwe inzichten en tips die ik graag met jullie wil delen.

Aller eerst is het belangrijk om je doelen een beetje bij te stellen. Ik zou niet de trainingen doen die op mijn schema staan als ik gewoon in Nederland ben. Ten eerste ben je op wintersport (waarschijnlijk) op hoogte, zit er minder zuurstof in de lucht en is de training daardoor sowieso al zwaarder. Daarnaast heb je waarschijnlijk te maken met hoogteverschil, sneeuw en ijs. En tot slot, ook niet geheel onbelangrijk, je wil graag nog wat energie overhouden voor de rest van de (ski)dag. Staat er op jouw schema 15x 200, maak daar dan 8-10 van. Staat er een lange duurloop op je schema? Bewaar die lekker voor thuis en halveer je kilometers (mijn langste duurloop was 9 kilometer). Staan er duizendjes op het programma? Doe iets minder herhalingen en gooi het tempo wat omlaag (het is niet realistisch om te denken dat je op wintersport even hard loopt als thuis).

Verder is het natuurlijk niet geheel onbelangrijk om je goed aan te kleden. Ik droeg tijdens mijn runs in de sneeuw schoenen die waterafstotend zijn, met flyknit schoenen door de sneeuw is best wel koud. Ik droeg de Nike Zoom Structure Shield editie. Ze zijn niet alleen waterafstotend, ze hebben ook iets meer profiel dan de schoenen die ik normaal met lopen draag. Voor nog meer profiel zou je ook voor trailschoenen kunnen kiezen (als je die toevallig in je kast hebt liggen).

Niet alleen je voeten wil je warm houden tijdens het lopen, ook je hoofd, handen en de rest van je lichaam wil je goed tegen de kou beschermen. Hoe kouder je bent, hoe stijver je bent, hoe minder makkelijk je loopt en hoe makkelijker je een blessure oploopt. Ik kies voor een broek die gevoerd is met fleece en een thermoshirt van ODLO, met daaroverheen een jasje. Aan mijn handen heb ik (natuurlijk) handschoenen en om mijn oren een dikke ski-haarband. Ook zorg ik dat mijn nek warm blijft met een col.

Over kou en blessures gesproken… hoe koud je het ook hebt, begin ’s ochtends niet meteen te sprinten om warm te worden. Je lichaam moet rustig warm worden. Zoals ik al zei, koude spieren en pezen zijn stijver en dus blessure-gevoeliger. Als je per ongeluk verkeerd stapt op een ijsplaat is de kans groter dat je iets scheurt. Dit zeg ik niet om je bang te maken, maar meer om je te waarschuwen goed op te letten en rustig aan te doen.

Ga je ’s ochtends vroeg lopen, of ’s avonds nadat de zon is ondergegaan? Zorg in ieder geval dat je goed zichtbaar bent met een lampje en reflecterende kleding. Probeer ook zo min mogelijk (liefst gewoon helemaal niet) op de weg te lopen. In de bergen rijden is voor veel automobilisten al lastig zat, rekening houden met hardlopers is een nog grotere uitdaging.

Kies het liefst voor paden waar of juist veel verse sneeuw ligt, of kies voor plekken waar goed is schoongemaakt. Oude sneeuw gemixt met ijsplaten is heel lastig om grip te vinden. Kom je onverhoopt toch op zo’n pad terecht, verkort dan je pas en zet je hele voet neer, niet alleen je voorvoet, daardoor heb je (hopelijk) iets meer grip.

En tot slot… geniet ervan. Je bent op een prachtige plek, je hebt vakantie, geen stress, geniet van de buitenlucht, van het bewegen. Kun je er niet van genieten, laat die hardloopschoenen dan gewoon lekker in je koffer zitten. Je hoeft niet hard te lopen, het mag. En een weekje zonder hardloopschoenen is echt niet zo erg voor je conditie, met skiën/snowboarden werk je al voldoende aan je uithoudingsvermogen en doordat je op hoogte zit maak je ook nog eens extra rode bloedlichaampjes aan (die je op zeeniveau weer goed kunt gebruiken), daar hoef je niet voor te lopen, daar moet je gewoon voor op hoogte zijn. Geen stress, relax. Het is vakantie.

Ga jij dit jaar op wintersport? Neem je je hardloopschoenen mee?

Liefs,
Annemerel

Delen:

6 Reacties

 1. Marieke
  januari 9, 2019 / 12:59

  Hoi Annemerel, ik volg je blog al een tijdje en ik ben ook aan je boek begonnen, heel leuk en motiverend!! Ik krijg zelfs zin om intervallen te gaan doen haha! Ik vraag me wel af hoe jij tijdens de intervallen je snelheid in de gaten houdt . Als er bijv. staat 800m met tempo 4:30, hoe weet je dan tijdens dat interval dat je hard genoeg gaat?
  Ik train zelf altijd op de weg met de runkeeper app aan op mijn telefoon (dus met GPS), maar als ik tijdens een interval erop kijk, geef hij bijv. 4:15 aan en 10 seconde later, terwijl ik voor mijn gevoel net zo hard ga, geeft hij dan weer 5:00 aan. Gemiddeld genomen heb ik het idee dat het wel klopt, in ieder geval zie ik dat bepaalde stukken sneller of juist langzamer zijn, maar ik heb niet het idee dat het super nauwkeurig is en daarom vind ik het lastig om het juiste tempo te vinden tijdens een interval. Heb jij er misschien oplossingen of goede tips voor?

 2. Rosalie
  januari 9, 2019 / 13:07

  Ik neem eigenlijk nooit mijn hardloopkleding mee op vakantie. Ik mijn gezin niet belasten met mijn hardlopen, want dan moeten ze toch weer op mij wachten voordat de dag gaat beginnen. En heel veel vroeger opstaan dan zij zit er niet in, want mijn dochter ik sowieso een vroege vogel. En ik weet ook nooit wat ik met die bezwete kleding moet doen. Thuis hang ik ze altijd uit in een kamer waar bijna niemand komt (belast ik ze niet met de geur haha) en daarna was ik de kleding. Op vakantie wil ik het niet in mijn hotelkamer ophangen. Ik ben benieuwd hoe jij dat doet.

  • Annemerel
   Auteur
   januari 10, 2019 / 08:09

   Aaaah ik snap het helemaal! Tuur is natuurlijk net zo (zo niet nog meer) hardloopfan als ik en toen ik nog met mijn ouders op wintersport ging, of wanneer ik op persreis ben, dan ben ik toch altijd wel de eerste die wakker is. Ik heb mijn kleding trouwens gewoon steeds in de badkamer opgehangen en de volgende dag weer aangetrokken. Doordat het zo koud was zweette ik veel minder waardoor mijn kleding niet vies ging ruiken.

 3. januari 9, 2019 / 14:58

  You know even to train perfect in snow areas! Thanks a lot for sharing your tips!
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

 4. Marieke
  januari 9, 2019 / 16:19

  Schitterende foto!
  Jij zou je huis vol kunnen hangen met dit soort plaatjes, wauw :-)

 5. Annelore
  januari 9, 2019 / 16:55

  Hoi Annemerel, ik weet niet of je binnenkort nog eens een ‘Ask your running questions’ doet maar anders kan deze er misschien bij? Vroeger zag ik je vaak op foto’s met compressiekousen (of tubes?) maar tegenwoordig niet meer. Hoe komt het dat je dit vroeger wel droeg en nu niet meer? Ik ga dit voorjaar mijn eerste marathon lopen en heb nog nooit compressiekousen geprobeerd. Ik twijfel dus om er te kopen hoewel ik er niet meteen een noodzaak voor zie.