ASK YOUR RUNNING QUESTION: 78

Tijd voor de eerste AYRQ van 2019. Met deze keer onder andere het antwoord op de vraag hoe ik me aan mijn tempo hou tijdens intervalruns, wanneer draag ik compressiekousen en zijn de Nike Vaporfly 4% zijn geld waard?

Marieke: Hoi Annemerel, ik volg je blog al een tijdje en ik ben ook aan je boek begonnen, heel leuk en motiverend!! Ik krijg zelfs zin om intervallen te gaan doen haha! Ik vraag me wel af hoe jij tijdens de intervallen je snelheid in de gaten houdt . Als er bijv. staat 800m met tempo 4:30, hoe weet je dan tijdens dat interval dat je hard genoeg gaat? Ik train zelf altijd op de weg met de runkeeper app aan op mijn telefoon (dus met GPS), maar als ik tijdens een interval erop kijk, geef hij bijv. 4:15 aan en 10 seconde later, terwijl ik voor mijn gevoel net zo hard ga, geeft hij dan weer 5:00 aan. Gemiddeld genomen heb ik het idee dat het wel klopt, in ieder geval zie ik dat bepaalde stukken sneller of juist langzamer zijn, maar ik heb niet het idee dat het super nauwkeurig is en daarom vind ik het lastig om het juiste tempo te vinden tijdens een interval. Heb jij er misschien oplossingen of goede tips voor?

Hi Marieke, dankjewel! Super leuk om te lezen dat je zo van mijn boek geniet en dat het je motiveert ook intervallen te gaan doen.

Het in de gaten houden van mijn intervallen doe/deed ik op verschillende manieren. In de periode dat ik met een Garmin horloge liep, voerde ik van te voren de training in mijn horloge in en daarbij kon ik aangeven welk tempo ik wilde lopen, bijvoorbeeld 4’10-4’20, iedere honderd meter kreeg ik een piepje als ik niet in de juiste zone zat. Dat was best wel handig, maar Polar (het horloge dat ik nu gebruik) heeft deze functie niet, dus nu moet ik het meer op gevoel doen. En dat is dus wat ik op dit moment doe, ik loop op gevoel. Op de baan is dat makkelijker dan op de weg en hoe meer trainingen je gedaan hebt, hoe meer dat gevoel ontstaat.

Ik probeer iets minder gefocust te zijn op getalletjes en iets meer op gevoel, met GPS is het sowieso lastig om écht nauwkeurig te meten. Als ik met mijn Polar een 800’tje op de baan loop bijvoorbeeld, loop ik eigenlijk nooit meer dan 770 meter, omdat de GPS niet helemaal nauwkeurig is. Loop ik met mijn Garmin, dan is een 800’tje ineens 820 meter. Met mijn telefoon komt er dan weer een heel andere afstand te staan, terwijl de afstand van twee rondjes op een 400 meter baan toch echt 800 meter is als je netjes in baan 1 loopt. Op gevoel lopen dus. En misschien af en toe een baan opzoeken als je het een keer echt nauwkeurig wil weten.

Annelore: Vroeger zag ik je vaak op foto’s met compressiekousen (of tubes?) maar tegenwoordig niet meer. Hoe komt het dat je dit vroeger wel droeg en nu niet meer? Ik ga dit voorjaar mijn eerste marathon lopen en heb nog nooit compressiekousen geprobeerd. Ik twijfel dus om er te kopen hoewel ik er niet meteen een noodzaak voor zie.

Hi Annelore, ik droeg compressiekousen toen ik last had van shin splints, om de bloedsomloop in de kuiten te stimuleren. Geen idee of het hielp, maar ik dacht ‘baat het niet dan schaadt het niet’. Inmiddels heb ik daar geen last meer van, dus draag ik ze ook niet zo vaak meer. Ik draag ze soms tijdens een wedstrijd, als ik een korte broek aan wil maar het toch wat fris is. Of wanneer mijn kuiten vol vocht zitten na een lange vlieg- of autoreis. Of jij ze nodig hebt kan ik dus zo niet bepalen.

Heel veel succes en plezier in Parijs!

Marjolein: Ik ben (voor de zoveelste keer?) begonnen met trainen voor een halve marathon in juni. Nu heb ik twee vragen. Is een half jaar trainen realistisch? En heb je tips voor lopers met een zwakke onderrug? Ik merk dat ik moeite heb om rechtop de blijven lopen en dat ik snel met een te holle rug loopt. Ik doe wel krachttraining in de sportschool, maar dat is meer gericht op m’n bovenrug.

Hi Marjolein, wat leuk dat je weer voor een halve marathon gaat trainen. Wanneer je gewoon fit bent en beschikt over een goede basisconditie denk ik dat het lopen van een halve marathon binnen een half jaar zeker mogelijk is.

Balansoefeningen, oefeningen op 1 been en oefeningen als de hip thruster zorgen voor een efficiëntere loopeconomie en kunnen er voor zorgen dat je langer op techniek kunt blijven lopen, waardoor je je rug minder belast. Misschien zou je dit soort oefeningen in je krachtprogramma op kunnen nemen?

Britt: Hi Annemerel, ben je nog steeds zo’n fan van Lululemon tights? Welke is jouw favoriet? Mijn leggings zijn van Nike en Reebok maar slijten zo snel dat ik toch maar eens echt wil gaan investeren.

Hi Britt, ik ben nog steeds fan! Ze zitten zo ontzettend fijn en het is zo handig dat je makkelijk je telefoon mee kunt nemen. De kwaliteit blijft ook lang goed, ik heb er twee uit 2015 die ik beiden vrijwel wekelijks gedragen heb – zomer en winter – die nog steeds hartstikke mooi zijn. Mijn favoriete model is de Speed Up tight.

Julie: Hallo! Ik zag dat jij de marathon hebt gelopen op de Nike Vaporfly 4%, vind jij het het geld waard? Ik train voor de marathon in Parijs op 14 april.

Hi Julie! De Nike Vaporfly 4% is inderdaad een hele investering. 250 euro voor een paar hardloopschoenen is zeker niet niets. Zeker als je je bedenkt dat ze ook nog eens vrij snel slijten. Toch vind ik ze voor wedstrijden wel heel fijn, mijn voeten raken minder vermoeid en ik heb het idee dat ik langer door kan gaan. Is dit die 250 euro waard? Tsja. Voor mij wel, ik voel me heel snel op deze schoenen, ik denk dat dit deels ook een beetje psychisch is, maar het feit dat er zoveel records op gelopen worden en zoveel marathons in gewonnen, lijkt me ook wel iets zeggen. Maar het is nu ook weer niet zo dat die schoen je ineens een kwartier op een marathon zal schelen en het is ook maar de vraag hoe belangrijk jij je tijd tijdens de marathon vindt.

Ik ben inmiddels bezig met mijn tweede paar en ga sowieso voor een derde paar als ik hier aan toe ben, dat is wat ik je wel kan vertellen. Als er meer interesse is naar een blog over de Vaporfly’s en mijn ervaringen, dan hoor ik dat graag, ik kan hier namelijk uren over praten.

Thanks voor al jullie vragen. Ik hoop dat jullie al je nieuwe brandende vragen hier weer in de comments stellen, zodat ik volgende week weer een nieuwe ronde vragen kan beantwoorden. Voor nu wens ik jullie een heel fijn weekend, laat je niet te veel door de (voorspelde) regen pesten. 

Liefs,
Annemerel

Delen:

14 Reacties

 1. angelique
  januari 10, 2019 / 12:17

  Een filmpje met je krachtoefeningen zou ook leuk zijn! Ik heb je nieuwe boek bijna helemaal uitgelezen maar vind de geschreven omschrijving van de oefeningen niet altijd zo duidelijk. Verder vind ik het leuker om kracht en balanstraining te doen met een filmpje dan met gewoon een blaadje waar een lijstje op staat van wat ik moet doen :-).

  • Annemerel
   Auteur
   januari 10, 2019 / 12:25

   Ik ga er aan werken!!

 2. Rosalie
  januari 10, 2019 / 16:20

  Wat betreft de compressiekousen. Ik heb ze ook gehad. Maar ik kreeg er hele beurse tenen van. Kon een paar dagen niet normaal lopen. Dus goed uitproberen en niet zoals ik gelijk 16 km er op lopen. Oh en bij temperaturen boven 15 graden NIET aantrekken. Ik werd gek van de warmte.

  • Annemerel
   Auteur
   januari 11, 2019 / 09:29

   Oh echt, dat zou echt niet mogen gebeuren, het moet toch juist de bloedsomloop stimuleren? Ik heb daar gelukkig geen last van gehad, maar zoals je zegt: goed en rustig uitproberen als je aan de compressiekousen wil!

  • Marjan
   januari 20, 2019 / 22:08

   Inderdaad. Ik krijg juist kramp van m’n kousen. (Zijn opgemeten in een hardloopspeciaalzaak, dus de goede maat.) ik doe ze wel aan na een training, dan vind ik ze wel fijn.

 3. Bianca
  januari 10, 2019 / 16:33

  Rare vraag misschien, maar wat draag je onder je broeken? Ik draag altijd simpele slips van de hunkermoller maar daar zie je altijd de naden van. Ik denk soms wel ach ze zitten lekker maar ja het oog wil ook wat. Dus wat draag jij?

 4. Laura
  januari 10, 2019 / 19:06

  Hee, ik vroeg me af of jij je baantrainingen van te voren in je horloge programmeert of niet omdat dat soms best veel werk is als je veel verschillende afstanden/pauzes neemt. Ook vraag ik me af of jij je aan de baanafstand houdt en dus telkens je horloge aan en uit zet aan het begin & eind van een interval of dat je dat anders aanpakt.
  verder is een artikel over de vaporfly’s ook interessant om te lezen denk ik!

 5. januari 11, 2019 / 08:59

  Hoi Annemerel, ik heb ook een Garmin horloge en zie dat de tijden die hij voorspeld voor de verschillende afstanden (5k, 10k, halve marathon en hele marathon) nogal positief zijn. Het zijn in ieder geval niet de tijden die ik nu durf te ambiëren voor bijvoorbeeld mijn halve marathon in maart. Hoe zit dat bij jou Garmin? (En misschien geeft je Polar ook wel tijden aan?)

  • Tessa
   januari 11, 2019 / 10:16

   Hi Linda,

   Ben niet Annemerel maar toch :-) Wat je noemt is een bekend “probleem” van Garmin! Ze gebruiken volgens mij enkel je geschatte VO2max en dat is natuurlijk vrijwel per definitie (1) iets met een meetfout en (2) niet het enige dat bepalend kan zijn voor je eindtijd. Van wat ik hoor zijn de voorspellingen voor de korte loper iets realistischer dan voor de lange loper, maar zelfs dan durf ik het ook niet te vertrouwen. :-) Zou zulke dingen vooral relatief bekijken, dus bijvoorbeeld een positieve verandering in VO2max is een goed teken, en zal betekenen dat je sneller kan racen dan voorheen.

 6. januari 13, 2019 / 09:05

  Ik heb twee vragen:
  1. Train jij eigenlijk op hartslag? Of puur op tempo? Of zijn die tempo’s uitgekozen op basis van je hartslag? Doe je iets met je VO2max?
  2. Ik wil net als ik 2017 en 2018 dit jaar weer heel graag een marathon lopen, het liefst in het voorjaar. Ik ben nu echter aan het backpacken in Australië en ik loop hier heel weinig hard. Eind deze maand ben ik terug, maar kan ik dan al wel een marathon plannen voor 12 weken na mijn terugkomst (dat zou uitkomen op 21 april) (voor vorige marathons heb ik 12 weken getraind, maar toen liep ik meer in de weken daarvoor) of heb ik meer tijd nodig om eerst mijn basisconditie terug te krijgen? Ik hoef niet per se een goede tijd te lopen, het gaat me om de ervaring, maar het moet wel haalbaar zijn natuurlijk.

 7. Kim
  januari 14, 2019 / 11:43

  Hoi Annemerel, ik liep vorig jaar met men bestie de 10K in Disneyland Parijs. Dit jaar trainen we voor de 21K! Waar het bij de 10K al wel eens kon om een training te skippen, is dit nu minder aan te raden. Zeker omdat we deze maand pas terug begonnen zijn (na september vorig jaar hadden we niet meer gelopen). Ik merk echter dat ik écht niet graag buiten loop met dit weer. Koude en regen houden me vaak tegen. Ik denk er dus aan om te investeren in een loopband. Heb jij tips voor de aankoop hiervan?

 8. Anne
  januari 16, 2019 / 10:36

  Hee Annemerel! Heb je misschien nog wat tips om shin splints te voorkomen of hoe te herstellen ervan? Ze zijn verdomde irritant!

 9. Marloes
  januari 16, 2019 / 12:10

  Hi Annemerel,

  Heb je nog tips voor leuke halve marathons in april/mei in Nederland? Bij voorkeur een snelle want ik wil namelijk graag mijn PR verbeteren.

  • Marjan
   januari 20, 2019 / 22:11

   Nog net in maart, maar de halve van Hengelo schijnt best snel te zijn. Tenminste, dat is wat mijn trainers mijn trainingsgroep vertellen. Wij zijn er met een hele groep voor aan het trainen om 31-3 een pr neer te zetten en te finishen in het Fanny-Blankers-Koenstadion.