RUN BABY RUN: Best of 2016

 photo Recently Updated359.jpg

2016 was het jaar dat ik mijn eerste (hardloop)boek uitbracht. Ontzettend bijzonder en een van de mooiste dingen die ik tot nu toe heb mogen doen. Het was ook zo leuk om jullie allemaal in levende lijven te ontmoeten tijdens de presentaties. Maar dat was het niet het enige spraakmakende op hardloopgebied in 2016. Tijd voor een overzicht.

 photo Screen Shot 2016-12-27 at 12.37.jpeg

Wedstrijden
In 2016 liep ik acht hardloopwedstrijden. Ik begon met een PR op de halve marathon van Salzburg in mei, liep een week later 20 kilometer tijdens de Wings For Life Run in Milaan. Twee weken later liep ik de halve marathon in Leiden en begin juni liep ik mijn eerste Trail Run in de Oostenrijkse bergen. In september liep ik de halve marathon in Disney en twee weken later liep ik de marathon in Chicago. Weer vier weken later liep ik mijn tweede marathon in een maand tijd, in New York. Eind november – drie weken na New York en zeven weken na Chicago – liep ik de halve marathon op Curaçao. Van de acht wedstrijden die ik liep, liep ik er zeven in het buitenland, hoe bijzonder is dat? Ik prijs mezelf ontzettend gelukkig dat ik op al deze mooie plekken heb mogen lopen.

 photo Screen Shot 2016-12-27 at 12.39.35.jpg

PR’s
Hoewel het fantastisch is om het buitenland wedstrijden te lopen, is het niet altijd ideaal voor een persoonlijk record. Dit jaar liep ik slechts een keer een PR, tijdens mijn eerste wedstrijd van het jaar, de halve marathon in Salzburg liep ik 1.37.51. In Leiden had ik daar drie weken later graag nog een klein beetje van afgelopen, maar de situatie was er niet naar (warm en vochtig). In Chicago had ik graag een PR op de marathon willen lopen, maar mijn voorbereiding was niet ideaal.

 photo Screen Shot 2016-12-27 at 12.38.jpeg

Lopen in het buitenland
Ook dit jaar liep ik weer in een groot aantal verschillende landen. In Nederland natuurlijk, maar ook in Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Curaçao, de Verenigde Staten, Noorwegen. Twee van mijn favoriete loopmomenten van 2016 had ik in Parijs, toen ik daar afgelopen zomer samen met mijn zusje was liep ik de ene ochtend naar de Eiffeltoren en de andere ochtend naar de Sacré-Coeur. We liepen op een heerlijk rustig tempo en maakten onderweg mooie foto’s. Mijn twintig kilometer trainingen op de baan van 330 meter in Italië waren ook heerlijk. Je denkt misschien wie loopt er nu vrijwillig zestig rondjes op een geasfalteerde baan in Toscane als je ook gewoon de heuvels in kunt gaan, maar ik geniet van die monotone rondjes. Wat het helemaal speciaal maakte waren mijn vader en zusje die ook op de baan liepen en soms even voor me gingen lopen zodat ik me aan hen op kon trekken.

Blessures
Dit jaar heb ik geen enkele blessure gehad die me aan de kant hield. Natuurlijk had ik weleens een pijntje in mijn heup, of in mijn voet, maar deze waren niet dusdanig ernstig dat ik er niet mee door kon lopen. Regelmatige bezoekjes aan de fysio hebben ervoor gezorgd dat ik alles onder controle heb weten te houden. Daarnaast denk ik oprecht dat je op een gegeven moment minder vatbaar bent voor blessures, omdat je lichaam inmiddels zo gewend is aan de beweging dat het gevormd is om te lopen.

Tegenslag
2016 was niet alleen rozengeur en maneschijn. Het begon met mijn mislukte marathon dit voorjaar. In januari en februari van dit jaar was ik super fit. Ook al had ik het redelijk druk met mijn boeklancering en normale werkzaamheden, ik liep toch tijden waarvan ik nu denk, hoe dan? Op 24 februari liep ik een dertig kilometer duurloop met een snelheid van 4’50 per kilometer. Ik voelde me zo ontzettend fit. Een week later kreeg ik een kriebeltje in mijn keel en nog een week later kon ik niet meer stoppen met hoesten. Ik bleef wel gewoon alles doen wat er op de planning stond (werken, skiën, après-skiën, hardlopen) en toen had ik ineens een luchtwegvirus twee weken voor de marathon van Rotterdam. Ik voelde me zo’n slappe vaatdoek, dat de dokter me adviseerde om niet te gaan lopen. Vijf weken lang heb ik in totaal niet gelopen, het gat vulde ik op door veel te wandelen.

Ook het laatste gedeelte van mijn training voor Chicago verliep niet vlekkeloos. In augustus liep ik meer dan 250 kilometer, begin september begon ik allerlei kwaaltjes te krijgen. Van een ontstoken kaak tot verkoudheid, tot koorts, tot oorpijn, tot algehele malaise, tot hoofdpijn, tot.. ja wat had ik afgelopen maanden eigenlijk niet? Nog steeds voel ik me niet 100% fit. Hoewel ik toch redelijk veel slaap en zeker de laatste weken goed op mijn voeding let. Wellicht moet ik 2017 toch beginnen met een bloedonderzoek (maar deze angsthaas doet hier nog geen duidelijke uitspraken over).

 photo Screen Shot 2016-12-27 at 12.36.jpeg

Favoriete moment van 2016
Heel lastig, maar het PR op de halve marathon in Salzburg voelde wel heel erg goed, vooral omdat ik de weken ervoor amper getraind had omdat ik last had van dat luchtwegvirus. Kun je nagaan hoe goed mijn conditie vóór dat virus geweest was. De Chicago Marathon was ook fantastisch, ook al liep ik daar niet de tijd die ik daar had willen lopen. New York was de eerste 32 kilometer ook geweldig, de laatste 10 kilometer waren een ware struggle. Maar misschien was die 30 kilometer training waarin ik met een pace van 4’50 liep ook wel een van mijn mooiste rondjes ook. Ik ben net even terug gescrolld op mijn Instagram en lees dat ik mijn laatste kilometer liep met een pace van 4’14. Ik kan me nog zo herinneren hoe invincible ik me op dat moment voelde.

Hoe was jouw hardloopjaar? Heb je PR’s gelopen? Wat waren je mooiste momenten? Last van blessures of andere tegenslagen gehad?

Liefs,
Annemerel

Delen:

17 Reacties

 1. xAmber
  december 28, 2016 / 12:39

  Mijn hardloopjaar was geweldig! Mijn derde dam tot dam had niet beter kunnen gaan met een dik pr van 12 minuten . Regelmatig loop ik hard in de duinen met mijn vader en ik heb de 10k champions run in de bloedhitte. Ik heb jouw hardloopboek in het heerlijke zonnige curaçao gelezen en de kriebels voor een marathon zijn komen opzetten. 2017 kom maar op, nog eventjes geen marathon vanwege aftsuderen

  • Annemerel
   Auteur
   december 28, 2016 / 21:37

   Klinkt heel goed! Succes met afstuderen en die marathon komt inderdaad wel een andere keer.

 2. december 28, 2016 / 12:50

  Fijn om al die mooie hardloopmomenten nog eens met jou te beleven! 2016 was een top hardloopjaar voor mij; ik verbrak mijn PR op de 5 en 10 km, liep mijn allereerste halve marathon en bleef gespaard van blessures. Hopen dat die trend zich ook in 2017 doorzet en dat ik ook daar met een gelukkig gevoel naar terug kan kijken.

  • Annemerel
   Auteur
   december 28, 2016 / 21:36

   Wauw lekker bezig Aurelie!

 3. Tessa
  december 28, 2016 / 13:14

  Ah zo leuk! Vooral die met je ouders en je zusje is mooi :) Heel veel geluk voor in 2017 gewenst!

 4. Anzji
  december 28, 2016 / 13:54

  Hoe was mijn hardloopjaar.. Goh :) Ik ben nog steeds een manier aan het zoeken om lekker en blessurevrij te kunnen lopen eigenlijk. Eerst pijnlijke knieën en daarom steunzolen, nu liesblessures naar aanleiding van lopen met de steunzolen, en zo blijft het verder gaan. Ik hoop in 2017 vooral om eindelijk pijnvrij te kunnen blijven!

  • Annemerel
   Auteur
   december 28, 2016 / 21:36

   Wat naar zeg! Ik had de eerste jaren dat ik hardliep ook veel last van verschillende blessures, wellicht komt jouw tijd om pijnvrij te lopen ook snel. Ik help het je in ieder geval hopen.

 5. Ilse
  december 28, 2016 / 14:05

  Ik heb afgelopen jaar minder gelopen dan ik uiteindelijk wou maar weer en werk en een blessure hebben me tegenhouden helaas.

 6. december 28, 2016 / 14:25

  Wat een mooi hardloopjaar! Ik ben nog steeds herstellende van een slopende, mysterieuze onderbeen blessure waardoor zelfs wandelen een uitdaging is. Duurt inmiddels al bijna 1,5 jaar, dus in 2016 is er niet hardgelopen. Op naar een mooier 2017.

  • Annemerel
   Auteur
   december 28, 2016 / 21:35

   Wat ontzettend naar, ik hoop dat 2017 het jaar is dat hier een oplossing voor komt!

 7. december 28, 2016 / 14:41

  Je hebt een prachtig hardloop jaar gehad. Ik vond het heel gaaf dat je de marathon in Chicago ging lopen en als cadeautje New York erbij liep.

  Ik ga jou met veel plezier volgen naar Boston en ik hoop met je mee op een heel mooi PR!

 8. december 28, 2016 / 14:48

  Wat tof, jouw hardloopjaar! Ook al heb je de nodige tegenslagen gehad, wel geweldige prestaties geleverd. Voor mij was 2016 op hardloopgebied voor ook heel gaaf. Met o.a. een hoogtestage in Kenia, de Mont Blanc marathon en mijn eerste echte ultra in Nederland :-). Op naar 2017!

  • Annemerel
   Auteur
   december 28, 2016 / 21:34

   Wauw dat zijn ook fantastische hoogtepunten! Ga zo eens op je blog kijken hoe je hoogtestage in Kenia was!

 9. december 29, 2016 / 07:58

  Mooie terugblik Annemerel! Wel ontzettend balen dat je zoveel lichamelijk ongemak hebt gehad steeds voor een groot evement, zoals de marathon. Hopelijk gaat dat in 2017 beter.
  In 2016 liep ik mijn eerste marathon in Rotterdam 3.40.27 en liep ik een PR op de halve 1.37.30.

 10. Femke
  december 29, 2016 / 10:58

  2016 is het jaar dat mijn hardloopcarrière begon! Het doel voor volgend jaar is een halve marathon! Enne, jouw boek kan elk moment bezorgd worden om me daar bij te helpen! Lang leve kerstcadeau’s :P

 11. december 30, 2016 / 10:06

  Mooi overzichtje Annemerel! Ik was de helft alweer vergeten dus goed om alles nog even bij elkaar te zien. PR’s zijn niet zo makkelijk te plannen/voorspellen als je zou willen maar dit maakt Salzburg in elk geval wel weer extra gedenkwaardig :)

 12. januari 3, 2017 / 13:52

  Ik heb het voorrecht gehad om de berlijn en new york marathon te lopen. Beiden een ervaring, maar New York was echt GEWELDIG!