RUN BABY RUN: Waarom ik niet meer zo veel op STRAVA deel

Een van de meest gestelde hardloop-gerelateerde vragen die ik de afgelopen maanden kreeg is sowieso ‘waarom deel jij je rondjes op STRAVA vrijwel nooit meer?’. Goede vraag. Hierbij mijn antwoord en een kleine waarschuwing aan jou.

Toen ik in februari van Nike+ overging op STRAVA was ik helemaal in de gloria. STRAVA was fantastisch, waarom had ik de overstap niet eerder gemaakt. Dit is zo motiverend. Al die kudos en comments, maar ook al die updates van de mensen die ik volgde. Dat werkte zo ontzettend motiverend. Ik vond het fantastisch om iedere dag de runs van Casey Neistat te kunnen volgen op STRAVA en ik nam me voor dat wanneer ik in New York was, ik iedere dag dezelfde route rond dat tijdstip zou gaan hardlopen.

Wauw. Stalker?! Damn. Ik schrok hier zo van dat ik dit idee dus NIET ten uitvoer heb gebracht.

En toen ging ik er over nadenken, anderen zouden dat ook bij mij kunnen doen? Ik hou ervan om dezelfde routes te lopen, ik loop vaak rond hetzelfde tijdstip… misschien zouden er ook wel mensen zijn die expres mijn routes gaan lopen in de hoop mij tegen te komen. Nu wil ik mezelf absoluut niet op gelijke hoogte schalen als Casey, maar de mogelijkheid is er wel. En hartstikke leuk als het iemand is zonder kwalijke bedoelingen, maar ik denk dat we allemaal moeten concluderen dat er rare mensen op deze wereld rondlopen.

Ik was daar nooit heel erg bang voor, maar hoe ouder ik word, hoe meer ik hiervan bewust raak. Tijdens het hardlopen is mij nog niet iets ernstigs overkomen. Ik ben een keer op mijn billen geslagen door een jongen die achterop een scooter zat, maar verder heb ik me in zo’n 10.000 kilometer nooit bedreigd gevoeld. Toch denk ik dat een klein beetje privacy geen kwaad kan. Als je dit boek gelezen hebt, snap je vast nog een beetje beter wat ik bedoel. (Dit boek wordt trouwens tot een serie gemaakt met in de hoofdrollen Penn Badgley en Shay Mitchell, ik heb zo’n vermoeden dat dit privacy nog een beetje extra op de kaart zal zetten).

Nu denk je misschien, Annemerel, privacy? Dat heb jij toch al lang niet meer met je dagelijkse vlogs. Klopt misschien wel een klein beetje, maar als ik nog iets privé kan houden, dan doe ik dat graag. Ik zou het heel leuk vinden als STRAVA de kaart optioneel zou maken, want het liefst deel ik natuurlijk ieder rondje. Maar tot die tijd, deel ik alleen sporadisch rondjes, rondjes die ik niet bij mij in de buurt loop en waar bij voorkeur anderen bij zijn.

Aan iedereen die net als ik STRAVA gebruikt, denk jij ook wel eens na over je ‘privacy’ tijdens het hardlopen?

Liefs,
Annemerel

Delen:

19 Reacties

 1. Eva
  augustus 23, 2017 / 12:48

  Ik vind het een hele logische reden! De Nike app doet het trouwens sinds korte tijd (eindelijk) weer fantastisch, dus mocht je terug willen ;)
  Is dit ook de reden dat je in vlogs nooit meer beelden vanuit je appartement naar buiten laat zien? Ik ben best benieuwd wat je uitzicht is haha (maar ik snap heel goed dat je dat niet laat zien als privacy de reden is)

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 24, 2017 / 12:09

   Yes dat is inderdaad de reden!!! Uit voorzorg :)

 2. Ilse
  augustus 23, 2017 / 12:53

  Ik snap je wel vanwege je privacy enzo. Ik deel mijn rondjes dus nog wel maar ik heb mijn account op privé staan zodat alleen mijn volgers ze kunnen bekijken.

 3. Marion
  augustus 23, 2017 / 12:57

  Dat is een hele goeie van je Annemerel. Ik heb meteen mijn profiel privé gemaakt, je kunt gelukkig in de instellingen van Strava best veel verbergen.
  Er is me nog nooit iets overkomen behalve opmerkingen en gesis (alsof dat niet erg genoeg is trouwens), maar ik voel me regelmatig een beetje onveilig, vooral ’s avonds, alleen en tussen de velden. Naar toch he, dat je als vrouw over dit soort dingen na moet denken.

 4. Rosalie
  augustus 23, 2017 / 13:15

  Duidelijke en begrijpelijke reden. Voor mij is het anders, want ik deel mijn rondjes eigenlijk alleen met mensen die ik ken. En wellicht ook met jou omdat ik jou volg ;-) Ik heb dus alleen een probleem als ik een staker in mijn vrienden en kennissengroep heb zitten ;-) Tot nu toe geen bekenden toevallig tegenkomen, dus het zal wel snor zitten, haha.

  Ik vind het jammer dat ik je rondjes niet meer kan zien, want het inderdaad leuk om te kijken hoe een ander het doet. Zeker omdat ik zelf ook uit Den Haag kom (inmiddels woon ik in Haarlem). Dus dan is het extra leuk om te kijken hoe jij loopt. Maar zoals ik zei, ik begrijp het helemaal.

  Ps. Ik heb overigens gaan flauw idee wie die Casey is, haha.

 5. Bianca B.
  augustus 23, 2017 / 13:16

  Het is mijns inziens heerlijk om anoniem door het leven te gaan. Zo min mogelijk privé delen met vreemden. Maar als het bij je werk hoort is een juiste balans daarin belangrijk! Iemand dacht mij laatst te (her)kennen en dan weet ik altijd heel zeker dat dat niet kan, tenzij ik diegene écht ken..

 6. augustus 23, 2017 / 13:27

  Ik hardloop niet (het is niks voor mij) en ik snap wel waarom je het niet meer deelt! Je woonadres prive houden is heel begrijpelijk.. Er lopen helaas zulke gekken mensen op de wereld.

 7. Marjan
  augustus 23, 2017 / 13:58

  Ja! Door juist niet altijd op hetzelfde tijdstip dezelfde route te lopen. Want ik denk dat je juist meer risico loopt lastig gevallen te worden die je IRL elke keer zien rennen. Natuurlijk neemt het niet delen een deel van het ‘gevaar’ weg, maar ik denk dat het ook een schijnveiligheid creeert. Dus afwisseling, afwisseling en afwisseling! Niet dezelfde dag, niet hetzelfde rondje en niet hetzelfde tijdstip. En verder op strava 0,5k rondom mijn huis afgeschermd, dat wel.

 8. Mir
  augustus 23, 2017 / 14:23

  Ik begrijp dit heel goed Annemerel!
  Ik rende graag door duin, tot er hier een aantal incidenten waren en er een waarschuwing uit ging naar de hardloopdames even niet meer alleen op afgelegen plekken te rennen. Dit is al drie jaar geleden ongeveer, maar zit nog wel in mijn achterhoofd. Wat erg jammer is, want het is zo heerlijk in duin!
  We moeten gewoon een beetje goed op ons zelf en andere blijven letten en dit is niet altijd makkelijk in deze tijden van sociaal media. Het is zo leuk om te delen. We blijven ook gewoon genieten natuurlijk.
  Bedankt voor de tip!

 9. David
  augustus 23, 2017 / 15:08

  Misschien dat je een feature request bij Strava moet aanmaken ? Het is in ieder geval een zeer goeie rede. Ik vind het ook zeer motiverend als ik feedback krijg van mede lopers, maar moet iedereen van mijn kennissen weten waar ik loop

 10. Rosa
  augustus 23, 2017 / 15:17

  Hihi, op Strava kun je instellen dat het gebied rondom locatie waar je vertrekt en aankomt niet zichtbaar is. Dan is in elk geval niet zichtbaar waar je precies woont, misschien helpt dat al!

  • Danielle
   augustus 24, 2017 / 22:49

   Oh echt? Wat een goede tip!

 11. augustus 23, 2017 / 16:40

  Als je altijd op dezelfde momenten loopt kan ik me er wel iets bij voorstellen ook qua inbraakpreventie enzo. Of rare mensen tegen komen waar je niet op zit te wachten..

  Ik wandel vaak eerst een stuk waardoor ik nooit start bij mijn eigen huis en als ik klaar ben zorg ik ook dat ik meestal nog een stukje mag wandelen voor ik bij mijn voordeur ben. Daarbij loop ik zo onregelmatig dat op mijn planning moet kijken of ik “mag” lopen ;)

  Scheelt ook wel dat ik maar 7 volgers op strava heb :P

 12. Danielle
  augustus 23, 2017 / 22:58

  Goed onderwerp! Ik denk daar ook over na.. Ik gebruik Strava bijna dadelijks voor fietsen en hardlopen (met nu een kleine pauze aan t einde van mijn zwangerschap). Als je mij volgt, kun je precies zien waar ik woon. Ik heb nu mijn account zo ingesteld dat ik je moet accepteren voordat je me kunt volgen. Echter kun je volgens mij nog steeds routes zien, ook al heb ik je niet geaccepteerd. Het zou fijn zijn als je accounts af kon sluiten net als Facebook. Ik ben toch alleen maar geïnteresseerd in de activiteiten van mensen die ik ken en van de pro’s (maar die hebben opzettelijk een publiek profiel). Maar goed, ik ben zo’n Stravajunkie dat ik het geen optie vind om ermee te stoppen. Plus ik ben geen bekend figuur (als dat al iets uitmaakt). Ben benieuwd naar die serie! En ga dat linkje naar dat boek checken. Misschien verander ik dan nog wel van gedachten ;)

 13. superkanjers
  augustus 24, 2017 / 00:09

  ik begrijp je volledig, ik ben al wat ouder dan jij bent en ben me ook erg bewust ervan dat dit gewoon zo kan werken. Ik heb daarom op endomund0 alles op prive gezet.
  Zodat niet een of andere gek mij staat op te wachten op een stil stukje oid. Ik heb wel een keer een weird persoon gezien waar ik wel bang van werd, en laatst een man die ineens omdraaide op de fiets en daarna voor mij uit reed en vervolgens weer terugreed richting mij, erg raar. maar er is nooit wat gebeurd tijdens het hardlopen. ik loop 3x per week 4,5 a 5 km en soms doe ik dat heel vroeg. Ik loop regelmatig langs wegen en er wordt vaak getoeterd, soms hoor ik van mensen dat zij het waren, ik schrik er altijd van. Nu vraag ik me af wordt er bij jou vaak getoeterd?

 14. Joyce
  augustus 24, 2017 / 09:58

  Volledig met je eens. Heel verstandig om hier soms even bij stil te staan.

  Heb je het boek: Je hebt wél iets te verbergen van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis gelezen? Vooral het eerste hoofdstuk.

  Goed artikel heb je geschreven Annemerel!

 15. Raevyn
  augustus 24, 2017 / 22:41

  Ik heb een tijdlang Strava gebruikt en toen was de kaart optioneel? Ik had die er ook nooit bij staan om precies dezelfde reden als die jij nu noemt. Misschien dat her ergens weggestopt zit in een submenu’tje van de instellingen ofzo?

 16. augustus 30, 2017 / 11:34

  Het zou fijn zijn als Strava de optie had om de kaarten optioneel te maken…

 17. Marieke
  augustus 30, 2017 / 17:55

  Thanks voor dit artikel!