RUN BABY RUN: The Streak

 photo Desktop2843.jpg

In Italië had ik afgelopen weken mijn langste hardloop-streak tot nu toe. Voor de mensen die nu niet weten wat ik bedoel, een loop-streak is dus een aantal dagen achter elkaar iedere dag hardlopen. In Amerika doen veel mensen tijdens Thanksgiving en Kerstmis een hardloop-streak, zodat ze in de wintermaanden gemotiveerd worden om naar buiten te gaan en geen vijf kilo aan te komen van al het eten. En vaak lees ik ook van mensen die gewoon een random maand uitkiezen om iedere dag hard te lopen.

Ik heb weleens eerder pogingen gewaagd, maar dan ging het vaak na een paar dagen al fout. Belangrijke afspraken, druk, druk, druk, slecht weer, stress, het zat allemaal in de weg. Maar in Italië was het anders, want in Italië hoefde ik me maar over een ding druk te maken en dat was ‘wat ga ik straks eten, drinken?’. En zelfs daar hoefde ik me niet erg druk om te maken, aangezien ik samen met mijn ouders op vakantie was en die er meestal wel voor zorgde dat ik me daar geen zorgen over hoefde te maken.

Geen verplichtingen dus en dat is best saai. Kun je best een verplichting improviseren.. en dat werd dus het hardlopen, iedere dag, vijftien dagen lang.

 photo IMG_0338.jpg

Ik geloof dat – zeker wanneer je geen andere verplichtingen hebt – het makkelijker is om iedere dag te lopen dan drie, vier keer in de week. Want als je met jezelf afspreekt dat je iedere dag gaat lopen, dan is er dus geen discussie, dan loop je iedere dag. Dan denk je niet ’s ochtends ‘ik kan ook morgen hardlopen’, nee dan denk je… ‘ja ik kan morgen hardlopen, maar vandaag moet ik ook!’.

De kortste afstand die ik liep was 3,27 kilometer (ik was ongesteld geworden en lag krom van de buikpijn), mijn langste 20 kilometer (tot twee keer toe). De meeste kilometers liep ik op een baan van 330 meter. Dodelijk saai vinden mensen, geweldig vond ik, want ik wist precies waar ik aan toe was, er was water, ik was nooit ver van een toilet en regelmatig liepen ook mijn vader en zusje rondjes. De afstand die ik het vaakst gelopen heb was vier kilometer. Veertien keer liep ik ’s ochtends voor het ontbijt, een keer liep ik ’s middags omdat het ’s ochtends pijpenstelen regende.

 photo IMG_0332.jpg

Verder was het dragen van een pet tijdens het hardlopen mijn beste beslissing ooit, om de een of andere reden lijkt het minder warm als de zon niet in je ogen schijnt. De muziek die me het meest door de rondjes heeft heen gesleept was ‘Into You’ van Ariana Grande, ‘Body Say’ van Demi Lovato, ‘Rise’ van Katy Perry en de Ultra 2016 en 2015 set’s van Martin Garrix. Mijn snelste kilometer liep ik in 4’10, de langzaamste in 5’53. Twee keer ben ik van de baan afgeweken, maar tot twee keer toe ben ik toch weer omgekeerd na het onheilspellende geluid van een blaffende hand.

 photo IMG_0333.jpg

Of ik nu in Nederland ook weer een streak ga beginnen? Nee. 

Ja. Ik geloof erin dat er geen betere manier is om je dag te beginnen dan met een rondje hardlopen. En ik vind het heel fijn dat er door zo’n streak dus geen discussie meer mogelijk is, je gaat gewoon lopen. Maar waar ik in Italië geen enkele verplichting had, heb ik die hier wel. En het is gewoon niet altijd mogelijk om hard te lopen. Waar een wil is is een weg, dus als ik het echt graag zou willen zou het prima mogelijk zijn, maar misschien wil ik het dan ook wel niet graag genoeg.

 photo IMG_0325.jpg

Daarnaast… als je iedere keer ’s ochtends vroeg hardloopt weet ik ook niet of je nu echt sneller wordt, of op een andere manier beter gaat lopen. Een intervaltraining als ik net wakker bent? Lukt dus echt niet. Een stuk hardlopen met veel heuvels? Liever niet. En als ik vier dagen achter elkaar hardgelopen heb, voel ik dat mijn benen ook best een rustdag zouden kunnen gebruiken. Op zo’n dag kan ik natuurlijk een kort rondje van vier kilometer lopen, maar ja… ik denk dat rustdagen ook best wel waardevol zijn.

Heb jij weleens een running streak gedaan? Hoeveel dagen achter elkaar liep je? En hoe vond je het?

Liefs,
Annemerel

P.S. Zou trouwens absoluut geen streak aanraden op het moment dat je een beginnende loper bent of regelmatig kampt met blessures, hou dan gewoon drie keer in de week lopen aan. Ik loop al zo lang dat mijn benen wel wat gewend zijn en had dus met mezelf ook de afspraak… zodra je iets voelt stop je de streak onmiddellijk. Gelukkig heb ik nergens last van gehad.

Delen:

25 Reacties

 1. juli 27, 2016 / 17:13

  50 dagen en dat doe ik mezelf dus nooit meer aan haha

 2. Marieke
  juli 27, 2016 / 17:57

  Haha ik heb er zelfs nog nooit aan gedacht..!!

 3. juli 27, 2016 / 19:23

  Weleens aan gedacht maar dan het probleem dat ik veel moet gaan wassen, zóveel hardloopkleding heb ik nou ook weer niet ;-)

  • Annemerel
   Auteur
   juli 27, 2016 / 19:26

   Haha ja ik heb op vakantie ook regelmatig de was staan doen in het washok op de camping, omdat ik ook weer niet zoveel had meegenomen!

   • Vera
    juli 28, 2016 / 09:34

    Ik had hetzelfde probleem op vakantie en heb mijn kleding vaak gewassen onder de douche, haha! Gaat prima, gewoon wat shampoo erin om de zweetgeur wat weg te spoelen en alles ruikt weer heerlijk fris.

    Een streak lijkt me gaaf om te doen, maar ik denk niet dat mijn knieën er blij mee zullen zijn. Ik heb echt wel rustdagen nodig. Ik ben trouwens op vakantie de laatste 6 kilometer van de Mont Ventoux opgelopen! 500 hoogtemeters omhoog in 6 kilometer, poeh. Daar was een petje mijn REDDER IN NOOD. Ik had nog nooit met een petje gelopen en sloeg hem nog vaak genoeg af (ondanks wijze adviezen van mijn vader die mij aan het aanmoedigen was), maar toen ik op een gegeven moment een beetje draaierig werd en hoofdpijn kreeg van de felle zon, zette ik hem toch maar op. Het voelde ineens 5 graden koeler.

    De Mont Ventoux oprennen is trouwens ook wel wat voor jou ;) 21 kilometer met 1600 meter hoogteverschil.

    • Annemerel
     Auteur
     juli 28, 2016 / 12:34

     Hahaha waarom denk je dat 21 kilometer met 1600 meter hoogteverschil iets voor mij is :P Het klinkt afschuwelijk :’). Maar hij gaat wel op de bucketlist. Super gaaf dat je naar het topje bent gelopen en een pet helpt zoveel!

 4. juli 27, 2016 / 19:24

  Jaaa ik zit er midden in! Ook op vakantie en begin iedere ochtend met 5 km rondje, nu al 16 dagen op de teller! Ben wel van plan om het thuis vol te houden, maar ben benieuwd of dat gaat lukken..

  • Annemerel
   Auteur
   juli 27, 2016 / 19:26

   Wauw lekker bezig! Geniet nog even van je vakantie en ben benieuwd hoe lang je het vol gaat houden!

 5. juli 27, 2016 / 21:40

  Ik wil dit ook zo graag een keer proberen! Misschien dat ik me er in September maar eens aan ga wagen.

  • Annemerel
   Auteur
   juli 28, 2016 / 09:05

   Ben benieuwd hoe je het er vanaf gaat brengen, laat je het me weten?

 6. juli 28, 2016 / 08:38

  Super tof zeg.. Vind het inderdaad thuis niet te doen, je hebt zoveel andere verplichtingen. Of misschien beter gezegd dingen die je belangrijker vindt haha. Ik vind 3 keer prima!

 7. Jacqueline
  juli 28, 2016 / 09:40

  Ik had zelf altijd het idee dat er minimaal een dag tussen moest zitten on voldoende te herstellen.. Vandaar dat ik het nooit heb overwogen. (Ik loop al 6 jaar). Dus toch maar eens proberen?

 8. Inneke
  juli 28, 2016 / 10:12

  Ik heb een mini streak gedaan tijdens mijn vakantie vorige week. van vrijdag tot de volgende zondag (2x geskipt om mijn benen te laten rusten) maar ik vond het heerlijk zou het graag ook tijdens onze volgende vakantie doen maar dan zijn we in Zwitserland en weet nog niet goed waar ik daar dan wel ga lopen :)

 9. Linda
  juli 28, 2016 / 10:22

  Erg knap, petje af! Ik wil graag iets vragen, ik loop meestal tussen de 6 en 10 km, ligt een beetje aan snelheid en hoeveelheid tijd die ik heb. Soms is het zo warm of het ontbijt zit nog in de weg, dat ik tussendoor even ga wandelen. Maar dan ben ik toch nooit zo tevreden dan als ik zou zijn als ik de hele afstand in 1 keer heb gerend. Zit dat nou tussen mijn oren dat dat minder ‘goed’ is of maakt het niet zoveel uit? Want jij maakt ook wel eens een stopje tussendoor begrijp ik?

  • Annemerel
   Auteur
   juli 28, 2016 / 12:32

   Zolang je niet iedere keer stopt is het volgens mij geen enkel probleem om af en toe even te stoppen als je lichaam dat aangeeft. Probeer de ene keer door het ongemak heen te lopen en geef er een andere keer aan toe.

   • Linda
    juli 28, 2016 / 22:52

    Dankjewel! Goed advies, kan ik wat mee :).

 10. juli 28, 2016 / 11:16

  Het lijkt me echt heerlijk! Momenteel ben ik weer langzaam aan het opbouwen. Ik heb zo’n 4 weken niet meer gelopen en om dan weer een stuk te gaan hardlopen komt hard aan.

 11. juli 28, 2016 / 11:36

  Klopt wel, als je gewoon weet dat elke dat loop (of workout) dag is dan is het eenvoudiger om je daar ook gewoon aan te houden.

 12. juli 28, 2016 / 12:26

  Ik vind het knap, maar ik ben dan ook geen volleerd renner zoals jij ;). Momenteel streef ik naar 3 x per week, tussendoor fiets en wandel ik. Is genoeg!

 13. Lianda
  juli 28, 2016 / 15:33

  Woow wat lekker zeg!
  Ik snap het gevoel wel, eerst hardlopen en dan verder gaan met je dag.
  Zoveel energie!
  Ik loop gemiddeld 3 a 4 keer per week hard, vind ik voor nu prima (aan het trainen voor mijn eerste halve marathon).
  Misschien daarna een keertje proberen! :)
  Haha heerlijk, “ga je in Nederland een streak beginnen- nee.”

 14. Ilse
  juli 28, 2016 / 16:35

  Goed bezig zeg! Mijn motivatie is op dit moment nergens te bekennen dus ik loop heel onregelmatig (dus dat eerst maar weer eens goed krijgen)

 15. juli 28, 2016 / 19:44

  Ik durf het inderdaad niet aan. Als ik een lange afstand heb gedaan (is voor mij 15k) dan heb ik minimaal twee dagen nodig om te herstellen, merk ik. Ben dan ook een tikje ouder ;-) Soms voel ik me zo goed dat ik door wil gaan, maar het wordt áltijd afgestraft als ik te enthousiast heb opgebouwd. Maar wie weet. Als mijn lichaam wat langer gewend is, ik vind het eigenlijk wel een uitdaging! Wil dit jaar minimaal 587 km lopen. Volgend jaar mijn eerste marathon. wie weet past een running streak daar nog ergens tussenin ;-)

 16. Ingrid
  juli 28, 2016 / 20:17

  Het ultieme vakantie gevoel is voor mij de dag beginnen met sporten, hardlopen of een workout van drie kwartier. Heerlijk wakker worden en bedenken wat je die dag wilt gaan doen. En ik geniet intens van de ochtend gloren.
  En een bijkomend voordeel: die extra vakantie kilo’s blijven beperkt.

 17. augustus 1, 2016 / 13:14

  Ik zou me juist voor kunnen stellen dat een pet heel warm is omdat je je warmte dan niet kwijt kan via je hoofd, maar voor de zon is het in elk geval wel ideaal (veel handiger dan een zonnebril denk ik). Ik snap wat je bedoelt met dat een streak veel ‘makkelijker’ rent, hetzelfde gevoel heb ik ook wel eens bij dagelijks bloggen gehad. Bij alles wat je dagelijks wil gaan doen eigenlijk, denk ik. Afwisseling is leuk maar een ritme werkt vaak toch efficiënter!

 18. augustus 8, 2016 / 21:07

  Ik heb in mijn 2 weken in zuid Frankrijk de laatste week om de dag gelopen. De week daarvoor was ik “geblesseerd” door een mega insectenbult op mijn kuit… Maar de laatste keer heb ik overgeslagen, want de avond ervoor werd het iets te laat om de volgende ochtend vroeg te gaan rennen zonder dat ik zou neervallen van vermoeidheid, haha.