Rome is 20 snapshots

 photo rome04.jpg

13 juli 2015 begon als een prachtige dag, we spendeerden de dag in Rome. Die mooie dag maakte echter een one-eighty toen we rond het avonduur weer bij de auto terugkwamen. Raampje getikt, alles weg. Tassen met kleding, cameraspullen en het belangrijkste… vertrouwen. Sinds die dag zijn we allemaal een klein beetje wantrouwig geworden. Zo wantrouwig dat mijn vader in Italië tweeënhalve week met al zijn electronica in zijn rugzak gelopen heeft. Naar het zwembad, Florence, Rome, overal ging de rugzak met camera’s, iPod, iPad en iPhone mee naartoe. Laptops werden niet eens meegenomen. Ik nam zelf overigens wel iets meer risico, ik had allebei mijn MacBooks meegenomen naar Italië, maar verstopte die wel op verschillende plekken in de caravan als we weg gingen. Een ingecalculeerd risico, maar goed.

Ik had dan ook eerlijk gezegd niet verwacht dat mijn ouders op 12 juli 2016 aan Roos en mij zouden vragen of we zin hadden om de volgende dag naar Rome te gaan. Ik had niet verwacht dat mijn vader OOIT nog naar Rome wilde. Mijn eerste reactie “morgen is het precies een jaar geleden…”. Daar hadden mijn ouders nog niet bij stil gestaan, maar goed deze data-freak natuurlijk wel. En ik had trouwens best wel zin om naar Rome te gaan.

Dit keer parkeerden we onze auto niet in een buitenwijk van Rome, maar midden in de stad, in een parkeergarage bij de Spaanse Trappen. Beste tip ooit voor wanneer je met de auto naar Rome wil, want je betaalt daar dus iets van 2 euro per uur, er is genoeg ruimte en je zit meteen midden in het centrum. Ja, je moet wel even door dat centrum rijden om er te komen, maar dat is gewoon een kwestie van doen (en gewoon vaak voorrang nemen, voorrang krijgen kun je namelijk wel vergeten).

We spendeerden de ochtend in Rome met wat winkels. Window-shopping in de Via Condotti (de straat waar alle grote modehuizen zoals Dior en Prada zitten), Nike, Adidas en Calvin Klein op de Via del Corso. En vervolgens Ladurée en &Other Stories in zijstraten van de Via del Corso. Lunchen deden we ook in een zijstraat van de Via del Corso, met pasta. En daarna was het tijd voor wat cultuur.

Omdat we al redelijk veel van Rome gezien hebben de afgelopen vijftien jaar deden we een ietwat aangepaste route. Geen Pantheon, geen Vaticaan, maar wel het Altra della Patria (altaar van het vaderland) (beter bekend als de suikertaart, een groot monument voor Vittorio Emanuele II, de eerste ‘koning’ van een verenigde Italië). We zagen het Forum Romanum van bovenaf, opgravingen uit de Romeinse tijd. Ook liepen we langs het Colloseum en zagen we een groot aantal kleine straatjes. We eindigde bij de Trevi Fonteinen en de Spaanse Trappen, waar we ’s ochtends ook begonnen zijn.

Benieuwd geworden? Ik heb twintig snapshots voor je. Of nou ja snapshots, ze zijn gemaakt met mijn vlog-camera, de Canon G7x Mark II.

 photo rome04.jpg
 photo rome04.jpg

We begonnen met pasta bij een restaurantje in een zijstraat van de Via del Corso. Geen noemenswaardig restaurant (mede omdat ik niet meer weet hoe het heet), er zitten heel veel van dit soort restaurantjes in deze buurt. De pasta (Vongole) smaakte in ieder geval heel erg goed.

 photo rome04.jpg

Zie je de Spaanse trappen aan het eind van de straat? Dit is dus zo’n zijstraatje van de Via del Corso. De Via del Corso is trouwens denk ik de belangrijkste winkelstraat van Rome. Hier vind je winkels zoals Nike, Adidas, Sephora, Calvin Klein Jeans, ZARA, H&M…

 photo rome04.jpg

Dit is dus de ‘suikertaart’, het monument voor Vittorio Emanuele II. Je kunt dit monument ook (gratis) beklimmen. Het gebouw is gebouwd tussen 1895 en 1911 en bestaat voor een groot gedeelte uit marmer uit Brescia.

 photo rome04.jpg

Dat witte marmer steekt zo lekker af tegen de blauwe lucht.

 photo rome04.jpg
 photo rome04.jpg

Achter het monument vind je een museum, het is wel even klimmen om hier te komen (en in de Romeinse warmte is dat redelijk zwaar).

 photo rome04.jpg

Het Forum Romanum, opgravingen uit de Romeinse tijd.

 photo rome04.jpg
 photo rome04.jpg

Ook dit gebouw – het Colloseum – dateert uit de Romeinse tijd.

Nadat we het Colloseum gezien hadden liepen we terug richting de Trevi Fonteinen. Onderweg kwam ik genoeg mooie dingen tegen.. Ik zeg wel eens, Rome is eigenlijk een groot openlucht museum.

 photo rome04.jpg
 photo rome04.jpg
 photo rome04.jpg
 photo rome04.jpg
 photo rome04.jpg
 photo rome04.jpg

En toen waren we bij de Trevi Fonteinen. Vorig jaar waren deze gesloten omdat ze gerestaureerd werden.

 photo rome04.jpg

Zou het daarom dit jaar zo ontzettend druk geweest zijn bij de fontein? Toeristen overal! Ik aanschouwde het van een afstandje en ging daarna weer een smal en rustig straatje in.

 photo rome04.jpg

Dit jaar wordt er gewerkt aan de Spaanse trappen. Misschien zijn alle mensen die normaal op de Spaanse trappen staan nu wel bij de Trevi Fonteinen en is het daarom zo druk. Anyway, heb de Spaanse Trappen nog nooit zo rustig gezien (duhh).
 photo rome04.jpg

Op het plein voor de Spaanse trappen zitten winkels zoals Chanel en Tiffany’s, dus genoeg reden om er toch eventjes langs te gaan. Als je een grote portemonnee hebt dan. Of als je houdt van windowshopping.

 photo rome04.jpg

Met die palmbomen lijkt het hier toch net een tropisch oord? Palmbomen zie je dus niet in Milaan of Florence.

Goed, dat was Rome in twintig foto’s. De kater van 13 juli 2015 is gelukkig zo goed als verdwenen, maar de angst voor inbraak is er nog steeds. Maar dat kan overal gebeuren. Niet alleen in Rome. 

Liefs,
Annemerel

Delen:

12 Reacties

 1. juli 28, 2016 / 12:54

  Rome is zooooo leuk! Wij zijn een aantal jaar geleden geweest en ik wil graag terug, mijn collega was er vorige maand toen stonden er super veel mensen van het leger de gebouwen te bewaken, was dat nog steeds? Anyway, leuk om al die foto’s te zien :)

 2. juli 28, 2016 / 14:03

  Jeetje, wat erg dat alles weg was. Snap wel dat jullie dit jaar elke keer met alle elektronica rondliepen. Dat het vertrouwen 0% is begrijp ik heel goed… De fotos zien er wel heel gaaf uit! Ik vind vooral het Forum Romanum en het Colloseum echt heel tof. :)

 3. Suzanne
  juli 28, 2016 / 14:56

  Ik woon in Rome en loop inderdaad dagelijks langs auto’s waar de raampjes net zijn ingetikt. Als dat een ’troost’ is: de kans dat het gebeurt is gewoonweg heel erg groot, en al helemaal in de buitenwijken.

  Leuke foto’s! Een volgende keer moet je ook zeker de wijk Monti even induiken mocht je dat nog nooit hebben gedaan. Mooie smalle straatjes vol kleine design winkeltjes, lijkt me wel wat voor jou :)

 4. Marieke
  juli 28, 2016 / 16:07

  TE GEK!
  Schandalig dat ik er nog nooit geweest ben (heb namelijk wel een gymnasium diploma op zak, dus genoeg Latijnse teksten vertaald..) ;-)

 5. juli 28, 2016 / 16:46

  Vorig jaar ben ik ook in Rome geweest – voor het eerst – en ik vind het echt de mooiste stad die ik ooit heb gezien. Het is inderdaad net een openluchtmuseum, goede omschrijving! Alles is zó mooi… <3 De Trevi stond toen inderdaad in de steigers – goede reden om nog eens terug te gaan, haha!

 6. juli 28, 2016 / 18:39

  Ik ben bij zoiets ook altijd bang dat iemand mijn spullen meeneemt. Mijn ouders hebben dat ooit gehad in San Francisco, inclusief vliegtickets en paspoorten (toen er nog niet alles online werd geregeld). Gelukkig hebben ze het toen wel redelijk snel kunnen regelen, maar het verpest toch een beetje de hele vakantie als er iets belangrijks weg is :/

  Maar lijk wel een leuke dag geweest te zijn!

  Groetjes uit New York,
  Alex

 7. Luca Fermi
  juli 28, 2016 / 19:31

  Rome is magnificent, is a World Heritage Site, the cradle of modern civilization, which has come to all of us Europeans, so even after 2,000 years, would like to see, even more beautiful, because:
  The past is the most fragile element: fades forever. And the most stable: never changes.
  However complimeti for photos, do justice to the history of a great empire.

 8. Ilse
  juli 28, 2016 / 22:03

  Wat een mooie stad! Staat nog op mijn to-visite lijstje!

 9. Elvira
  juli 28, 2016 / 22:37

  Leuk om zo te zien weer. Ben er in 2009 geweest met school voor de studiereis. Vond het toen erg indrukwekkend en het was dubbel interessant omdat ik kunstgeschiedenis volgde op school. Kon ik alles waarover ik geleerd had in het echt zien. Maar blijf het nu op jouw foto’s (en in je vlog) nog steeds zo mooi vinden!

 10. juli 29, 2016 / 10:13

  Wauw wat een gave foto’s! Ik wil zo graag nog eens naar rome. Mooie kleurbalans ook!

 11. Nadia
  juli 30, 2016 / 20:40

  Ohh, ik ben zo verliefd op Rome (ben er pas een keer geweest, maar toch) en vind je foto’s daarom zo fijn!

 12. juli 31, 2016 / 18:49

  Wat een fijne plaatjes! Ik ben er tien jaar voor het eerst en laatst geweest. Wordt misschien weer eens tijd om weer te gaan :D