RUN BABY RUN: De eerste zes maanden van 2016…

 photo Desktop2812.jpg

Ik liep door de stromende regen twintig kilometer. Om half zeven ’s ochtends in het pikkedonker in Noorwegen. Zag meerdere keren de zon onder gaan tijdens mijn training. Besloot in Oostenrijk dat 4 kilometer de nieuwe 10 kilometer was. Liep acht keer met jullie van Groningen tot Breda. Trainde voor een marathon die ik niet liep. Trainde niet voor een halve marathon waar ik een PR liep. Ik liep voor het eerst een bergtrail. Werd twee keer al hardlopend geïnterviewd voor een camera. Ik liep 27 kilometer op mijn 27ste verjaardag. Liep in Noorwegen, Oostenrijk en Italië. En liep op acht paar verschillende schoenen. En oh ja, ik lanceerde mijn eerste hardloopboek.

De eerste helft van 2016 was veelbewogen wat hardlopen betreft.

Op 1 januari besloot ik weer te gaan trainen voor een marathon. Welke wist ik op dat moment nog niet, maar dat maakt niet uit. Ik stond om half tien al buiten bij mijn ouders om twintig kilometer af te leggen. Perfect begin van het nieuwe jaar. De trainingen gingen goed, ik werd sneller, de lange afstanden gingen me vrijwel allemaal makkelijk af en ergens halverwege februari besloot ik voor de marathon van Rotterdam te gaan, om vervolgens een paar weken later – getroffen door een hardnekkig luchtwegvirus – die marathon weer van mijn programma te schrappen.

Vijf weken kon ik niet lopen. Drama. Maar eigenlijk kon ik het verdomd snel accepteren. Ik wandelde (al hoestend en proestend) in plaats van dat ik rende, om toch nog een beetje mijn cardio-fix te krijgen. Ik dronk ontzettend veel Frappuccino’s omdat die mij een reden gaven om te wandelen en omdat ik mezelf had wijs gemaakt dat dat goed voor mijn keel was. Op 10 april volgde ik de Rotterdam Marathon vanaf de bank, nadat ik zelf eerst drie kilometer had hardgelopen, de eerste keer in vijf weken.

Van 0 naar Salzburg
In drie weken bouwde ik op naar anderhalf uur hardlopen. Hoe snel ik liep wist ik niet, ik merkte alleen dat ik redelijk snel vooruit ging. Moest ik de eerste paar trainingen nog om de vijf minuten pauzeren, na een week kon ik alweer een half uur achter elkaar lopen zonder aan het infuus te hoeven. Op 1 mei liep ik in Salzburg voor het eerst weer met een klokje, meteen tijdens een wedstrijd, de halve marathon. Door een samenloop van omstandigheden (het klokje werkte niet meteen) wist ik absoluut niet hoe snel ik liep en deed ik dus maar wat. Dat was goed genoeg om mijn PR op de halve marathon met ruim 2,5 minuut te verbeteren. Die staat nu op 1.37.51.

Ik liep Wings For Life in Milaan (20 kilometer, daarna moest ik uitstappen omdat ik geen ECG had). Ik liep een halve marathon in Leiden (ik liep een PR op de vijf en de tien kilometer, maar stortte daarna helemaal in) en ik liep mijn aller eerste bergtrail in Oostenrijk, 25 kilometer, 1500 hoogtemeters en nog nooit zoiets zwaars gedaan. Ik denk dat je trailrunning een beetje kunt vergelijken met sprinten, ook absoluut niet te vergelijken met lange afstand lopen. Een compleet andere discipline, waar ik met mijn laagland-benen absoluut geen hoogvlieger was, maar wat een toffe ervaring.

Snelheid
De afgelopen maanden heb ik tijdens trainingen vooral gelopen voor het lopen, niet gelopen om beter te worden. Ik liep met zonsondergang, of ’s ochtends vroeg om zes uur met slaapwandel-benen. Trainingen voor mijn hoofd, geen trainingen om mijn conditie te verbeteren. En ik vind het heerlijk. Even niet uit die comfortzone hoeven stappen.

Marathon
Dat komt wel weer, want in de tweede helft van 2016 moet er toch echt een marathon gelopen worden. Maar welke… dat is natuurlijk weer de vraag. Op dit moment staan er drie op mijn lijstje. 9 oktober München, 16 oktober Amsterdam, 30 oktober Frankfürt. Maar 20 november Valencia klinkt ook best aantrekkelijk. Maar wat ik ook ga lopen, ik ga sowieso mijn best doen om tijdens die marathon weer een snelle tijd neer te zetten.

Plan de campagne voor de tweede helft van 2016
De komende weken in Italië ga ik gewoon nog even ‘kilometers maken’, maar als ik weer in Nederland ben gaan we weer aan de bak. Ieder weekend een duurloop, mijn pace tijdens korte afstanden weer onder de 5’00 krijgen (hij hangt ’s ochtends vroeg nu rond de 5’20) en dat dan afgewisseld met die lekkere ‘relax-stand’ loopjes. Ik ben er de afgelopen weken achtergekomen dat ik echt heel erg gelukkig en productief word als ik ’s ochtends om zes uur al ga hardlopen. Het nadeel is dan alleen dat ik niet vooruit kom. Dat is natuurlijk wel een beetje jammer, daarom wil ik die ochtendloopjes afwisselen met loopjes op iets Christelijkere tijdstippen.

Maar het belangrijkste, het plezier er in houden. Dat is me het afgelopen half jaar heel goed gelukt. Ja, ik baal soms als ik van mezelf naar buiten moet, maar dat is vaak maar voor even. In november en december moest ik mezelf naar buiten schoppen, had ik er weinig plezier in. Ja, toen was het herfst/winter, maar moet zeggen dat het weer de afgelopen weken nu veel beter was.

Als ik mezelf een rapportcijfer zou moeten geven dan zou ik zeggen: “een 8.5, goed gedaan Annemerel, ga zo door”

Hoe was het het afgelopen half jaar met jouw hardloopleven gesteld?

Liefs,
Annemerel

Delen:

31 Reacties

 1. Roos
  juni 29, 2016 / 17:22

  “Liep acht keer met jullie van Groningen tot Breda”, da’s pas een afstand! Grapje :) He-le-maal eens met je rapportcijfer, klinkt als een hele goede eerste helft! Ik heb m’n eerste 10k wedstrijd ooit gerend (überhaupt m’n eerste wedstrijd) in 51:43 dus ik was stiekem ook blij! Nu wil het liefst in het najaar nog een keer een wedstrijd rennen, maar ik weet nog niet wat hoe en waar..

  • Annemerel
   Auteur
   juni 30, 2016 / 10:37

   Wauw super goed gedaan! Dat is een hele mooie tijd!

 2. Marieke
  juni 29, 2016 / 17:49

  Wat een heerlijk hardloophalfjaar heb je gehad. En wat een verbeteringen in zo’n korte periode zeg! Mijn hardloopjaar begon goed, totdat ik ook een luchtweginfectie kreeg en de halve marathon niet kon lopen. Daarna getraind voor een 10 km die heel goed ging. Nu 3 weken niet gelopen vanwege vakantie dus weer aan de bak gegaan vandaag en dat was zwaar.

  Vraagje; op basis van welke criteria kies jij je Marathon stad uit? Ik zou nooit kunnen kiezen tussen al die leuke steden!

  • Annemerel
   Auteur
   juni 30, 2016 / 10:38

   Hi Marieke, wat goed dat je weer aan de bak bent gegaan na je vakantie! Komt goed :) Over een marathon kiezen komt binnenkort een blog online!

 3. juni 29, 2016 / 17:58

  Toch heb je het het eerste half jaar super goed gedaan! Ondanks die infectie is het super gegaan! Ik heb het eerste half jaar mijn tijd op de 5km en op de 10km verbeterd. Het tweede half jaar ligt de focus op mijn eerst halve marathon in Amsterdam ? Dus nog genoeg te doen de tweede helft

  • Annemerel
   Auteur
   juni 30, 2016 / 10:38

   Wat goed! Succes met trainen :)

 4. Maaike
  juni 29, 2016 / 18:46

  Klinkt als een heel goed hardloophalfjaar, met supergave plekken waar je hebt gelopen! Veel succes met part 2 :) geniet van het lopen in Italië, heerlijk daar om heel vroeg in de ochtend te gaan en daarna verkoelend in het zwembad te springen! Het hardlopen heeft bij mij op een laag pitje gestaan eerlijk gezegd.. Krijg al snel veel last van mijn knieën helaas. Weet niet zo goed hoe ik ervoor kan zorgen dat hardlopen fijn wordt, zonder pijntjes. Maar ik ben wel vol goede moed deze zomer, misschien moet ik nu écht een keer rustig beginnen en daarna heel zachtjes aan opbouwen!

  • Annemerel
   Auteur
   juni 30, 2016 / 10:39

   Ja rustig beginnen en langzaam opbouwen is ontzettend belangrijk ! veel succes!

 5. juni 29, 2016 / 19:34

  Zo gaaf wat je allemaal gedaan hebt! Je boek staat op m’n wishlist, haha! <3

 6. juni 29, 2016 / 20:01

  Plezier erin houden is toch het belangrijkste, gaaf wat je ook allemaal al gedaan hebt!

 7. Kelly
  juni 29, 2016 / 20:58

  Annemerel! Lekker of topic dit, maar ik heb je advies nodig! Ik had dit berichtje ook onder de winactie gezet, maar aangezien daar meer dan 200 reacties onder staan… Dacht ik: die reactie ga je vast over het hoofd zien! Ik wil een hardloophorloge kopen en twijfel tussen de TomTom spaak cardio+music en de Garmin forerunner 235. In je boek raad je de TomTom aan, de laatste tijd zie ik bij jou vaak de Garmin voorbij komen. Welke raad jij aan???? (P.S. Ik heb een smalle babypols)

  • Kelly
   juni 29, 2016 / 22:05

   oh hahaah, ik zie nu dat ik bij het vorige bericht onder de naam “Eline” heb gereageerd. Ik zat toen op mijn zusjes tablet, zij volgt ook jouw blog en staat zo standaard “aangemeld”. Vandaar! Niet dat je denkt: heee… je gebruikt steeds een andere naam.

   • Annemerel
    Auteur
    juni 30, 2016 / 10:40

    Haha! Ik heb de 235 nu een paar keer gebruikt en ben er best blij mee, hij werkt ook als smart watch, dus je notificaties van je telefoon komen er ook op binnen als je dat wil. De Spark gebruikt mijn vader en hij is daar ook wel blij mee, maar ik heb ze nooit met elkaar vergeleken dus ik ben niet de juiste persoon om daar een oordeel over te geven.

 8. Tessa
  juni 29, 2016 / 20:58

  Zo gaaf wat je in een half jaar tijd alweer gedaan hebt! Ben ook ontzettend benieuwd naar welke marathon je gaat lopen dit najaar. Vorig jaar Berlijn heb ik op de voet gevolgd..

 9. Eleni
  juni 29, 2016 / 21:22

  Ik ben benieuwd welke marathon je gaat kiezen! Ik heb best een top hardloophalfjaar gehad. Ik heb mijn eerste kwart marathon gelopen, me ingeschreven voor mijn eerste halve marathon, een pr op de 5km gelopen, met jou gelopen in Den Haag, besloten volgend jaar de hele marathon te lopen en het belangrijkst: ik vind het super leuk om te lopen!

  • Annemerel
   Auteur
   juni 30, 2016 / 10:45

   Wauwwww klinkt heel goed!!! Vooral dat laatste! Die zin :)

 10. Linda
  juni 29, 2016 / 21:23

  Haha mijn hardloop half jaar was iets minder spectaculaire dan de jouwe, gewoon een aantal rondjes duur Utrecht langs de vecht! Simpel, maar lekker!

  • Annemerel
   Auteur
   juni 30, 2016 / 10:45

   Ook heel fijn toch!

 11. Ilse
  juni 29, 2016 / 22:23

  Wat een mooi eerst hardloopjaar!
  Ik begon het jaar heel goed maar veel te snel en op verkeerde. Daardoor een blessure gekregen en 3 weken niet kunnen en mogen lopen. Daarna weer opgebouwd en net geen PR op de 5 km gelopen.
  En nu druk aan het trainen voor de 10 km en jaja, de halve marathon van Amsterdam.

  • Annemerel
   Auteur
   juni 30, 2016 / 10:45

   Wat goed! Heel veel succes met trainen en hoop dat je blessurevrij blijft!

 12. juni 29, 2016 / 22:44

  Wauw zo veel mooie runs al gedaan dit jaar! Ik wou dat ik vaker ‘zin’ had om te lopen, ik moet misschien je boek er iets vaker bij pakken ;) Ik vind dat je voor München moet gaan, misschien kan ik daar een poging tot halve doen als jij de hele doet?

  • Annemerel
   Auteur
   juni 30, 2016 / 10:44

   Haha maar jij boxt en doet heel veel andere dingen! Ja goed idee!

 13. juni 29, 2016 / 23:04

  Waaauw wat een leuk hardloophalfjaar heb je al achter de rug! Ik zou je zelfs een 9 willen geven ;-)

  Mijn hardloophalfjaar was het beste ooit! Na het lezen van je boek kreeg ik de liefde voor het lopen pas echt te pakken. Vorige week liep ik voor het eerst in mijn leven 10km en ik loop in september mijn eerste 15km wedstrijd!
  2016 wordt een jaar van ‘eerste keren’ op hardloopgebied en ik heb er enorm veel zin in! Ik grijp ook echt heel vaak naar je boek terug, om de hoofdstukjes apart te herlezen naargelang waar ik tijdens het lopen last van had/aan dacht/heb gemist/… Ik blijf iedere keer weer bijleren!

  Groetjes uit België!

  • Annemerel
   Auteur
   juni 30, 2016 / 10:43

   Haha bedankt voor de negen! En wat leuk om te lezen. Wat goed van die 10K op de naar de 15!

 14. juni 30, 2016 / 07:43

  Het lijkt me heerlijk om zo’n groot stuk te kunnen hardlopen. Voorlopig blijft het bij mij bij de 10 km. In september ga ik meedoen aan de afsluitdijk -open hardloopwedstrijd. Hierbij wordt de afsluitdijk volledig afgesloten en alleen toegankelijk voor hardlopers. Dat lijkt me zo gaaf!

  • Annemerel
   Auteur
   juni 30, 2016 / 10:41

   Wat gaaf! Die race heb ik inderdaad ook voorbij zien komen, wellicht ook maar eens kijken of dat in mijn programma past!

 15. Margreet
  juni 30, 2016 / 11:14

  Klinkt als een goed half jaar! Nu ik er zo over nadenk is mijn jaar tot nu toe ook niet slecht. Ik verbeterde mijn PR op de 5K, 10K en halve marathon, speelde voor het eerst een keer iemands haas, lifte op vakantie in Italië een keer de heenweg om terug te kunnen rennen en deed aan meer wedstrijdjes mee dan ooit. :)

 16. Margreet
  juni 30, 2016 / 12:45

  Klinkt super!
  Ik ben ook niet ontevreden met mijn afgelopen hardloop-halfjaar. Na een lopersknie en vervolgens liesblessure een PR gelopen op Ladiesrun Rotterdam (49.38) en een halve marathon schema aan het volgen. Vorige week voor het eerst dik 19km gerend, blij!

 17. Amber
  juni 30, 2016 / 13:08

  Ik zie jou echt nog een keer de Kustmarathon in Zeeland lopen :)

  Afgelopen half jaar heb ik nog geen 10x hardgelopen wat best wel deprimerend weinig is. Ter motivatie heb ik mezelf ingeschreven voor de Urban Trail in Rotterdam. Dus komende 2 weken moet ik toch de hardloopschoenen weer aantrekken, zodat ik in ieder geval de finish haal. Ik reken nu in ieder geval op iedere km een stukje wandelen, kan ik ook direct wat meer genieten van de omgeving haha. Wat 2016 me verder brengt op hardloopgebied weet ik nog niet, ik ga het meemaken en laat het wel over me heenkomen :)

 18. juni 30, 2016 / 13:32

  Klinkt als een prima hardloophalfjaar! Na een langdurige blessure (ongeveer een jaar) ben ik nu ein-de-lijk ook weer aan het opstarten, gaat moeizaam maar we komen er wel. Jouw blogs blijven me in elk geval motiveren, keep up the good work! :-)

 19. Inneke
  juni 30, 2016 / 16:12

  Een heel mooi hardloophalfjaar! en ook leuke vooruitzichten naar het volgende jaar.
  Ikzelf heb dit jaar voor de eerste keer een 10 miles gelopen in 1h42
  en dan vorige week mijn PR verbeterd op een 10km wedstrijd (58:27)

  Voor het najaar hebben we nog een 10 miles en een 10km wedstrijd op de planning staan. Hopelijk kan ik ook mijn PR’s nogmaals verbeteren.