RUN BABY RUN: Hello summer!

 photo IMG_8563.jpg

Terwijl half Nederland gisteren klaagde over het feit dat de zon nergens te bekennen was op de eerste dag van de zomer, heb ik wel van het zonnetje genoten. Nee, ik was niet 24 uur in het buitenland en JA ik heb ook een vette regenbui op mijn kop gehad toen ik ’s middags even de stad in ging.. Maar toen ik ’s ochtends om zes uur naar buiten ging voor een rondje hardlopen, scheen de zon dus wél. Vanmorgen werd ik weer gewekt door de zon en ik heb hem nu gevraagd om nog even wat langer te blijven. De rest van de zomer het liefst.

Maar hardlopen is met zomerse weersomstandigheden soms wel een uitdaging. De warmte, de zon, ze kunnen je een rondje vrij lastig maken. Ik heb het gevoel dat ik hier ieder jaar een blog over schrijf en ik heb hier natuurlijk uitgebreid in mijn boek over geschreven. Toch krijg ik nog steeds heel veel vragen naar tips voor hardlopen in de zomer. Zelfs mijn bloedeigen vader begreep deze week pas waarom hij regelmatig duizelig wordt als hij hardloopt in de warmte, hij drinkt te weinig. “Uh ja pap heb je mijn boek dan niet gelezen?” “Beetje gebladerd, jij kunt het me toch ook gewoon vertellen…” (moet hier wel bij zeggen dat hij op zijn werk mijn boek wel aan al zijn collega’s aan het verkopen is, ik zie dit kleinigheidje dan ook door de vingers en zie er op toe dat hij straks in Italië het boek wel van begin tot eind leest) (wist je dat mijn vader de enige is met TWEE boeken, eentje doet hij niet open en wil hij mooi houden, de ander zit iedere dag in zijn tas).

 photo IMG_8906.jpg

Goed, een lijst met tips om hardlopen in de zomer tot iets leuks en fijns te maken!

 • Zorg dat je voor het lopen genoeg drinkt. Als het warm weer is en de zon schijnt moet je hier extra goed opletten, omdat je tijdens zo’n run veel meer vocht verliest. Vochttekort is aanleiding voor heel veel problemen. Duizeligheid, hoofdpijn, buikpijn, diarree. Drink van te voren altijd genoeg water en direct na je run ook. Als je langer dan een uur gaat lopen is het aan te raden om ook tijdens je run water te drinken. Als je dit vervelend vindt om mee te slepen kun je ook geld meenemen zodat je onderweg bij een tankstation iets kunt kopen
 • ’s Ochtends vroeg is de temperatuur vaak het meest aangenaam om te lopen – ervan uitgaande dat dertig graden niet helemaal je ding is – dus zet je wekker een uurtje vroeger. Geen ochtendloper? Dan kun je natuurlijk ook ’s avonds bij zonsondergang gaan lopen, meestal is het dan ook wel iets frisser. Als je op vakantie bent moet je wel opletten dat je dan niet net een halve fles wijn hebt weggewerkt, hardlopen en alcohol is namelijk geen hele goede combinatie.
 • Kleed je niet te warm! Lijkt me een inkoppertje, maar mag natuurlijk niet ontbreken. Tussen de 10 en 15 graden draag ik een shirtje met korte mouwen, tussen de 15 en 20 graden draag ik een mouwloos topje. Is het warmer dan 20 graden dan draag ik vaak een wit doorschijnend hemdje. Is het even mogelijk (als in: loop ik niet midden door de stad maar lekker door de duinen), dan loop ik met 25+ in sportbeha. Het is natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke voorkeur.
 • Smeer je goed in! Ook als de zon niet lijkt te schijnen is de straling van de zon in de zomer sterk. Smeer je lichaam en gezicht in met een zonnebrand die speciaal gemaakt is voor sportieve activiteiten, deze blijven ook zitten op het moment dat je zweet. Vergeet ook niet je lippen in te smeren met een lipbalsem met SPF.
   photo IMG_9275.jpg
 • Om mijn ogen tegen de zon te beschermen draag ik graag een pet. Ik heb afgelopen week deze gekocht. Draag liever een wit dan een zwart petje, wit weerkaatst het licht terwijl zwart het absorbeert, dat wordt warm op je hoofd!
 • Vraag in zomerse weersomstandigheden niet te veel van jezelf. Het is helemaal niet gek dat je minder snel bent, of minder lang kunt lopen wanneer het warm en zonnig is. Mijn pace scheelt gerust een halve minuut met mijn snelheid die ik zou lopen als het buiten een graad of 10 is. Pas je run aan op de omstandigheden. Om te weten of je nog steeds goed traint kun je trainen op hartslag. Je meet je intensiteit dan op hartslag en niet op snelheid. Dit is met zomerse weersomstandigheden vaak betrouwbaarder dan je snelheid.
 • Last van schuurplekken in je korte broekje? Been there! Smeer wat vaseline tussen je bovenbenen, dit zorgt ervoor dat je minder snel last van die vervelende schuurplekken krijgt. Ik ben er ook achtergekomen dat het helpt om grotere passen te maken omdat je benen elkaar dan minder (lang) raken, maar ik begrijp dat dit niet altijd voor iedereen mogelijk is.

Enige dat je nu nog moet doen is zorgen voor een zomerse vrolijke playlist en wat gezonde energie om te lopen. En dan ben je er denk ik wel klaar voor!

Loop jij liever in de winter of in de zomer?

Liefs,
Annemerel

Delen:

12 Reacties

 1. juni 22, 2016 / 17:03

  Ik loop vele malen liever in de winter dan in de zomer. Geef mij maar wat kou en regen (of sneeuw), dan heb ik daarna tenminste het idee dat ik ook daadwerkelijk iets heb gedaan haha!

 2. juni 22, 2016 / 17:12

  Fijne tips geef je, mij helpt het vooral goed om niet teveel van mijn lichaam te vragen en genoeg drinken!

 3. Jet
  juni 22, 2016 / 20:17

  Wow die eerste foto! Je ziet er sterk uit

  • Jet
   juni 22, 2016 / 20:20

   Oh en misschien extra tips, ik gebruik runguard ipv vaseline, dan krijg je geen vlekken in je kleren. Ik ben ook erg blij met m’n zonneklep, koel maar toch de zo’n uit m’n gezicht! En als het zo warm is en ik ga een lange duurloop doen dan neem ik water met en electrolytentablet. Ik heb de smaak lemon van powerbar en bevalt me super goed!

   • Marjan
    juni 23, 2016 / 09:42

    Ik gebruik een deostick! Ik snap niet dat niet meer mensen dit al hebben ontdekt. (Nog nooit runguard gebruikt, maar dr verpakking ziet er hetzelfde uit.)

 4. Patricia
  juni 22, 2016 / 21:05

  Rennen in het voorjaar, najaar en de winter vind ik lekkerder. Maar heb dan altijd moeite met het naar buiten gaan, want kou.. Het starten gaat dus in de zomer altijd beter :)

 5. juni 22, 2016 / 21:54

  Hele fijne tips! Ik ben nog een beginner wat betreft hardlopen (dankzij je boek begonnen!), maar lopen in de kou vind ik maar niks.. Ik loop liever met het zonnetje op m’n bol en een leuke muziek playlist!

 6. juni 22, 2016 / 22:48

  Ik geniet meer van hardlopen bij mooi weer, dan bij regen. Dus doe mij maar zomerloopjes.

 7. Tammy
  juni 22, 2016 / 22:50

  Wat lief van je vader met z’n 2 boeken :) Ik vind zomer en winter allebei wel wat hebben. Voordeel in de zomer..bruine benen krijgen tijdens het hardlopen :)

 8. Ilse
  juni 23, 2016 / 00:24

  Handige tips, ook al heb ik ze vaker gelezen maar altijd handig om opnieuw te lezen!
  Ik vind elk seizoen wel iets hebben qua hardlopen.

 9. juni 23, 2016 / 10:54

  Je vader is duidelijk een trotse paps!
  Ik vind rennen in de zomer en in de winter allebei wat hebben. Maar een run op een koele zomerse ochtend, wanneer je voelt dat het warm gaat worden die dag maar het op dat moment nog perfect is… dat is denk ik het fijnst :)

 10. Danielle
  juni 23, 2016 / 13:27

  Ahhh zo lief dat je vader op die manier twee boeken heeft :)