RUN BABY RUN: 21 dagen niet gelopen

 photo IMG_5162-2.jpg

“Annemerel hoe gaat het?”
“Nou redelijk goed voor iemand die al drie weken – 21 dagen – niet heeft hardgelopen.”

Ik moet zeggen dat ik verwacht had compleet door te draaien op het moment dat ik drie weken niet zou kunnen hardlopen. Zeker zo vlak voor een geplande marathon. Maar het valt allemaal wel mee. De eerste elf dagen waren makkelijk, ik was op wintersport en kwam genoeg aan mijn cardio en buitenlucht doordat ik iedere dag buiten was om te skiën. Daarna was het ook redelijk makkelijk, aangezien ik me veel te ziek voelde om te lopen, echt niet dat je dan denkt ‘ooooh ik wil hardlopen’. En de afgelopen dagen was het ook wel OK, doordat ik voor mezelf besloten heb de marathon niet te lopen ben ik een stuk rustiger. Ook wandel ik veel om toch aan mijn buitenlucht en cardio te komen. Oh en ik moet nu wel heel rustig aan doen, want op 1 mei wil ik toch echt die halve marathon lopen en ik heb zo’n gevoel dat wanneer ik nu weer ga hardlopen, ik heel veel meer kapot ga maken dan me lief is en dat ik dan uiteindelijk veel verder van huis ben. Ja, ik weet ook niet wanneer ik zo verstandig geworden ben.

Kijk, als je alleen een lichte verkoudheid hebt kun je prima doorsporten, maar zodra je last hebt van ademhalingsproblemen wordt het ineens een heel ander verhaal. Als je dan te vroeg weer intensief gaat sporten benadeel je het ‘beter-worden-proces’. De energie die je lichaam nodig heeft om beter te worden, gebruik (verbruik) (misbruik) je door te trainen. Ik ben nog steeds kortademig en ik hoest nog steeds. Als ik daar zo snel mogelijk van af wil zijn moet ik het lot niet gaan tarten door nu alweer te gaan lopen. Maar ik wil het een dezer dagen wel weer gaan proberen hoor, gewoon heel rustig. De afgelopen dagen heb ik tijdens het wandelen hele korte stukjes gejogd om te kijken of ik het nog kan. Het voelde alsof ik drie jaar niet gelopen had in plaats van drie weken, maar ik heb vertrouwen.

En dat vertrouwen zal ik nodig hebben als ik over drieënhalve week de halve marathon in Salzburg wil lopen. Ik heb een tijd van 1.40.25 op de halve marathon staan. Een maand geleden had ik gezegd dat ik sneller zou kunnen lopen, nu hoop ik vooral dat ik hem met plezier kan lopen in een (voor mijn doen) niet al te beschamende tijd. Ze zeggen dat het vlak is in Salzburg, maar dat ken ik van Oostenrijkers, die hebben een totaal andere opvatting van vlak dan wij Nederlanders hebben. Kortom, ik denk dat het zeer verstandig is om het idee van een PR volledig te laten varen, voor mijn eigen geestelijke én lichamelijke gezondheid.

Hoop dat jullie weer met me mee op reis willen richting deze halve marathon, ook al is het dit keer geen hele maar een halve. Het feit dat ik op dit moment nog niet in staat ben om te lopen lijkt me spannend genoeg voor dit verhaal.

Liefs,
Annemerel

Delen:

15 Reacties

 1. april 6, 2016 / 17:17

  Hahaha, vlak in Salzburg? Wat een grappenmakers! Heel verstandig van je om je op dit moment op de herstel te focussen en er van uit gegaan dat er geen PR gelopen wordt (dat zal in Nederland een stuk makkelijker gaan :)).

  Wijsheid komt met de jaren toch?

 2. april 6, 2016 / 17:20

  Dikke respect voor de halve marathon die je gaat lopen. Je hebt wilskracht en karakter en dit alleen siert je enorm.

 3. Ilse
  april 6, 2016 / 17:20

  Verstandig om niet te gaan hardlopen en het lijkt me inderdaad niet veel goeds doen voor je lichaam. Hopelijk gaat de halve marathon lukken en kun je ervan genieten!

 4. Heleen
  april 6, 2016 / 17:24

  Ik heb de halve marathon in Salzburg gelopen, en dat was inderdaad een heel vlak parcours! Paar kleine heuveltjes, maar zeker niks steils of langs! Superleuke halve marathon :D succes!

 5. april 6, 2016 / 17:40

  Inderdaad erg spannend, maar je moet er maar op vertrouwen dat het goed gaat komen. Veel succes!

 6. april 6, 2016 / 18:00

  Super hoe je steeds blijft doorzetten en nooit opgeeft!

 7. Irene
  april 6, 2016 / 21:18

  Goede beslissing!

 8. april 7, 2016 / 09:09

  Hele verstandige keuze om de marathon even te laten varen, niet alleen fysiek maar ook geestelijk inderdaad! Lijkt me heel frustrerend dat je nu niet kunt hardlopen, vooral als dat in je dagelijkse routine zit, maar ja, wat dat betreft weet ik er alles van hoe dat voelt. :’] Succes!

 9. april 7, 2016 / 09:13

  Goedemorgen,
  Soms is een pas op de plaats inderdaad een verstandigere keuze, dan als maar te blijven doorgaan. Ook al is het frustrerend, niet gebeurd zonder reden zeg ik altijd maar. Probeer je lekker te focussen op de goede dingen die er wel zijn in plaats van de dingen die er niet zijn. Heel veel sterkte de komende tijd en succes ;)

 10. Tessa
  april 7, 2016 / 09:36

  Wat dapper van je dat je de marathon van Rotterdam hebt laten gaan. Tuurlijk is dat even beter voor je gezondheid, maar hey we kennen Annemerel langer dan vandaag.. Jij laat je niet zomaar uit het veld slaan! Probeer inderdaad goed uit te rusten en vooral niet te hard van stapel te lopen met het oog op Salzburg. Zolang je in mei maar pijnvrij kan genieten in Salzburg. Ikzelf heb ook al bijna drie weken niet gelopen ivm (opnieuw) beginnende shin-splints. Morgen ga ik weer een stukje proberen, want zonder trainen ga ik de halve marathon op 11 juni in Zwolle niet redden. Succes Annemerel met alles!

 11. april 7, 2016 / 11:11

  Effe totaal off topic maar zeker niet vergeten Mozart Kügeln mee te brengen van Salzburg! :-)

 12. april 7, 2016 / 12:18

  Zeer spannende cliffhanger voor nu … hoe loopt het af? Weer zin in je fijne hardloopverhalen, schop onder m’n kont nodig voor de zoveelste keer. Maar ik ga nu echt het schema van de 10 uit je boek in mijn agenda zetten en me eraan houden!

 13. april 7, 2016 / 14:53

  Super goed dat je er zo verstandig over denkt. Het is inderdaad veel beter om nu even de nodige rust te pakken, zodat je alsnog de halve marathon van Salzburg fijn kunt gaan lopen. Lekker rustig aan doen dus!

 14. april 8, 2016 / 23:40

  Top dat je alweer een ander doel hebt, dan kun je je waarschijnlijk ook wat makkelijker over Rotterdam heen zetten (voor zover dat nog niet het geval is)!