RUN BABY RUN: Sometimes it’s hard to write something inspirational about running…

 photo Desktop1744.jpg

Een paar weken geleden vroeg iemand – mijn fysio – aan me “wat nou als jij nou helemaal geen zin meer hebt om hard te lopen, hoe ga je dan je boek verkopen.. je bent nu eigenlijk verplicht om te blijven lopen..”. Daar had hij een punt. Wat zou mijn boek waard zijn als ik dankzij een motivatieprobleem zou stoppen met hardlopen.

Afgelopen week was een zeer ongeïnspireerde hardloopweek. Ik had een motivatieprobleem. Op donderdag liep ik een tien kilometer, dat ging lekker.. maar het volgende rondje liet vijf dagen op zich wachten, dat liep ik gisterochtend. En ook daar kan ik geen hoera-verhaal over schrijven. Ik liep omdat ik van mezelf moest. Er stond een tempotraining op het programma, maar ik kon mezelf ’s ochtends vroeg maar lastig motiveren om snel te lopen. De eerste kilometers kostten heel veel moeite, de laatste ging met een pace van 4’40. Zo gaan die dingen. Mijn excuus? Het weer. Kou en sneeuw? Geen probleem. Wind en regen? Big problem.

Ik vind het gewoon ontzettend lastig om te genieten van hardlopen op het moment dat het regent en flink waait. Hier aan de kust hebben we sowieso  al snel last van wind, als het dan nog eens echt gaat stormen, kruip ik liever onder de dekens dan dat ik mijn hardloopschoenen aantrek. Ik heb zondag nog even overwogen om met het OV naar een plek vijftien kilometer verderop te reizen, zodat ik alleen meewind zou hebben. Maar toen ik zag dat ik daarvoor twee keer moest overstappen en – dankzij de zondagse dienstregeling – in totaal ruim een uur aan reistijd kwijt zou zijn, heb ik dat idee snel laten varen.

En dan zie ik plaatjes van mensen die in een winter wonderland aan het lopen zijn, of juist over een zonnige boulevard lopen en dan denk ik DIT WIL IK NU. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik een emotioneel traantje moest wegpinken bij het zien van het winter wonderland. Ja, ik ben ZO dramatisch. Ik ben nu eenmaal een gevoelig persoon.

Gelukkig kan ik morgenochtend een rondje langs de Seine lopen in Parijs. Ze geven een half zonnetje en twaalf graden aan, dat zijn betere omstandigheden dan dat we hier de afgelopen weken gezien hebben.

Wat zijn jullie favoriete hardloopomstandigheden? Zijn deze Nederlandse herfsttaferelen jouw ding? Of loop je juist liever met dertig graden in de zomer? Of word je net als ik SUPER enthousiast van sneeuw? Laat jij je ook zo beïnvloeden door weersomstandigheden? Of ben ik de enige pussy?

Liefs,
Annemerel

Delen:

23 Reacties

 1. december 2, 2015 / 17:13

  Koud en zonning vind ik de allerbeste omstandigheden. Deze herfsttaferelen zijn niet mijn favorriet en wind vind ik vooral irritant (als je gaat voor een goede tijd tijdens de wedstrijd). Veel plezier met lopen in Parijs!

 2. Rosemarijn
  december 2, 2015 / 17:13

  Hmm, het liefst loop ik hard met zo’n 7/8 graden, want ik vind m’n hardloopoutfit voor die temperaturen het leukst. Hahaha dat klinkt onwijs oppervlakkig maar ik ben al zo charmant met m’n rode hoofd, dus laat m’n outfit dan aub wél on point zijn, toch?

 3. ilse
  december 2, 2015 / 17:14

  Oohhh zo herkenbaar; heb er ook veel moeite mee op dat moment; als het donker is na werk de regen en wind te trotseren… In het weekend gaat het wel; dan kan ik als het licht is en lekker naar het strand of bos. Maar door de week….
  Alhoewel ik altijd wel net iets trotser op mezelf ben dat ik naar buiten gegaan ben; ook al valt mijn pace door de wind af en toe wat tegen.

  Kan niet wachten tot het weer gaat sneeuwen! Op de kou kan je je tenminste kleden :)

 4. Julia
  december 2, 2015 / 17:52

  Ik heb al een paar weken niet meer gelopen, voornamelijk door het stomme weer. Dit weekend ga ik toch maar weer een poging wagen. Het blijft dan in ieder geval droog haha! Ik loop het liefst met temperaturen tussen de 15 en 20 graden, droog en een beetje zonnig :) Echt lekker dat je dit weekend in Paris kunt hardlopen! Veel plezier!

 5. Astrid
  december 2, 2015 / 17:57

  Mijn grootste demotivatie is ook precies, regen en wind. En dan in het bijzonder de combinatie. Ik woon ook dichtbij de kust, doe mijn hardlooprondje vaak langs de waterweg en als ik de 10km kan hardlopen zit ik zo in Hoek van Holland, dus ja ook hier is de wind niet altijd even zacht. :’) Doe mij maar liever een heerlijk zonnetje. Maakt niet uit of het warm of koud (oké, 30 graden of -10 is ook niet alles) is, ik geniet daar wel van! :)

  In sneeuw heb ik nog nooit gelopen, weet ook eerlijk gezegd niet of ik dat zou durven of niet. Ben ooit eens flink onderuit gegaan tijdens gewoon wandelen op straat, en sindsdien wil ik bij ieder beetje sneeuw of gladheid het liefst mijn anti-slip sokken voor over de schoenen aantrekken, haha!

 6. Melissa
  december 2, 2015 / 18:09

  Ik vind hardlopen in de wind en regen juist heerlijk! Lekker muziekje heel hard aan en dan door de wind heen vechten. En dan natuurlijk heel trots thuiskomen :)

 7. december 2, 2015 / 18:26

  Het liefst loop ik in het donker met een graad of 8 en niet teveel wind. Dan is de skyline van Rotterdam zo mooi. Anders het liefst rond de 2/3 graden met een strakblauwe lucht en zon.

 8. Deszie
  december 2, 2015 / 18:26

  Dit was ook wel echt een verschrikkelijke week wat het weer betreft. Alleen maar regen. Ik neem het je niet kwalijk in ieder geval, en ik zou precies hetzelfde doen :( Maarja.

 9. Denise
  december 2, 2015 / 18:28

  Daarom heb ik de hardloopband van mijn schoonouders gepikt! ;)

 10. december 2, 2015 / 18:49

  Ik ga écht de deur niet uit met verschrikkelijke weersomstandigheden hoor! Je hebt helemaal gelijk :-)

 11. december 2, 2015 / 18:51

  Ik vind het ideaal als het zonnetje schijnt maar het niet te warm is, zoals op mooie herfst en lente dagen… Ik vind het zo vervelend dat het steeds zo regent en donker is, want dan heb ik dus écht niet de energie om te gaan rennen! Gelukkig bestaat er Docember van Girlslove2run, dus ik ga proberen deze maand 70 kilometer te lopen (HOE DAN???)

 12. Ingrid
  december 2, 2015 / 19:52

  Ik loop bij ieder weer type. Bij zomerse temperaturen zo vroeg mogelijk. Wind en hagel vind ik het meest vervelend. Ook dan loop ik vroeg in de ochtend. Als het nog schemert en het wordt langzaam licht. Daar kan ik dan wel weer van genieten. En daarna een warme douche.
  Het ideale weer is een graad of 8 en windstil. Heerlijk!

 13. december 2, 2015 / 20:16

  Ik vind het lopen bij onstuimig weer juist heerlijk! Voordeel van hardlopen door alle seizoenen heen is dat je je heel bewust wordt van de weersomstandigheden…

 14. Anika
  december 2, 2015 / 20:27

  Ik word echt helemaal gelukkig van hardlopen in de sneeuw, ’s ochtends vroeg, als het nog mooi wit is en je het gevoel hebt dat je helemaal alleen bent buiten (dat had ik begin dit jaar een paar keer), echt genieten, zo mooi!

 15. Celine
  december 2, 2015 / 20:45

  Ik vind regen en wind ook vreselijk, maaaar ik moet de hond uitlaten. En of ik dat nou lopend, fietsend of rennend doe door dat #@&*% weer maakt dan ook weer niet uit, dus ga ik maar rennen:) Mn beste maatje en stok achter de deur haha

 16. Ilse
  december 2, 2015 / 22:43

  Ik vind ieder weertype prima maar liever niet te warm en ook niet teveel wind en regen.

 17. december 3, 2015 / 08:14

  Ik word helemaal enthousiast bij koude! Warmte in de zomer probeer ik te omzeilen door s ochtends vroeg te gaan. Vind ik zalig! Maar s avonds in de warmte vind ik dan weer minder plezant. Het herfstweer dat we ook hier in belgie momenteel hebben is ook mijn ding niet. Geef mij maar een paar graden kouder en stop die wind en regen!

 18. december 3, 2015 / 09:50

  Ik kan me voor elk weertype wel inspireren! Ik bedenk gewoon bij alles iets leuks ;-)

 19. Krista
  december 3, 2015 / 11:16

  Je bent precies op het verkeerde moment weggegaan.. hier is het vandaag ook zonnig en 10-13 graden ;)

  Verder lijkt het weer vanuit binnen door het raam vaak een stuk slechter dan als je er eenmaal in loopt vind ik..

 20. Lisa
  december 3, 2015 / 16:32

  Zoals het weer een beetje in september was! 13 graden .. zonnetje .. blauwe lucht. Vind het ook vervelend dat het nu zo snel donker is, want dan kan ik niet mijn favo rondjes doen (bos etc.)

 21. Irene
  december 3, 2015 / 19:32

  Regen vind ik niet zo’n probleem, wind wel….. En ik ben geen mooi weer loper! Zodra de temperaturen richting 20+ gaan ren ik veel trager. Ik heb het altijd snel koud, behalve als ik ga hardlopen, dan heb ik het in no time warm. Wat mij betreft is de ideale hardloopomstandigheid: tussen de 5-10 graden, droog en een klein zonnetje :-).

 22. Eveline
  december 4, 2015 / 01:53

  Wat bij mij soms helpt als het hard waait of als ik (onbewust/noodgedwongen) een route kies met super veel heuvels is me te bedenken dat het gaat om ‘effort’ en de uiteindelijke tijd op je horloge. Voor mij is de grootste drempel namelijk vooral dat ik van te voren al weet dat m’n tijd nooit zo goed is als dat het zou kunnen zijn, en dan zakt mijn motivatie om uberhaupt te gaat meteen al… Terwijl het daar natuurlijk uiteindelijk helemaal niet om gaat! Je word zelfs een sterkere loper van rennen met tegenwind en heuvels op… En anders… de treadmill…Ik woon in Australie waar het zomers vaak ’s ochtends voor 7uur al 30+ graden is, maar hetzelfde geld voor de NL’se kou&regen… Het is niet zo lekker als buiten lopen maar je hebt wel een droge workout ;)

 23. december 4, 2015 / 15:24

  Hey annemerel!

  Ik vind het altijd heerlijk om jou stukjes te lezen, zo veel herkenbare struggles!
  Ik hoop dat je snel uit je motivatie dip komt!
  &als je het eens leuk vind om in een andere tak van ‘het hardlopen’ mee te trainen, mag je met all liefde een keer met mij een baan training mee doen.
  Verandering van spijs doet eten enzo.. ;)

  Liefs,
  Bianca