RUN BABY RUN: In search of a goal

 photo Desktop1566.jpg

Weer een week niet gelopen. Donderdag een NTC-training, vrijdag kapot van de training en ADE, zaterdag en zondag ziek, maandag alleen levend door een Z-pil in mijn achterwerk en gisteren de hele dag in Rotterdam om foto’s te maken voor mijn boek. OK, ik had gisteren toen ik om half zeven thuis kwam nog even kunnen gaan, het weer was in ieder geval prima. Maar ik was moe en mijn prioriteit lag even niet bij lopen.

De zestien weken voor de Berlijn Marathon kwam het niet in mij op om zomaar een week niet te lopen. Gelukkig was ik in die weken ook niet ziek, maar ik had het wel druk. En ondanks die drukte zorgde ik er toch iedere week voor dat ik minstens drie keer kon lopen. Dat was omdat ik hardlopen prioriteit had gemaakt. Die Berlijn Marathon was gewoon één van mijn taken op mijn To Do List, net zoals Metro, Blog & Boek ook taken zijn, was hardlopen mijn vierde taak.

Met andere woorden, ik heb een nieuw doel nodig. Dat doelloos lopen is na drie weken wel een klein beetje leuk geweest. Natuurlijk heb ik wel doelen, ik wil al mijn PR’s gewoon aanscherpen. Maar dat is niet genoeg, ik heb een concreet doel nodig. Een wedstrijd waar ik naartoe kan leven. De reden? Ik mis het hardlopen, maar ik heb gewoon een schop onder mijn kont nodig om naar buiten te gaan. Ik heb meer motivatie nodig dan ‘hardlopen geeft zo’n lekker gevoel’ want als ik in bed lig denk ik ook ‘in bed liggen geeft zo’n lekker rustgevend gevoel’.

Maar wat wordt mijn volgende concrete doel? Voor Londen 2016 ben ik uitgeloot, ik ga het nog wel op een andere manier proberen, maar dat is niet iets waar ik nu naar uit kan leven. Daarnaast is Londen pas half april, wat betekent dat ik pas rond de jaarwisseling aan mijn training hoef te beginnen, dat duurt nog veel te lang. Andere marathons in het voorjaar zijn Rotterdam en Parijs. Rotterdam doe ik niet, die heb ik gedaan en ik was er niet heel erg van gecharmeerd. Parijs wil ik ooit wel doen, maar als ik kan kiezen tussen Parijs en Londen, dan ga ik dus sowieso voor Londen (het is één van de zes officiële ‘grote’ marathons van de wereld). Alleen weet ik nu dus nog niet of ik Londen kan lopen, daar moet ik eerst maar eens achteraan gaan, voordat straks de inschrijving voor Parijs gesloten is en ik gedoemd ben tot Rotterdam.

Goed, maar dan hebben we dus nog geen doel, want voor al die marathons hoef ik nu nog niet te trainen. Iets dat ik heel graag wil is mijn PR aanscherpen op de halve marathon in Den Haag, tijdens de CPC. Maar die is ook pas over 136 dagen, bijna 20 weken, en ook daar hoef ik nu dus nog niet vol voor in training te zijn.

Eigenlijk zit er nog maar één ding op. De Bruggenloop in Rotterdam op 13 december, over 52 dagen. Dat zijn ruim zeven weken. Vijftien kilometer, een afstand die ik nog nooit in wedstrijdverband gelopen heb. Wat houdt me tegen? Nou het feit dat mijn hart er niet sneller van gaat kloppen, dat ik niet denk ‘oooh jaa daar wil ik echt vet snel ga lopen en daar ga ik echt super goed voor trainen’. Nee, ook dat is eigenlijk geen optie. En voordat je gaat zeggen ‘de Zeven heuvelenloop’. Leuk geprobeerd, maar drie weken vind ik dan weer net iets té snel.. ook omdat ik de komende twee/drie weken nog even niet op volle snelheid mag omdat ik aan het herstellen ben van de Berlijn Marathon.

Lieve, lieve mensen… ik heb een doel nodig. Kunnen jullie een doel voor me bedenken? Het hoeft geen wedstrijd te zijn, maar het moet iets zijn waardoor mijn competitieve-gen wordt aangesproken zodat ik gewoon weer met regelmaat drie/vier keer in de week ga hardlopen. En niet alleen als de zon toevallig schijnt en het park er zo mooi bij ligt…

Bij voorbaat hartelijk dank.

Liefs,
Annemerel

 

Delen:

66 Reacties

 1. Amber
  oktober 21, 2015 / 17:05

  Misschien een gek doel, maar plan een hardloopvakantie waarin je een aantal lange afstanden wilt gaan lopen. Dan moet je wel hier in Nederland trainen om die langere trainingen daar vol te kunnen houden. En vakantie is altijd een goede reden als doel haha

  Verder kan ik je niet echt helpen, ik heb zelf ook een doel nodig eigenlijk, maar dan wel een stuk minder extreem als een marathon :P

 2. Melanie
  oktober 21, 2015 / 17:08

  Wat dacht je van de halve marathon in Egmond aan Zee? Deze is in januari. Lijkt me een prachtige run.

 3. oktober 21, 2015 / 17:12

  Ik heb precies hetzelfde probleem! Heb hard getraind voor de 20k Diepe Hel loop die over twee weken is, en wil daarna eigenlijk doortrainen voor een marathon. Maar april duurt nog zo lang… En Rotterdam heb ik al gedaan. Ga de tips die hieronder volgen goed in de gaten houden :)

 4. Thyra
  oktober 21, 2015 / 17:16

  Zoveel mogelijk km’s in een maand of zoals de halfcrazy runners crew, een maand lang elke dag een stukje lopen. Misschien kun je zo’n soort uitdaging voor jezelf maken? :)
  Of iets om ook je bloglezers te motiveren, zoals je toen die fit-challenge had, maar dan met hardlopen!

  • Amber
   oktober 21, 2015 / 17:25

   Ja! Een hardloopchallenge! Ik meld me dan aan als de eerste deelnemer ;)

   • oktober 21, 2015 / 19:11

    Dat klinkt inderdaad als een heel goed plan, zo’n challenge op je blog! :D ik vond de Fit For Summer in ieder geval heel erg leuk altijd! En verder herken ik het wel een beetje dat ik niet zo veel motivatie heb om te lopen als ik geen concreet doel heb (en ik heb bijna nooit echt een wedstrijd doel, dus ik HOEF niet te lopen zegmaar). Ik hoop dat je snel iets bedenkt!

  • Linda
   oktober 21, 2015 / 20:00

   Jaaa een challenge! Dat lijkt me onwijs leuk, omdat je ook je lezers weer motiveert en ik denk daardoor ook jezelf weer, want is toch een stok achter de deur om er zelf mee aan de slag te gaan.

 5. Stephanie
  oktober 21, 2015 / 17:17

  Wat denk ja van de Kerstloop in het pitoreske Brugge op 11/12? Is buitenland = België, kerstsfeer, niet ver en niet veel centjes als inschrijving. Kan je er een lekker weekendje kerstshoppen van maken en ondertussen de wereldberoemde kerstmarkt bezoeken…

 6. Sanne
  oktober 21, 2015 / 17:20

  December: Montferland Run of inderdaad de Bruggenloop (allebei 15km) of de Ameland Adventurerun (21,1km of 5km; 10km zit vol)
  Januari: Egmond Halve Marathon
  Februari: Midwinter Marathon Apeldoorn (25, 16,1 of 8km) & Groet uit Schoorl Run (30, 21,1 of 10km)

  Wedstrijden waar ik zo snel op kan komen. Misschien zit er iets voor je tussen.

 7. Aniek
  oktober 21, 2015 / 17:20

  utrecht marathon op 20 maart? Mooi parcours!

 8. Zorana
  oktober 21, 2015 / 17:23

  Misschien in elke provincie een wedstrijd lopen? Maar dat is misschien meer voor de langere termijn…

 9. chantal
  oktober 21, 2015 / 17:23

  Wat dat je van de annemerel.com marathon? Zelf een mooie route uitstippelen en ons motiveren om mee te lopen. Low budget en op mooie plekken in Den Haag ei.

  • Ilona
   oktober 21, 2015 / 19:59

   Even een random reactie, ik volg je al heel wat jaren, ben vorig jaar naar Den Haag verhuisd en nu kwam ik er laatst achter dat ik praktisch bij je om de hoek woon ;p Maar goed, ik vraag me dus best wel vaak af, goh wat voor rondjes zou Annemerel lopen. Dus ik doe mee met Tessa en Chantal, een ‘ren met annemerel-dag’ langs de mooiste plekjes van Den Haag zou ik persoonlijk heel leuk vinden!!

 10. Zorana
  oktober 21, 2015 / 17:24

  Of een trail run/obstakel run?!

 11. mar
  oktober 21, 2015 / 17:28

  De adventure run op Ameland is erg leuk. En wat dacht je van de Roparun? Van Parijs naar Rotterdam, hoef je ook niet te kiezen

 12. Ytje
  oktober 21, 2015 / 17:28

  De halve marathon op Ameland 12 december: Ameland adventure run. Hele leuke en gezellige loop en een prachtige route. De sfeer zit er al goed in op de boot heen en na de tijd jezelf belonen met een warme choco op verwarmd terras. Ik loop dit jaar voor de vierde keer de 10km daar, samen met mijn gehele schoonfamilie en MN broertje, maar we houden altijd meteen het weekend vrij! Willen m niet missen!

 13. Kelly
  oktober 21, 2015 / 17:35

  Waarom niet eens een trail ? Of een wedstrijd met hindernissen ? Verandering van spijs doet eten toch ?

 14. Tessa
  oktober 21, 2015 / 17:41

  Een “ren met annemerel”-dag haha! Afstand bepalen, datum prikken en nodig je bezoekers uit. Misschien niet helemaal wat je in gedachten had maar ik denk wel onwijs leuk!

 15. oktober 21, 2015 / 17:43

  De halve van Egmond! Alhoewel ik het wel jammer zou vinden als je hem net dit jaar gaat lopen, heb hem namelijk de afgelopen drie jaar gelopen en zit net dit jaar in Brazilië :p

 16. Dwight
  oktober 21, 2015 / 17:56

  Wat dacht je van Voornes duintrail dat is een halve marathon in december. Door een geweldig natuurgebied. Anders kan ik je de trail by the sea hartelijk aanbevelen… Je kan voor 14km de 21 of de marathon gaan. Geloof me deze is loodzwaar maar zo kick om te doen. Ja het is wel allemaal offroad maar ja dat seizoen is weer begonnen en misschien ook wel een nieuwe uitdaging voor je..
  Succes met je zoektoch.

  Groeten
  Dwight

 17. Marly
  oktober 21, 2015 / 17:59

  Annemerel, wat dacht je van de derde kerstdagloop? Een van de zwaarste halve marathons in Nederland in de prachtige natuur.

 18. Anja
  oktober 21, 2015 / 18:07

  Mij lijkt de 25 km Midwinter Apeldoorn een mooie loop (7 febr). Jammer voor de carnavalsvierders in Brabant.

 19. oktober 21, 2015 / 18:23

  Ik ken het probleem heb mij ingeschreven voor de 1:4de van Rotterdam maar omdat ik nog alle tijd heb komt het wel. Ik ga in november maar mee doen met de Nike Running Crew in Londen misschien kunnen die mij nog wat meer motiveren. Je kan natuurlijk altijd nog voor de halve marathon van Dubai gaan. Die is in februari

 20. Marko
  oktober 21, 2015 / 18:41

  In december de halve marathon in Linschoten. Mooi parcours en nog redelijk aan te reizen.
  Dit is een prima wedstrijd voor een PR.

 21. Jenn
  oktober 21, 2015 / 18:53

  Misschien een keer iets heel anders als een mud race, trial run of een andere obstakel run? Of misschien wel next gewoon een ultra marathon zoals Francien in Kaapstad? Jij kan alles ;)
  Ben erg benieuwd wat je nieuwe doel gaat zijn, ik volg het hoe dan ook!
  x

 22. oktober 21, 2015 / 19:36

  Dit is een good for nothing reactie maar je hebt een boel leuke reacties gekregen vol gave runs. Dubai run, soort bikram hardlopen ;-)

 23. Nienke
  oktober 21, 2015 / 19:45

  Misschien van het meest zuidelijke puntje van Nederland naar het meest noordelijke punt lopen in een bepaalde periode (twee weken?) Ik weet niet hoeveel km het precies is hoor. En dit dan voor een goed doel doen wellicht?
  Verder ben ik zelf ook nogal doelloos aan het hardlopen en in de gym, dus als iemand leuke fitness gerelateerde doelen heeft? Let me know!

 24. T
  oktober 21, 2015 / 20:01

  Wat me echt geweldig lijkt als je graag hardloopt (zeker bij langere afstanden) is echt specifiek op zoek gaan naar een land met prachtige natuur om daar een bepaalde lange afstand te lopen. Gewoon dat als doel. Hardlopen in een prachtige omgeving, in een ander land zijn, het lijkt me fantastisch

 25. Britt
  oktober 21, 2015 / 20:53

  Trainen voor een iron(wo)man!

 26. Krista
  oktober 21, 2015 / 21:05

  Heb je al eens een cross gedaan? Er zijn er heel veel in de omgeving Den Haag! Daar word je erg sterk en sneller van op de korte afstanden, dus als je een paar crossjes doet in de winter kan je een mooie snelle 10km of halve marathon uitzoeken voor het voorjaar! Maar hierboven staan nog veel meer coole dingen genoemd!

 27. Marloes
  oktober 21, 2015 / 21:06

  Wat dacht je van de 15 kilometer tijdens de Montferlandrun in ‘s-Heerenberg op 6 december? Het parcours heeft uitdagende klimmen en wordt beschouwd als één van de mooiste wedstrijden van Nederland.
  http://www.montferlandrun.nl

 28. yvonne
  oktober 21, 2015 / 22:16

  Een trailrun natuurlij! Trail by the sea halve marathon blijft mijn favoriet! Hier kun je niet ne PR aanscherpen maar je wordt er wel sterker van. Dit helpt weer bij je volgende marathon.

 29. oktober 21, 2015 / 22:17

  er zijn al zat opties genoemd, waaronder de challenge die ik zelf nu ook doe :P een maand lang elke dag een stukje hardlopen, wij hebben minimaal 2 kilometer afgesproken! in het begin moest ik mezelf er echt toe zetten en als ik een drukke week heb en steeds laat thuis ben ga ik liever niet meer maar verder is het echt heerlijk! ik loop veel meer en hoef eigenlijk niet meer na te denken, ik ga gewoon! lekker de korte afstanden elke dag, heerlijk.

  – Linschoten op 19 december is al genoemd, je kan een halve of snelle 10km doen. schijnt wel mooi te zijn daar!
  – Of crossen! zijn dit najaar ook een aantal in den haag / wassenaar / delft; even kijken op de website van de den haag roadrunners. Korte afstanden zijn dat, goed voor snelheid en kracht dus ideale voorbereiding voordat je weer aan de lange duurlopen moet.
  – dusseldorf marathon eind april
  – utrecht marathon in maart
  – ik kan er op de website nog niks over vinden, maar dit jaar was in juni in Sneek ook een marathon (’s avonds wel)
  – iedere maand een marathon?? niet geschikt voor PR’s haha
  – Midwinter in Apeldoorn is ook prachtig, en een afstand die je niet vaak in wedstrijdverband doet; 25 kilometer. met voldoende heuvels om de benen te prikkelen.
  – een officiële ultramarathon van 50+ kilometer?

  ik ben benieuwd wat het gaat worden!

 30. marjolein
  oktober 21, 2015 / 22:28

  absoluut de montferlandrun! 6 december

 31. Ilse
  oktober 21, 2015 / 22:43

  Pfff, lastig! Ik zou het zo echt niet weten. Hopelijk vind je snel een doel.

 32. Irene
  oktober 21, 2015 / 22:59

  De Venloop in Venlo is echt een aanrader voor wat betreft sfeer! Maar ook die is pas in maart…. Ik ga daar weer voor een PR op de 10, maar de halve marathon daar wordt misschien een doel voor het jaar erop. Er zijn natuurlijk ieder weekend overal wel kleine loopjes. Ook dat motiveert wel om te blijven lopen! Volgend weekend ren ik de Valkenloop in Valkenswaard. Prachtige loop, diverse afstanden (7,1, 12,5 en halve marathon). Jij vindt vast ook wel weer een paar mooie wedstrijden om voor te blijven trainen! Succes!

 33. oktober 22, 2015 / 07:29

  Egmond aan zee? Dat is geloof ik 10 januari.

 34. oktober 22, 2015 / 08:29

  De Urban trail van Namen in november of Mechelen in December! 10km parcours door steden én gebouwen, echt een supervet concept vind ik zelf (en België is nu ook weer niet zo ver voor een weekendje weg ;-) )
  Info kan je hier vinden: http://www.sport.be/nnurbantrailseries/2015/nl/kalender/

 35. Eveline
  oktober 22, 2015 / 09:03

  Ik laat bijna nooit reacties achter, hoewel ik je blog altijd met veel plezier lees! Ik herken je ‘probleem’ helemaal, na m’n twee halve marathons dit jaar ben ik ook een beetje doellloos (nog niet toe aan training voor een hele, en wil niet weer een halve) op hardloop gebied. Ik ben meer gaan kracht trainen en heb ook meer interval-training ingelast (doe nu 1 easy run met een vriendin, 1 x interval of hills, 1 x long run zonder tijdsdoel maar met oplopende km’s), nu ik dat voor mezelf heb vastgesteld is de motivatie wel iets hoger. Maar, idd een soort van online challenge lijkt me echt super leuk! Misschien kan je verschillende kleinere challenges doen? Zoveel mogelijk km’s in een week, mooiste route, meest uitdagende training, snelste 5km, etc. Haha succes ermee en ik weet zeker dat je met iets leuks gaat komen!

 36. oktober 22, 2015 / 09:19

  Elke dag hardlopen zoals Lin gedurende 50 dagen?
  Ik hoop dat het lukt voor London! Parijs heeft nog maar 1000 startbewijzen over las ik gisteren. Gaat best hard nu en ik denk dadelijk nog harder als mensen uitgeloot zijn voor Berlijn!

 37. Annemiek
  oktober 22, 2015 / 09:24

  Toch de zeven heuvelen, om even enthousiast te worden van 15 km.. En dan de bruggenloop om je tijd te verbeteren!

  • Annemiek
   oktober 22, 2015 / 09:26

   En/Of de halve van Egmond op 10 januari, dat lijkt me ook een mooie.

 38. Jenneke
  oktober 22, 2015 / 09:32

  Midwintermarathon Apeldoorn, 7 februari! Paar leuke afstanden (8KM, 10EM, 25kmn). En vooral de langere afstanden (vanaf 10EM) lopen dwars door het bos, incl. uitdagende hoogteverschillen. Echt prachtig!

 39. Mieke
  oktober 22, 2015 / 10:17

  De halve van Egmond. Al veel genoemd, en absoluut een klassieker. Mooie omgeving, prachtig stuk over het strand, soms heroische omstandigheden. Waarschijnlijk niet geschikt om je PR te verbeteren, maar dat was niet een specifieke eis toch? En, niet onbelangrijk, net ver genoeg na de feestdagen om daar toch van te kunnen genieten zonder meteen de boel in de war te schoppen.

 40. Lynn
  oktober 22, 2015 / 10:36

  Ik heb mijn doelen nu ook gehaald: 16 km wedstrijd, m’n eerste halve voor m’n 18de, en binnenkort de zevenheuvelenloop. En daarna? Dan focus ik me 100% weer op de 5 km. Om vol gas te knallen en snelle tijden neer te zetten. Want het is fijn om een PR te verbreken! Ik wil nu de 5 km rond de 20:00 te brengen. Miscchien ook een leuke doel voor jou? Snelle wedstrijden rennen op de 5 of 10 km? Gewoon vol gas! :)

 41. oktober 22, 2015 / 10:47

  De Montferlandrun in de Achterhoek is erg leuk om te rennen!

 42. oktober 22, 2015 / 11:00

  Ik loop zelf niet dus ik heb geen idee wat er zoal te doen is de komende weken en maanden om je motiveren, maar misschien kan je een soort van ‘reward systeem’ bedenken waarbij je jezelf beloond voor elke keer dat je gaat trainen?

 43. Lianne
  oktober 22, 2015 / 11:54

  De zevenheuvelenloop van 15 km. Die is op 15 november, wat opzich al best snel is. De inschrijving is volgens mij nog wel net open.

 44. Joseth
  oktober 22, 2015 / 12:00

  EGMOND!!! 10 januari!!

 45. Bea
  oktober 22, 2015 / 12:49

  Hey Annemerel,

  Heb je de halve van Egmond al eens gelopen? Echt een hele mooie halve marathon. En anders een wintermaanden challenge met je lezers. Dat we allemaal elke maand een bepaald aantal kilometers moeten halen en die op Instagram zetten en jou taggen. Succes!

 46. Kim
  oktober 22, 2015 / 13:40

  Ik zou de Bruggenloop van Rotterdam niet doen, als ik jou was. Vorige keer was het parcours superleuk, maar stond ik bijna 8 minuten in de rij(!) voordat ik de finish over mocht,…Slechte organisatie!

 47. Heleen
  oktober 22, 2015 / 14:13

  Egmond! Dat is in mijn spreekwoordelijke achtertuin, dan ga ik je aanmoedigen.

 48. Shirley
  oktober 22, 2015 / 15:53

  Toch de Bruggenloop in Rotterdam! Is hartstikke leuk! Lekker in kerstsfeer en de start is pas om 16.00 uur ’s avonds. Je start als het gaat schemeren en je finisht in het donker bij de Kuip. Als je de Van Brienenoordbrug op loopt, zie je allemaal lichtjes voor en achter je van alle lopers. Leuk! En als 2e doel, maar misschien nog te ver weg voor je, de halve marathon in Parijs op 6 maart. Onwijs leuke loop met mooi parcours en veel sfeer onderweg (elke km een band).

 49. oktober 22, 2015 / 17:17

  Altijd moeilijk om weer een doel te vinden. Ik dacht aan de Halve van Den Helder. Het heeft alles wat je van een run mag verwachten. Je gaat een stuk over de dijk (zwaar! Maar wel mooi uitzicht over zee en Texel) en langs de haven. Perfecte combinatie van natuur en stad. Of zoals de website het zegt: ‘Snel en afwisselend langs en door forten, de lange Jaap, het Mardiep en over de Zeedijk; dat is het parcours van de Halve van Den Helder. Een door de Atletiekunie gecertificeerde route, waardoor records geldig zijn.’ Hij is op zondag 10 april. Ben benieuwd wat je nieuwe uitdaging wordt.

 50. Lieve
  oktober 22, 2015 / 17:46

  Je hebt laatst zo genoten van die lange loop off road, midden door de natuur. Als ik jou was, dan zou ik even niet focussen op nieuwe PR’s, maar puur gaan genieten van het lopen door de natuur. Genoeg mooie loopjes in binnen- en buitenland!

 51. Laura
  oktober 22, 2015 / 18:00

  Halve van Egmond lijkt mij te gek!!

 52. Maaike
  oktober 22, 2015 / 21:48

  Geen doel op korte termijn, want voor 2016 is de inschrijving al dicht, maar met de tijd die je hebt gelopen in Berlijn (nogmaals – RESPECT!) heb je volgens mij automatisch (?) recht op een ‘good for age’ plek in de London marathon van 2017. :)

  • Maaike
   oktober 22, 2015 / 21:52

   Sorry! Zag net dat dat voor UK residents only is. Maar als al je bloglezers 1 euro doneren voor een charity plek heb je meteen een (goed)doel en ben je er zo. :)

 53. Thirza
  oktober 22, 2015 / 22:38

  Een mudrun zoals midmasters/strongviking?

 54. Michelle
  oktober 22, 2015 / 23:52

  De roparun 2016 klinkt als een mooie uitdaging; 500km van Parijs naar Berlijn in een team. Klinkt misschien heftig maarja je hebt ook al zoveel overwonnen

 55. sonja
  oktober 22, 2015 / 23:58

  Triathlon weer oppakken? Kun je ipv alleen rennen ook fietsen en zwemmen.

 56. Maureen
  oktober 23, 2015 / 07:42

  Absoluut de halve marathon van Egmond voor een strandliefhebber zoals jij!!!

 57. Jolien
  oktober 23, 2015 / 11:19

  Halve marathon Egmond? 8 of 9 januari, waarvan ongeveer de helft over het strand :)

  • Jolien
   oktober 23, 2015 / 11:19

   Zo ik was niet de enige met dat idee hahaha

 58. Andrea
  oktober 23, 2015 / 11:50

  Trails Trails Trails

  Polar Bear in het pittoreske Zuid-Limburg (24 januari)
  En ja… je hebt al 47km gelopen dus…. sinds vandaag is de inschrijving van de Eiger Ultra (51 of 101km) weer geopend (Zwitserland).

 59. oktober 25, 2015 / 21:20

  Ik snap heel goed dat je een doel nodig hebt; het mag misschien leuk zijn, je moet je er toch wel even toe aanzetten. Ben heel benieuwd wat het gaat worden en of er nog mensen waardige tips aan hebben gedragen, zou handig zijn!