RUN BABY RUN: Beat the heat

 photo Desktop869.jpg

Hardlopen in de zon, we dromen er van als we rennen door de stromende regen, of wanneer we doodvriezen in de winter. Maar als de zon dan eindelijk echt goed gaat schijnen (zoals NU!!!!!!!), is dat hardlopen in de zon toch anders dan we gedacht hadden. “Het is wel heel erg warm hè? En al dat zweet… Dorst!!! Ben ik de enige die in de zomer zoveel slomer is dan in de winter?”

Maar hardlopen in de zon kan ook heel fijn zijn. Als je bepaalde dingen maar goed onthoud. Anders kan hardlopen ook nog eens heel gevaarlijk zijn. Vooral als niet alleen de zon schijnt, maar het tegelijkertijd ook heel erg warm is. Als je je hier niet goed op voorbereid kun je je heel erg rot gaan voelen.

Early riser!
In de zomer wordt het eerder licht dan in de winter. In juni en juli is het rond half zes/zes uur al licht in Nederland. Maak daar gebruik van. De temperatuur is ’s ochtends het laagst, lager dan ’s avonds. Als het echt heel warm is, is hardlopen rond een uurtje of zes het beste uit te houden. Is het buiten warmer dan twintig graden? Probeer dan sowieso tussen 11.00u en 15.00u niet te rennen.

Stay hydrated!
In warm en zonnig weer verlies je meer vocht dan normaal. Als je per uur meer dan 2% van je lichaamsgewicht in vocht verliest, kan dit heel gevaarlijk zijn. Het is dan ook de bedoeling dat je tijdens het hardlopen genoeg drinkt. Zoek een route waar kraantjes langs de weg staan (in de duinen in Den Haag heb je bij iedere strandopgang bijvoorbeeld schoon duinwater), of neem een flesje water mee in een speciale band.

Iets dat ik op vakantie vaak doe: Ik neem een flesje water mee. Na 2,5 kilometer leg ik het flesje in de bosjes, vervolgens loop ik nog 1,25 kilometer verder, vervolgens draai ik me om en loop ik hetzelfde stuk terug, ik drink het resterende water en loopt vervolgens naar huis. Op deze manier hoef je maar 2,5 kilometer met een flesje te lopen en loop je 5 kilometer zonder iets in je handen.

Kleed je naar de omstandigheden!
Net als dat je je in de winter extra goed inpakt als de temperaturen onder nul gaan, moet je ook voor tropische omstandigheden goed opletten wat je aantrekt. Ga altijd voor synthetische stoffen, deze absorberen vocht een stuk beter dan katoen waardoor je niet al na twee kilometer met een natte lap om je heen loopt (gruwel). Kies voor lichte kleuren, wit weerkaatst zonlicht, terwijl zwart warmte vasthoudt (dat wil je niet als het warm is en de zon schijnt!) en ga natuurlijk voor een korte broek en top.

Smeer je in!
Dit wordt nog wel eens vergeten, maar is onwijs belangrijk, smeer je goed in! Zeker als je tussen 10.00u en 17.00u gaat hardlopen. Gebruik een zonnebrand die sweat resistant is, zodat hij niet al na een paar minuten van je lichaam afgedropen is. Kijk uit met zonnebrand in je gezicht, kies wederom voor een zonnebrand die niet van je gezicht afloopt. Want zonnebrand in je ogen is afschuwelijk.Dat wens je je ergste vijand nog niet toe.

Loop jij liever in de winter of in de zomer? Wat is jouw favoriete hardloopseizoen?

Liefs,
Annemerel

Delen:

22 Reacties

 1. juli 1, 2015 / 17:24

  Als het zo warm is als nu (waar ik echt heel erg blij mee ben, heerlijk die zon!) ben ik echt niet vooruit te branden tijdens het hardlopen. Geef mij dan ook maar de kou tijdens het hardlopen :)

  Favoriete hardloopseizoen is toch wel de lente denk ik! Vooral omdat het dan wel al lekker lang licht is, maar nog niet te warm voor mij.

 2. juli 1, 2015 / 17:40

  Ik weet nooit waarom ik eigenlijk jouw blogs lees, want ik houd helemaal niet van hardlopen… Maar je schrijft zo leuk! X

  • juli 2, 2015 / 10:08

   Haaa ik dacht dat ik de enige was die om die reden deze artikelen leest :D

  • Desiré
   juli 2, 2015 / 11:35

   Same here! ik doe ook niet aan hardlopen maar vind het toch leuk om de artikelen er over te lezen ;)

 3. Elvira
  juli 1, 2015 / 17:43

  Ik sport met warme dagen als deze lekker binnen in de airco in de sportschool. Of ik ga skaten in plaats van hardlopen, en dan idd aan het begin of eind van de dag.

 4. juli 1, 2015 / 17:56

  Goed uitkijken met dat hardlopen in de zon. Gisteren is hier een man van 33 overleden. Hij ging hardlopen, kreeg een hartstilstand en ze konden hem niet meer helpen. Mocht je willen hardlopen, dan doe het inderdaad zo vroeg mogelijk!

 5. juli 1, 2015 / 18:44

  Ik loop het liefste hard in de winter omdat ik het in de zomer gewoon snel te warm vind haha! Doe mij maar de winter, wat zachte motregen mag ook gerust :-)!

 6. juli 1, 2015 / 19:04

  Rennen in de winter is wel fijner dan in de zomer. Ik ben wel van plan mijn hardloopschema weer op te pakken. Maar dan moet ik natuurlijk heel vroeg opstaan anders is het te warm. Fijne tips!

 7. juli 1, 2015 / 19:55

  Vreselijk om met dit weer te gaan hardlopen! Ik pas eventjes hoor. En als ik al ga, dan is het héél vroeg in de morgen, dan is het nog een beetje uit te houden inderdaad :-)

 8. Anne
  juli 1, 2015 / 20:26

  Heb je een goede tip voor zonnebrandcreme op je gezicht tijdens het rennen??

  • Brenda
   juli 1, 2015 / 22:37

   Anne, ik gebruik nu al 2 zomers Clinique Even Better dark spot defense SPF 45…. Deze prikt echt niet in de ogen, echt een topper!

 9. Ilse
  juli 1, 2015 / 21:20

  Ik vind dat elk seizoen wel iets heeft qua hardlopen maar het is in het begin ook een kwestie van wennen.

 10. juli 2, 2015 / 00:22

  Het is zoals je zegt een kwestie van aanpassen. Ik ben vorig jaar in augustus begonnen met hardlopen en heb dus nog geen hete zomer mee mogen maken.

  Wel gaan de hardloopschoenen mee op vakantie en dan is het ’s ochtends heel vroeg opstaan en naar de boulevard voor een run.

 11. juli 2, 2015 / 08:05

  Hardlopen in de winter vind ik wel heel fijn, omdat de koude lucht die je inademd veel scherper en frisser voelt. Het voelt dan ook of je veel meer zuurstof heb dan wanneer het heel warm is. Maar als ik mag kiezen in het algemeen liever zomer natuurlijk!! :)

 12. juli 2, 2015 / 08:58

  Oh ja de zomer vind ik echt niet leuk met hardlopen. Ik ga er dan om 5 uur uit om hard te lopen maar ik haat vroeg opstaan haha ;)

 13. juli 2, 2015 / 09:20

  Ik ben vanochtend om 4 uur opgestaan en ben om half 5 vertrokken. Het was nog donker maar het was volle maan waardoor je goed zicht had. Bij de 2 meertjes waar ik ren was het prachtig. Volle maan versus opkomende zon…vliegende reigers en beestjes die wakker worden. Het was bijna spiritueel…wat ik écht niet ben eigenlijk. Anyway…mijn favo seizoen is toch wel lente :)

 14. juli 2, 2015 / 10:33

  Eerlijk? Aan hardlopen moet ik niet denken in deze warmte…

  • juli 2, 2015 / 15:26

   Ik ook niet, help!

 15. juli 2, 2015 / 10:54

  Yep, zo vroeg mogelijk beginnen is de boodschap nu! Bij elke sport eigenlijk. Ben vanmorgen dan ook meteen aan mijn workout begonnen.

 16. juli 2, 2015 / 15:48

  Ik loop het liefst net voor de zomer of net erna. Dan is het wat frisser, maar nog niet echt koud. Heerlijk om te beginnen als het een beetje fris is, maar je na een paar honderd meter rennen daar niks van merkt omdat je opgewarmd bent.
  Fijne tips, die met dat flesje in de bosjes is handig!

 17. Lindy
  juli 4, 2015 / 08:31

  Hallo wat een leuke blog is dit zeg!!
  ik heb een vraagje ik ben opzoek Naar de podcast van renate wennemars 10km opbouw
  Iemand enig idee waar ik deze kan vinden?

  Groetjes.

 18. Milou
  juli 6, 2015 / 11:21

  Ik was afgelopen dagen specifiek op zoek naar tips voor hardlopen in de zomer. Verplaats je run, veel drinken.. Ja allemaal logisch, dat kan ik ook bedenken.. En toen kwam jij voorbij!
  Flesje mee en na een tijdje achterlaten.. Hehe, daar kan ik iets mee! Zondag heerlijk 21 km gelopen in de hitte. Zonder dat ik papa als verzorgingspost nodig had. Thanx!