RUN BABY RUN: Things I learned during my 7-day morning running streak

 photo Desktop874.jpg
Afgelopen week liep ik iedere dag hard, als onderdeel van de helweek en dat ging eigenlijk best lekker. Het was mijn eerste week van mijn marathontraining en die trap ik nu dus af met een week van 76 kilometer. Normaal loop je – ik – dat soort afstanden pas in mijn laatste weken van de marathontraining, vlak voordat het taperen begint. Ik ben dan ook niet van plan om deze week weer precies hetzelfde te doen. Er kwamen nogal wat vragen op mijn hardloopfoto’s iedere ochtend en hoewel ik de meeste al op Instagram beantwoord heb, ga ik er in deze blog graag net iets dieper op in.

Krijg je geen blessures als je iedere dag hardloopt?
Ik moet toegeven dat ik daar in het begin ook een beetje bang voor was, maar ik heb gelukkig geen last gehad van pijntjes. Het enige dat niet echt meewerkt zijn mijn voeten, die zitten onder de blaren. Ik heb afgelopen week vier paar verschillende schoenen aangehad, omdat ik ze de dag erna echt niet aan kon, in verband met blaren. Ik heb gelopen op Nike Zoom Structure, Nike LunarTempo, Nike Flyknit 3 en Nike Zoom Vomero. Op dit moment ben ik het meest fan van de LunarTempo voor korte afstanden en de Zoom Vomero voor lange afstanden. De Zoom Vomero en de Zoom Structure (de schoen waar ik deze winter op liep) verschillen niet zo veel van elkaar, het enige verschil is dat de Vomero voor neutrale lopers is en de Structure voor mensen met overpronatie (mensen die naar binnen lopen), ik loop wel iets naar binnen (al minder dan vroeger), maar ik kreeg dus onwijs grote blaren op de plek waar er een soort van correctieblok zit om dat te proneren te verminderen.

Ik wil het niet iedereen aanraden om zomaar iedere dag dit soort afstanden te gaan lopen, maar ik loop zelf al best wel een tijdje en de snelheden die ik loop zijn iets langzamer dan normaal. Daarnaast is 10 kilometer voor mij niet heel veel. Kijk ik had niet iedere dag 20 kilometer moeten gaan lopen, dan zou ik mijn lichaam te eenzijdig belasten, maar met 10 kilometer gaat het prima.

Als je met een pace van 5’12 je duurloop doet, hoe hard wil je dan tijdens de marathon gaan?
Ik wil mijn PR van 3.58.26 flink aanscherpen, maar een echte tijd heb ik nog niet in mijn hoofd, omdat ik pas net begonnen ben met mijn training. Voordat ik begon met trainen heb ik mijn trainingspace berekend via een applicatie van de Amerikaanse Runner’s World. Je gooit je meest recente wedstrijd tijd in de rekenmachine (44.56 op de 10K) en de applicatie berekent precies wat jij tijdens je verschillende trainingen zou moeten lopen. Bij mij kwam er uit dat ik mijn duurloop tussen de 5’10 en 6’10 zou moeten lopen. Nu heb ik er altijd al van gehouden om mijn duurlopen snel te lopen (ik vind langzaam lopen gewoon niet leuk om te doen) en met ‘langzaam’ lopen belast ik mijn knie meer, ik heb daar nu geen last van en dat wil ik graag zo houden. Dat is dus reden dat ik aan de lage kant van mijn aanbevolen snelheid ben gaan zitten, 5’12 ligt nog een heel klein beetje boven de 5’10.

Mijn Nike App geeft een verkeerde pace aan als ik hem gepauzeerd heb, hoe doe jij dat?
Hier heb ik ook last van! Hij doet sowieso heel raar de laatste tijd. Vaak heeft hij de eerste kilometer heel veel moeite en is mijn tijd ook een stuk langzamer dan ik daadwerkelijk loop en soms zegt hij ineens dat ik een kilometer gelopen heb terwijl ik denk huh, dit was volgens mij pas 900 meter?! Wanneer ik hem gepauzeerd heb is hij daarna helemaal van slag. Super raar, want dit had ik voorheen nooit. Afgelopen zondag heb ik maar weer mijn Nike SportWatch afgestoft, die deed gelukkig wel normaal.

Wat eet jij voordat je ’s ochtends gaat hardlopen?
Als ik om 5.00u opsta en om 5.15u buiten sta voor een tien kilometer, dan eet ik van te voren niks. Ik drink een espresso en een glas water en ga naar buiten. Zo vroeg heb ik gelukkig nog geen honger. Maar als ik later zou gaan zou ik een banaantje eten denk ik. Wanneer ik voor meer dan tien kilometer ga eet ik van te voren wel wat. In plaats van dat ik om 5.15u naar buiten ga, neem ik de tijd en ga ik pas om 6.00u naar buiten. Van te voren zorg ik dat ik met lege darmen naar buiten ga (hoewel dit niet altijd lukt, zoals afgelopen zondag toen ik alsnog verrast werd) en ik at een bananenpannenkoek met maple syrup. Daarna heb ik nog een half uurtje gewacht anders zit mijn eten veel te hoog om hard te lopen.

Ik vond die runningstreak van een week een hele leuke uitdaging. Het was eigenlijk de bedoeling dat ik op maandag ook tien kilometer zou lopen, maar de hoofdpijn en misselijkheid die ik toen had weerhielden me er van om die laatste vier kilometer ook te rennen. De eerste vier dagen van de streak had ik enorm veel spierpijn van de bootcamp van Kayla, maar de laatste dagen had ik daar geen last meer van en ik had ook geen last van mijn trainingen die ik eerder die week gedaan had. Hardlopen geeft mij zelden spierpijn, gelukkig. En dan ga ik nu over naar de orde van de dag, marathontraining week 2! Gewoon drie keer in de week trainen. Een tempotraining op dinsdag, een 10K in de duinen op donderdag en een duurloop in het weekend. I can do this!

Liefs,
Annemerel

Delen:

13 Reacties

 1. juni 17, 2015 / 17:33

  Leuk om te lezen en erg knap dat je elke dag 10km hebt gerend!

 2. juni 17, 2015 / 17:44

  Leuk dat je hier iets dieper op in gaat. De Nike app doet hier ook vreemd heel jammer als je juist nauwkeurig te werk moet gaan.

 3. juni 17, 2015 / 18:02

  Heel leuk om te lezen en ook één van mijn vragen die ik had beantwoord.. fijn!!

 4. Ilse
  juni 17, 2015 / 18:04

  Interessant en leuk om te weten! Heel veel succes met trainen voor de marathon, ga ik bezig met mijn 10 km!

 5. Annette
  juni 17, 2015 / 18:20

  Kun je nou helemaal niks tegen die blaren doen? Ik loop ook erg naar binnen en dacht dat het daaraan lag. Nu met mijn LunarGlide 6 schoenen heb ik er nog steeds last van, rond de 8 km voel ik ze opkomen en daarna wordt het hel. Is er iets wat jij hier tegen doet? Sokken oid?

 6. juni 17, 2015 / 18:21

  Het lijkt me heerlijk om zo’n stuk te kunnen hardlopen… Eerst de 5 km aan een stuk maar halen haha.

 7. juni 17, 2015 / 18:56

  Wow 20km rennen is echt zo ver als je erover nadenkt. Dat is vanaf mijn huis naar Amsterdam en dat is zó’n gek besef haha. Wel echt knap dat je 7 dagen achter elkaar hebt gerend, ik zou dat niet kunnen!

 8. Irene
  juni 17, 2015 / 20:00

  Misschien toch eens een ander merk proberen en bekijken of je dan geen blaren hebt ;-)? Ik overproneer ook licht en loop nu heel fijn op de Adidas Boost.

 9. Luc
  juni 18, 2015 / 09:21

  Knap hoor op deze vroege tijdstippen! Volgens mij ben ik een van de weinig mannelijke volgers van jouw blog (aan de reacties te zien). Maar vooral de hardloop-posts lees ik met veel interesse! De mape-up gerelateerde dan weer iets minder :-)!

  Ik loop zelf ook ongeveer 44 minuten op de 10k en train nu voor een halve marathon. Succes met de voorbereidingen voor Berlijn!

 10. Krista
  juni 18, 2015 / 11:54

  Heb je je wel eens ingelezen in de souplessemethode? Ik denk dat je daar meer voordeel uit kunt halen dan elke training op hetzelfde tempo duurlopen. En ik denk dat het ook verlichtend zal zijn voor je knie. Het heeft mij iig wel veel geholpen (Halve marathon van 1.47 naar 1.37 na 8 maanden met deze methode trainen)

 11. juni 18, 2015 / 12:51

  Leuk dat je hier nog speciaal een artikel over schrijft.
  Ik vind het enorm knap dat je zo vroeg kunt hardlopen. Zijn er nog dingen die je doet om je lichaam wakker te maken of gaat dat ‘gewoon vanzelf’? Bij mij voelt het altijd enorm of mijn benen nog niet wakker zijn, ’s ochtends.
  Liefs
  Kim

 12. Danielle
  juni 19, 2015 / 12:30

  De Nike app doet bij mij ook echt vervelend, van de week ging ik een rondje lopen van 9km en de gps verbreekt steeds verbinding waardoor de app uiteindelijk maar 6km heeft geregistreerd :(

 13. Melanie
  juni 26, 2015 / 14:06

  Een espresso voor het lopen? Als je in de bosjes wil belanden met racekak dan heb je idd het ideale recept te pakken.
  Ik loop mijn duurlopen heel langzaam en let hierbij op mijn ademhaling, die moet langggg zijn en rustig. Mijn snelste hele was 3:56 rond dus dat is een pace van rond de 5:29/5:35 (ik loop knettervlak). Voordeel van langgggzaam lopen is dat je kneitersnel hersteld van je lange duurlopen waardoor je ook dieper kunt gaan in intervals en hiermee je overall snelheid zou kunnen verbeteren en je duurvermogen door die duurlopen met snel herstel enorm verbeterd. Jij bent een ijzersterke hardloper, ik zou jouw tijden wel eens willen weten als je langzamer gaat trainen. Ik ben er van overtuigd dat jij me er compleet zou kunnen uitlopen dan.
  Succes!