RUN BABY RUN: Are you a sunrise or sunset runner?

 photo Desktop864.jpg

Lange tijd was ik een vroege ochtendloper. Ik liep graag voor mijn ontbijt en kon er dan de rest van de dag lekker tegenaan. Maar vorig jaar zomer veranderde ik in een avondloper, toen ik de prachtige zonsondergangen ontdekte. In de winter loop ik liever niet ’s avonds, want dan is het mij te donker. Afgelopen winter liep ik vaak midden op de dag (hoe fijn is het dat ik dat met mijn werk vaak ook gewoon kan doen!), maar sinds maart heb ik mijn hardloopavontuurtjes weer naar het avonduur verplaatst. Deze week doe ik de Helweek (dat zal je vast niet ontgaan zijn) en is het de bedoeling dat ik ’s ochtends ren. Om vijf uur ’s ochtends om precies te zijn, meteen na het opstaan. Ik heb er als ik dit schrijf twee ochtendruns opzitten en wil graag de voor en nadelen van ’s ochtends en ’s avonds rennen met jullie delen.

Voordelen van ’s ochtends vroeg rennen:
– Je kunt heerlijk rustig wakker worden, hierna ben je echt klaar voor de dag.
– Als je van jezelf ‘moet’ rennen, dan hoef je er niet heel de dag tegenop te zien.
– Het schijnt dat je uren na het hardlopen je hartslag nog iets verhoogt is, waardoor je gedurende dag meer calorieën verbrandt. Kan kloppen, ik heb namelijk de hele dag honger (jammer dat ik deze week eigenlijk ook niet mag snoepen en vooral gezond moet eten).

Nadelen van ’s ochtends rennen:
– Als je meteen gaat rennen als je wakker bent moet je lichaam nog een beetje wakker worden, echt snel rennen is er niet bij. Ik loop op de automatische piloot en heb het gevoel dat ik niet echt train.
– Ik heb de afgelopen dagen veel last gehad van spierpijn (de bootcamp van Kayla was heftig!) en ’s ochtends zijn mijn spieren extra stijf. Dat voel ik echt.
– Ik durf ’s ochtends vroeg echt niet door het bos over door de duinen, ik ben veel te bang dat ik daar niet levend uit kom.

Voordelen van ’s avonds laat rennen:
– Ik vind het heel fijn om de dag van me af te rennen.
– Ik kan ’s avonds een stuk harder rennen dan ’s ochtends. Ook vind ik het makkelijker om interval trainingen te doen, iets waar ik me ’s ochtends echt niet toe kan zetten, dan loop ik meer op de automatische piloot.
– Ik kan door de duinen lopen, want in de zomer zijn er in de duinen ’s avonds altijd nog wel mensen, zeker met een mooie zonsondergang (en dit is meestal ook het moment dat ik uitzoek om te gaan rennen).
– Ik zie er beter uit op mijn selfies omdat ik meestal nog make-up op heb (jullie begrijpen dat ik dit schrijf met een hele grote knipoog, toch?)

Nadelen van ’s avonds rennen:
– Als je van jezelf ‘moet’ rennen inplaats van ‘mag’ dan kun je de hele dag tegen het rennen op zien.
– Ik heb na het hardlopen vaak nog zoveel energie dat ik pas heel laat in slaap val.
– Soms word ik ’s nachts wakker met honger.

Ik ben gewoon een hardloper. Zoals je kunt zien heeft hardlopen in de ochtend en avond voor mij allebei zo zijn voor- en nadelen. Ik denk dat ik qua training het beste ’s avonds kan lopen, omdat ik dan meer uit mijn runs kan halen, maar dat rustig wakker worden tijdens het hardlopen heeft ook wel iets.

Zijn jullie ochtend of avondrenners? 

Liefs,
Annemerel

Delen:

29 Reacties

 1. juni 10, 2015 / 17:06

  De keren die ik in de ochtend, voor mijn werk, heb hardlopen zijn op 1 hand te tellen, de keren in de avond daarentegen? Nee, toch meer een avond renner (behalve in de winter want dat is mij ook te donker!)

 2. Eline
  juni 10, 2015 / 17:08

  Ik ben meer een overdag-loper, haha. Ik heb een tijdje ’s avonds met een clubje getraind, maar moest hiervoor altijd heel vroeg eten zodat het om half 8 niet omhoog kwam… Nog steeds loop ik liever niet ’s avonds.
  Wat ik ook een lekker tijdstip vindt is rond een uur of 4/5. Hierna kan k meteen aan het eten beginnen en heb ik ook de dag van me af kunnen lopen. Alleen is dit met het warmere weer vaak weer niet zo prettig. Ik wissel dus vooral af tussen ’s ochtends en ’s middags :)

  • juni 11, 2015 / 08:56

   Hier ook een 4/5 uur loper ;-)

 3. juni 10, 2015 / 17:12

  Ik ga eigenlijk nooit in de avond. Vind dat lastig te combineren met avondeten. Maar ik ga het zeker eens proberen om te testen of het bij me past. Voorlopig ren ik in de ochtend of begin van de middag soms.

 4. Manon
  juni 10, 2015 / 17:15

  Ik vond ’s ochtends lopen echt heel fijn, maar nu ik om 7:15 de deur uit moet, kan ik me er eigenlijk bijna nooit toe zetten als de wekker gaat! Zo vroeg ga je inderdaad ook echt op de automatische piloot… Nu dus alleen de weekenden ’s ochtends! ;)

 5. juni 10, 2015 / 17:57

  Ik werk elke dag van half 9 tot een uur of 5/6. Omdat mijn vriend altijd laat thuis is eten we rond een uur of 8. Voorheen liep ik dan ook altijd direct na werk. Ik vond dat heel fijn. Lekker m’n hoofd leeg maken na een dag werken en daarna douchen, koken en voldaan op de bank ploffen met een bord eten.

  Het wordt me nu alleen wat te warm om na werk te lopen. Vanmorgen heb ik dus voor het eerst ’s ochtends voor werk gelopen. Ik stond om kwart over 6 buiten geloof ik. Ik vond he fijn, maar ik merkte dat m’n lichaam echt nog wakker moest worden. Met de eerste kilometer had ik veel moeite. Daarna vond ik het wel erg lekker. En ik was heerlijk wakker toen ik op werk kwam!

  Ik denk dat ik het nu zo doe en in de winter weer na werk ga lopen, als ik het niet meer trek om zo vroeg op te staan.

 6. juni 10, 2015 / 18:02

  Leuk artikel, origineel! Ik ben helemaal geen hardloper, maar kan me eigenlijk in allebei de tijden wel en argumenten wel vinden. Denk dat mijn voorkeur toch naar de avond gaat!

 7. Pam
  juni 10, 2015 / 18:03

  Bijna 100% ochtendloper, maar ik kom ’s ochtends gelukkig ook heel makkelijk mijn bed uit :)

 8. juni 10, 2015 / 18:08

  ohh ik vind in de ochtend rennen heerlijk gewoon gelijk hup bedje uit en een rondje. maar ik ben dan ook zeker niet op mn snelst.. rond een uurtje of 4 ren ik ook heerlijk. na het avond eten ga ik eigenlijk nooit meer rennen of sporten.

 9. Julia
  juni 10, 2015 / 18:08

  Ik vind het het fijnst om ’s ochtends hard te lopen. Het liefst rond een uur of negen a tien. Maar als ik straks een baan heb, wordt dat doordeweeks natuurlijk wel lastiger. ’s Avonds vind ik zo onhandig met het avondeten en wat jij ook zegt, dan heb ik ’s nachts weer honger. Dus ik loop het liefst ’s ochtends!

 10. juni 10, 2015 / 18:10

  Ik ben duidelijk een ochtendloper. Ik heb het geluk dat ik thuis mag werken en zodra de kids naar school zijn en manlief naar zijn werk, ga ik er op uit. Ik hoef dan met niemand rekening te houden en geen oppas te regelen.

 11. Aurelie
  juni 10, 2015 / 18:32

  Ik ben een echte avondloper en het liefst van al loop ik rond 20 à 21u. Ik heb in het verleden een aantal keer in de vroege voormiddag gelopen, maar dat is absoluut niets voor mij.

 12. juni 10, 2015 / 18:38

  Ik ben meer een avondloper, heerlijk even alles van me afrennen en tegelijkertijd kan ik helder nadenken over dingen die ik de volgende dag op mijn schema heb!

 13. juni 10, 2015 / 19:18

  Ik was altijd een ochtendloper, vooral op zondagmorgen vond ik het heerlijk om de hele wereld ‘voor’ te zijn! Nu heb ik wel vaak s’avonds na een hele dag binnen werken nog de behoefte om even naar buiten te gaan, en kan een rondje rennen ook nog even fijn zijn :-)

 14. juni 10, 2015 / 19:36

  Ik ben meer een ochtendrenner. ’s Avonds heb ik er vaak geen zin meer in.

 15. Ianthe
  juni 10, 2015 / 20:02

  Ik ben een avondrenner! Ik ben gewoon echt geen ochtendmens en ik moet dan ook iedere ochtend minstens 30 minuten snoozen. Ik ren in het bos en in een hele rustige wijk, dus ik vind het heerlijk om m’n ogen tijdens het rennen even te sluiten en die laatste zonnestralen op m’n gezicht te voelen!

 16. Ilse
  juni 10, 2015 / 20:19

  Ik ben eerder een avondrenner omdat ik van mezelf ook een avondpersoon ben en dan vaak ook de meeste energie heb en daarnaast duurt het s’ ochtends echt lang voordat ik ben opgestart. Leuk artikel trouwens! :)

 17. juni 10, 2015 / 20:31

  Avondrenner maar in de ochtend rennen vind ik ook heerlijk. ’s Ochtends is het echt wakker worden en ’s avonds even weg lopen van alles en iedereen, heerlijk.

 18. juni 10, 2015 / 21:18

  Ik ben een avondlopen, maar dan vooral omdat ik al om 7u op ’t werk ben en om 5u50 al dagelijks opsta en dat al vroeg genoeg vinden.
  Maar … binnen 2 weken doe ik ook de helweek, en dan kan ik er misschien ook eens het vergelijk maken ;-)

 19. Celine
  juni 10, 2015 / 21:52

  Ik loop meestal voor het avondeten rond 4/5 uur. Ik zou wel eens iets meer willen af wisselen. Ik heb veel gelezen over meer voordelen van s ochtends rennen en voordelen van rennen op een lege maag bijvoorbeeld. (Dit moet je niet elke keer doen maar eens per week bijv.) Toch benieuwd!

 20. Marleen
  juni 10, 2015 / 22:19

  Ik vind in de ochtend rennen een fijne start van mijn dag, maar vóór school mijn heerlijke,warme bed uit voor een rondje? No thanks. Maar ooit ga ik het een keertje doen, gewoon om te ervaren hoe het is en hoe ik me de rest van de dag dan voel. Het liefst loop ik aan het eind van de middag; even mijn hoofd leegmaken en mijn lichaam wakkerschudden na een drukke schooldag!

 21. juni 10, 2015 / 23:26

  Ik zou niet kunnen kiezen.. Want zoals je al schrijft heeft het allebei zo zijn voor en nadelen. Zelf loop ik meestal midden op de dag.. Het liefst eind van de ochtend. Maar dit ligt er niet aan hoe mijn schoolrooster is! Ik wissel erg af!

 22. juni 11, 2015 / 10:39

  Ik ben meer van de krachttraining, maar ik doe graag 1 keer in de week een rondje hardlopen :) En dan ook voor me werk om 05:00 AM. s’ Ochtends is het aan de rand van het bos bij mij wel echt prachtig om te rennen… Zonsopgang, de dauw die er nog hangt, hertjes en vosjes die voorbij schieten :) Heerlijk hihi

 23. juni 11, 2015 / 11:52

  Ik liep áltijd ’s avonds! In de ochtend zijn mijn benen niet vooruit te krijgen, haha. Kan ook moeilijk begrijpen dat anderen het fijn vinden. Maar ergens lijkt het me heerlijk om het wel te kunnen! Lekker vroeg lopen!
  Liefs

 24. Tessa
  juni 11, 2015 / 11:58

  Normaal gesproken vind ik ’s avonds lopen fijner, mede om de redenen die je zelf al benoemd. Maar met het warme weer (ja het komt er weer aan) op de zomerse dagen geef ik toch de voorkeur aan een ochtendrun, want ’s avonds is het me dan alsnog te warm ;-)

 25. Brenda
  juni 11, 2015 / 17:36

  Ik ben een ochtenloper, maar dan wel min. 2u nà mijn ontbijt… Anders val ik flauw! En dat van die honger is hier ook bekend :)

 26. juni 11, 2015 / 18:37

  Ik ren het liefste ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg..Ik worstel ’s ochtends alleen een beetje met eten. Wat eet jij nou voordat je ’s ochtends gaat lopen?! Als ik wat wil eten moet ik er ook echt wel weer even tussen laten zitten voor ik ga lopen, maar als ik niet eet heb ik het idee dat ik ongezond bezig ben voor mijn lichaam?!

  • Eveline
   juni 12, 2015 / 16:47

   Zelfde vraag! Als ik niet eet ’s ochtends ben ik niet vooruit te branden, maar als ik wel eet moet ik het eerst echt even laten zakken.. Altijd een dilemma.. daarom loop ik meestal ’s avonds ;)

 27. juni 25, 2015 / 21:58

  Het liefst ren ik in de ochtend in de duinen. Dit gaat helaas niet altijd. Dan vind ik in de middag als ik vrij ben wel fijn en anders tegen de avond aan.