HELWEEK: #2 – Modus & Focus

 photo Desktop865.jpg

Het is fijn om in de zomer de Helweek te doen, dan is het ’s ochtends al een beetje licht als je op moet staan. Maar er is ook een nadeel aan de Helweek in de zomer doen, ’s avonds om tien uur is het nog niet donker. Ik had verwacht dat ik rond een uurtje of tien wel doodop zou zijn, maar niets was minder waar en hoewel ik maandagavond netjes om 22.00u in bed lag, sliep ik pas een uur later. Shit, weer maar zes uur slaap, want die wekker om 5.00u wacht op niemand.

Toen de wekker gisterochtend om 5.00u ging dacht ik alleen maar… niet denken, gewoon opstaan, hardloopkleding aantrekken en gaan. Op het moment dat je gaat twijfelen, dat je gaat nadenken over hoe je je voelt, wordt het lastig. Dat deed ik dus ook niet, ik zette mijn verstand op nul, keek niet naar de tijd, schoot in mijn kleren, wist nog net iets op camera uit te brengen tijdens het aantrekken van mijn sokken (ik vlog ook deze week) en stond weer netjes om tien over vijf buiten. Het rennen ging dit keer makkelijker, ik had geen hoofdpijn. De spierpijn was er nog wel en ik voelde me ontzettend stijf. Spierpijn dag drie, dankjewel Kayla.

Dit keer werkte ik niet op kantoor, maar thuis en had ik de hele dag zicht op mijn bed. Als ik moe zou worden, zou de stap naar mijn bed letterlijk heel klein zijn. Drie meter om precies te zijn. En moe ben ik vandaag zeker een aantal keer geweest. Het is toch makkelijker om op kantoor te zitten, dan word je geleefd en krijg je energie van je collega’s, nu zat ik alleen en ook al had ik een hele lange to-do-list, ik heb meerdere keren verlangd naar mijn bed. Maar ik heb er niet aan toegegeven. Goed he?

Met social media ging het dit keer beter. Ik heb gemerkt dat wanneer ik dingen doe die ik echt heel erg leuk vind om te doen, ik het veel makkelijker vind om mijn iPhone te laten voor wat het is, ik vergeet hem dan zelfs. Ik grijp pas naar mijn iPhone op het moment dat ik even vast loop, of als ik even ‘geen zin’ meer heb. Maar toen ik anderhalf uur een video aan het editten was, heb ik mijn iPhone niet aangeraakt. Hetzelfde geldt voor toen ik een hoofdstuk van mijn boek (6000 woorden) aan het redigeren was, toen heb ik ook niet naar mijn iPhone omgekeken. Ik had het lastiger op het moment dat ik de opzet voor de Metro-pagina van volgende week moest maken, ik had namelijk geen flauw benul wat het thema moest worden en dan is je iPhone ineens rete interessant. Eigenlijk is dat social media gebruik van mij gewoon een zenuwentrekje.

Dinsdag – Modus & Focus
Tijdens de Helweek focus je je iedere dag op iets anders. Op maandag nam ik mijn vaste gewoonten onder de loep en probeerde ik die op een positieve manier te veranderen, vandaag werk ik aan mijn modus en focus. Wat dat inhoudt? Je modus is je gemoedstoestand. Bij alles dat je doet heb je een bepaald gevoel. Je kunt je laten sturen door dat gevoel, maar je kunt ook door dat gevoel gestuurd worden. Het is de bedoeling dat je je eigen gemoedstoestanden onder ogen komt en dat je probeert je eigen gemoedstoestanden te beïnvloeden. Jij bent de baas over hoe je je voelt. Stel mijn MacBook valt uit en een complete blogpost van mij is ineens verdwenen, ik had meer dan 1000 woorden geschreven en alles is ineens weg. Daar kan je volledig gefrustreerd van raken en je kunt je hele dag daar door laten beïnvloeden, maar je kunt ook denken. Shit happens. Aan bij de pakken neer zitten heb ik niets, ik ga er het beste van maken.

Focus is een veel duidelijker begrip, dat kennen we allemaal wel. We moeten ons focussen op de dingen die belangrijk zijn en die gedaan moeten worden. Er is een mooi Italiaans gezegde ‘wie teveel doet, doet vaak te weinig’ en daar kan ik me zó in vinden. Doordat je te veel hooi op je vork neemt, kun je het overzicht kwijtraken en je uiteindelijk nergens meer echt op kunnen focussen. Het is niet erg om veel te doen, zolang je maar niet de focus verliest. Je moet voor jezelf uitvinden hoe je die focus kunt behouden.

Ik heb vandaag ontdekt dat ik prima heel veel verschillende dingen op een dag kan doen, maar ik moet die dingen wel allemaal één voor één uitschrijven op een to-do-list en ik moet pas verder gaan met een volgende opdracht, als ik een andere opdracht heb afgerond. Ik moet ook niet mijn mail aanzetten als ik ergens mee bezig ben. Tussen de opdrachten die ik voor mezelf heb opgesteld (allemaal zo’n uur tot anderhalf uur) mag ik mijn mail openen en beantwoorden, tussendoor niet, want daardoor raak ik afgeleid en dit gaat ten kosten van mijn werk.

Wat ik vandaag geleerd heb?
– Je kunt prima drie dagen lang spierpijn hebben van een bootcamp van twintig minuten.
– Opstaan om 5.00u zou ik de rest van mijn leven niet willen doen, maar om 6.00u zou misschien wel een mooie tijd zijn? Of half zes?
– Als ik me volledig focus, kan ik de baas zijn over mijn eigen gevoelens en mijn eigen gevoelens dus de juiste richting op sturen.
– Ik gebruik social media onbewust uit verveling of als ik vast loop (maar dan heb ik ook een soort gevoel van verveling).
– Om 5.00u hardlopen zorgt de hele dag voor veel meer honger. Ik ontbeet om half zeven, lunchte om elf uur, zat om drie uur aan mijn avondeten en herhaalde dat om zeven uur nog een keer.

Morgen/vandaag ligt de focus op Timemanagement. Iets dat ik goed kan gebruiken, ik heb er al weer zin in!

Liefs,
Annemerel

Delen:

19 Reacties

 1. juni 10, 2015 / 12:08

  Goed idee dat je na elke opdracht even je mail ‘mag’ checken. Dit zorgt ervoor dat je je goed focust op je opdracht op dat moment!

 2. juni 10, 2015 / 12:23

  Wow knap dat je het nog zo volhoudt! Kan me voorstellen dat die drie meter wel erg aantrekkelijk was maar des te beter dat je het niet hebt gedaan :)

 3. juni 10, 2015 / 12:34

  Je overtuigt mij steeds meer om het ook te gaan proberen.. Ik wacht wel even het einde van de week af hoe jij het nog ervaart haha. Ik heb de vlog’s van Sanny gezien en dat heeft me ook erg aan het denken gezet.

 4. juni 10, 2015 / 12:45

  Oh die 10km Instagram foto van vanochtend (en gisteren) geeft mij motivatie en inspiratie!

  Ik vind het leuk om je Helweek posts te lezen.

 5. juni 10, 2015 / 12:56

  Hahah oh ja, avondeten om 3 uur (en 7 uur) klinkt niet heel raar als je wekker al om 5 uur afgaat. Zolang ze maar wel gezond zijn tijdens de helweek toch?

 6. juni 10, 2015 / 13:13

  Klinkt goed allemaal! Ik ben erg benieuwd naar je ervaring met werken aan je timemanagement. Dat is iets waar ik veel aan kan verbeteren namelijk. Wie weet steek ik er ook iets van op wat ik kan toepassen :) (ben momenteel ook bezig met werken aan mijn persoonlijk doelen).

 7. juni 10, 2015 / 13:28

  oh wat leuk om te lezen wee.. vind het erg knap ik was denk ik toch wel even stiekem in bed gedoken..

 8. juni 10, 2015 / 14:30

  Gaaf om te lezen!

 9. juni 10, 2015 / 17:17

  Zo leuk om te lezen hoe het je vergaat!
  Knap dat je hebt gemerkt dat social media eigenlijk vooral een zenuwtrekking is en niet zozeer ‘nodig’. Ik merk ook vaak dat ik best zonder kan. Eigenlijk maakt het een heel stuk productiever. Dat geloofde ik nooit zo, want ik kreeg zogenaamd inspiratie en hernieuwde energie van een korte (social media) pauze, haha. Mezelf voor de gek houden is een van mijn talenten. :-)
  Succes met de rest van vandaag!

 10. juni 10, 2015 / 18:08

  Wauw, interessante post! Ik merk ook heel erg dat wanneer ik iets heel leuk vind, mijn telefoon amper aangeraakt wordt. Wanneer er dan iets op de planning staat waar ik eigenlijk geen zin in heb, weet ik niet hoe snel ik Instagram of Twitter moet checken. Raar is dat toch..

 11. juni 10, 2015 / 19:30

  Pfoeh, om 5 uur s’morgens in je sportkleding naast je bed staan zie ik mezelf toch nog niet zo 1,2,3 doen. Knap!

 12. juni 10, 2015 / 20:14

  Ik snap je als het gaat om vroeg naar bed! Ik ga ook rond die tijd aangezien ik elke ochtend 6 uur op moet voor school. Heel knap van je!

 13. Ilse
  juni 10, 2015 / 20:15

  Vroeg opstaan went inderdaad vanzelf wel alleen het is inderdaad flink balen als je s’ avonds dan niet kunt slapen. Handig dat je zo achter dingen komt, ik zou het ook bijna doen haha.

 14. juni 10, 2015 / 23:31

  Leuke uitdaging! Succes!!

 15. juni 11, 2015 / 06:00

  Ik ben vandaag ook rond half 6 opgestaan.. Ik moet naar mijn cursus in Haarlem en dat is met alle files zeker 2 uur rijden.. Ik vind het erg vroeg maar bedacht me vanochtend ook, als ik dit voortaan altijd doe kan ik altijd ’s ochtends sporten..zeker met alle mooie dagen die komen gaan kan ik dan ’s avonds geen altijd leuke dingen doen..wie weet ga ik dit toch overwegen :-)! Ik ben ’s avonds vaak wel langer wakker, hoe eerder ik op sta..dus dat moet ik nog wel eens overwegen!!

 16. juni 11, 2015 / 10:04

  Wauw. Ik vind het heel mooi dat jij hierdoor dit leert: “Als ik me volledig focus, kan ik de baas zijn over mijn eigen gevoelens en mijn eigen gevoelens dus de juiste richting op sturen.” Ik heb het geleerd bij een 10-daagse Vipassana cursus en beoefen dit dagelijks in meditatie. We moesten bij de cursus om 21u slapen en om 4 uur opstaan, dus ook een beetje een helweek met complete focus op je innerlijke ik. Ik ben er nu superveel mee bezig, dus gaaf om dat hier terug te zien :) Goed bezig meis!

 17. juni 11, 2015 / 11:42

  Wow respect dat je dit doet haha! Ik denk niet dat ik het zou kunnen.

 18. Tessa
  juni 11, 2015 / 11:55

  Veel respect voor je dat je dit doet en dat het gelukkig ook zo goed gaat! Aan dat vroege opstaan zit zeker een voordeel aan. Misschien moet ik het toch maar eens gewoon proberen en kijken hoe het gaat (ik vind half 8 namelijk al vroeg haha).

 19. juni 12, 2015 / 17:42

  Goed gedaan zeg! Dat 5uur opstaan zou mij echt veel moeite kosten, maar je doet het gewoon haha!