RUN BABY RUN: It’s OK!

 photo 11375993_1437415536576009_1614942041_n.jpg

Afgelopen week liep ik een week lang helemaal niet en daar had ik geen goede reden voor. Het was niet dat ik er geen zin in had, het was ook niet dat ik geen tijd had, maar ik deed het gewoon niet. En ik was er ook niet erg rouwig om eigenlijk, omdat ik wist dat het lopen wel weer kwam. Want, hé het is okée als…

– Je vandaag een halve minuut per kilometer langzamer bent dan twee dagen geleden. Of zelfs een minuut per kilometer langzamer dan tijdens die wedstrijd een paar weken geleden.

– Je je horloge of hardloopapplicatie even uitzet omdat je echt even op adem moet komen.

– Je een keer een weekje niet loopt, gewoon omdat je er geen zin in hebt. Je conditie verdwijnt niet ineens en je verleert het lopen ook niet. Als je hoofd er even niet naar staat hoef je jezelf echt niet te pushen als je het even echt niet wilt. Je moet er natuurlijk geen gewoonte van maken, maar het moet wel leuk blijven.

– Als je na vijfhonderd meter al buiten adem raakt, stop even, adem in adem en uit, voel je hartslag zakken en ga weer verder.

– Als het super zwaar is tijdens je run. Je wordt niet sterker van runs waarin alles van een leien dakje gaat, waarin alles vanzelf gaat. Het zijn de runs waarin je moet werken, waarin je het super zwaar hebt, waar je sterker van wordt. Niet alleen lichamelijk, maar zeker ook mentaal. Stel je voor, tijdens je trainingen gaat alles super makkelijk en tijdens de wedstrijd (een marathon bijvoorbeeld) is het ineens zwaar, daar ben je niet op voorbereid. Het overkwam mij in New York. Tijdens mijn laatste trainingen had ik nergens last van, bij de marathon had ik het na zeventien kilometer al zwaar. Zo zwaar dat ik eigenlijk het liefst meteen wilde stoppen, ik kende dat gevoel niet en wist niet hoe ik mezelf er overheen moest zetten. Zware runs zijn zeker nuttig.

– Je niet naar buiten gaat als het buiten keihard waait en regent… ik ga ook bijna nooit in slechte weersomstandigheden. Je bent niet van suiker, maar er zijn ook genoeg momenten waarop het weer niet pietje-pruimen is…

– Ingehaald te worden door een andere hardloper. Je haalt nog steeds iedereen in die op de bank zit ;-).

– Om alleen hard te lopen als je een hardloopdoel hebt, zoals een wedstrijd… Wat ik je dan wel wil adviseren, zorg er altijd voor je dat je een doel hebt in de nabije toekomst, dan heb je altijd een doel om te lopen ;-).

Bottom line, hardlopen moet leuk zijn, het is natuurlijk niet al-tijd leuk, maar het is ook geen kwestie van leven of dood. Maak je geen zorgen als het even niet gaat zoals je wilt, het komt wel goed…

Liefs,
Annemerel

(Ik kwam er trouwens achter dat ik al eerder een blogje geschreven heb met dezelfde titel, in 2012, net iets anders… je leest het hier!)

Delen:

24 Reacties

 1. mei 27, 2015 / 17:03

  En ook: na een zware run ben je nog net een tikkeltje blijer als je thuis komt dan bij een run die wel heel makkelijk gaat :) althans:d dat heb ik!

 2. Eveline
  mei 27, 2015 / 17:29

  Herkenbaar! Een keer in de zoveel tijd heb ik ook zo’n week dat het gewoon niet gebeurt (om wat voor reden dan ook). Ik kan er dan stiekem zo van genieten, en vrede mee hebben om even een weekje ‘niks’ te doen. Heb daarna ook weer volop energie en motivatie om weer 3x per week te lopen :-)

 3. mei 27, 2015 / 17:30

  Wat heerlijk om zoiets een keer te lezen van zo’n supersportlieveling als jij! Leuk geschreven, maar toch mijn hardloopschoentjes weer aan vanavond! ;)

 4. Krista
  mei 27, 2015 / 17:36

  Een minuut langzamer/km dan wedstrijdtempo lijkt me geen uitzondering maar eerder je normale trainingstempo, afhankelijk natuurlijk van de lengte van je wedstrijd en het doel van die training. Maar altijd trainen op je wedstrijdtempo of zeer dicht daarbij is niet handig!

 5. mei 27, 2015 / 17:45

  Leuke post! Ik moet van mezelf morgen ochtend er weer aan geloven, gaan met die banaan :)

 6. mei 27, 2015 / 17:46

  Fijn en sommige punten zijn een geruststelling. Enne deze “Je haalt nog steeds iedereen in die op de bank zit” onthoud ik ;-)

 7. mei 27, 2015 / 17:47

  Leuk om te lezen en helemaal waar natuurlijk.. Hardlopen moet wel leuk blijven! En soms is het heerlijk om even een break van het hardlopen te nemen

 8. mei 27, 2015 / 17:48

  Mooi geschreven.. :-) Inderdaad belangrijk om te onthouden (voor iedereen!)
  Liefs!

 9. Tessa
  mei 27, 2015 / 17:48

  Leuk geschreven! Ik trek m’n hardloopschoenen straks ook weer aan, maar ik ga gewoon lekker genieten van de run en hou deze punten dan ook zeker in m’n achterhoofd.

 10. mei 27, 2015 / 18:07

  Heel fijn. Vorige week tijdens de Nike Run ging alles fantastisch en deze zaterdag had ik veel moeite met 5. Ach, je kan niet alles hebben haha. Ik ga na mijn vakantie weer verder. Eerst mijn knietjes even rust geven die het toch wel zwaar hadden…

 11. mei 27, 2015 / 18:16

  Leuk om te lezen. Ook al loop ik niet hard en doe ik aan een andere sport, kan je deze dingen op alles wel toepassen. It’s ok!

 12. mei 27, 2015 / 18:31

  Erg herkenbaar en fijn om even te lezen. Vandaag had ik zo’n run: ik moest vechten tegen die klok, had zware benen en was niet vooruit te branden. Hoe kan dat nou na zo’n fijne halve marathon van laatst?
  Thuis moet ik dat inderdaad altijd even relativeren. Het kan niet altijd gemakkelijk gaan.

 13. mei 27, 2015 / 18:49

  Geldt stoppen na 500 meter om op adem te komen voor elke 500 meter? :p

 14. mei 27, 2015 / 18:59

  Ik denk dat het waar is om niet tegen je zin in te gaan rennen. Inderdaad, het moet geen gewoonte worden, maar zo af en toe mag je best even een off-week hebben. Ik háát runs dat ik keihard moet werken en bij de eerste kilometer al voel dat dit ‘m niet gaat worden, maar uiteindelijk kan het dan alleen maar beter worden.

 15. mei 27, 2015 / 19:21

  En zo is het maar net! Met feit dat je überhaupt gaat harldopen, haal je al heel veel andere mensen in :-)

 16. mei 27, 2015 / 20:05

  ohh ik heb dat ook weleens dat ik een week niet ga. Bij mij komt het voornamelijk door mijn bijbaantje in de horeca dan ben ik helemaal kapot van al dat lopen.. Ik neem het me zo vaak voor na het werken nog even een rondje, maar als ik dan klaar ben dan denk ik gelijk NOOOO hahahah. En ik ben ook van suiker als het regent..

 17. mei 27, 2015 / 20:08

  Het is inderdaad helemaal niet erg om even een weekje rust te nemen, chill! <3

 18. mei 27, 2015 / 20:20

  Goed inderdaad om in je achterhoofd te houden, vooral ‘Je haalt nog iedereen in die op de bank zit’.

 19. Joyce de vetter
  mei 27, 2015 / 20:31

  Heerlijk stuk weer.
  Het hardlopen ging vandaag inderdaad helemaal niet lekker, maar gewoon doorgezet. Tegen mijn verwachtingen intoch sneller dan de laatste paar keren, dus dat is een heerlijk gevoel achteraf!
  Ben nog steeds blij dat ik hardlopen dankzij jou zo leuk ben gaan vinden, thankyou!

 20. mei 27, 2015 / 20:36

  Weer heel leuk geschreven! En wat een prachtige foto, ik wou dat ik daar kon gaan hardlopen haha.

 21. mei 27, 2015 / 20:56

  Heel erg herkenbaar en handige tips zeg! :)
  En wat een prachtige foto!

 22. mei 27, 2015 / 22:31

  Wat een leuk en herkenbaar artikel!

 23. mei 28, 2015 / 08:17

  Haha, ik herinner me dat lijstje van 2012 nog! (Ik zie dat ik er toen op geregeerd heb, dus dan moet dat ook wel – hoewel 2012 heeel lang geleden lijkt) Een week vind ik wel veel voor jou, maar aan de andere kant zijn die zeven dagen altijd zó voorbij en het is niet alsof je het dan volledig verleerd bent inderdaad, zeker niet met een marathonconditie. Des te leuker als je er volgende week weer extra veel zin in hebt :)

 24. mei 28, 2015 / 09:17

  Ik ben mijn conditie weer aan het opbouwen in de sportschool. Verleden week deed ik 2 min lopen op 6,5 en 2 min op 10,5 en dat een paar keer, gisteren deed ik een keertje extra en ik was meteen doodmoe. Het lukte me niet om langer dan 5 min crosstrainer te doen en heb alleen nog wat buikspieren getraind. Maar hopelijk werkt het pushen…